Slovenija

Vlada vztraja pri enotnem sistemu

Ljubljana, 11. 12. 2006 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada ne želi popustiti zahtevam nekaterih sindikatov, ki se zavzemajo za različne obravnave plač v javnem sektorju.

Vlada Janeza Janše se ne namerava ločeno pogajati s policijskim sindikatom.
Vlada Janeza Janše se ne namerava ločeno pogajati s policijskim sindikatom. FOTO: POP TV
Neplodne razprave o večvrednosti policijskega poklica?

Po besedah sekretarja Sindikata carinikov Slovenije Dušana Miščeviča so se vojaki, policisti, pazniki, cariniki, kriminalisti, izterjevalci in gasilci, ki so v plačni skupini C, pred tremi leti dogovorili, da so v vseh tarifnih skupinah plačno izravnani. Ugotovili so namreč, da so njihove naloge in zadolžitve tako podobne, da je primerljivo, da so ta delovna mesta izravnana. V sindikatih so po Miščevičevih besedah ocenili, da bodo za plačno skupino C skupaj lažje izborili boljši status na tej plačni lestvici. "Na žalost je policijski sindikat od tega dogovora odstopil," je dejal Miščevič. V sindikatu se strinjajo, da "plače v javni upravi niso dobre in so nestimulativne," je dejal Miščevič ter kot neproduktvno ocenil razpravo o tem, kdo je več vreden.

"Predsednik vlade Janez Janša je poudaril, da bo vladna stran vztrajala pri enotnem plačnem sistemu za javni sektor," je po sestanku premiera s predstavniki pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja povedal minister za javno upravo Gregor Virant. "Vlada želi, da bi prišlo do dogovora čim prej," je dejal Virant. Vodja pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič pa je dejal, da so si "kot rok za vstop v nov plačni sistem postavili 1. julij 2007".

Tema pogovorov med predsednikom vlade Janšo in predstavniki sindikatov so bili socialni dialog v javnem sektorju, potek pogajanj o sklenitvi kolektivne pogodbe za javni sektor ter stavka, ki jo je napovedal Policijski sindikat Slovenije.

Policijski sindikat v sredo o stavki

Medtem se je predsednik policijskega sindikata Branko Prah sestal z notranjim ministrom Dragutinom Matejem. Prah je pojasnil, da uradnega vabila na pogovor z Janšo ni dobil, zato je že pred sestankov povedal, da se ga ne bo udeležil. "Vodstvo policijskega sindikata je ministru predstavilo svoja stališča do problematike plačilnih razredov," je povedala tiskovna predstavnica ministrstva Alenka Klepec.

"O stavki se bomo odločali v sredo," je po sestanku povedal Prah. Glede današnjega sestanka sindikatov javnega sektorja s predsednikom vlade, o katerem del sindikatov naj ne ni bil obveščen, pa je Prah menil, da je to le odgovor na to, "kako resno Janša jemlje policijski sindikat".

V policijskem sindikatu menijo, da pri predsedniku vlade niso zaželeni.
V policijskem sindikatu menijo, da pri predsedniku vlade niso zaželeni. FOTO: POP TV


Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije, Policijski sindikat Slovenije, Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije ter Neodvisni sindikat delavcev Ljubljanske univerze se sestanka, na katerega nas je zgolj po telefonu povabil vodja druge pogajalske skupine in to šele po tistem, ko smo zanj že izvedeli iz medijev, ne moremo udeležiti. Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije

Za 4 milijarde SIT razlik med vlado in sindikati

"Predsednika vlade veseli, da sta vladna in sindikalna stran bližje kot kdajkoli pri dogovoru za podpis kolektivne pogodbe za javni sektor in razlike med predlogi niso več nepremostljive," je povedal Virant. Pojasnil je, da so vladni pogajalci omejeni s finančni okvirjem, ki je bil potrjen na vladi. Po ministrovih besedah si vlada želi čim večjo legitimnost sklenjenega dogovora s sindikati, vendar je za dogovor potrebna večina, torej 13 od 23 sindikatov.

Po besedah Ščernjaviča naj bi vladna in sindikalna stran v sredo podpisali dogovor o načinu nadaljevanja pogajanj. "Med vladnim in sindikalnim predlogom je za štiri milijarde tolarjev razlike," je pojasnil Ščernjavič in napovedal intenzivna usklajevanja. Ideja za ta dogovor je prišla po Virantovih besedah s sindikalne strani, njegovo bistvo pa je v tem, da so elementi plače po novem osnovna plača, dodatki in stimulacija, je pojasnil minister.

Brez ločenih pogajanj s policijskim sindikatom

Fides: Kar je dobro za Janšo, je dobro tudi za zdravnike

Konrad Kuštrin je v imenu Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije pojasnil, da so bili zdravniki sprva nasprotniki takšnega urejanja plač, "vendar pa, če zakon velja za predsednika vlade in za vse javne uslužbence, mora veljati tudi za zdravnike". Način pogajanj se je po Kuštrinovih besedah spremenil. Opozoril je, da so zdravniki v šestih letih zaradi zamrznitve plač izgubili od polovice do ene letne plače. Po njegovih besedah je zastoj v pogajanjih za zdravnike najslabši.

"Na sindikalni strani je prišlo do distanciranja Konfederacije sindikatov javnega sektorja," je dejal Virant in dodal, da so predlogi konfederacije "neracionalni in bodo težko pripeljali do zaključka pogajanj".

Virant je poudaril, da ločenih pogajanj s policijski sindikatom "ni in jih ne more biti." Policijski sindikat se je po ministrovih besedah že začel ločeno pogajati z notranjim ministrom Dragutinom Matejem o zadevah, ki po Virantovih zadevah niso sporne. Tudi če se bo policijski sindikat v sredo odločil za napoved stavke, se vlada po Virantovih besedah "s sindikatom ne bo ločeno pogajala o plačah".

Pogajalska skupina je namreč pristala na 20. plačni razred, policijski sindikat pa zahteva 22. plačni razred in napoveduje stavko.

Štrukelj za sestanek zvedel iz radia

Predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimirja Štruklja Janševo ravnanje preseneča, ker naj bi se doslej vedno držal dogovora, da so na sestanek z njim povabljeni vsi reprezentativni sindikati. "Tokrat pa", je dejal Štrukelj, "vabila na sestanek niso prejeli in so zanj izvedeli šele danes zjutraj preko radia".

Kot je znano, so po sredinem srečanju v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) poudarili, da sta se na sindikalni strani izoblikovali dve skupini, ki imata o ključnih vprašanjih različna stališča. Na tem srečanju pa ne SVIZ ne Konfederacija sindikatov javnega sektorja, ki jim je vlada z odločbo o reprezentativnosti priznala zastopanje več kot 73.000 zaposlenih v javnem sektorju, nista sodelovala. V SVIZ so pojasnili, da so bili o današnjem srečanju s premierom obveščeni danes zjutraj, vendar se ga niso udeležili.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jaka37
14. 12. 2006 00.31
Pod prejšnjo vlado in pred leti je bila plača policista bistveno nižja, še manj pa jo je takratna vlada dvignila. Zakaj potem tovariši miličniki iz Kučanovih vrst že takrat niso štrajkali ali grozili s štrajki, ker jim je Kučan prepovedal. Vsa ta burleska ima zgolj in samo politično ozdaje. Predlagam, da se vsem predstavnikom policijskega sindikata odvzame plača, ta sredstva se nameni policistom, pa bomo videli, če bodo še pripravljeni delati. No, saj tudi do danes niso veliko delali, razen takrat, ko je bilo treba nasprotovati osamosvojitvi. Takrat so sindikalisti pokazali, da jim bolj diši Jugo milica kot pa Slovenija.
mbdjzan@volja.net
13. 12. 2006 23.54
pecnikd. Praviš, da opravljaš isto delo kot je delo policista in da si za to delo nižje plačan od policista. Zanima me katero delo je to? Kolikor mi je znano v Sloveniji obstaja samo ena policija, ali pa jih je morda več?
cipel50
12. 12. 2006 11.41
pa še nekaj zate imperium6, strinjma se ,d amor abiti policist plačan delu primerno, so pa tudi drugi poklici v državnih organih kateri policistu do pet ne pridejo, osnovni nmane je pa odprava neosrazemrij, pa še nekja po novem predlogu kolektivne pogodbe je nabor dodtakov, kot verjetno veš je to lahko tudi do 15, namnjen predvsem policistom s eparvi tistim, ki so v specialnih enotah, kateri opravljajo zahtev na dela in tako naprej, medtem ko jih za druge organe ni predvidenih in tu se da potem narediti razliko med policistom in drugimi službami ne pa v štartu, ampak to ni dovolj ne treba je še v štartu pobrati vse ostali pa nja cplajjao za nami , a ne?
stupi@siol.net
12. 12. 2006 11.37
Če bi policijski sindikat hotel uspešno začeti stavko, bi moral k sodelovanju povabiti tudi ostale sindikate uniformirancev v državni upravi. Sedaj pa je z svojimi zjavamii, ko je hotel razvrednotiti delo carinikov, vojakov,paznikov ostal sam na svojem bregu.Virant je v eni izjavi dejal da 21 plačni razred ni nedosegljiv, samo, kaj pa porečejo ostali sindikati. Stavka naj bo, samo v dogovoru z ostalimi sindikati o skupnem nastopu na pogajanjih.
cipel50
12. 12. 2006 11.30
ja vem koliko je dodatek na nevarnost, vem tudi koliko je dodatka na prepovedi in omejitve, vem tudi koliko je dodotaka na dodatno pokojninsko zavarovnaje, ja vem kako je delati ponoči v izmenah, med prazniki in tako naprej, sam opravljma tako delo pa sem nižje plačan od policista, imam pa kolege stare čez 55 let kateri delajo to kar sem naštel, pravim samo, d abi to zadevo poicisti veliko lažje rešili v panožni kolektivnio pogodbi ne pa na tak način, ko že v stratu zahtevajo preklic dogovorjenega, nihče ni rekle, d aje poklic policista lahek ampak že pri odločitivi za ta poklic bi kandidat moral vedeti kja ga čaka, se ti ne zdi, pa še ko praviš, da ne poznma zadeve.še kako dobro jo poznam,
imperiala
12. 12. 2006 10.08
pecnikd a ti morda veš, koliko imajo policisti plačan dodatek za nevarnost pri svojem delu (ko že govoriš o njihovih dodatkih)? 5.000 sit! tle se država norca dela iz policistov. vsi dodatki policistu ne nanesejo več kot 15.000-20.000. pa naj si te dodatke nekam zataknejo. a ti veš kaj pomeni izmensko delo, delo v neenakomernem delovnem času, nočno delo, delo ob vikendih, nedeljah in praznikih, itd. no kamentiraj zadeve, če je ne poznaš. glede njigove prejšnje penzije...kaj pa misliš, da je človek pri starosti 55 let in več sposoben obvladati kršitev javnega reda in miru, prijemati sotrilce kaznivih dejnanj, skratka izvajati policijski posel? si pa res strokovnjak. nizka plača za policiste je sramota za državo, trpeli pa bomo državljani sami.
cipel50
12. 12. 2006 08.53
strinjma se stistim kateri je napisal, da je policijska plča povečana za 45 dovolj, če pa malo samo pogledate kako njihovi vrli sindikalisti manipulirajo z javnostjo, s tem ko jo prepričujejo kako nizke plače imajo, nihče pa ne pove da so do nedavega hodili s 45 leti straosti v penzijo, bivša vlada jim je pa o skenslala, ja kja pa zdaj. Ostali sindikati se zavedajo, d aje vreča z denarjem za plače taka karšna pač je, sam eni -policaji se ne, a zdaj bomo pa še bolj udarli po gospodasrtvu, d abo več denarja za plčae v javnem sektorju, rs pa je tudi, da tudi vlada tle mal svira, ker daje pa učiteljem in kulturnikom več kot pa uniformiranemu delu državne uprave, res pa je tudi, da ima unifirmirani del določene dodatke, katerih ostali nimajo, tako, da se zadeva tle pokrije, nikakor pa ta stvaka policajev nebi smela uspeti, ker zato ni pogojev potem bodo stavkali še ostali in zahtevali višje plače, kar pomeni pa res adijo evro.
friderik1st
12. 12. 2006 01.14
Kaj se vlada res ni nic naucila konec osemdesetih let? Bivsa nasa ljuba skupna je lepo tiskal denar povecevala place in vsi (ne vsi?) smo lepo ziveli do....?
friderik1st
12. 12. 2006 00.52
NE!!! Se bolje, stavkajmo vsi drzavljani Slovenije in zahtevajmo tako kot policisti naj se dvignejo place!! Da ne bi kdo slucajno protestiral proti premajhni produktivnosti!!!!!!!!!!!
Grizlibear
12. 12. 2006 00.45
Neron, ti si intelektualec (sodim po tvojem razmišljanju) in zato je kot je v naši državici! Policist mora se vesti gospodovalno, ker mora izpolniti naloge, ki mu jih ponavadi drugi določijo. Zato ukazuje in to ni "gospodovalno obnašanje" ampak policijsko pooblastilo, katero zaradi takšnih svojeglavcev preide v uporabo fizične sile. In policisti imajo večje "privilegije" (imenujejo se pravice in DOLŽNOSTI) ker drugače ne morejo izvrševati svojih nalog (pravočasno prihajanje na kraj intervencije oz. dogodka, nosi pištolo ter ima pravico in dolžnost jo uporabiti, ko mu zakon to predpisuje, piše položnice in tako represivno ukrepa (zakonsko pooblastilo, katerega vsi vemo kdo predpisuje-parlament) zoper družbena nezaželjena dejanja...) Ko bi vsi, ki še kako dobro poznajo svoje pravice, poznali tudi svoje DOLŽNOSTI bi bil marsikakšen ukrep policistov in policistk "prišparan" in marsikakšen tolar oz. po novem evro v žepu več. Kar se tiče pa represije pa menim, da ne bodo samo s tem naše ceste brez žrtev. Po moje bi bilo potrebno prikazovati na TV zgodbe ljudi, ki so zaradi objestnosti oz. lahkomiselnosti za zmeraj ostali zaznamovani (in pri tem nič zakrivat ali olepševat posnetke) da bi vsak to imel pred očmi, ko bi razmišljal o divjanju po cestah. In še, če je vredno pridobivanja glasov na volitvah, ko se avtomobili tehnično pregledujejo na vsakih dve leti ali pa na tri in si je mogoče avto registrirat kar po internetu ne glede da mu zavore ne delujejo in še ni prišel ta "nebodigatreba" tehnični pregled (sicer ste resnično prihranili cca. 7500 SIT). Bi še glasoval za ta gospoda, ko bi ti nekdo z veljavno registriranim avtom brez delujočih zavor povozil otroka? Mislim, da bi vsak moral biti s policisti, ne takrat ko je vse mirno ampak takrat ko se cel kup "pizdarij" zgodi, ko je cel kup Neronov okoli (pravice / dolžnosti, neposlušnost in svojeglavost...) pa bi marsikdo privoščil policistom - kam.
friderik1st
12. 12. 2006 00.43
Virant se mi zdi pravi dedec , zato me cudi , da ne razpise referenduma. Naj ljudje povedo koliko krat vec kot navaden delavec naj zasluzi policaj!
Neron
11. 12. 2006 22.26
Mislim da ni samo zakonodaja, pač pa tudi nesposobnost naših "organov". Sicer se strinjam da je naša zakonodaja totalno v "kurcu", vendar zato še ni treba da se policisti vedejo nečloveško in gospodovalno, ter si dovolijo use, kot da bi imeli večje privilegije od nas "navadnih" državljanov. biofrutek, ne vem kak ne mores nič človeku, ki nosi orožje sredi belega dne, pa ga kljub prijavi naši vrli policisti niti prekiskati ne upajo oz. nočejo? S temi omejitvami pa lahko povem samo to, da pretiravajo, pri tej kazni je pomemben samo zaslužek, in je bore malo kaj vzgojna. A si že kdaj slišal za policijski cenzus? Pa misliš da je to produktivno? Poglej si samo koliko smrtnih žrtev se zgodi na naših cestah, pa lahko še toliko povečajo sankcije, dvomim da bo pomagalo. Tega problema bi se lahko lotiti tudi na kakšen drug način, kot le z denarnimi sankcijami. Lahko bi nam bili sicer za vzgled, a so še hujši kot mi. Si se že kdaj slučajno peljal za policijskim vozilom po avtocesti? No sam sem se, in ti lahko povem da je šlo tudi malce preko omejitve. In lahko rečem, da TI nimaš pojma. Lp
U123
11. 12. 2006 21.22
No, jaz bi rekla, da je stavka potrebna in jih popolnoma podpiram. Kdo pa nebi stavkal, ce bi imel 150 tisoc place na 12 ur dela pa po moznosti se z vsemi dodatki za nocno delo, stanje pri -15 ali pa 35 na cesti, 12 ur na kolesu ali pa samo 8 ur v kriziscu, da o nekih tistih zadevah, ko gredo v stanovanja pa notri lezi ze 3 dni mrtvi clovek ter, ko samo za primer varujejo celo gardo pobesnelih ljudi v Tivoliju na nogometni tekmi itd., itd. Policisti osebno niso krivi, da jih takrat ko je treba ni tam kjer bi morali biti in zakaj, kdo bi pa sel nekam, npr., kjer se streljajo nesti svojo glavo, za teh 500evrov(osnova), s pistolo za pasom, na katero ne sme poloziti niti roke, ce le-to dejanje ni opraviceno, brez pooblastil... Na cestah ljudi ''obirajo'' za denar, ker jim tisti ''visji'' izrecejo, koliko denarja morajo pobrati v nekem dnevu. In da na ta nacin dobivajo tiste super tezko pridelane zvezdice pa-pa-da. Brez povisanja plac, bo rezultat taksen, da si bo se vec policistov mislilo, kar si ze sedaj seveda, zakaj bi se pa pretegali, za nic denarja. Pa se reklamo bomo videli na TV-ju, taksno kot je bila za SV..Vsi, ki ste zeljni 14urnega dela ponoci(ceprav zakon to prepoveduje), ste vljudno vabljeni v novo, 500eurov placano delavno razmerje, kjer za kamuflazo dobite pistolo, ki je ne smete uporabiti in to se ni vse, za le-teh 14 ur dela, dobite se pravico do 35 minutne pavze. STAVKA JA!!!
jaka37
11. 12. 2006 21.00
Tale policijski sindikat (mimo grede, plača vodilnih sindikalistov je 700.000 SIt mesečno), je bilo in je partijsko orodje s katerim upravlja Kučan. Uporabil ga je leta 91, ko se Kučan reva še ni upal čisto opredeliti za koga je ali Slovenijo ali Jugo. Takrat je naščuval sindikate, ponovno jih je uporabil sedaj, ko želi v državo vnesti nestabilne razmere. Če se vsi sindikati strinjajo z dvigom plač kot ga predlaga vlada, zakaj bi ta sindikat bil izjema. Zakaj pa niso štrajkali, ko je bila LDS na oblasti, ki jim ni nikoli dvignila plač? Sedaj jim ta vlada predlaga 20 plačilni razred kar je za 4 višja plača in to bo najvišja plača kot so jo kadar koli imeli, pa hočejo štrajkati. Partijska pokvarjenost ne pozna mere. Poleg tega pa sploh ne vem, kaj pri vsem skupaj iščejo upokojeni sindikalisti in policisti. Pravzaprav vem, te so bili vedno najbolj rdeči in vedno največji nasprotniki Slovenije. Vlada tudi pod razno ne sme popustiti ker gre zgolj za Kučanovo pokvarjeno igro, češ narod bo šel pokonci, če bo padla varnost. Np, tudi samostojno Slovenijo smo dobili brez policijskega sindikata, bomo pa še varnost ohranili brez njih.
Biofrutekk
11. 12. 2006 20.49
Ja najlaži je pa komentirat nekaj o čemer nimaš pojma ane Neron...za to da tvoji dragi južnaki steklenice v glavo mečejo (po tvojih komentarjih sodeč je tud teb ene par jih v glavo prletel=)) je pa kriva zakonodaja k takim nč ne more...drgač pa...a je Policist kriv da si ti prpelu več kot je omejitev? Me pa zanima kakšn bi blo po cestah če nebi bilo kontrol prometa...
hrcekmuri
11. 12. 2006 19.59
vladi,zmečite jih na cesto pa poberite ljudi z propadlih socialističnih firm , ki imajo kaj v glavi pa nihče ne bo štrajkal
JJ1981
11. 12. 2006 19.15
Neron, tebe bi samo en dan dal delat v policijo pa bi videl, da je plača mizerna za tako delo. Tisto pisanje listkov, ki ga vidiš ti je mogoče 1 id vsega dela. Poklic policista je itak tak, da se vsi spoznajo nanj, čeprav ljudje, ki ponavadi komentirajo to delo nimajo pojma o stvari. Nihče nikoli ne osporava elektičarju, ko reče da je nekaj zanič, nikoli se ne osporava mehaniku, ki pravi da je del v avtomobilu potrebno zamenjat,...vsi povprek pa se spoznajo na policijsko delo. Le kako je to možno...?
Neron
11. 12. 2006 18.14
Kakša varnost neki? Ko se pelješ po cesti 10km/h več kot je dovoljeno in se počutiš sicer zelo ogroženo, pa te zaradi tega ustavijo in ti napišejo kazen ter dobrodušno zraven dodelijo še pike? Ko pa se sprejahaš po mestu s svojo izvoljenko pa nič hudega sluteč pridivja mimo horda mladih prijateljčkov "iz juga" in vržejo steklenico v njeno glavo, policije pa od nikodar? Niti ko jo poskušaš priklicati na vsem znano uradno številko 113 (saj je še ta če se ne motim?) Pa kadar ti grozijo Policija ne ukrepa, ker grožnja še ni kaznjivo dejanje, čeprav ima tisti človek že kilometersko kartoteko in se sprehaja z orožjem po mestu? Super so res tile naši Policisti. Počutim se varnega kot kočevski medved sredi Ljubljane. Pa hvala lepa, če želijo sedaj še več davkoplačevalskega denarja, da lahko spijo po cele noči v kombiju - preverjeno od kolega ki dela na tej Policiji. Hvala Vam!
doki007@email.si
11. 12. 2006 17.40
Stavka je strogo potrebna ker drugače bo država oziroma državljani zgubili še tisto "varnost", ki jo imamo .......
Neron
11. 12. 2006 17.10
Menim da našim častitljivim policistom ne pripada nič kaj večja plača. Upam si celo drzno reči, da si niti takšne ne zaslužijo, razen mogoče redkih izjem. Sej kazni zna verjetno še popoln idiot pisat, ter v glavo (oprostite izrazu) je*** folk, ostale stvari pa so povprečnemu policistu verjetno povsem nerazumljive in čisto izven delovne prakse povprečnega slovenskega "kifeljca". Saj znajo samo kasirat, kadar jih pa nujno potrebuješ se pa niti na 113 nihče ne javi. To je res nedopustljivo! In če zelijo imeti višje plače želim vsaj jaz od njih mogoče malo večjo stopnjo izobrazbe, in upam da s tem tudi manjšo stopnjo njihove retardiranosti. Res pa tudi verjamem, da niso vsega sami krivi, če imajo nesposobne odgovorne. Hvala Vam lepa za use naša Policija.