Slovenija

Vlada ostaja na istem

Ljubljana, 22. 09. 2006 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Politbarometer je pokazal, da podpora vladi ostaja nespremenjena, slabše kaže predsedniku države.

Slovenskemu predsedniku pada podpora, je pokazala najnovejša raziskava Politbarometer
Slovenskemu predsedniku pada podpora, je pokazala najnovejša raziskava Politbarometer FOTO: POP TV

Javnomnenjska raziskava Politbarometer ni pokazala premikov pri podpori vladi Janeza Janše glede na junijsko raziskavo (podpora in nepodpora sta izenačeni na 44 odstotkih). Večjih sprememb ni niti pri strankarskih preferencah, medtem ko je opazen padec podpore predsedniku republike Janezu Drnovšku. V aktualnem sporu med Drnovškom in Janšo pa dajejo anketiranci prednost premieru.

Predstojnik Centra za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij na FDV Niko Toš je povedal, da pri kazalcu o podpori vladi ni zaznati premikov. Vlado podpira 44 odstotkov vprašanih (enako kot junija), ne podpira je prav tako 44 odstotkov (junija 45 odstotkov), neopredeljenih je 12 odstotkov (junija 11 odstotkov). Medčasovna primerjava kaže, da je raven podpore Janševi vladi v zadnjem letu podobna podpori, kot jo je imela Ropova vlada. Po Toševih besedah je "povolilni bonus nove koalicijske vlade, ki je bil izrazit, izpuhtel".

S politiko vlade se ne strinja 44 odstotkov vprašanih, prav toliko odstotkov pa vlado podpira
S politiko vlade se ne strinja 44 odstotkov vprašanih, prav toliko odstotkov pa vlado podpira FOTO: POP TV

Kazalec strankarskih preferenc kaže, da SDS ostaja največja stranka. Glede na junij je pridobila odstotno točko (septembra 21 odstotkov, junija 20 odstotkov), sledijo pa LDS in SD z 12 odstotki (LDS je junija prejela 14 odstotkov, SD 11 odstotkov), SNS (septembra pet odstotkov, junija štiri odstotke), NSi tri odstotke (enako kot junija) ter SLS in DeSUS z dvema odstotkoma (SLS je junija prejela štiri odstotke, DeSUS pa odstotek).

V sporu predsednikov večja podpora Janši

Raziskovalci so prvič po decembru lani anketirance prosili za oceno dela (od ena do pet) več institucij. Pri vladi, premieru, predsedniku državnega zbora in pri opoziciji niso zaznali bistvenih sprememb, medtem ko je predsednik republike Drnovšek dobil veliko nižjo povprečno oceno, in sicer 3,16 (decembra lani 3,58). Kljub temu je predsednik države med omenjenimi institucijami še vedno ocenjen najvišje.

Predsednik se je slabše odrezal tudi pri vprašanju o zaupanju v institucije, kjer se mu je povprečna ocena znižala s 3,41 junija na 3,13 septembra. Toš je dejal, da sta pri tem vprašanju nekoliko slabšo ocena dobila še vojska in Cerkev, rahlo narašča podpora policiji, visoko oceno ima varuh človekovih pravic (višjo od vseh nosilcev individualnih funkcij), visoko odmero pa imajo tudi sindikati.


V sporu predsednikov so anketiranci bolj naklonjeni premierju Janši
V sporu predsednikov so anketiranci bolj naklonjeni premierju Janši FOTO: Dare Čekeliš


V aktualni polemiki med predsednikoma države in vlade z Janezom Janšo bolj soglaša 33 odstotkov anketirancev, 29 odstotkov jih daje prednost Drnovšku, četrtina vprašanih ni dala prav ne enemu ne drugemu, 14 odstotkov pa jih je bilo neopredeljenih.

Na vprašanje, ali bi nastop bivšega predsednika republike Milana Kučana in njegove liste ali stranke na parlamentarnih volitvah vplivala na njihovo izbiro, je 57 odstotkov anketirancev odgovorilo negativno (junija 55 odstotkov). 30 odstotkov vprašanih bi takšno listo/stranko volilo (junija 32 odstotkov), 13 odstotkov pa je bilo neopredeljenih (junija 12 odstotkov).

Na enako vprašanje glede nastopa Janeza Drnovška na volitvah je negativno odgovorilo 64 odstotkov vprašanih (junija 56 odstotkov), za takšno listo/stranko bi glasovalo 21 odstotkov anketirancev (junija 28 odstotkov), neopredeljenih pa jih je tako kot junija 15 odstotkov. 

Interpelacijo si zasluži Rupel

Anketiranci menijo, da bi si interpelacijo zaslužijo rupel (na sliki), Zrobnič, Lukačičeva, Zver in Bručan
Anketiranci menijo, da bi si interpelacijo zaslužijo rupel (na sliki), Zrobnič, Lukačičeva, Zver in Bručan FOTO: Dare Čekeliš


Na vprašanje, kateri ministri bi si zaslužili interpelacijo, se je največ anketirancev odločilo za zunanjega ministra Dimitrija Rupla (19 odstotkov), sledijo pa minister za delo Janez Drobnič (šest odstotkov), kmetijska ministrica Marija Lukačič (štiri odstotke anketirancev) ter šolski minister Milan Zver in minister za zdravje Andrej Bručan s po tremi odstotki.

Anketiranci so odgovarjali tudi na hipotetično vprašanje, koga bi volili, če bi se v njihovi občini v drugem krogu volitev spopadla France Arhar in Zoran Jankovič, sicer kandidata za ljubljanskega župana. Jankovič bi dobil 49 odstotkov glasov, Arhar 28 odstotkov, 23 odstotkov vprašanih pa je bilo neopredeljenih. 

Pri reformah ni bistvenih premikov

Pri opredeljevanju do reform bistvenih premikov ni. 42 odstotkov anketirancev (junija 41 odstotkov) reform v glavnem ne podpira, v glavnem jih podpira 31 odstotkov (junija 33 odstotkov). Anketiranci še menijo, da se je socialni položaj delavcev dve leti po parlamentarnih volitvah poslabšal (tako jih ocenjuje 52 odstotkov), glede objektivnosti medijev so mnenja deljena (kot slabše razmere na tem področju ocenjuje 21 odstotkov vprašanih, kot boljše pa 24 odstotkov).

Javnomnenjsko raziskavo Politbarometer so izvedli od 18. do 20. septembra, odgovarjalo pa je 765 anketirancev.


49 odstotkov ljudi ocenjuje, da je vpletanje politike v gospodarstvo večje kot pred dvema letoma, razmere na področju korupcije so slabše za 43 odstotkov vprašanih, na področju zdravstva pa za 38 odstotkov anketirancev. Dve leti po volitvah 25 odstotkov vprašanih meni, da so razmere na področju osebne varnosti slabše kot leta 2004 (nasprotno jih meni 20 odstotkov), medtem ko so bolj kritični do zunanje politike (37 odstotkov jih meni, da so razmere slabše, 15 odstotkov pa, da so boljše kot pred dvema letoma).
Zadnji slovensko-hrvaški sporazum o gradnji obrambnih nasipov na Muri odobrava 39 odstotkov vprašanih, ne odobrava ga 36 odstotkov anketirancev, 24 odstotkov pa jih je neopredeljenih.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravi patriot
23. 09. 2006 18.20
tako je.dejstvo je, da živimo v kapitalizmu in ne več v socializmu...ne pravim, da je kapitalizem toliko boljši kot socializem, ampak tukaj in zdaj je in mi se mu moramo čimbolj prilagoditi, da bomo vsi skupaj bolje živeli...je pa na žalost ta sistem takšen, da brez tega, da bogatemu daš več, tudi revni ne more imeti več...to je tisti ključni premik, ki bi se moral zgoditi v glavah vseh ljudi, da bi lahko Slovenija postala še uspešnejša država - resnici na ljubo, nam pa niti ne gre tako slabo..kljub vsemu pa menim, da sindikati še vedno morajo obstajati, le spremeniti bi morali svojo politiko in delovati skupaj s podjetji in jim ne metati polena pod noge, saj s tem najbolj škodujejo sami sebi.
tomazbodner
23. 09. 2006 12.33
pravi patriot: Povsem prav imas. Mislim, da sindikati v Sloveniji delajo vec skode delavcem kot vsi ostali dejavniki skupaj... Zbudite se, socializma ni vec, prav zaradi vas bo pa 10 let kasneje 30% prebivalstva brez sluzbe, ostali pa tik pred tem, da jo izgubijo... okoli vas pa vse Made in China, Designed in India.
trava@pinkponk.com
23. 09. 2006 11.37
Sedaj ste pa smešni.s_slovenec a misliš da so JJ JD LDS in ostale stranke pa pošteni.Niso,lažejo,kradejo,vsi.Sam da JD in LDS so pa sedaj že smešni.Sploh Kacin,gantar in lahovnik so imeli dovolj časa prej da se dokažejo,pa ni bilo nič od nič.Jaz ne zagovarjam niti Janša ker je isti sam kar pa dela trenutno g.Drnovšek je pa že malo preveč otročje.In če bom na volitvah koga volila je sam en človek trenutno vsaj za moje mnenje pošten,razen če igra vsi ostali so navadni hinavci.Bomo videli kaj bo prinesel čas.s_slovenec ti pa ne zagovarjaj preveč LDS in JD.Moraš pa sigurno nekaj imeti od tega.Da ne bo pomote jaz nobenega ne zagovarjam,sam mi gredo pa ljudje na živce če ne rata je pa treba iti s tem v javnost.SRAMOTA DA GREDO TAKO DALEČ.A ja pa še nekaj,da se na koncu ne bo zgodilo to da bo najslabše izpadel g.JD.sploh če bodo naredili računsko kontrolo.Me prav zanima če je šel res denar tja kamor je bil namenjen.In če nista kot JJ kot JD pravilno delala z denarjem naj bosta oba kaznovana.Kdor drugemu jamo koplje ponavadi sam vanjo padeš,da se ne bo to zgodilo JD in stranki LDS.
trip
23. 09. 2006 07.28
pravi patriot in s_slovenec.... prav imata...ej jaka37.. kaj pa misliš da je janša delal preden je prišel na oblast... prav tako iskal slona!!! mater ste nekateri naivni... janša si samo puni žepe in dela ozimnico, ker se počasi njegovih 4 leta izteka.. JD in LDS so ga je spregledali.. tisti ki ga pa še niste, pa ga še boste... če le imate kaj v glavi
s_slovenec@hotmail.com
22. 09. 2006 20.58
jaka37 idiot: prvič nikoli nisem bil in nikoli ne bom v nobeni stranki. Podpiral pa bom tiste, ki so sposobni in ne zapravljajo. Tako da brez skrbi nisem dobil informacij od nobenih takšnih ali drugačnih političnih krogov. To kar očitaš je čista bedarija in reakcija nevrotičnega človeka. Glede ozadja anket imaš zmotna mnenja in sklepanja, žal. Zapomni si, denar je sveta vladar. To je držalo, drži in bo držalo.
pravi patriot
22. 09. 2006 20.42
še glede vlade...do konca na živce mi gredo tiste ovce,ki nimajo pojma o ničemer in slepo ponavljajo za množico bla bla sam višje davke bojo uvedl, revni bojo še bol revni blabla...vsi glavni ekonomisti se strinjajo da so reforme potrebne- da je potrebno zmanjšati obdavčitev dela, drugače bodo use brihtne slovenske glave odšle drugam(podjetje ima z delavcem, ki ima 500 tisoč neto plače 1,3 miljona strošov) in ko vlada (resda veliko manj kot bi bilo potrebno) začne delovati v tej smeri se pojavi jok in stok useh, ki so proti vladi...prej v trenjih so se pa usi strinjali...pol se pa kacin pojavi in začne govort o tem kak bodo revni še v slabšem položaju v primerjavi z bogatimi...to da pa bogati zdej plačujejo 50% od tega kar zaslužjo, revni pa 16%, pa pozab oment,kakšn hinauc politični, ni šans da tega človeka volim do konca mojih dni..še en mi gre posebi na živce...spoštovani predsednik sindikata pergam...tako vneto zagovarja pravice delavcev in revnejšega sloja, potem ga pa vidim z novim bmwjem1 vozt po ljubljani...mislm dej no.. najlaži je neki kritizirat nonstop in biti proti, čprou že vrabci čivkajo da zgubljamo na konkurenčnosti zaradi previsokih stroškov dela, namest da bi stopil skupaj in naredili najboljše za Slovenijo...najbol žalostno je pa to da vsi tisti ljudje ki jih zastopa niti najmanjšega pojma nimajo in ne vedo, da bodo lahko čez 10 let vsi na cesti, če ne bodo postala njihova podjetja bolj konkurenčna(prvi korak do tega so pa nižji stroški dela)žalostno!
jaka37
22. 09. 2006 20.31
s_slovenec svetujem ti, da svoj LDSovski informativni biro zamenjaš, ker LDS vedno daje zavajajoče informacije, celo tebi. Vodja te meritve je Niko Toš, znani Kučanov človek in član Foruma 21. Toš, Kučan, Forum 21 in Janez Janša. Mislim, da to ne gre skupaj, mar ne?
pravi patriot
22. 09. 2006 20.07
Vsem vam pametnjakovičem, ki podpirate otroka ki ni dobil bonbona -drnovška in s tako bistroumnostjo razlagate kako vlada use uničuje...zakaj JD noče sprejeti denarja, ki mu ga sedaj ponujajo?zato, ker mu to sploh ni v interesu, ker očitno na vsak način hoče spravit LDS nazaj na oblast, kar kaže s svojimi dejanji že zadnjega pol leta..in seveda takele igrice užaljenosti so ravno pravšnja zadeva za LDS da stopi na plan in pokaže s prstom na Janšo...kruti janša ne da drnovšku bonbona, ti ti janša...sploh pa mal glejte poteze LDS...ni važno kaj naredi vlada-tudi ko jo vse druge stranke podpirajo, bo LDS vedno našel neko smešno bilko na katero se bo oprl in poskušal iz nje narediti slona...pa lepo vas prosim no, apriori so proti usaki stvari ki jo vlada predlaga in pri tem navajajo vse bolj in bolj smešne argumente...Kacin, gantar in lahovnik,3 kvazimušketirji, ki bodo potopil LDS... mislim saj lahovnik ki je sicer odličen ekonomist bi lahko malo več intigritete zadržal..
knes
22. 09. 2006 19.04
sslovenec, zdej si pa ze krepko smesen. politbarometer vodijo isti ljudje kot prej. koliko je (nic)vreden, pa vemo ze dolgo, ne glede na to komu boljse kaze.
s_slovenec@hotmail.com
22. 09. 2006 17.46
Jaka37 idiot: spet zavajaš forum. Nekaj tednov nazaj pa tudi danes sem še imel nekaj zaupanja v politbarometre. Vendar imam par prijateljev, ki se ukvarjajo s tem področjem in tudi omenjenimi anketami in sem se konkretno pozanimal, kako izvajajo ankete. No, morem reči da je zelo frizirana.
jaka37
22. 09. 2006 17.37
s_slovenec. Še nekaj tednov nazaj si prav tukaj govoril drugače. Jasno, takrat je bila slika priljubljenosti malo drugačna. Sedaj pa, ko LDS in Drnovšek padata pa takoj skočić, češ Janša kupuje politbarometer. Lepo te prosim. LDSovci si pa že po vseh teh letih najdete druge izgovore in se sprijaznite z dejstvi.
premisli@gmail.com
22. 09. 2006 17.13
Glede na to kako so z lahkoto podeljevali sredstva ostalim proračunskim uporabnikom, menim da je JJ želel pokazati svooj moč (ki mu močno pada, zaradi svoje več kot nesposobne ekipe) naspram Drnovšku. Drnovšek vsaj dela "dobro". Mislim da je s svojim budgetom letos naredil veliko več pri pozitivni umestitvi Slovenije v politični in ostali svet, kot pa vsa ostala ministrstva skupaj.
OldSkul
22. 09. 2006 16.57
slovenec... imaš kakšen dokaz? zdaj je že politbarometer v rokah Janše... bodte resni ljudje...
s_slovenec@hotmail.com
22. 09. 2006 16.53
Malo sem se informiral kako je bil izveden ta politbarometer. Vidim, da Janša nima samo medijev v rokah, ampak tudi posredno izvajalce politbarometrov. Ampak trezni volilci ne bodo nasedali medijski propagandi.
xuxu
22. 09. 2006 16.37
Vsak, ki je volil to vlado lahko prizna da je pricakoval da bo boljsa odp rejsnje... Izkazalo pa se je da je se slabsa... Vsak, ki vsaj malo spremlja dogajanje ve, da je ta politika napačna in v njej ni prihodnosti... Tudi drnovsek ni vec tisti predsednik ki smo ga izvolili...
kgb@akcija.net
22. 09. 2006 16.22
Dobr da mamo Drnovška ki je še edini ki se upira JJ in ostalim prisklednikom
jimi.hendrix@email.si
22. 09. 2006 15.42
Jaz glasujem za Drnovška 100%
nekdo...
22. 09. 2006 14.55
hvala bogu očitno je še nekaj upanja za slovenski narod. morda se bo končno prebudil
s_slovenec@hotmail.com
22. 09. 2006 14.54
Piko, počivaj v miru. Za kaj drugega nisi.
tiger@hitri.com
22. 09. 2006 14.45
Prav bi bilo da bi delo sedanje vlade komentiral po koncu mandata.Mislim da nekatere stvari gredo na bolje,ampak po štirih letih se bo dalo pa še mnogo več nardit kot do sedaj.Podpiram sedanjo vlado z g. Janšo,ker je že do sedaj boljša od vseh do sedanjih vlad.Še posebej mi je všeč da je bolj odprta za ljudi,dostopna.Prejšnja 12 letna vladavina LDS je bila res prav nasprotje te vlade.Tolk škode in slabga kot je nardila prejšnja vlada,še posebno Ropova jo zdajšnja ne more nardit.