Slovenija

Vlada podelila mandat za pogajanja v Koebenhavnu

Ljubljana/Koebenhaven, 11. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada v odstopu je na današnji zaprti seji slovenskim pogajalcem, ki naj bi na vrhu Evropske unije v Koebenhavnu konec tedna s petnajsterico dorekli finančne vidike vstopa Slovenije v unijo, podelila mandat za sklepni del pogajanj.

V Koebenhavnu pričakujejo približno 20.000 demonstrantov, v glavnem protiglobalistov. Za varnost bo skrbelo okrog 6.000 policistov, kar je najvišje število policistov, ki so jih doslej aktivirali na Danskem
V Koebenhavnu pričakujejo približno 20.000 demonstrantov, v glavnem protiglobalistov. Za varnost bo skrbelo okrog 6.000 policistov, kar je najvišje število policistov, ki so jih doslej aktivirali na Danskem FOTO: Reuters

Zeleno luč za pogajalski mandat mora zdaj prižgati še odbor državnega zbora za zunanjo politiko; poslanci naj bi se o mandatu izrekli v četrtek zjutraj.

Vrhunsko zasedanje Evropske unije se začenja v četrtek, 12. decembra, zvečer, dansko predsedstvo pa želi, da bi bilo končano do petka, 13. decembra, zvečer. Ker gre pri pogajanjih o denarju z desetimi državami, ki naj bi v EU vstopile v letu 2004, za kompleksna in precej težavna dogovarjanja, bi se utegnilo vrhunsko zasedanje za kakšen dan tudi zavleči.

Minister za evropske zadeve Janez Potočnik je za 24 ur radijske novice pred jutrišnjim zasedanjem povedal: "Smo tik pred zgodovinskim trenutkom in možnostjo, da dosežemo dogovor, ki bo sprejemljiv in ugoden za obe strani. Ostajam optimist."

Slovensko delegacijo v Koebenhavnu bo vodil premier v odstopu Janez Drnovšek, slovenske interese pa bodo zastopali tudi zunanji minister v odstopu Dimitrij Rupel, minister za kmetijstvo v odstopu Franc But in seveda minister za evropske zadeve v odstopu Janez Potočnik, ki je kot šef ožje pogajalske skupine za pristop k EU za pogajanja pristojen že od vsega začetka, od marca 1998.

V danski prestolnici, kjer se bo jutri pričelo vrhunsko zasedanje EU, se bodo danes začeli zbirati voditelji evropskih držav, ki naj bi naj bi končali pristopna pogajanja z desetimi pristopnicami in s tem odprli pot najobsežnejši širitvi EU v svoji zgodovini.

Slovensko delegacijo bo vodil slovenski premier v odstopu in novoizvoljeni predsednik države Janez Drnovšek.

Delovanje parlamenta v okoliščinah članstva v EU

Komisija državnega zbora za evropske zadeve pa bo na današnji 18. seji obravnavala predlog sprememb v državnem zboru v kontekstu priprav na delovanje parlamenta v okoliščinah članstva Slovenije v Evropski uniji.

Slovenija bo imela namreč v prehodnem obdobju, od predvidenega podpisa pristopne pogodbe sredi aprila prihodnje leto, pa do formalnega vstopa v unijo predvidoma 1. maja leta 2004, podobno kot ostalih devet kandidatk v evropskih institucijah svoje predstavnike s statusom opazovalcev.

SORODNI ČLANKI