Slovenija

Vlada ustavlja Jakliča

Ljubljana, 16. 01. 2006 16.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je določila pogoje preoblikovanja zavarovalnice v delniško družbo, kar močno vznemirja upravo Vzajemne.

Potem ko je vlada minuli teden prekinila obravnavo predloga novele zakona, s katerim naj bi zaustavila načrte uprave zavarovalnice Vzajemna o načinu preoblikovanja v delniško družbo, je ministrski zbor odločitev o tem sprejel na ponedeljkovi dopisni seji Janševega kabineta.

Operacija Vzajemna: Vlada želi s posegom v statut in pravilnik o volitvah zastopnikov v skupščino Vzajemne omogočiti zavarovancem odločanje o morebitnem preoblikovanju zavarovalnice v delniško družbo
Operacija Vzajemna: Vlada želi s posegom v statut in pravilnik o volitvah zastopnikov v skupščino Vzajemne omogočiti zavarovancem odločanje o morebitnem preoblikovanju zavarovalnice v delniško družbo FOTO: POP TV
Po mnenju vlade obstaja "kar nekaj razlogov, zaradi katerih bi moral preoblikovanje urediti poseben zakon, ki bi upošteval tudi okoliščine in dejstva, ki jih zakon o zavarovalništvu ne upošteva".

V prehodnem šestmesečnem obdobju so imeli zavarovanci možnost, da brez dodatnih stroškov izberejo zavarovalnico, pri kateri bodo imeli sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje "po novem". V tem obdobju je Vzajemna pričela svoje zavarovance obveščati, da so upravičeni do t.i. certifikatov, s čimer je skušala vplivati na njihovo odločitev o izbiri zavarovalnice.

Izdajanje certifikatov Vzajemne je po mnenju vlade pomenilo le napoved preoblikovanja v delniško družbo, sklic skupščine Vzajemne pa naj bi predloge nadzornega sveta in uprave družbe 1. februarja zgolj potrdil. Senat Agencije za zavarovalni nadzor je decembra lani izdal odločbo, da je izdajanje "certifikatov Vzajemne v nasprotju z zakonom".

Zavarovanci z možnostjo odločanja

Vladni predlog zakona določa preoblikovanje statuta in pravilnika o volitvah zastopnikov v skupščino Vzajemne do 1.maja 2006 in v roku enega leta sprejetje posebnega zakona za preoblikovanje zavarovalnice, s tem, da bodo imeli zavarovanci Vzajemne možnost odločanja o takšnem preoblikovanju.

S sprejetjem novele namerava vlada odpraviti razloge za "različne nejasnosti in nedorečenosti pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju v Sloveniji", zagotovljeni pa naj bi bili tudi varstvo oziroma zaščita interesov zavarovancev in "enaki pogoji ter obveznosti iz tega zavarovanja".

"Taka varnost je še posebej potrebna zaradi velikega števila zavarovancev, ki so vključeni v to zavarovanje ter zaradi pomembne vloge tega zasebnega zavarovanja pri financiranju zdravstvenega varstva v državi," so sporočili iz vladnega urada za informiranje. Dopolnilno zavarovanje po mnenju vlade dopolnjuje financiranje storitev iz obveznega zdravstvenega zavarovanja ter se nanaša na iste pravice, zavarovance in izvajalce kot program obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Vzajemna očita vladi onemogočanje razvoja

Predsednik uprave Vzajemne Marko Jaklič
Predsednik uprave Vzajemne Marko Jaklič FOTO: POP TV

Pred sejo kabineta je Vzajemna vsem ministrom posredovala gradivo, v katerem očita vladi, "da ima pred seboj le en cilj: v največji možni meri onemogočiti Vzajemni kakršen koli razvoj ter ji preprečiti legalne in legitimne možnosti, ki jih ima za preoblikovanje na podlagi veljavne zakonodaje". Vzajemna opozarja, da je v obrazložitvi novele navedeno, da javni interes zahteva takojšnjo ustavitev preoblikovanja Vzajemne, ker je v nasprotju z interesi zavarovancev. Takšna argumentacija po mnenje Vzajemne kaže, da je "osnovni namen predlagateljev izničiti in ignorirati načelo pravne države".

Po predlagani noveli naj bi sicer zavarovalnice vodile denarna sredstva dopolnilnega zavarovanja na ločenih transakcijskih računih, uredili bi nadzor ministrstva za zdravje nad sklepanjem pogodb s krovnimi organizacijami izvajalcev zdravstvenih storitev, določena pa naj bi bila tudi obveznost zavarovalnic, da seznanijo zavarovance in zavarovalce z natančnim zneskom izplačila matematičnih rezervacij oziroma rezervacij za starost, do katerega so upravičeni po določbah že veljavnega zakona.

V noveli naj bi določili tudi dokaj visoke kazni za morebitne kršitve zakonskih obveznosti zavarovalnic v odnosu do zavarovancev in izvajalcev zdravstvene dejavnosti.

SORODNI ČLANKI