Slovenija

Vlada seznanjena z zadevo Petek

Ljubljana, 29. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada se je na seji med drugim seznanila s poročilom pravosodnega ministrstva o delu tožilstva v primeru napada na novinarja Mira Petka. Parlamentarna komisija, ki ugotavlja ozadje napada, namreč ni bila zadovoljna s poročilom, ki ga je o delu tožilstva posredovala generalna državna tožilka Zdenka Cerar.

Miro Petek - preiskava, ki naj bi odkrila napadalce, stoji na mestu
Miro Petek - preiskava, ki naj bi odkrila napadalce, stoji na mestu FOTO: POP TV

Ministrstvo za pravosodje ocenjuje, da je bilo postopanje državnih tožilstev s preiskovalno komisijo korektno in da ni utemeljenih razlogov za pravosodni nadzor v smislu 66.c in 66.č člena zakona o državnem tožilstvu, je na novinarski konferenci po seji dejal direktor urada vlade za informiranje Gregor Krajc. Kot je povedal, ima poročilo oznako zaupno, razprave ob seznanitvi s poročilom pa ni bilo.

Ministrstvo se je pri preučevanju poročila Cerarjeve osredotočilo na vprašanje korektnosti postopanja in ustreznosti sodelovanja državnih tožilstev s preiskovalno komisijo. Postopanje tožilstev je bilo korektno in v okviru predpisov, ki urejajo sodelovanje državnih tožilstev z državnim zborom in v tem okviru tudi z omenjeno preiskovalno komisijo. Ministrstvo v celoti sprejema obrazložitev generalne državne tožilke glede postopka prestavitve zadeve z okrožnega državnega tožilstva v Slovenj Gradcu v Mariboru, kot tudi postopanje okrožnega državnega tožilstva v Slovenj Gradcu v zvezi z medicinsko opredelitvijo poškodb Mira Petka in nedodelitvijo zadeve skupini državnih tožilcev za posebne zadeve.

Generalna državna tožilka Cerarjeva
Generalna državna tožilka Cerarjeva FOTO: POP TV

V zvezi z navajanjem teh dogodkov v ministrstvu ocenjujejo, da je bilo ravnanje državnih tožilstev, ko so zahtevala od preiskovalne komisije potrditev, da zahtevane listine sodijo v okvir parlamentarne preiskave, korektno in v skladu z določili zakona o državnem tožilstvu.

Kot je znano, je februarja minilo dve leti od napada na novinarja Petka. Napadalcev, ki so ga brutalno pretepli 28. februarja 2001 pred njegovo domačo hišo v Mežici, še niso odkrili. Prav tako niso znani domnevni naročniki tega dejanja.

Ministrstvo hkrati ocenjuje predlog generalne državne tožilke, naj preiskovalna komisija v tej zadevi v prihodnje naslavlja vse svoje zahteve na državne tožilce ali tožilstva preko nje, kot ustrezen ukrep za še boljše sodelovanje komisije in tožilcev. Po mnenju ministrstva ni utemeljenih razlogov za opravljanje pravosodnega nadzora.

Dovoljenje za humanitarne prelete?

Svet za nacionalno varnost pa je sklenil, da bo vladi predlagal, naj dovoli humanitarne prelete ameriških letal prek Slovenije. Pogovori o preletih in tranzitih prek Slovenije, ki so namenjeni obnovi Iraka, so se začeli po padcu režima Sadama Huseina, ameriška stran pa je na Slovenijo prošnjo za prelete naslovila 9. maja.

Vlada o nenominiranem kapitalu Zavarovalnice Triglav

Zavarovalnica Triglav
Zavarovalnica Triglav FOTO: Dare Čekeliš

Vlada je izdala odločbo, s katero je ugotovila kapitalske deleže v nenominiranem kapitalu Zavarovalnice Triglav ter upravičence do teh deležev. Odločba, ki jo bosta prejeli Zavarovalnica Triglav in Slovenska odškodninska družba (SOD), ugotavlja, da v ugotovljenem nenomiranem kapitalu zavarovalnice delež pravnih oseb (brez oseb javnega prava) znaša 43,2 odstotka, fizičnih oseb 41,3 odstotka, pravnih oseb, ki so bile osebe javnega prava, pa 15,5 odstotka.

SORODNI ČLANKI