Slovenija

'Vse več zaposlenih se izreka za stavko'

Ljubljana, 01. 09. 2010 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.S./V.L./STA
Komentarji
31

Del sindikatov javnega sektorja vztraja pri napovedi stavke. Vodja stavkovnega odbora Miščević pravi, da se povečuje odstotek tistih, ki se izrekajo za stavko. V stavkovnem odboru sedaj sodeluje 21 sindikatov.

S predlogom vlade sindikalisti niso zadovoljni.
S predlogom vlade sindikalisti niso zadovoljni. FOTO: 24ur.com

Potem ko je vlada v nastalo situacijo sklenila poseči z novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, se po besedah vodje stavkovnega odbora Dušana Miščevića odstotek tistih, ki se izrekajo za stavko, med zaposlenimi povečuje. V stavkovnem odboru sedaj sodeluje 21 sindikatov.

Miščević je dejal, da so danes načelno oblikovali tudi stavkovne zahteve, vendar o njih za zdaj še ne želi govoriti. Kot pravi, dobivajo poročila, da se zdaj za stavko izjasnjujejo tudi tisti zaposleni, ki se prej še niso izrekli oz. se niso želeli izreči. Stavki pa se bo po njegovih besedah pridružila velika večina javnih uslužbencev, ne glede na članstvo.

Pahorja pozivajo k ponovnemu razmisleku

Sindikati Posedijeve pogajalske skupine so danes znova pregledali opravljeni pogajalski proces in analizirali posamezne dogodke. "Vlada nas je po krivičnem obsojala, da se ne pogajamo, saj se v bistvu oni niso želeli pogajati okrog našega predloga, kljub temu da je bil posredovan v vseh rokih, ki jih predvideva kolektivna pogodba," je povzel Posedi.

Zato bodo predsednika vlade Boruta Pahorja pozvali k ponovnemu razmisleku, ali ima na ministrstvu za javno upravo, ki z zaposlenimi v javnem sektorju vodi socialni dialog, pravo osebo. V naslednjih dneh se želijo sestati z vsemi poslanskimi skupinami ter poslancem, ki bodo odločali o noveli plačnega zakona, predstaviti svoje poglede in pomisleke.

In kaj pravi Posedi na včerajšnji predlog vlade o noveli zakona o sistemu plač v javnem sektorju? Kot je povedal za 24ur.com, gre za poseg zakona v veljavno kolektivno pogodbo, kar je po njegovem mnenju novost v svetu pravnih zgodb in le ena izmed čudnih stvari, ki jih počne vlada. To je sicer za njegovih 22 sindikatov za zdaj še najmanjši problem, pravi. ''Zdaj mora ta zakon sprejeli še Državni zbor in sprejeti odgovornost za to, kaj bo sprejel. Ko bo to storil, bomo mi jasno definirali, kakšen bo naš odziv na to.''

Posedi pravi, da je tako ravnanje neresno od države.
Posedi pravi, da je tako ravnanje neresno od države. FOTO: POP TV

Posedi pravi, da so stavko, ki je še vedno napovedana za 27. september, napovedali zato, ker vlada namerava zadeve urejati enostransko, stavkovne zahteve pa bodo odvisne prav od tega, na kakšen način misli vlada to delati. ''Spomnite se samo, da je ministrica omenila, da bodo odpovedali kolektivne pogodbe, a tega niso storili. Potem je govorila, da bo plače prenesla v zakon, a tudi tega ni storila. To stvar, ki jo je vlada zdaj sprejela, smo mi dobili po elektronski pošti nekoliko prej, preden je vlada to sprejemala,'' je povedal in dodal, da morajo ta predlog zdaj natančno preučiti, a načeloma se ne strinjajo s tem, da ''lahko vlada, ki je podpisnik tega, enostransko prek Državnega zbora spreminja kolektivno pogodbo''. Posedi namreč poudarja, da ima vlada vse druge možnosti, ki jih pogodba predvideva, a jih ni izkoristila. ''Za nas je to nadaljevanje propada pravne države. Če ti ne uporabljaš mehanizmov, ki so določeni, in iščeš neke druge poti, je to neresno od države,'' še pravi.

Aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor in dogovor, ki bi določala vzdržno politiko na področju plač v javnem sektorju, je v ponedeljek podpisalo šest od 29 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja.

Štrukeljevi sindikati o stavki ne razmišljajo

Z novim predlogom vlade se ne strinja niti predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. Za 24ur.com je povedal, da z njim niso zadovoljni, ker na nek način še vedno marginalizira večino, ki opredeli veljavnost kolektivne pogodbe. ''Obstaja besedilo v zakonu, ki omogoča, da manjšina javnih uslužbencev prek sindikatov, v katerih so, lahko uveljavi svoj prav proti večin,'' pravi in dodaja, da je to preprosto proti elementarnemu načelu, v katerem deluje demokracija.

Štrukelj: Mi smo ključni cilj dosegli.
Štrukelj: Mi smo ključni cilj dosegli. FOTO: POP TV

Štrukelj sicer pravi, da so ocenili, da je vse bolje, kot da bi jim vzeli sedanji sistem kolektivnih pogodb, s katerim so prepričevali, da bi jim vlada enostransko znižala plače. Če bi veljal ta zakon, ki je grozil, to ne bi bilo več tako, dodaja Štrukelj, katerega sindikati so podpisali aneks h kolektivni pogodbi, ki pa trenutno ne velja, ker ni večine. ''Ko bo zakon spremenjen, bo vsak sindikat premislil, ali bo enako vsebino še enkrat podpisal pod novimi zakonskimi pogoji,'' še pravi, a dodaja, da sami podpisa najverjetneje ne bodo umikali, ker bi bilo po njegovem to neresno in ''tega je v teh časih in na našem področju preveč''.

Štrukljevi sindikati o stavki torej ne razmišljajo, so pa nanjo opozarjali v primeru, če bi jim vzeli kolektivne pogodbe. A s sedanjo spremembo zakona ostajajo kolektivne pogodbe takšne, kot so in ''mi smo ključni cilj dosegli,'' pravi Štrukelj in poudarja, da argumentov za stavko nimajo in jih v tem trenutku niti ne proizvajajo.

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kobra69
07. 09. 2010 19.00
Jaz delam v javnem sektorju...za 562 e, JA!!! Vsi se nismo šolali,,,ampak sory z minimalcem je nemogoče živet...naj vzamejo tistim, ki imajo več kot 1500e. tega noben ne predlaga...
hefzle
01. 09. 2010 20.24
celotnemu javnemu sektorju znižati plače za 40% !!
M-teorija
01. 09. 2010 17.54
Posedi bo očitno zaradi nesoglasja, ki ga je kot je črnega pod nohtom, raje v primeru črnega scenarija in propada kolektivne pogodbe poskrbel za deponijo plačnega sistema, v še bolj črni varianti, pa bi lahko zadeve spominjale na LJ Žale.
dukenukem
01. 09. 2010 16.21
vsi v tej državi dobro živijo ,delavci pa za kruh nimajo
mori007
01. 09. 2010 15.49
Slovenčeki smo pač na žalost pri pomembnih stvareh vedno neenotni, pravi HLAPCI!!! Sram nas je lahko. Lp
am_staff
01. 09. 2010 15.07
Spet se je pokazala enotnost sindikalnega gibanja, zato lahko VLADA dela, kaj ji je volja. Tudi Štrukelj pride na led - učiteljski zbor.
karlota
01. 09. 2010 14.53
tiger200 kdo pa ti je kriv, da se nisi šolal za učitelja??? užival bi v veliki plači, 22 urnem delavniku, družbi pridnih, marljivih in lepo vzgojenih otrok ter počitnicah. premisli o prekvalifikaciji v ta pravljičen poklic...
M-teorija
01. 09. 2010 14.33
zek01.09.2010, 14:19 Iz konteksta jemati citate, ki so bili v času ko se je Štrukelj boril, za maksimiziranje za svoj ceh, ko je Virant usklajeval plačna nesorazmerja je nefer. Štrukelj se zavzema danes, da se sistem ohrani. Seveda ima Virantov sistem pomanjklivosti, a ne takšne, da bi ga bilo treba ukiniti. Sistem je v osnovi dober, le tam kjer je pomanjkljiv ga je treba popraviti. V nasprotnem bomo tam , kjer smo bili prej v divjem izsiljevanju posameznih cehov, kjer bodo svoje dosegali z izsiljevanjei in ne z argumenti. Posledično pa se bo državni žakej, ker bodo zaradi pritiskov popuščali vsakemu posebej, pokal po vseh šivih oziroma se bo bolj praznil.
M-teorija
01. 09. 2010 14.23
--__--01.09.2010, 14:18 Vem, se izogibam romanom, ko sem to prej v konkretnem primeru naredil (kjer nisem vsaj malo podprl z argumenti) sem bil narobe razumlje, kot štrajkbrehar. A kadar menim, da nam pripadajo kake pravice, se bom postavil v prve vrste. Se opravičujem, ampak enostavno krajše ni šlo!
zek
01. 09. 2010 14.19
ŠTRUKELJ -- 2008 tik pred volitvami ,mi nismo podpisali sporazuma z VIRANTOM ,ker menimo ,da je sporazum slab ker se v šolstvu plače nebodo povišale toliko kot bi se morale in ker vlada dela naš poklic PODCENJEN ---- ŠTRUKELJ -- Avgust 2010 strinjam se z zamrznitvijo plač. ----- ZABRUHAT.
Cris17
01. 09. 2010 14.18
m teorija mav mn pis sm zastopi sm mav krajso verzijo da ne berem romana
M-teorija
01. 09. 2010 14.18
toptop01.09.2010, 12:57 Z normiranjem dela v javnem sektorju se le deloma strinja. Le tam kjer je to možno v ostalih delih kjer to ni mogoče pa le po sistemu referenc, ki si jih posamezniki na račun kvalitetnega dela ustvarjajo. Tako se naprimer ne morem strinjati z neoliberalnim pristopom, katerega najbolj zagovarja ekonomist Rado pezdir. Enostavno nepredstavljivo in nesprejemljivo je, da naj bi kot zagovarja on normirali zdravnike, sodnike in učitelje. Pri prvih, ker bolniki niso številke in se jih ne more obravnavati kot po tekočem traku, ker bi lahko imeli samo še več primerov Nekrep. Pri sodnikih, bi z normiranjem obsodb namesto pravic povečali število krivic. Pri trejem, pa učitelji tudi ne morejo kvalitetno opravljati vojega del, če imajo preveliko število učence. To število mora biti stroškovno kot kvalitetno optimalno.
alpino
01. 09. 2010 14.06
Štrukelj je zaradi koristi najprej zavedel in brez sramu nategnil ostale. Zanimivo pri tem je, da so prav njegovi sindikati s plačno reformo dobili največ. Seveda v razmerah kakršne so trenutno v državi, ne iztrži več, sramotno pa je, da je goljufal javnost in ostale sindikate. Vendar vsaka šola nekaj stane in šolniki se lahko obrišejo pod nosom, kar se solidarnosti ostalih tiče, kajti že do sedaj so dobili med 300-1000 evrov več, ni jim potrebno delati ponoči, v Nedeljah, ob Praznikih, na vtru. mrazu, dežju, pripeki. Počitnikujejo pa tako vseskozi od krompirjevih, božično novoletnih, zimsklih, velikonočnih do poletnih počitnic, zato jim je vseeno, če ostalim ukinejo dodatke, najraje bi Štrukelječ tudi te pobasal v svojo ,,preluknjano,, malho
M-teorija
01. 09. 2010 14.01
Če Posedi z nameravanimi manevri želi le do skrajnosti in v zadnjem trenutku maximizirati svoje zahteve potem se lahko strinjam. Tudi se strinajm, da mora vlada najti tudi druge načine za poljnjenja žaklja, ne samo ukrepe, da klesti stroške. Tako se tudi č ne strinjam z S-m-Hribarjem, ki je v zadnji sobotni prilogi Dela sicer lepo navajal neketere argumente in stanje v naši državi. A se ne morem strinjati z njegovo trditvijo, da bi z davkom na premoženje iztržili le 3%. Ja kdo pa previ, da naj bi bila mejna vrednost za obdavčenje zaslužek nad 100 00 Evrov letno (izhaja glede na Ginijev koeficient, da je prinas takšnih približno le 2000 ). Ta mejna vrednost lahko velja za bogatejše države, pri nas pa pa je ta meja lahko glede na razmere v državi precej manjša. Torej bi bil odbdavčen lahko veliko večji delež bogatih in tako bi bil izrežek lahko veliko višji od 3 %. Ravno tako se ne strinjam z Ivom Boskarolom, ki je že večkrat dejal, da je dvig minimalne plače pripeljal marsikaterega podjetnika in lastnika v še bolj neugodno stanje in rdeče številke. Z dvigom minimalne plače bo odpravilo vsaj tri do sedaj slabi stvari. Prvič bo razmerje plač zmanjšano razmerje plač, ki je za moje pojme preveliko. Drugič bo končno prisililo, da lastniki in vodstva podjetji ne bodo gradila uspeha in dobičke, le na podlagi izkoriščanja delovne sile, temveč tudi z razmišljanji o inovativnostih in boljšimi rešitvami. In kot tretje, kar je bilo osnovni namen, da je bila minimalna plača neka minimala vrednost, ki omogoča delavcu, da vsaj lahko preživi od meseca do meseca. Seveda še vedno ob velikem odrekanju, pri marsikaterih stvareh, ki bi si jih želeli privoščiti, pa ne morejo. Predvsem pa odrekane na račun njihovih otrok, ki najbrž sploh ne vedo, kako izgleda slana voda, kaj šele, da bi v njej lahko zaplavali...
M-teorija
01. 09. 2010 13.31
Pa da ne bo nesporazuma. Sem član ene od skupin sindikatov, ki jih predstvalja Posedi in za katere pooblastila s podpisi je zbiral!
M-teorija
01. 09. 2010 13.28
M-teorija01.09.2010, 13:12 popravljam! Upam.........., ODGOVARJALI!
Consultant
01. 09. 2010 13.26
M-teorija01.09.2010, 13:12 se strinjam s povedanim.
M-teorija
01. 09. 2010 13.23
Da se tudi JJ zaveda kislosti jabolka in, da z odlašanjem vseh reform lahko na dolgi rok samo naredimo stanje še bolj nevzdržno se vidi iz njegovih izjav:"Predsednik SDS Janez Janša pa je napovedal podporo stranke pokojninski reformi, če bo vlada upoštevala nekatere njegove predloge." Seveda, ker je opozicija, se pač ne more v vsem strinjati z pozicijo. S kozmetičnimi popravki le mora pokazati, da so opozicija in druga opcija od trenutno vladajoče!
M-teorija
01. 09. 2010 13.12
Če kdo počne čudne stvari je to Posedi! Po seji sindikatov javnega sektorja, ki jo je vodil Dušan Miščevič, je dejal, da je neskladij med vlado in sindikati, da pridejo skupaj toliko ČRNEGA ZA NOKTOM. Torej Posedi za toliko kot je črnega za nohtom reskira, da Virantova kolektivna pogodba za sitem plač v javnem sektorju, edina svetla zvezda prejšnega mandata, pade v stanje pred njo, to je v kaos in anarhijo, ki je vladalo pred tem. Torej Posedi za toliko kot je umazanije za nohtom želi kolaps sitema, ki je v osnovi dober in dobro zamišljen, (morda le površno izpeljan do konca zaradi hitenja pred zadnjimi volitvami)in le zaradi recesije in probremenjenosti državnega žaklja prestavljen za dokončno realizacijo v boljše čase. Upam, čeprav ni videti, da se zaveda odgovornosti, kaj lahko z vztrajanjem na nerealnih osnovah in zahtevah v konkretni situaciji, ne samo, da bo zavrl nek proces, ki ga je Virant dobro zastavil, temveč bomo prišli v stanje pred Virantovim sistemom v času, ki je veliko bolj nevzdržno (časih debelih krav in napihnjenega balona in jahanju na jadrih svetovne rasti), kot takrat, ko se je ta sistem začel vzpostavljati. Upam, da bodo krivci za nastalo škodo, predvsem za morebitni kaos v katerem bodo posamezni sindikati lahko za divje in neobrzdano dvigovanje plač za posamezne cehe z IZSILJEVANJI IN ARGUMENTI MOČI po SISTEMU DOMIN PRISILILI TUDI DRUGE, DA JIM SLEDIJO IN POSLEDIČNO ŠE BOLJ PRAZNILI IN OBREMENJEVALI DRŽAVNI ŽAKELJ. Prav je da se sindikati borijo za svoje pravice, vendar je tudi prav, da ocenijo realno stanje in možnosti, če in kadar je to možno. Če slučajno vse te reforme, kislo jabolko, ki se ga je izognila prejšna vladajoče garnitura propadejo, to jabolko ne smo, da bo še bolj kislo, gnilo bo. Tako, da bo v tem primeru sploh težko dobiti, kakšno stranko, ki si bo želela zmagati na naslednjih volitvah. Še politiki, ne verjamem, da so tako pogoltni in nepremišljeni, da bi butali z glavo skozi zid.
kure bedne
01. 09. 2010 13.05
Verjetno že gredo 99% Slovencem tile naši "kvazi" politiki na živce. Meni gredo že na bruhanje. Cela Slovenija je v razsuli in vsi vodilni so med seboj povezani. Res pa je, da je naša politika vodena od zunaj in so vodeni kot kakšne marijonete. Če pogledamo samo Pahorja kakšne obljube je dajal. Včasih so mu dajali nadimek "barbika", danes pa je lahko samo teta PEHTA. Moram končati grem bruhat. Lp.