Slovenija

Vlada predstavila svoj predlog, sindikati z drugim

Ljubljana, 03. 02. 2009 17.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predstavniki sindikatov javnega sektorja in vlade so po besedah ministrice Krebsove "dosegli pomemben dogovor", saj si niso zaprli vrat. Sindikati pa napovedujejo drugačen predlog.

Ministrica je s sestankom zadovoljna, saj so vrata ostala odprta.
Ministrica je s sestankom zadovoljna, saj so vrata ostala odprta. FOTO: Dare Čekeliš

Na sestanku, kjer sta ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs in minister za finance Franc Križanič predstavnikom sindikatov predstavila predlog usklajevanja plač v javnem sektorju, po katerem bi se usklajevanje plač zamaknilo za nekaj mesecev, je bilo razumeti, da sindikati in partnerji razumejo spremenjene makroekonomske razmere, je dejala Pavlinič Krebsova. Kot je poudarila, želijo s svojim predlogom "čim manj poseči v položaj javnih uslužbencev".

Za vodjo sindikalne pogajalske skupine Janeza Posedija je današnji vladni predlog "pač nek predlog", zanesljivo pa bo njihov predlog nekoliko drugače strukturiran in tudi njegovi učinki bodo zagotovo manjši, kot jih pričakuje vlada.

"Naš predlog bo gotovo v drugih okvirih, bliže ničli kot pa 130 milijonom," je dejal Posedi, ki pravi, da je sistem plač v javnem sektorju "dokaj kompleksen sistem, kjer se morda da najti kakšen evro, vsekakor pa ne v okvirjih, ki jih je predvidela vlada". Ob predlogu dogovora, ki je bil posredovan sindikatom, je njegovo osebno stališče, da "manjka le še poziv k neki krvodajalski akciji za državo". Na morebitni interventni zakon pa bi bil njihov odgovor referendum.

Štrukelj je opozoril, da so javni uslužbenci že pripomogli k državotvornosti.
Štrukelj je opozoril, da so javni uslužbenci že pripomogli k državotvornosti. FOTO: POP TV

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) Branimir Štrukelj je opozoril, da so javni uslužbenci že participirali v "državotvornih točkah" zgodovine te države, denimo leta 2003 so se odrekli enemu od povišanj plač, da je inflacija v državi lahko padla, kar je bil nujen pogoj za prevzem evra.

"Ne vem, kaj se dogaja z nakupi orožja, ali jih ta trenutek nujno potrebujemo. Ali pa se lahko njim prej odrečemo, kot da vzamemo že pridobljene pravice, kar so za javne uslužbence plače, ki so bile podpisane s kolektivno pogodbo," je dejal Štrukelj. V tem kontekstu je omenil še javna naročila. Sindikati bodo po njegovih besedah vztrajali pri tem, da vlada ne more zgolj enostransko predlagati sprememb v kolektivni pogodbi za javni sektor, ki jih narekuje makroekonomska situacija.

Predsednik sindikata Glosa in prejšnji vodja sindikalne pogajalske skupine Doro Hvalica je izpostavil navedbe ministrice Krebsove, da so javni uslužbenci v minulih letih prihranili 241 milijonov evrov. Kot je povzel, je prehod v nov plačni sistem stal 110, 116 milijonov evrov, januarsko izplačilo 60 milijonov evrov, kar pomeni, "da imamo na zalogi naših (in ne javnih) sredstev za 60 milijonov" in da je v celoti poravnana četrtina, ki naj bi bila izplačana septembra. Zato, pravi Hvalica, "finančne travme" vlade vse manj razume.

Hvalica vse manj razume finančne travme vlade.
Hvalica vse manj razume finančne travme vlade. FOTO: POP TV

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Branko Prah je še pred koncem današnjega sestanka denimo povedal, da ukrepov, ki jih predlaga vlada, nikakor ne sprejemajo in da je edino odprto vprašanje zamik izplačil, o čemer pa bodo odločali organi sindikata.

Sindikati bodo po napovedih ministrice do prihodnjega tedna pripravili "približevalni predlog, ki bo neke vrste konkurenca predlogu, ki ga je ponudila vlada". Prav tako bodo pripravili popravke kolektivne pogodbe, za katere želijo, da se uskladijo do 15. februarja, "enako, kot je vlada želela, da se dogovori predlog ukrepov na področju plač v javnem sektorju za leto 2009". Vlada po njenih besedah ocenjuje, da je ta del ponudbe "več kot korekten".

Če se letos uresničijo vse dogovorjene obveznosti po kolektivnih pogodbah in zakonih, je predvidena 9,9-odstotna rast plač v javnem sektorju, ki je po mnenju Pavlinič Krebsove "nevzdržna in pomeni dejansko grožnjo za preboj maastrichtskih kriterijev ob pripravi rebalansa proračuna za leto 2009".

Kot je poudarila, je minister za finance jasno sporočil, da so pritiski na sredstva na področju socialnih izdatkov tolikšni, da ne bo mogoče pripraviti rebalansa proračuna, v kolikor ne bodo znižali rasti plač v javnem sektorju. "Ob ukrepih, ki jih zdaj predlagamo, bi uspeli znižati rast plač v javnem sektorju z 9,9 odstotka zgolj na 7,3," je dejala ministrica in ob tem poudarila, da ne gre za zniževanje ali zamrznitev plač v javnem sektorju.

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eur
04. 02. 2009 19.50
Itak da je najlaže delavcu vzet... Kakšni ukrepi neki? Naj začnejo najprej pri sebi - pri javnih naročilih in dragih kosilih, naj se odpovedo kakšnemu srečanju v tujini in priznajo kakšno nesposobno vlado imamo, da ne zna vodit ene male državice... In ne - ne gre se za 100 eur, ampak za 180 eur, ki delavcu PRIPADAJO! Kradejo denar vsem. tudi tistim ki imajo 600 eur plače, da jih ni sram! Naj jemljejo tistim, ki ga imajo preveč, naj zmanjšujejo nagrade vodilnim v gospodarstvu, naj se SAMI čemu odpovedo.... Barabe kradljive!
Buena Vita
04. 02. 2009 19.10
RADO PA SEJ JIM BODO VZELI SAMO 100€ KAJ NI TO DROBIŽ DELOVCI ITAK ZNAJO STISKAT PASOVE LUKŠIČ ŠE VE NE DA NJEGOVE BLONDINKE SAMO DVIGAJO PLAČE EXTREMNIM STROKOVNJAKINJAM KAKO DEBELO JE POGLEDAL BI TEŠKO VEDLI ZA KAKE EXTREMNO SPOSOBNE GRE MENIM DA JE MAFIJA-BANDA
karlek
04. 02. 2009 13.29
neizterjanih zadev je za nekja milijard eur, pri plačah pa vlada natolcuje o 137 milijonih, ki kao manjkajo, ja kamor ste jih dali tam jih še vzemite, mi se svojim pravicam ne bomo vedno in pri vsaki vladi odpovedovali zato, da bodo potem patrie kupovali, pa nove avtomobile za ministre in tako naprej.
RADO62
04. 02. 2009 11.30
Slabše in bolj nesposobne vlade Slovenija še ni imela. Nisem sicer nikoli bil naklonjen levici, ampak kaj tako grozljivo nesposobnega kot je ta vlada tovariša Pahorja pa še nisem videl... heh... Borut če ne gre, pač ne gre in odstopi s pokončno držo , tako kot samo ti to znaš... heh
Samo Zvegla
04. 02. 2009 11.14
v sloveniji je napačna politiki že od osamosvojitve naprej
Matjaž Skrbiš
04. 02. 2009 11.07
vazen daj bil barbika lep, sej tko nc druzga ne zna..... LOL albanci majo boljso vlado....
Matjaž Skrbiš
04. 02. 2009 11.06
sposobnost vlade je na psu, tale krebsova zna komi dihat ne pa da bi kej razmisljala, tko da dober ste volil, G. Virant vam ni nizal plac ampak samo poenotil in ste bli vsi v zraku, kje ste zdej, a so ble to tud sam predvolilne bucke....
Foen
04. 02. 2009 09.41
Dejte se nonstop vsi okrog plač prožvt, slabiči. Vsi mamo polne riti, vsak ma svoj avto, svoj tv, svoj kompjuter. Mogoče niso ravn najnovejši, delajo pa brez napak. Vsak si lahko v Mercatorju ta pocen moko pa ta pocen testenine prvošč, pa vsi sam jamramo. Nej dvignejo plače tistim ki majo prenizke za dostojno življenje, nej zgradijo dovolj državnosocialnih stanovanj da bomo mel usi streho nad glavo, pol nej pa kriza vse ostalo pokople da se bomo mal zamislili nad sabo pa začel gledat še na kej drucga kt ta pofukan dnar pa nove avtomobile. Naravo, ljubezen, druženje, šport... Seveda so tisti, ki so najbolj polepni, običajno največji osebnostni siromaki in edino skozi denar lahko zdravijo svoje komplekse. Pleškoti, bajsi, grdobe, jecljavci, pritlikavci in podobni. Glejte največje pohlepneže, oblastnike... večina jih ma zelo izrazite hibe, tko kot tisti, ki so z njimi ob pipci. Noben ni seksal pred 30 im, ne ker ni hotu, pač pa zato ker ni dubu!!!
RADO62
04. 02. 2009 09.07
Pod Janšo ste jokali, da je z 500 eur nemogoče preživeti, me zanima kaj pa zdaj porečete levičarski kljujci z 0 eur/mesec pod vlado "sposobnega" tovariša Pahorja... heh
VolilecSI
04. 02. 2009 00.16
Daj gremo že enkrat na predčasne volitve !
RADO62
04. 02. 2009 00.07
Dobri so bili za dajat prazne predvolilne obljube ti Pahorjevi prenovljeni komunisti in sedaj seveda nič od njih... No pravzaprav je situacija iz dneva v dan bolj kritična in se kaže predvsem v odpuščenih delavcih, ki jih je iz dneva v dan več, zaradi nesposobne vlade tovariša Pahorja.... heh
Buena Vita
03. 02. 2009 21.59
sej ste jih volili ljubite jih,oni vas naj total oskubijo
pinko
03. 02. 2009 21.40
kakšna kriza,veliki manipulator je ne priznava.plače v javnem sektorju ,bo treba kar ukinit,saj bo produktivni sektor kmalu brez dela in plač,brez plač,pa tudi davkov in prispevkov ne bo.
Pantokrator
03. 02. 2009 20.49
Ja, treba bo kapitalizmu pogledat v oči! A imate še Marxove knjige doma? Preberite si poglavje o kapitalu, presežni vrednosti.....to so resnice, ki bodo vedno veljale. Kje so zdaj vsi ti nakladači s ekonomskega faxa? Kaj pa oni Jože Damjan Pičkindim, oni propadli Janševik, ki je špilal fuzbal na avtomatih? Pa oni Fićo Crkajić iz Kranjske Sorbone? Jaka muda! Kapitalisti mislijo na svojo rit in vi dragi arbeiterji jim dajete presežno vrednost! 4 ure garate za kapitalista ali pa več, mu filate žekeljček in ga boli patka! Ostale urice pa za svojo bedo. Vi pa hajd na Karitas al pa Rdeči križ (dokler še tam vsega ne pokradejo)! Na žalost v tej državi ni ene stranke, ki bi bila kredibilna ampak se takoj vsi usmradijo ko pridejo na oblast! ne glede al so levi, desni, zgornji ali spodnji! Zdej še čakam, da izvolijo kakega Marsovca, morda nas bo ta izvlekel iz krize. Žal pri nas nimamo kakega Obamo, ki je začel takoj s konkretnimi ukrepi, tile pa ne vedo ali bi prdnili ali se usrali.
placebo0
03. 02. 2009 20.36
Gre za red in varovanje človekovih pravic in nič drugega,humanistična ideologija,vsi ukrepi,ki jih predlagam so za dobrobit vseh nas in sploh tistih ki so diskriminirani zaradi drugačnih ozadij,pravim da je potrebno vsak primer preučiti posamezno.
Buena Vita
03. 02. 2009 20.24
POSEBEN REKORD DVIG VLADINIH STROŠKOV ŠTIRIKRATEN ŠE VEČ
RICHard
03. 02. 2009 20.02
Dej dej krepsla. Samo svoje osebne interese ščitiš.Svoje "sposobnosti" si že dokazala v prejšnjih levih vladah. Sem iz Kotelj,kjer si kandidirala.Krajani te nismo podprli, ker te predobro poznamo že iz občine. Samo ta vlada itaq gleda samo da si na njihovi strani , ne pa druge kvalitete. Spet je bila izigrana volja ljudstva...
Milan Koleznik
03. 02. 2009 19.47
V prejšnji vladi so vedno nasprotovali,sedaj so pa prav isti,mogoče še slapši,kako lahko jemljete plače narodu,ki nima od drugega živeti kot od plače in pokojnine.Jemljite sebi v parlamentu,jemljite ministram,ki seveda morate spremenite plačilni zakon,ostalim zakona ni treba spreminjati,samo njim,kako je to mogoče da samo vam je treba zakon plačilni spremeniti,mi pa ne dovolimo znjižanje plač.Hvalite se kako imajo v drugih državah poslanci večje plače, nikoli pa ne rečete da imajo tudi delavci večje plače in upokojenci večje pokojnine,zakaj kaj takega ne primerjate.Sram naj bo vlado kako dela z delavskim narodom in upokojenci,Sram me je za takšen sistem.
Buena Vita
03. 02. 2009 19.24
beži pahec,beži pahec pred novinarji ker mu morajo govore napisat ste videli kolk je brihten???
symy2
03. 02. 2009 18.50
Ma glavni sindikalisti itaq držijo z vlado, ne glede na to, kdo vlada! Sej jih vlada plača za to! Sm metanje peska v oči. Ministrica pa antipatična do konca...in boga reva za božične praznike je kao zakone brala...marsikdo dploh za jest ni imel...to jej žalostno.... ŠUS BABJI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!