Slovenija

Vlada o ameriškem konvoju naslednjič

Ljubljana, 27. 02. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Slovenska vlada bo o prehodu konvojev z ameriško vojaško opremo, namenjenih v Turčijo prek slovenskega ozemlja, odločala predvidoma na naslednji seji, torej naslednji četrtek, ker pogovori med predstavniki slovenske vlade in ameriške strani na strokovni ravni o tem še potekajo.

Na slovenskem ministrstvu za obrambo so dejali, da v skladu z odločitvijo, ki jo je vlada sprejela prejšnji četrtek, pripravljajo vse potrebno in se pri tem posvetujejo z vsemi vpletenimi stranmi. Potem ko se je vlada seznanila z ameriško prošnjo, je treba v skladu z zakonom v takšnih primerih skleniti dvostransko pogodbo, zato bo obrambno ministrstvo opravilo dodatne pogovore s predstavniki ZDA o konkretnih elementih morebitne pogodbe. Ko bo predlog pogodbe pripravljen, ga bo obravnavala vlada in jo nato, če bo sprejet, poslala v ratifikacijo v DZ.

Italijanski mirovniki še naprej nadaljujejo akcije, s katerimi skušajo preprečiti transport ameriških vojaških konvojev prek Italije
Italijanski mirovniki še naprej nadaljujejo akcije, s katerimi skušajo preprečiti transport ameriških vojaških konvojev prek Italije FOTO: POP TV

Po pisanju sredine izdaje tržaškega dnevnika Il Piccolo naj bi v skladu s sporazumom med vladama v Washingtonu in v Ljubljani prek Slovenije v ameriške baze v Turčiji odpotovalo 26 konvojev z vojaškimi oklepnimi vozili, laserskimi sistemi in strelivom. Slovenski mirovniki so že napovedali, da bodo ovirali takšen prevoz prek slovenskega ozemlja. Kot so napovedali na novinarski konferenci v sredo, se bodo v prihodnjih dneh odpravili na železniške tire in s svojimi telesi ovirali prehod konvojev.

SORODNI ČLANKI