Slovenija

Vlada pritrdila Erjavcu

Ljubljana, 07. 02. 2007 16.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada se ne strinja s sklepi opozicijskih poslancev glede spornega nakupa oklepnikov.

Pogodba o nakupu srednjih oklepnih kolesnih vozil 8x8 ni škodljiva in zagotavlja uresničevanje načrtovanega razvoja Slovenske vojske ter predstavlja korist in priložnost za slovensko gospodarstvo, ugotavlja vlada.

V opoziciji so prepričani, da je Erjavec pri nakupu oklepnikov zavajal javnost
V opoziciji so prepričani, da je Erjavec pri nakupu oklepnikov zavajal javnost FOTO: POP TV

Po njenem mnenju pogodba ne presega sredstev, ki so predvidena s planskimi in proračunskimi dokumenti, kakor tudi ne omejitev, ki so določene z zakonom o izvajanju temeljnih razvojnih programov Slovenske vojske v letih 2008-2015.

Nakup 135 srednjih oklepnih kolesnih vozil 8x8, vključno s 25, ki bodo nadgrajena za namene, predvidene s cilji sil zavezništva, sprejetimi v letu 2006, predstavlja po mnenju vlade ustrezno rešitev in ne pomeni zavajanja javnosti, saj bo mogoče ta vozila pred dobavo načrtno in pravočasno nadgraditi za končni namen.

Tako ne bodo nastali dodatni stroški predelave oziroma nadomeščanja teh vozil z drugo opremo, kot se je pri nekaterih obrambnih nabavah že dogajalo, meni vlada.

Kot je znano, so opozicijski poslanci so predlagali državnemu zboru, da opozori vlado, da je minister za obrambo Karl Erjavec s tem, ko je onemogočal nadzor nad transparentno porabo javnih sredstev pri nakupu oklepnikov, ravnal nesprejemljivo.

Državni zbor naj bi tudi ugotovil, da je Erjavec nedvomno zavajal državni zbor in javnost, ko je zatrjeval, da bo slovenske davkoplačevalce 135 oklepnikov z vso konfiguracijo stalo 63 milijard tolarjev in da sklenjena pogodba škodljiva, zato naj bi zahteval vse možne ukrepe za popravo nastale škode.

Izredna seja, na kateri bodo poslanke in poslanci razpravljali o domnevno spornem poslu z oklepniki, ki jih država kupuje od finske Patrie, bo 15. februarja.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

piko2263
08. 02. 2007 19.22
Ja pa lahko bi kupili kaj unih helikopterjev Apache al kako se jim reče. To bi bilo bolj noro!
didlos
08. 02. 2007 10.47
O seveda se ne! Kdo pa bi priznal tako napako, ki bi ga nato preganjala leta? Erjavčev odstop in kazen, ki naj bo vzgojna! Torej denarna !
max29@t-2.net
07. 02. 2007 19.50
Meni gre bolj v nos, da lahko skličeji IZREDNO sejo za kaj takega in si veselo izplačajo ure in nadure, dnevnice, potne stroške..., a ne morejo malo počakati na redno sejo in potem razpravljati, ker kakor vem, je posel zaključen in tako ali tako ne bodo nič spremenili, če pa odstavijo ministra kak dan kasneje pa je tudi vseeno, vendar precej ceneje... glede nakupa pa to, te stvari pač stanejo, je pa prav, da se jim gleda pod prste, kam ta denar nalagajo.. lp
nVidia
07. 02. 2007 17.30
Loh bi kupl kšne tanke ne pa blesave valuke.