Slovenija

V iniciativi Glas ljudstva vložili zakonski predlog za jasno ločitev zdravstva

Ljubljana, 17. 09. 2024 13.52 | Posodobljeno pred enim dnevom

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poslanec Levice Miha Kordiš in nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek sta v DZ vložila novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki so jo pripravili v iniciativi Glas ljudstva in po njihovi oceni jasno ločuje javno in zasebno zdravstvo. V iniciativi so kritični do predloga novele ministrstva za zdravje, ki so ga v ponedeljek poslali v javno razpravo. Se je pa medtem vlada seznanila z razširitvijo stavkovnih zahtev glavnega stavkovnega odbora Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides ter sprejela izhodišča za pogajanja v zvezi z njimi.

Novela zakona o zdravstveni dejavnosti, ki jo je pripravilo ministrstvo, po navedbah iniciative Glasa ljudstva odstopa od napovedane jasne ločitve javnega in zasebnega zdravstva. Člani in članice vladajoče koalicije so jasno razmejitev javnega in zasebnega zdravstva obljubljali pred volitvami v DZ leta 2022, zapisali pa so jo tudi v koalicijsko pogodbo, so spomnili na današnji novinarski konferenci.

Po njihovih navedbah vladni predlog novele zakona še naprej dovoljuje delo javnih zdravnikov pri koncesionarjih, prepoveduje ga zgolj pri zasebnikih. Koncesionarji prav tako ne nosijo nikakršne odgovornosti za vzdržno delovanje celotnega sistema, so navedli.

Zdravniki
Zdravniki FOTO: Shutterstock

Kot glavni problem vladnega predloga novele je član iniciative Dušan Keber izpostavil predvidene podjemne pogodbe. "Ta zakon nikakor ne motivira zdravnikov, da bi dopoldan naredili več, ampak ravno obratno. Tudi to jih stimulira, da bi podaljševali čakalne dobe in da bi se veliko dela prestavilo v popoldansko delo, kjer bodo zdravniki seveda po podjemnih pogodbah dobili znatno več," je dejal. Storitev bo enaka, javna blagajna bo morala bistveno več plačati zanje, je prepričan.

Predlog ministrstva po njihovem prepričanju pomeni pot v privatizacijo in kadrovsko rušenje javnega zdravstva. Zato so predstavili svoj predlog sprememb obstoječega zakona, ki se osredotoča na en sam člen. In sicer bi zdravnik, ki je zaposlen v javnem zavodu, moral najprej odpraviti nedopustno dolge čakalne dobe v svojem zavodu oz. na svojem oddelku, šele nato bi lahko zaprosil za delo v drugem javnem zavodu in tam pomagal skrajševati nedopustno dolge čakalne dobe. "Šele, če v nobeni javni bolnišnici v Sloveniji ni nedopustno dolgih čakalnih vrst na njegovem področju, potem lahko zaprosi za dovoljenje za delo pri koncesionarju ali pa celo tudi pri polnem zasebniku," je zakonski predlog predstavil Jaša Jenull.

"Ta zakon za prepoved dvoživk je v tem trenutku edino, kar stoji med pacienti in privatizacijo javnega zdravstvenega sistema," je razlog za svoj podpis pod predlog sprememb zakona pojasnil poslanec Levice Miha Kordiš.

"Mislim, da skorajda ni posameznika, ki se ne bi, ko gre k zdravniku ali pa na neko zdravstveno obravnavo v javni zdravstveni sistem, soočil s tem, da je postavljen v neko čakalno vrsto in da mu ta zdravnik reče, če želite priti hitreje, pa pridite popoldne v isto ambulanto k meni, pa boste proti plačilu dobili to zdravstveno storitev. To ni zgolj anomalija sistema, to je dobesedno propad javnega zdravstva," pa je svoj podpis pojasnila nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek.

V iniciativi si želijo, da bi bile spremembe, ki jih predlagajo, vključene v predlog novele zakona, ki ga je pripravilo ministrstvo. V tem primeru bodo svoj zakonski predlog umaknili, je napovedal Jenull.

Vlada sprejela izhodišča za pogajanja v zvezi z razširjenimi stavkovnimi zahtevami Fidesa

Kot izhaja iz sporočila za javnost, je bila odločitev sprejeta na vladnem odboru.

Zdravniški sindikat Fides, ki je stavko začel 15. januarja, je razširitev stavkovnih zahtev vladi poslal v drugi polovici avgusta. Med drugim predlagajo, da bi po dogovoru o odpravi plačnih nesorazmerij v javnem sektorju zdravniki zaradi daljšega izobraževanja in večje odgovornosti prejeli še dodaten dvig. Za Fides bi bilo sprejemljivo, da bi vsak zdravnik prejel še pet plačnih razredov.

Predsednik sindikata Damjan Polh je ob predstavitvi razširjenih zahtev ocenil, da prenova plačnega sistema ne gre v smer, ki so si jo želeli. "Videli smo zametke predloga, ki ga mislijo poslati v obravnavo, in namesto da bi bil to moderen, fleksibilen plačni sistem, ugotavljamo, da so na centralnih, pa tudi stebrnih pogajanjih ustvarili mnoga nesorazmerja," je opozoril.

Damjan Polh
Damjan Polh FOTO: Bobo

"Kar se reševanja stavkovnih zahtev tiče, smo obtičali v neki praznini, rešitve se nam oddaljujejo," je avgusta še menil Polh. Sindikat pa je v sporočilu na spletni strani pojasnil, da s širitvijo stavkovnih zahtev v prvi vrsti naslavljajo ključne pogoje dela in zahtevajo izvrševanje 10.a člena kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike ter evropske direktive o delovnem času.

"Želimo tudi aktivno vlogo pri pripravi zakonodaje na zdravstvenem področju. Prav tako želimo, da vlada vključi predstavnike sindikata v pripravo vseh zakonov in podzakonskih aktov na področju zdravstva, ki kakor koli vplivajo na položaj in delo zdravnikov in zobozdravnikov. Nenazadnje pa zahtevamo, da vlada takoj sprejme ukrepe za zaščito zdravstvenih delavcev pred grožnjami ter verbalnim in fizičnim nasiljem s strani tretjih oseb," so navedli.

Stavka sindikata Fides je že pred časom postala najdaljša stavka slovenskih zdravnikov.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kita 1111
17. 09. 2024 17.32
+4
In koliko so se zmanjšale čakalne vrste odkar smo šli na obvezno zavarovanje
brezveze13
17. 09. 2024 20.35
+2
kdo pravi da so se zmanjšale, važno je da so uzakonili v obvezno rezultata pa nobenega oziroma ga vidijo samo naivneži in tisti ki so jim primaknili k plači da lažje stavkajo
brezveze13
17. 09. 2024 20.37
+2
zmanjšale so se večino pred bankomati ker ljudje nimajo več kaj dvigovati
zmerni pesimist
17. 09. 2024 17.23
+1
Kakšen glas ljudstva ne me hecat
zrela hruška
17. 09. 2024 15.41
+1
spoštovani PV, če jim samo malo popustis tem... nimam besed...! ne boš dobil naslednje volitve. je za razmislit!? 🤔🤫😅
Darko32
17. 09. 2024 15.07
+4
Če smo realni in pošteni je potrebno da ljudje vstanejo in udarijo po mizi. To, da dvoživke krojijo usodo naroda in to z korupcijo in goljufanjem je preseglo vse mere dobrega okusa. Videli smo bleferja BRECLJA, kjer je nakladal kak ose zavzema za javno zdravstvo. Sam kot dvoživka pa je vse delal, da bi naredil preslepitev naroda in so zdriblali LOREDANA in se šli potuhnjeno politiko kako bi dvoživke še naprej ribarile v kalnem in sočasno se znebili odškodninske odgovornosti. Zato je povsem na mestu, da narod stopi skupaj in reče tem BARABIJAM konec je sedaj bomo plačali zapitke. Tako je povsem na mestu, da so podali zakonodajo in jo predlagali kako se bo delali. Ne pa dase med seboj dogovarjajo kak obodo kradli še naprej.