Slovenija

Vlada z ukrepi na področju romskih vprašanj, sestajajo se v Ribnici in Kočevju

Ljubljana, 28. 08. 2024 19.23 | Posodobljeno pred 16 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Vlada pripravlja več ukrepov na področju romskih vprašanj. Ministrstvo za delo med drugim napoveduje odprtje več večnamenskih romskih centrov, 130 dodatnih zaposlitev v nekaterih centrih za socialno delo in tri dnevne centre za otroke iz romske skupnosti. Medtem so predstavniki Romov in vodstvo občine Ribnica so na sestanku govorili o zahtevah Romov iz romskih naselij Otavice in Goriča vas, da jim občina zagotovi vodo. Kočevski občinski svet pa je na torkovi prvi izredni seji v tem mandatu razpravljal o zaostrenih razmerah na področju romskih vprašanj.

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Igor Feketija je navedel, da načrtujejo odprtje več večnamenskih romskih centrov, za katere bodo namenili več denarja kot za takšne centre, ki so v preteklosti že delovali, pa tudi odprtje več večgeneracijskih centrov.

Z dodatnimi 30 zaposlenimi bodo okrepili centre za socialno delo, ki delajo na terenu z romsko skupnostjo. V centrih za socialno delo bodo zagotovili dodatnih sto zaposlenih v okviru evropskega projekta. Poleg tega načrtujejo tri dnevne centre za otroke iz romske skupnosti. "Verjamem, da je vse to tisto, kar je bistveno za delo na terenu," je dejal v izjavi za medije.

Odzval se je tudi na pozive k temu, da bi izplačevali del socialnih transferjev v naravi. Po njegovih navedbah je to že mogoče v določenih primerih v dogovoru med strokovnim delavcem in uporabnikom. "Ne strinjamo se, da bi centre za socialno delo in socialne transferje spremenili v nek represivni aparat in orodje za kaznovanja," je poudaril Feketija.

Življenje v romskem naselju pri Črnomlju
Življenje v romskem naselju pri Črnomlju FOTO: Aljoša Kravanja

"Treba se je zavedati, da imamo učinkovit sistem socialnih transferjev," je poudaril. Da visoki socialni transferji uničujejo motivacijo za delo, je po njegovem mnenju mit. Napovedal pa je, da se bodo do posameznih predlogov sprememb na tem področju odzvali v začetku septembra.

Na ministrstvu je sicer pred približno letom dni začela delovati delovna skupina, ki vključuje tudi predstavnike romskih skupnosti, občin in nevladnih organizacij. Med področji, ki potrebujejo več pozornosti, so izpostavili tudi bivanjske pogoje. "Najbrž je razumljivo, da bo otrok, ki se rodi v kajuti brez elektrike, vode in kanalizacije, težko zaključil osnovno šolo," je dejal.

V okviru skupine na ministrstvu v zadnjem času ugotavljajo tudi težave na področju mladoletnega prestopništva, saj "nekatere mladoletnike celo instrumentalizirajo za kazniva dejanja". Opažajo tudi nasilje v družini in nasilje nad ženskami, vključno z zgodnjimi porokami.

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje pa je napovedalo več sprememb zakona o osnovni šoli. Generalni direktor direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo Rado Kostrevc je v izjavi za medije dejal, da želijo s spremembami poseči predvsem v del zakona, ki določa obiskovanje pouka. "To pomeni, da bomo natančneje regulirali, kaj pomeni opravičevanje izostankov in kako regulirati vlogo staršev, če se ne odzovejo na pozive šole, da se izjasnijo o izostankih," je dejal.

Napovedal je tudi bolj natančno opredelitev rabe mobilnih telefonov, pametnih ur in drugih elektronskih naprav v šolah. Regulirali pa bodo tudi področje pregleda osebnih stvari učencev v šoli. "Pri tem bomo natančno opredelili, na kakšen način, kdo in kje lahko opravi pregled," je dejal. Zdaj to področje regulira zakonsko besedilo, ki določa zavezanost šole, da poskrbi za varno in spodbudno učno okolje.

O romski tematiki se bodo sicer v četrtek s predstavniki ministrstva za notranje zadeve pogovarjali ministrica za pravosodje Andreja Katič ter državna sekretarja Andreja Kokalj in Milan Brglez. Po srečanju je predvidena tudi izjava za medije.

Romom v Ribnici voda po vključitvi v proces integracije

Po enem od sklepov današnjega sestanka bo Svet romske skupnosti RS skupaj z Romi iz treh ribniških romskih naselij do 5. septembra pripravil akcijski plan kratkoročnih in dolgoročnih ukrepov za vključevanje Romov v družbo. "Ko bo integracija stekla in jo bo mogoče čutiti tudi na terenu, pa bo tudi občina odigrala svojo vlogo," je dogovor opisal župan Samo Pogorelc.

Romi iz naselja Otavice bodo po županovih besedah morali podpisati dogovor, ki bo določal, kaj morajo sami izpolniti, med drugim, da bodo pošiljali otroke v vrtec in šolo, da bodo pospraviti naselje, da bodo določili mejo zemljišča, ki je v njihovi lasti, in poskrbeli, da se bodo zaposlili. "Potem bo možen tudi nek dogovor o pitni vodi," je dejal.

V proces integracije se bodo morali vključiti tudi Romi naselja Goriča vas. Za omenjeno naselje občina po županovih besedah ureja občinski prostorski načrt za njegovo legalizacijo. Ko bo to urejeno in ko se bodo tamkajšnji Romi vključili v integracijo, pa bo tudi občina opravila svoje in zagotovila vodo, je dejal. Med drugim se bodo morali Romi umakniti z zasebnih zemljišč, ki so jih nezakonito zasedli, je naštel Pogorelc.

Ob tem je še opozoril, da tamkajšnji Romi že skoraj desetletje ne plačujejo elektrike, saj so se priklopili na daljnovod, ki je v neposredni bližini naselja.

"Lahko rečem, da je bil današnji sestanek v teoriji uspešen, zdaj pa je na strani Romov, da teorijo spravijo v prakso," je dejal Pogorelc. Pri uresničevanju dogovora sicer pričakuje predvsem pomoč Zveze Romov Slovenije, na pobudo katere je bil sklican današnji sestanek.

Življenje v romskem naselju pri Črnomlju
Življenje v romskem naselju pri Črnomlju FOTO: Aljoša Kravanja

Po besedah predsednika zveze Romov in tudi sveta romske skupnosti Jožeka Horvata Muca je svet na današnjem sestanku prevzel nekatere obveznosti, ki jih bo peljal v ribniških romskih naseljih. Pri tem se bodo osredotočili predvsem na to, da bodo otroci šli v vrtce in šole, da bodo stekli tudi drugi integracijski programi ter da bodo te tudi redno ocenjevali. "Pomembno je, da vsak izpolni svoj del obveznosti, potem bomo pa videli, kaj smo naredili," je dejal.

Veliko je po njegovi oceni odvisno od same romske skupnosti, kako bo sprejela današnji dogovor. "Kajti mi lahko sklenemo dogovore, lahko se pogovarjamo, ampak če ne bo prišlo do realizacije v samem naselju, potem se bomo morali pogovarjati še večkrat," je dejal. Zagotovil je, da bo svet romske skupnosti od zdaj več prisoten v Ribnici.

Predstavnik Romov iz naselja Otavice Amir Hudorovič je posredno zagotovil, da se bodo danes dogovorjenega držali.

Župan Pogorelc se je sicer v današnji izjavi po sestanku dotaknil še nekaterih mnenj, da Romom pravico do vode zagotavlja že sama ustava. Resda ustava pravi, da ima vsak pravico do pitne vode, vendar pa zakon določa, da se lahko vodo priključi samo na legalno zgrajene objekte, je dejal.

Kočevski občinski svetniki medresorsko delovno skupino pozvali k pospešitvi dela

Po besedah podžupana v začasnem opravljanju funkcije župana Gregorja Koširja so svetniki sprejeli več sklepov. Med drugim so medresorsko delovno skupino pozvali k intenziviranju njenega dela. Po Koširjevih besedah je namreč medresorska delovna skupina edina, ki lahko vladi kot svetovalno telo predlaga spremembe, te pa so po njegovi oceni in po oceni kočevskega občinskega sveta nujno potrebne, zlasti po zadnjih nasilnih dogodkih, v katere so bili vpleteni posamezni Romi.

Na seji so svetniki opravili temeljito razpravo. Vlado in ministrstvo za notranje zadeve so pozvali, naj začneta reševati kadrovske težave policije, saj ocenjujejo, da lahko policija težave obvladuje le z zadostnim številom policistov. Preostala pristojna ministrstva pa so pozvali, naj sprejmejo več ukrepov za zaposlovanje Romov, okrepijo programe predšolske vzgoje za romske otroke in zaostrijo šolsko zakonodajo na način, da bodo romski otroci obiskovali šolo, je povedal Košir.

Po njegovi oceni se sicer stanje v Kočevju po tistem, ko je policija povečala svojo navzočnost, umirja. "Vsi pa se zavedamo, da tak policijski nadzor ne bo mogel trajati v nedogled, zato je treba čim prej pristopiti k iskanju bolj sistemskih rešitev," je dejal. Izpostavil je zlasti t. i. mehke vsebine, "saj vemo, da je preprečevanje kriminalitete zgolj nek kratkoročni cilj, na dolgi rok pa je treba izboljšati predvsem integracijo Romov v skupnost".

KOMENTARJI (155)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odpisani zasedli vlado
09. 09. 2024 14.25
Dokler se ne bo zrušila golobova perjasta vlada katera jih ščiti in jim je obljubljala vse živo,da so jo volili ne bo nikakršnega reda.Ko na hrvaškem počnejo kriminalna ter sporna dejanja pride policija z palicami in letijo batine,da je hudo tako,da je v trenutku mir in jim niti na misel ne pride kaj takega kot se dogaja v sloveniji.Golobići v vladi si naj pogledajo posnetke na netu,da bodo videli kako se kroti opečene ne samo na hrvaškem,da se sploh ne omenja srbija ter vse ostale države balkana.
Smuuki
31. 08. 2024 10.20
+4
Če se županu res kaj zgodi zredirat naselje. Enkrat bo dovolj za vse večne čase. Gradbene stroje in povrnit v prvotno stanje. To je pa že višek predrznosti. Dokler je še čas doseči je treba nemufoma ukinit vse res vse izjeme. Prvo so obveznosti in po opravljenih obveznostih sledijo še pravice. Mladi zdravi moški poležavsjo doma, kolovratijo po svetu za ne delo dobivajo denar. Kje je to sploh še možno razen v Sloveniji. To mora danes postati zgodovina. Dela kljub njihovi nizki izobrazbi za njih je več kot dovolj. Komunalna podjetja, gradbišča, gozdna vzdrževalna dela,.... . Čemu se jim nudi ta privilegij?
konc
29. 08. 2024 20.38
+5
Evo, toliko so jim že zrasli grebeni, da odprto grozijo s smrtjo županu :D
blazter
29. 08. 2024 18.49
+6
Kako pa pridejo do vozil? Jaz s potečenim vozniškim dovoljenjem moral na bus, ker nisem mogel novega registrirati? In od kod jim denar za vozila, gorivo?
štajerc65
29. 08. 2024 17.53
+6
Zakaj bi Rombhodil. službo če lahko živi od socialne pa otroških dodatkov, položnic pa ne plačuje. Se je enkrat pojavil bančni izpisek Elke z vsemi prihodki. Priskrnit malo te donacije pa se bo hitro kdo spomnil da bo treba v službo
JanezAn
29. 08. 2024 17.47
+6
To je katastrofa, da romska vprašanja rešujejo taki, kot je ta državni sekretar, ki bi reševal zadevo na tak način, da bo zaposlil več socialnih delavcev, kar ne bo prineslo nobenega bistvenega izboljšanja pri integraciji romov in dolgoročno k večji motovaciji za zaposlitev. V drugem koraku pa navaja, da ne morejo biti CSD-ji tisi, ki bi sankcionirali rome zaradi neobiskovanja šole. Socialne delavke verjemem, da nimajo poguma, da bi lahko odločale o vrsti socialne pomoči - otroškega dodatka v drugačni obliki, kot je denarna, v primeru, če otrok ne obiskuje šole, zato bi moralo biti to nujno urejeno s sistemskim zakonom kot avtomatizem in ne kot lahko, kar je enako, kot da tega ni v zakonu. Tudi je povsem zgrešeno mnenje državnega sekretarja, da imamo učinkovit sistem socilanih transferjev. Ta je povsem neučinkovit in povsem demotivacijsko vpliva na rome, da bi se zaposlili, ker so socialni transferji izrazito previsoki v primerjavi s tistimi, ki delajo, pa še zavarovani so, da jih ni možno izterjati v primeru dolga zaradi kakšne kršitve ali neplačila položnic. Potrebno se je vprašati, zakaj je ob tako učinkovitih socialnih transferjih zaposlen manj kot 1 % romov, tudi na območjih, kjer imajo elektriko vodo in primerne pogoje za bivanje in učenje, pa vseeno ne zaključi osnovne šole, ker vidi, da je staršem in starejšim romom ob takih socialnih transferjih preveč lepo, da bi se splačalo učiti in delati. Edino primerna sprememba zakonodaje je tista, ki bi dolgoročno prispevala k večji integraciji romov, kar bi bilo dolgoročno tudi za njih in njihove otroke najbolje, kot za celo družbo. Župani, ki imajo dobre izkušnje z romi in vedo, kaj bi najbolj učinkovito pripomoglo k njihovi integraciji in k zmanjšanju kriminalitete, so predlagali odlične rešitve, sedaj pa so vlada in državni sekretar po letu dni privlekli ven drage in neučinkovite rešitve, ki ne bodo prinesli nobenega omembe vrednega izboljšanja na področju romske problematike.
patogen
29. 08. 2024 17.34
+3
Z romskim vprašanjem se bo levičar spopadal z ustanavljanjem komisij in kopičenjem birokratov.
Smuuki
31. 08. 2024 10.23
+2
Zelo preprosta rešitev obstaja. Denar se zasluži z delom. Brez dolžnosti ni pravic. Pri tem biti dosleden in bo kmalu red. Ko bodo na začetku skušali obstoječe stanje zadržati s silo se jim z večjo silo odgovori. Kmalu se bo greben napuha znižal
tornadotex
29. 08. 2024 14.27
+5
Kaj se sestajajo in čvekajo.Sprejeti morajo samo zakon.1 Zakon o socialnih transferjih, ki se ne podeljujejo več tistim, ki so iz družin,ki delujejo proti Zakonom države !!! Povsem enostavno,vprašanje koliko IQ imajo tisti ,ki sestankujejo v prazno !!
emilzapata
29. 08. 2024 13.56
+6
Pred 55 leti smo tudi v moji krajevni skupnosti resevali romsko problematic, ti so nam ocitali, da nimajo sluzb, smo se potrudili in vsem nasli delo, pa ne samo lopato in samokolnico, najdlje je hodil na delo izmed 15h romov en fant, Celia 10 dni, ostali pa najvec en teden, vecina pa dva dni, no potem pa resuj romsko problematic, misija nemogoce
tornadotex
29. 08. 2024 14.37
+3
Gre samo za vzvod, ki ga morajo uporabiti odločevalci...Nič sociale tistim,ki ne oddajo otroka v šolo ali primeru kazenskih sankcij,se poberejo vsi transferji in to je edina rešitev,da se sami zregulirajo....Vse ostalo je bob ob steno...kakšni vodovodi,elektrika...vse to so samo dolga leta izkoriščali...Morajo se zavedati, da jih ima 95% Romov svoje objekte postavljene na črno !! Že tukaj,mora država biti stroga, če misli da so enakopravni. Vse ostalo je posmeh države nam ljudem, ki se vsakodnevno borimo za ta ali on dokument,dovoljenje....
Smuuki
31. 08. 2024 10.26
+1
Tudi zdaj ne bo nič drugače. Se pač pojavi denarja za 10 dni, za 15 dni in amen. Za nič dni nič denarja. Za 20 dni za 20 dni denarja. Na začetku odpor kmalu to postane navada. Ves ta čas pa dosledno vstrajati, brez kompromisa
agent.brinko
29. 08. 2024 13.53
+5
Dejstvo je, da so romski otroci bankomat za starejše Rome. Zato imajo Romi že tako mladi svoje otroke in po možnosti čim več. Potem pa se zgovarjajo na otroke v kakšnem okolju in razmerah živijo in tako dobijo še dodatno pomoč v finančni in materialni obliki. Normalna slovenska družina, ki bi imela otroke v takih bivanjskih okoljih kot Romi, pa da ob tem še ne hodijo v "OBVEZNO" Osnovno šolo, bi takim staršem že zdavnaj odvzeli otroke jih dali v rejništvo, starše pa ovadili zaradi zanemarjanja otrok. Tukaj država predvsem pa CSD pogrnejo na celi liniji in to je dejstvo.
murate
29. 08. 2024 13.17
+6
Odgovorni ste zaradi svoje lenobe uničili več generacij Romov, ker niste opravili svojega dela za katerega ste bili pošteno plačani iz davkov ki jih mi plačujemo. Razumem da Imajo Romi na Dolenjskem drugačno kulturo kot Gorenjec na Bohinju,pa vendar kdo vam daje pravico da naše davke pretvorite v socialno pomoč takšnim ki ne želijo,ne poskrbijo za brezplačno izobraževanje otrok. otrok je ali naj bi bil naše največje bogastvo zakaj se naše bogastvo ne izobražuje,civilizira???odgovorni bi to morali rešiti leta 1975 če ne že prej ,za tiste ki so danes stari 30 let je verjetno težko izvedljivo kr neki na horuk
murate
29. 08. 2024 13.06
+4
Kar se Janezek nauči to Janezek zna. Z vsem spoštovanjem do vsakega človeka,kako boš od nekoga ki 20 30 let dobiva socialno ,Si zakone razlaga po trenutni potrebi pričakoval da se bo odpovedal socialne,šel vsako jutro 5 ,5 30 v službo pridno delal in bil potem še vzoren državljan???? Če je med njimi 50 morda 100 otrok ki ne obiskujejo osnovne šole,potem....
E.Nigma
29. 08. 2024 12.01
+2
No še bom pa jaz. In bom kmalu vplivnež. In na prvi strani.
E.Nigma
29. 08. 2024 11.58
+3
Že več tednov se stroka, politika pa tudi laična. LAIČNA???
Grma53
29. 08. 2024 11.40
+6
Tisti, ki so to zakuhali, bodo sedaj to reševali. Norooo. V glavnem s svojim pametovanjem samo raji kradejo denar. Jankovič in Drnovšek sta privlekla Strojane k sebi na Roje iz Ambrusa. Sedaj pa tudi Janković že stoka, da ga je polomil, in da to ni rešitev.
murate
29. 08. 2024 13.25
+1
Grma ,kaj je rešitev ki bi jo Romi sprejeli in dolgoročno tudi upoštevali.to je vprašanje za milijon dolarjev. To da nekomu nekaj daš in pričakuješ da bo drugače zaživel je utopija in to sta nam lepo demonstrirala Drnovšek in Janković. Volk dlako menja nature se menja po 5 ih 10 oh generacijal ne dnevih
Smuuki
31. 08. 2024 10.28
Zdaj ko ima lastno izkušnjo laže razume. Iz fotelja 100 km daleč se res ne sekiraš
Flame
29. 08. 2024 11.39
+2
Zalaj pa mediji ne pdate slik in seveda stavkov od kje jim avtomobili ki jih vozijo, ki stanejo preko 60k€ pa z čim se ukvarjajo prodaja droge orožje itd..
trtr
29. 08. 2024 10.46
+9
Ampak postavljajo pa samo pogoje, voda, elektrika, socialna.......jaz bi tudi. A kako bi pa kaj delal razen drog in orožja preprodajal pa ne.
krpati
29. 08. 2024 10.33
+6
Janimir......čista resnica......ta država oz vlada je polom za lastne državljane.....
janimir
29. 08. 2024 10.29
+10
Če bi v EU (de se ne bomo na to izgovarjali) kdo tepel policiste se nihče ne bi skrival za kompetencami. Razbili bi jih kot kante. S vso pravico. O ZDA ne bom izgubljal besed. V tej ugrabljeni, skorumpirani državici pa komisije in dogovori...Dolenjci bodo morali naslednjič braniti policijo, debeluhi v pisarnah in inkasanti na cestah pa bodo dobili večje plače ker so ogroženi. Lahko noč, Slovenija . Država kjer se reketira državljane in s denarjem zalaga Rome, migrante in delomrzneže.
zoran pušenjak
29. 08. 2024 10.07
+6
Pač 2 tepena policista bosta odgovarjala