Slovenija

Vlada potrdila interventni zakon za upravne enote

Ljubljana, 04. 07. 2024 14.50 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je prejela predlog zakona o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah. Ta bo po besedah podpredsednika vlade Mateja Arčona med drugim razbremenil najbolj obremenjene upravne enote, med drugim namreč odpravlja krajevno pristojnost pri izdajanju bivalnih in delovnih dovoljenj tujcem.

Arčon je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil še, da predlog tudi poenostavlja postopke za zaposlovanje tujcev. Na ministrstvu za javno upravo pa so pojasnili, da bodo lahko tujci, takoj ko vložijo vlogo za delovno dovoljenje, že začeli z delom.

Predlog zakona tako uvaja ureditev, ki bo po pridobitvi začasnega dovoljenja tujcem omogočila delo in prebivanje v Sloveniji, medtem ko bo postopek na upravni enoti do končne odločitve tekel dalje, izhaja iz sporočila po seji vlade.

Kot so ob tem še zapisali na vladnem uradu za komuniciranje (Ukom), z zakonom vlada ureja optimizacijo administrativnih postopkov za pridobitev enotnih dovoljenj za prebivanje in za delo za tujo delovno silo, ki jo slovensko gospodarstvo potrebuje. Omenjeni ukrepi bodo omogočili hitrejši vstop tujcev na trg dela, njihovo hitrejšo integracijo in povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, so še navedli.

Vlada tako zatrjuje, da bo predlagana zakonska ureditev z ukinitvijo krajevne pristojnosti v tujskih zadevah omogočila enakomernejšo obremenitev upravnih enot, kar bo v povprečju skrajšalo čas reševanja zadev, pričakujejo namreč manj povpraševanj uporabnikov javnih storitev o statusu njihove vloge.

Upravna enota Ljubljana
Upravna enota Ljubljana FOTO: Aljoša Kravanja

Nekateri upravni postopki s področja tujcev pred upravnimi enotami namreč terjajo precejšnje administrativno breme, hkrati pa je v zadnjih letih zabeleženo bistveno povečanje števila teh postopkov, so ob tem pojasnili na Ukomu. "Zaostanki pri reševanju teh zadev pa so tako opazni, da že povzročajo gospodarsko škodo. S ciljem delne razbremenitve upravnih enot je vlada pripravila predlog zakona, ki prinaša začasno rešitev na področju enotnih dovoljenj za prebivanje in delo z namenom takojšnjih učinkov za preprečitev težko popravljivih posledic za delovanje države," še izhaja iz sporočila po seji vlade.

Predlog zakona bodo s predlogom za obravnavo po nujnem postopku poslali v DZ, Arčon pa pričakuje, da ga bo do konca prihodnjega tedna potrdil tudi DZ. Gre za začasen ukrep, ki bo po Arčonovih besedah veljal do 30. septembra.

Arčon o razburjenju sindikatov: Šlo je za šum v komunikaciji

O razburjenju sindikatov po torkovi napovedi interventnega zakona glede upravnih enot pa je dejal, da je šlo za šum v komunikaciji in da bodo sindikati s predlogom zakona zadovoljni, saj gre izključno za razbremenitev dela najbolj obremenjenih upravnih enot. "To nima nobene zveze s stavkovnimi zahtevami," je povedal Arčon.

Glede podpisa stavkovnega sporazuma z upravnimi enotami, kjer poteka stavka, je optimističen in zadovoljen. Po njegovih besedah je optimistična tudi vladna pogajalska stran, predvsem zato, ker dogovor sovpada s krovnimi pogajanji. "Tako, da so lahko tudi predstavniki sindikatov upravnih enot videli, da vlada misli resno, da misli celovito urediti sistem plač v javnem sektorju," meni.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

goodwill
05. 07. 2024 09.35
Na kratko povedano, tiste UE, ki so uspešno reševale zaostanke, bodo za nagrado nasičene še z zadevami drugih UE, tako da zaostanki ne bojo več samo v Lj in Mb ampak povsod. In tujci bodo takoj lahko začeli delati pri nas, saj nista pomembna njihova delovna sposobnost in kazenska evidenca. Na koncu bomo imeli cel kup neprimernih tujcev, ki jih sploh najti ne bo mogoče, da bi jih poslali nazaj domov.
ArkaMast
04. 07. 2024 17.11
+0
No, to smo čakali. Super.
Sosedov Jože
04. 07. 2024 15.54
+2
Naši politiki so sami nesposobneži, za domače težave so slepi, tujcem UKR in Palestini pa pomagajo...
Julijann
04. 07. 2024 15.49
+4
In ker vlada ne zna rešiti nič, se sprejemajo le interventni zakoni s katerimi se zaposlenim prepove osnovna pravica in to je pravica do stavke.
Sosedov Jože
04. 07. 2024 15.49
+3
Sami komedijanti 🤣🤣🤣 nehajte pisat o lutkovnem gledališču, mi nimamo vlade mi imamo neresneže ki pobirajo davke...
FoxnarCa
04. 07. 2024 15.47
-2
Za nastalo škodo je nekje potrebno vzeti denar za povrnitev...itd...saj veste kaj mislim...
Grdoba
04. 07. 2024 15.46
+4
Vlada klovnov
El pi5tolero
04. 07. 2024 15.35
+2
Haha plesite ljudje plesite! Zaposleni na upravnih so vsi goloba volil! Loo
300 let do specialista
04. 07. 2024 15.23
+6
Aha, važno, da bo za tujce sprejeta olajšana pridobitev dokumentov, pa saj z vsako potrzo delajo proti Slovencem, tip je izdajalec, kot ga še nismo imeli, pernati podn.
XVXC
04. 07. 2024 15.22
+9
Začasno. Nihanje volivcev...cela država stavka, on leti po tekmah. Sramota !!! Tečejo na upravno enoto ljudje, kot živali. Sramota !!! Slovensla mamica nima kam otroke dat v varstvo poleti. Za vse je denar. Za Slovenlo nič. Sramota !!! @@10 tednov počitnic, draga varstva in premalo denarja@@
rogla
04. 07. 2024 15.28
-2
/... /Slovenska mamica nima kam otroke dat v vsrstvo poleti. /... / Ja, stsrši, tudi za varstvoo otrok je potrebno poskrbeti, ko ni po vaših razvajanjih. Za to ni kriva država! Otrok je vaš ...!
Sosedov Jože
04. 07. 2024 15.47
+1
...otrok je vaš, država ga bo pa spremenila v sužnja...
Vselepo
04. 07. 2024 15.15
+7
V Slovenistanu ni vec tako opevane SVOBODE-KUL, prihaja nedemokracija, tako kot pravijo v svobodi ne ves kaj je prav in kaj ni, volilci teh izvoljenih pajacov ste tudi vi soodgovorni....