Slovenija

Vlada podprla Papeža

Ljubljana, 31. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada soglaša z imenovanjem Marijana Papeža za generalnega direktorja ZPIZ v prihodnjih štirih letih.

Papež naj bi v prihodnjih štirih letih vodil ZPIZ
Papež naj bi v prihodnjih štirih letih vodil ZPIZ FOTO: POP TV

Vlada je dala soglasje k imenovanju direktorja mariborske območne enote Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) Marijana Papeža za generalnega direktorja ZPIZ v prihodnjih štirih letih, je sporočil minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič.


Kot je dejal Drobnič, imenovanju niso nikoli nasprotovali, pač pa so imeli nekaj zadržkov v zvezi s postopkom imenovanja. Po ministrovih besedah je šlo za domnevo, da naj bi vsi kandidati ne imeli enakih možnosti pri kandidiranju. Zato je dal tudi pobudo predstavnikom vlade v skupščini ZPIZ, da predlagajo odložitev imenovanja na skupščini ZPIZ , dokler se zadeve ne razčistijo. Minister namreč ni želel, da "pade kakršna koli senca dvoma zaradi nepravilnosti ali celo nezakonitosti". Vendar se v postopku nihče od kandidatov ni pritožil na imenovanje Papeža. Minister pa je ZPIZ tudi pozval, da mu sporoči, če je postopek potekal v skladu s pravili. To zagotovilo je tudi dobil, zato je vladi predlagal, da poda soglasje k imenovanju Papeža.


Drobnič izrazil dvom

Skupščina ZPIZ 3. marca za generalnega direktorja zavoda imenovala Marijana Papeža, minister Drobnič pa je že po seji upravnega odbora ZPIZ, ki je za generalnega direktorja izbral Papeža in predlog v obravnavo poslal skupščini ZPIZ, izrazil dvom v pravilnost postopka izbire. Dejal je, da bo počakal na morebitne pritožbe nad postopkom imenovanja. Ves čas je bilo zato v ospredju vprašanje, ali bo minister predlagal vladi, da poda soglasje k imenovanju Papeža ali ne.

Minister je takrat izrazil presenečenje nad tem, kako je bila izbira opravljena. Eden od kandidatov za mesto direktorja Janez Dokl se je namreč pri sedanjem direktorju zavoda Janezu Prijatelju in ministru Drobniču pritožil nad postopkom, vendar pa pritožbe ni naslovil na razpisno komisijo.

Prijatelju se sedanji štiriletni mandat izteče 11. aprila.

Ponovljeni razpis

Marijan Papež se je prijavil na ponovljeni razpis, ki je bil objavljen 4. februarja. Na prvi razpis, ki je bil objavljen 19. novembra lani, se je prijavil samo zdajšnji generalni direktor Janez Prijatelj. Skupščina ZPIZ ga je 16. decembra lani tudi imenovala, vendar pa vlada 13. januarja ni dala soglasja k imenovanju. Svojo odločitev je utemeljila s tem, da Prijatelj opravlja vodilne funkcije v sedanjem ZPIZ oziroma prejšnji Skupnosti pokojninskega in invalidskega zavarovanja že 26 let, da je zavod za zagotavljanje likvidnosti najemal drage kratkoročne namesto cenejših dolgoročnih kreditov, v zadnjem mandatnem obdobju pa so bile v poslovanju zavoda ugotovljene nepravilnosti.