Slovenija

Vlada o podražitvah in poplavah

Ljubljana, 24. 09. 2007 19.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanci so zaslišali ministre tudi o odpravi posledic torkovega neurja ter o podražitvi življenjskih potrebščin.

Poslance so zanimale predvsem podražitve in davčne olajšave za donacije.
Poslance so zanimale predvsem podražitve in davčne olajšave za donacije. FOTO: POP TV

Ob začetku septembrskega zasedanja DZ so ministri ob odsotnosti premierja Janeza Janše, ki se udeležuje zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku, odgovarjali na poslanska vprašanja.

Davčna zakonodaja ostaja nespremenjena

Poslanec SD Samo Bevk je ministra za finance Andreja Bajuka vprašal, ali vlada namerava spremeniti davčno zakonodajo, da bi se olajšave za donacije in ostale prostovoljne prispevke za odpravo posledic naravnih nesreč dodale k že določenim olajšavam.

Na prizadetih območjih je državna komisija začela z ocenjevanji škoda nastale v neurjih pretekli teden.
Na prizadetih območjih je državna komisija začela z ocenjevanji škoda nastale v neurjih pretekli teden. FOTO: Dare Čekeliš

Bajuk je pojasnil, da po zakonu o dohodnini lahko fizične osebe 0,3 odstotka davka namenijo za določene namene, "in med temi nameni bo prav gotovo tudi vključena ravno pomoč ljudem v stiski". Enako dovoljuje zakon o davku od dohodkov pravnih oseb, v katerem je uvedeno tudi načelo, da se lahko takšna olajšava, če je bila donacija večja, uporablja tudi v naslednjih dveh letih. Bajuk zato meni, da "trenutna zakonodaja vse to omogoča v zelo obširni meri in lahko računamo na to, da se bo ta solidarnost tudi izkazala, ko bo prišel trenutek plačevanja davka".

Turk o neprimernih inflacijskih pričakovanjih

Poslanec SDS Tomaž Štebe je od ministra za gospodarstvo želel pojasnilo glede cen osnovnih življenjskih prehrambenih artiklov in zdravil.

"Nenormalno je, da na primer pri cenah kruha konkurenca na trgu ne deluje in se lahko ustvari nesorazmerje z maržami za prodajalca, ki so šestkrat višje od surovine in še enkrat višje od stroškov proizvodnje in transporta," ugotavlja poslanec.

Ministre Turk opozarja, da je treba umiriti pričakovanja, da bi se podražitve prelile v višje plače.
Ministre Turk opozarja, da je treba umiriti pričakovanja, da bi se podražitve prelile v višje plače. FOTO: Kanal A

Minister Andrej Vizjak poudarja, da so cene osnovnih življenjskih artiklov neregulirane in se prosto oblikujejo na podlagi dogovora med dobavitelji in trgovci. Torej država nima nikakršnih regulatornih pristojnosti in vzvodov, da določi bodisi višino maloprodajnih cen osnovnih življenjskih potrebščin kakor tudi ne marž trgovcev. Je pa pristojnost urada za varstvo konkurence, da ugotavlja morebitne kartelne dogovore. Urad je tako po Vizjakovih besedah že sprožil postopke in si prizadeva za to, da bi raziskal vse elemente morebitnega dogovora med trgovci.

Na vprašanje poslanca SD Matjaža Hana je o rasti cen življenjskih potrebščin odgovarjal tudi minister brez listnice, odgovoren za usklajevanje in spremljanje in izvajanje strategije razvoja Slovenije, Žiga Turk. Rast cen življenjskih potrebščin ima svoje korenine v gibanju cen na svetovnih trgih, ocenjuje Turk ter napoveduje več ukrepov. Tako je treba nevtralizirati inflacijska pričakovanja ter preprečiti, da bi višje cene hrane prelili v plače in posledično zmanjšali konkurenčnost. "Namreč, če je sir dražji, potem ni zato delo nekega krojača ali pa učitelja čisto nič več vredno." Poleg tega pa je treba dosledno uporabljati obstoječe socialne mehanizme, da pomagamo tistim, ki jih dražja hrana tudi prizadene.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hinko.murovec@siol.net
25. 09. 2007 15.39
Oprosti Manja Kranjc, z svojimi podporniškimi komentarji brez kakršnje koli vsebine me spominjaš na kuharco našega fajmoštra , ki je ko sem bil še mulec vedno pravila kako je Gospod dober in prijazen a so imeli večinoma vsi , ki so hodili k temu dobrotniku rdeča ušesa. Pa ne zato ker bi bili komunisti, da ne bo pomote. Lepo se imej pod tistimi tvojimi drevesi, ki jih imaš v naslovu. LP
Uporabnik113189
25. 09. 2007 10.32
manjakranjc, glede razvitih Hrvatov bi dodal le to, da so imeli pravo vojno in da so takrat zapravili ogromna sredstva, pa kljub temu kar lepo napredujejo. Precej bolje kot Slovenija, v nekaj letih nas bodo lepo zagotovo dohiteli v to sem prepričan, ker imajo veliko pogojev za to, morje, otoke, turizem. Vse kar pa počne ta vlada je pa to da se sistematično pripravlja kako odirati državljane, ker drugega ne zna. Imam kar precej točne informacije o spremembah na davčnem področju in mi je že jasno kam vse to vodi.. Zagotovo ne v državo kjer bi državljani doživeli dolgo življensko dobo in dober življenski standard. Naj dam primer kar mogoče piramide, ki so takšno čudo..Mogoče za turiste, tisti delavci ki pa so jih uničili z delom na teh piramidah pa niso prav nič uživali, prej bi dejal da so umirali v revščini.. Če bi nekateri pri nas radi imeli medalje na naših hrbtih, naj se gredo tepst drugam..Nas pustite, da živimo NORMALNO življenje..Ne potrebujemo nikogar da bo na našem kruhu koval dobičke in investiral v gradnje novih (piramid) trgovin v Srbiji ali Bosni zato da jim bo rasla delnica zraven pa izrinjajo male delničarje.. Naj jih gradijo s svojim denarjem..
manjakranjc@hotmail.com
25. 09. 2007 06.53
Jah na kratko je zadeva taka, porazno stanje smo prevzeli 2004 in hvalabogu smo zamenjali opcijo saj bog-ne-daj bi bili sedaj razviti k Hrvati. Res smo imeli stanje podobno Železnikom povsod v javni upravi in razni podjetjih sam SD-jevo in LDS-ovo blato.
hinko.murovec@siol.net
25. 09. 2007 05.41
Lacky Luser, tudi jaz sem si privoščil kos špeha, pa ne mislim zato hvalit teh pokvarjenih nesposobnih zajedalcev, ki z polno ritjo in 6000 EURi na mesec filozofirajo in se javno brez sramu sprenevedajo. Naredili niso razen škode nič, naredili bodo še več škode in zapustili bodo Slovenijo podobno Železnikom po neurju z dodatkom mednarodnega pufa. Hvala in Slava jim. LP
Uporabnik113189
25. 09. 2007 04.55
VLADA in s tem država je v celoti odpovedala..Z vajeti je spustila ekonomijo, monopolisti divjajo in ožemajo potrošnika, korupcija in kartelni dogovori povsod, plače in pokojnine pa takšne kot so bile pred leti.. JJ se meša v vsak drek sedaj se sprehaja namesto Drnovška še po ZN, kmalu bo zamenjal še Rupla, pa bo namesto njega okrog letal, pa še ministre in bo za vse sam. Je tako pameten da nikogar ne potrebuje, čudno pri vseh "dobrotah" te vlade le to da je ta država in ljudje vsak dan v večjih težavah. Pred kratkim je nekdo bluzil s parolo ZA VSE ENAKE MOŽNOSTI naj dodam še moj komentar- vsem tudi 400€ plače in tako 6 mesecev..Pa bomo potem videli junake..
makajjezvami
25. 09. 2007 04.25
Ja žal Turkove izjave do neke mere držijo, čeprav sam mislim da ima večina podjetji pri plačah še kar nekaj rezerve. Se bo treba kaj bunit v podjetjih al pa kake stavke organizirat ne pa se samo kritizirat vlado.
neti
24. 09. 2007 21.47
Da ne razlagam na aktualni strani, Prvo Borec, nisem v nobenih težavah! Odgovor je: Ne! (no ja če pa že, heh imam..) Lucky luser se bova normalno pogovarjala in prepire, če že so tako potrebni, pustila za neki drugi čas, prav? Lep večer, Neti!
Lahka konjenica
24. 09. 2007 21.30
Prvo Borec: Dokler si boš ti kupoval slanino in hodil na pire v gostilno, ni zate nobenega pomanjaknja. Toliko v vednost vsem tle na netu.
Prvo Bore
24. 09. 2007 21.24
Ja treba nas do konca zatret in Žiga ne hodi v trgovine, ampak v restavracije in zaradi tega nič ne ve.
Matej Rojc
24. 09. 2007 21.09
Joooooooooooooj ta žiga :))) Saj je hecen no. Njegove izjave pa umotvori. Bog nam pomagaj, če nam Desus noče.