Slovenija

'Vlada se želi pogovarjati s študenti'

Ljubljana, 20. 04. 2006 18.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko so se predstavniki študentov sestali z ministrom Zupanom, je minister v DZ izpostavil pomembnost pogovorov.

Minister Jure Zupan si želi, da bi se s študenti dogovarjali in tudi dogovorili
Minister Jure Zupan si želi, da bi se s študenti dogovarjali in tudi dogovorili FOTO: Dare Čekeliš

"Vlada si želi, da bi bili pogovori s Študentsko organizacijo Slovenije dejansko pogovori in ne izključevanje oziroma pogojevanje s tem, da če nečesa ne sprejmemo, se ne bomo več pogovarjali," je v odgovoru na poslansko vprašanje v državnem zboru na začetku rednega aprilskega zasedanja povedal minister za visoko šolstvo Jure Zupan. To je po njegovem mnenju sicer ena od metod, s katero pa se ministrstvo ne strinja, zato Zupan želi, "da bi se dogovarjali in seveda to tudi dogovorili".

Opozicijski poslanec LDS Slavko Gaber je na Zupana naslovil vprašanje, kdaj bo jasno povedal, da vlada ne bo uvedla šolnin od prvega letnika naprej in da ne bo obdavčila študentskega dela.

Zupan je odgovoril, da predlog zakona o visokem šolstvu trenutno predvideva, da na prvi in drugi bolonjski stopnji ne bo šolnin. Ob tem je Zupan spomnil, da so se vladne stranke v koalicijski pogodbi zavezale, da se bodo pogovarjali o tem, "kako na najbolj neboleč način oziroma kako najbolje zmanjšati vedno večje stroške šolanja", da bi bilo študentom čim laže in da bi se morda uvedle šolnine. Razpravo o šolninah je treba po njegovem mnenju izpeljati. Če se bo izkazalo, da možnosti absolutno ni, da so ekonomsko neupravičene, na tem ne bomo vztrajali, je zagotovil Zupan.

Poslanko SD Bredo Pečan je prav tako zanimalo, ali bo študij kot javna dobrina tudi pod sedanjo vlado ostal brezplačen ali pa namerava vlada uvesti sofinanciranje v obliki šolnin. Če da, kakšno vrsto in višino šolnin nameravate vpeljati ter kdaj, je ministra še vprašala opozicijska poslanka. "Mi ne menimo, da bi bilo šolnine treba plačevati, govorimo o odloženih šolninah," je povedal minister Zupan. Gre za to, da bi se šolnina dejansko odtegnila kot davek kasneje, ko se bo tistemu, ki je diplomiral, ko bo dosegel določeno stopnjo zaslužka, odtrga določen znesek pri davku. Če nekdo zaradi kakršnihkoli razlogov tega ne bo mogel plačevati, ker nima takšnega zaslužka, je bolan, nima zaposlitve ali ima preveliko družino, se mu ne bo nič odtegnilo. "Torej, takrat mu država šolnino plača. To pomeni, da ni s tem socialni status v nobenem primeru ogrožen," je še dejal Zupan.

Prva pogajanja med študenti in ministrstvom so se ustavila pri vprašanju šolnin.
Prva pogajanja med študenti in ministrstvom so se ustavila pri vprašanju šolnin. FOTO: Dare Čekeliš

Pogajanja so se ustavila pri uvedbi šolnin

Predstavniki Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) pa so se danes sestali z ministrom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Zupanom. Pogovarjali so se o študentskih zahtevah, ki zadevajo reformo visokošolskega sistema, pogajanja pa so se zaustavila pri vprašanju uvedbe šolnin, sta v skupni izjavi po sestanku sporočila ŠOS in ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

Pogajalci se bodo ponovno sestali naslednji teden. Po uskladitvi odprtih vprašanj s področja visokega šolstva, pa bodo razpravljali tudi o socialnem in zdravstvenem položaju študentov ter dohodninski obravnavi študentov in študentskega dela, so še sporočili.

Kot je znano, je Študentska organizacija Slovenije v sredo v Ljubljani organizirala množični opozorilni shod z naslovom Črna sreda, s katerim so študenti in dijaki opozorili na slabšanje socialnega položaja šolajoče se mladine ter negativne posledice načrtovanih vladnih gospodarskih in socialnih reform.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jungle@email.si
21. 04. 2006 16.25
Še enkrat povem, vsak študent si bo svojo prihodnost sam sebi zakoličil, zdaj pa bo od njega odvisno(če se je že odločil da bo študiral) al bo dokončal študij al pa ne, vedeti je treba da se bo moral potem zaposliti, zato pa ne bodo pomagale nobene demonstracije. Iz svojih izkušenj vam povem, da se moraš dobro znajti da dobiš tisto službo, ki si jo želiš, država ti jo prav gotov ne bo zrihtala, zato pamet v glavo!!!
Vegos
21. 04. 2006 14.44
Komentirati sicer nisem hotel, ampak nekako me moti to da je za vse kriva država...seveda, to je linija najmanjšega odpora...za šankom oz. za šifro elektronske anonimnosti res vsi vse vemo...kajne?
jaka37
21. 04. 2006 13.29
mataicmaja. Do neke mere se strinjam s teboj. Ne morem pa se strinjati s tabo in ostalim, ki brez premisleka govorijo floskule, da je ta vlada kriva, da hoče ta vlada narediti revne še bolj revne itd. Traparije. Kot sem že nekajkrat vprašal- KJE STE BILI, KO JE BILA NA OBLASTI LDS skupaj s SD? Kje ste bili, ko sta LDS in SD nerazumljivo dražile bone, obdavčile študentsko delo itd. KJE STE BILI? Govoriti, da bo ta vlada bogate naredila še bogatejše, je milo rečeno trapasto, ko pa je vsem znanao, da je prav PREJŠNJA vlada ustvarila nesramno bogato elito na eni in reveže oz. povprečneže na drugi strani. Znano je, da je večina bogatašev bila in je sedela v Kučanovem forumu 21. Sedaj pa, da bo ta vlada Kučanove in Ropove ljudi naredila še bogatejše. Neumnost brez meja. Težava je v tem, da se ljudje bojijo drugačnosti in sprememb, čeprav samo spremembe prinašajo napredek. Ne razumem neumne logike tistih, ki na ves glas kričijo "Sociala, podprite socialo, Slovenija naj bo sicialna država itd. itd" To so floskule ex Juge, ki je prav zaradi tega ali tudi tega, propadla. Krepiti je treba gospodarstvo in ustvariti družbo, ki razvija, ne pa, da se bori zgolj za minimalne fiksne plače. Samo, če bo gospodarstvo razvito, bo več delovnih mest, višje plače, bolj zdrava družba in tudi študij bo dostopnejši, kvalitetnejši, predvsem pa perspektivnejši, kar se tiče kasnejše zaposlitve. Zresnite se že enkrat ljudje in začnimo z napredkom. Res pa je, da se nekateri (kvazi sindikalisti in levi politiki) bojijo napredka, ker se le v napredku pokaže človekov pravi obraz in sposobnost.
jsmazarot@email.si
21. 04. 2006 12.47
Maji dam čisto prav! Nekatere zahteve so čisto dobre, večina pa je popolnoma nerealnih. To da bi bilo treba korupcijo uničit, pa lahko dosežemo samo če bi (malo bo ekstremno, pa kaj čemo) jih malo provzgojili in sicer s trdim delom; fizičnim! LP
mataicmaja@gmail.com
21. 04. 2006 12.00
Pozdravljeni! 1. Sem za bone, ker tako lahko veliko študentov dela v kakih restavracijah. Študentske menze sem že spoznala v tujini. Dobesedno so zanič. Sedaj pa lahko izbiramo med različnimi restavracijami in meniji. Oseba pred mano bi mogoče res rada porabila denar za cigarete in pijačo, zato ji diši denar. 2. Mama je samohranilka in skoraj slepa- je invalidsko upokojena. Imam še sestro študentko. Obe delave. Jaz imam 3 službe. Hodim redno na faks. Z uvedbo šolnin bi pogorela. 3. V našem študentskem domu je od sp-ja sin. Sam se hvali, da je oče utajil davke in da je tako prišel v študenta. Redno kadi travo, žura in ostale-revnejše in delovne študente prikrajša za spanec. Če mu kdo kaj reče, enostavno odgovori: moj oče je direktor. Vlada naj poskrbi za take. Ja, ta direktorček je izgnal celo svojega cimra iz sobe, da se lahko njegova k.... šverca pri njemu. Kaj naj še rečem! Očitno hočejo iz revnejših naredit še revnejše, jih privest do tega, da bodo za malo hrane kradli, bogatim pa omogočit še izobrazbo, več travce in alkohola. Kaj je z vlado, so res slepi? Maja
flute
21. 04. 2006 08.46
Jaz, moj fant in njegov brat (študenta) podpiramo ministra Zupana. Novi iskalci zaposlitve in študentje moramo imeti enake možnosti zaposlitve (zato: ja, obdavčiti štud. delo). Smo tudi proti študentskim bonom. Zakaj? 95% gostiln ima pripravljen poseben menu samo za študente - poseben v tem smislu, da sta postrežba in hrana slabše kvalitete (beri ocvrt sir, ocvrt krompirček, pizza, morda še špageti po bolognsko). Želimo sofinanciranje prehrane, vendar ne v obliki bonov, temveč denarja. Če bo ta denar romal v druge namene (alkohol, cigareti) in ne v prehrano, pa je problem posameznika - si je torej sam izbral, da bo lačen. LP