Slovenija

'Vlada nima vpliva na inflacijo'

Ljubljana, 14. 01. 2008 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Za visoko inflacijo so krive visoke cene hrane in nafte, vlada neposrednega vpliva nanjo nima, trdijo v SDS.

Srečko Hvauc je povedal, da so visoko inflacijo generirale predvsem visoke cene hrane in nafte, na katere vlada nima neposrednega vpliva, saj se oblikujejo na svetovnem trgu. Poleg tega so za visoko inflacijo krivi tudi nekateri notranji razlogi, npr. uvedba evra, ki je po Hvaučevih besedah imela manjši vpliv na inflacijo od pričakovanega, pa tudi visoka gospodarska rast in zvišanje cen trgovcev. Trgovci so po Hvaučevih besedah vse vhodne podražitve prenesli na kupce, zato se strinja z izjavami nekaterih sindikalistov, da ob tem kujejo ekstra dobičke.

Hvauc trdi, da vlada nima neposrednega vpliva na inflacijo
Hvauc trdi, da vlada nima neposrednega vpliva na inflacijo FOTO: Državni zbor

Poslanec SDS je dejal, da vlada lahko na inflacijo vpliva le s trošarinami, ki pa so na tako nizkih ravneh, da nima več manevrskega prostora, in z omejitvijo cen storitev, ki so pod njenim nadzorom. Te cene so se v zadnjem obdobju zviševale precej počasneje od drugih, je poudaril Hvauc in dodal, da je vlada znižala tudi državno porabo. To so edini vzvodi, ki jih ima vlada za zniževanje inflacije, je poudaril.

Omilitev negativnih vplivov

Vlada pa bo uvedla ukrepe za omilitev negativnih vplivov inflacije, in sicer spremembe zakona o dohodnini, ki naj bi razbremenile prebivalce z najnižjimi dohodki. Povečali se bodo socialni transferji in otroški dodatki, v proceduri pa je tudi priprava zakona o subvencioniranju dijaške prehrane, saj bo vlada s tem zakonom uvedla subvencioniranje prehrane dijakov po vzoru subvencioniranja študentske prehrane. Med zakoni, ki naj bi omilili negativne vplive inflacije, je tudi zakon o udeležbi delavcev pri dobičku, je poudaril Hvauc.

Ob tem je socialne partnerje pozval, da najdejo dogovor, s katerim bi se izognili nekontroliranemu zvišanju plač, kar bi povzročilo inflacijsko spiralo, in se odpovejo stavkam. Te ne bodo rešile ničesar, ampak bo zaradi njih nastala dodatna škoda, je poudaril in dodal, da po njegovem mnenju možnosti za pogovore še niso izčrpane.

Boj SD z inflacijo

Slovenija po oceni SD potrebuje resen protiinflacijski načrt. Če ne želimo, da bi inflacija ogrozila napore vlade, da bi gospodarski razvoj pomenil rastočo blaginjo za vse, potem moramo ukrepati. "In sicer v okviru smiselnih ukrepov med vlado, sindikati, delodajalci in Banko Slovenije," je prepričan predsednik SD Borut Pahor.

Borut Pahor: 'S socialnim dialogom bomo prišli do kompromisa.'
Borut Pahor: 'S socialnim dialogom bomo prišli do kompromisa.' FOTO: Dare Čekeliš

Protiinflacijski načrt bi se lahko posrečil samo, če bi vsak od partnerjev predlagal smiselne ukrepe, ki bodo verodostojni in bodo zlasti s socialnim dialogom pripeljali do kompromisa, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal Pahor.

Socialni dialog je tisto, na kar SD trenutno najbolj stavi, je spomnil Pahor ter ugotovil, da imajo različni partnerji različne zahteve, od katerih pa so nekatere izključujoče. "Če bi se vztrajajo pri njih, bi prišlo do zmage enega in poraza drugega, v vsakem primeru pa bi to povzročilo dolgoročno neravnovesje in verjetno zastoj v gospodarskem napredku," je prepričan Pahor. To po njegovih besedah ni dobro ne za delavce ne za delodajalce. Potreben je kompromis, je ponovil.

Po mnenju svetovalca predsednika SD Franceta Križaniča so v Sloveniji v zvezi z inflacijo potrebni ukrepi na dveh ravneh: prilagoditev sedanjemu inflacijskemu pritisku, predvsem v smislu zaščite standarda slojev, pri katerih je delež hrane v porabi izrazito nadpovprečen, ter preprečitev prelitja rasti cen v osnovne plače. Ko konjunktura ne bo več tako močna, namreč grozi izguba delovnih mest, je opozoril.

Križanič poudarja, da so v Sloveniji v zvezi z inflacijo potrebni ukrepi na dveh ravneh.
Križanič poudarja, da so v Sloveniji v zvezi z inflacijo potrebni ukrepi na dveh ravneh. FOTO: POP TV

Če se bo DZ odločil, da bi začel inflacijo v Sloveniji zaustavljati tudi v okviru razmeroma stabilnega okolja evra, je to po Križaničevem mnenju mogoče doseči z restriktivno fiskalno politiko. "Tudi v tem primeru imamo nekaj predlogov," je dejal.

Cvikl: Vključi naj se tudi DZ

V SD menijo, da se mora DZ maksimalno vključiti v iskanje rešitev za inflacijo in visoko rast bruto zunanjega zadolževanja. Kot je napovedal poslanec SD Milan Cvikl, bodo skupaj z ostalimi opozicijskimi strankami predlagali, da DZ vlado zadolži, naj v sodelovanju z Banko Slovenije in socialnimi partnerji pripravi temeljit načrt protiinflacijskih ukrepov.

Ti bi morali iti po Cviklovih besedah v ohranjanje presežka javnih financ, vendar ne na račun zmanjševanja socialnih transferjev ali nečrpanja evropskih sredstev. Poleg tega bi morali socialni partnerji v dialogu odpravljati razlike v stališčih, je poudaril Cvikl, ki še predlaga, naj vlada pripravi analizo, ali so njeni doslej predlagani ukrepi zadostni. "Mi menimo, da ne," je dejal.

Pahor za pravičnejšo rešitev

Možnost stavke omenjajo tudi zaposleni v javnem sektorju, glede katere pa je Pahor spomnil na pred leti sklenjeni dogovor. Če ne bodo našli kompromisa, se je tega dogovora treba držati, je poudaril.

Glede možnosti stavke v zasebnem sektorju je Pahor ocenil, da bi lahko v veliki meri ohromila gospodarsko življenje v Sloveniji, kar pa ni nikomur v interesu. "Razumem sindikate, da ni mogoče, da bi inflacijsko breme najbolj prenašali na ramenih socialno najšibkejši," je dejal ter poudaril, da je treba najti pravičnejšo rešitev v kolektivnih pogodbah, za katero pa morajo imeti delodajalci večji posluh. Pahor je sicer prepričan, da bo prišlo do sporazuma in stavke ne bo.

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
15. 01. 2008 20.37
bo pa jankovič predsednik vlade.saj je to edina rešiteza janšanijo
tomi.passion@gmail.com
15. 01. 2008 18.42
Mr.Nice1 .....1. Kako lahko rečeš, da ima Bajuk večni stolček, če je pa prvič minister???????? Zakaj to ne rečeš za Kučana? On je že 40 let predsednik nečesa. A pri njemu te pa ne moti to dejstvo? 2. Manjka nam patriotizma, bomo videli koliko patriota te bo v hlačah, ko bo Kučan predlagal Jankovića za predednika vlade. Osebno mislim, da si blefer.
clementia555@yahoo.com
15. 01. 2008 18.37
bobi.ma: ja, verjetno so res desnicarji tisti, ki ob vsakih volitvah odpirajo teme kot so Drazgose, skof Rozman, asvnojski sklepi... ce bi slovenske levica vodila slovenijo kot nekateri namigujejo, da jo je, potem bi sedanja vlada prevzela kakovostno vodene in usklajene sluzbe. Tako pa so pojerbali, kot bi rekel gospod Bajuk, to kar so pojerbali. kar se pa tice pokojninskega zvarovanja je pa sam Bajuk dejal v Trenjih. 1/3 vseh slovenskih pokoj. upravicencev prejema pokojnine iz drzavnega proracuna. To so priveligirane pokojnine, kot npor. borcevske. Kdo dela za te enormne pokojnine? Tudi navadni delavci.
pahor?ek
15. 01. 2008 18.21
mr.nice1...prav imaš, bajuk je zelo dober minister. Se spomniš trenj, ko je celotno opozijo obvladal. Golobič je na koncu utihnil, Kresal pa se samo na veliko smejala. Njegov odstop bi zelo dobro del tovarišiji, a ne?
fmunih@email.si
15. 01. 2008 17.14
Vlada ima vpliv na inflacijo. Zato ima pristojne inšpekcije, ki bi morale nadzorovati rast cen v trgovinah. Oni pa nič! Trgovci so jih prelisičili s poiskušanjem odzivnosti rasti cen po korakih. Ker je bila tudi vlada zainteresirana za večji priliv državno blagajo, je gledala preč. Sedaj pa ima cirkus!!!!
exim@t-2.net
15. 01. 2008 16.58
Mr.Nice1: ne bluzi neumnosti. Bajuk je na "večnem" stolčku 3 leta, bonsai, ki, skupaj s Forumom 21, kroiji revščino, pa že odkar pomnim. Spravi se nanj, ti nagec!
Mr.Nice1
15. 01. 2008 15.59
1.----- Bajuka je treba oklestit z njegovega "večnega" stolčka Kaj je bilo v vseh teh letih od njega dobrega jaz ne vem??? 2. ---- Potrebna je nova vlada ----> sposobna za spremembo in ne tako lakomna kot je trenutna, predvsem pa manjka patriotizma....
pahor?ek
15. 01. 2008 13.46
politik wrote: "Zaradi sprejema evra in Vstopa v EU je prejšna vlada padla! Zakaj zato ker so pozabili na Slovenijo in so skoz po bruslu letal krotili inflacijo bili vase zagledani..." Te bom popravil: vlada pod vodstvom LDS-ovskega klana je ves čas v Moskvo letala, če uporabim tvoje bsede. Končno, da smo se Slovenci usmerili v Zahodno Evropo, katere del smo bili davno pred tabo in ostalimi titoisti!
politik70
15. 01. 2008 11.57
spehbomba Kdo je zaslužen oziroma je pripeljal Slovenijo do uvedbe Evra? JAnša in Bajuk? Malo morgen! Zaradi sprejema evra in Vstopa v EU je prejšna vlada padla! Zakaj zato ker so pozabili na Slovenijo in so skoz po bruslu letal krotili inflacijo bili vase zagledani.... Kdo pa bo kriv če na m Euro vzamejo oziroma kdo je krivec za inflacijo? Kdo vodi državo? Mogoče Bush? Ne ne Kriva je Mertlova Angelca...... Pozdrav Politik70
doki007@email.si
15. 01. 2008 11.42
ha ha ,...tko je to ,...tisti ki majo velke plače bodo preživel ,..tisti ki majo pa majhne naj pa crknejo ,.....to je moto janševe politike ,...in delodajalcev seveda ,....!!!! --inflacija se bo še zviševala kajti če gre nemčiji slabo bo šlo tudi sloveniji še slabše ,...!!!
pahor?ek
15. 01. 2008 11.18
dejstvo, da vlada nima vpliva na inflacijo...to pomeni, da se cene oblikujejo na podlagi konkurence. Res je sicer, da je Slovenija poseben primer, kjer trg obvladuje peščica t.i. tajkunov. Zanima me tovariši, zakaj ne kritizirate tjakunov, kot je npr. Šrot, ki pa je dejansko vplival na zviševanje cen.
manjakranjc@hotmail.com
15. 01. 2008 11.00
A je v modernem času še možno, da levaki razmišljajo kot jasmki ljudje!?Očitno je. Kolegi predlagajte ozoroma navedite, kaj še ni bilo storjeno! Sicer pa vam je Pahor v Trenjih lepo povedal,ko bo na oblasti ne obljubja večjih plač in boljšega standarda; torej je takrat preden je obrnil ploščo, lagal! Odgovora na inflacijo pa tudi nima, same levičarske floskule! Po domače, pelu vas je na stran..! ................ Čakam novo oblast, oziroma Pahorko nad katerim bo ken Golobič od vsega tega pa najprej želim tistih obljubljenih 1200EUR od Triglava, dvig najnižje plače za 400EUR, kaj šele direktorske in pa inflacijo okrog 2%! To so vse obljube levakov, veselim se nove oblasti juhu! Solata hofer, lidl no go, v Mercator gremo mi! Pozdrav M.K
bobi.ma@gmail.com
15. 01. 2008 10.38
Hjao škoda časa zgubljaz z branjem tega. Levičarji vseeno nismo tko maloumni zgleda v primerjavi z vami, k ste na oblasti mal vec kot 3 leta in je v državi večje sranje kot je kdajkoli blo. V prej kot enem mandatu ste vse zafurali. Drugega ne veste kot zadeve za nazaj odpirat in nekaj podtikat. Ste imeli čas 3 leta in kaj ste naredili.... državo prezadolžili.... vse firme bi razprodali dokler se je dalo kej v žep dat....zdej pa se kao neki borite proti kapitalu. My ass!!!!!!! Čas je da se poslovite in delajte tisto kar veste. Če je po vaše je sam eno ali pa nobeno... gledate sam v eno smer in niste sposobni glave obrnit ne v eno in ne v drugo smer. Pa ni terba odgovarjate k tega ne bom več bral. PS - KOMUNISTI....kot vemo je Janša bil eden izmed največjih.... zdaj pa v cerkvi v prvi vrsti...KDO SE TUKAJ PRODAJA!!!!!!!!!!!!!!!!!
bnam 2707
15. 01. 2008 09.42
euro:mislom,da nobena vlada ne bo mogla popravit napak,ki so jih zagrešili oni prej in ti zdaj.med in mleko se bosta cedila,vendar ćez 200 let,ko ne bo niti sledu več o slovenskih dolgovih in politikih,ki so nas razprodali in pokradli!V sedanjem času pa se bodo cedile samo solze ob spoznanju,da mora narod sanirat zavoženo! Zgodba o uspehu ni kaj!
Sre?kovi?
15. 01. 2008 09.37
Največja žalost je v tem, da skupnega sovražnika INFLACIJO vi levičarji izkoriščate za slepljenje naroda in se ne soočite z njo! Če veste kako (Pahor in levica) potem kaj naredite za Slovenijo, ne pa tukaj bluzit :"Stavimo na socialni dialog"... floskule na kvadrat katerim zaslepljeni najstniki potomci komunistov nasedajo! INFLACIJA je SLOVENSKI problem in ne problem vlade! Ko je prišel EURO ste rekli, da je to delo prejšnje vlade... ko pa je le ta prinesel inflacijo, so pa krivi ljudje iz TE vlade! Dvoličneži! Če delate za Slovenijo (saj zato vas plačujemo) potem skupaj rešite problem in nehajte nabirat točke pri maloumnih levičarjih
Tonček Balonček
15. 01. 2008 08.33
Prej ali selj bo treba sprejeti zakon o zaščiti lika in imena predsednika in članov vlade. Ne bomo dopustili, da se norčujejo in naše sanjske ekipe, sploh pa en med predsedovanjem! Norčujte se iz Anderliča, Semoliča, Cvikla, Šrota, Jankovića in podobnih tipov. Narod ve, kdo jih nateguje, le nekateri posaemzniki so nekoliko zaselpljeni in se jezijo na vlado, po Evropsko. Tako ne gre, tovariši! Po mojem so za inflacijo še najbolj krivi novinarji in Kučan!
politik70
15. 01. 2008 08.32
euro Ne bosta se cedila med in mleko! Pozdrav Politik70
euro
15. 01. 2008 08.19
hinko.murovec: Brez panike: do leta 2004 je bilo vse v redu, po letu 2008 pa se pričakuje zopet leva vlada in bo vse vredu. Cedila se bosta med in mleko, to jamčijo Pahorjevi gospodje: Potrč, Rop, Cvikel, Šrot, Semolič, Jelenič itd...
tedonline@email.si
15. 01. 2008 08.19
"Vlada nima vpliva na inflacijo" Ja, bejžte no. Ali potrebujemo vlado; zakaj že?! Nenazadnje, še vedno drži roko čez marsikatero ceno (ljubljanskemu županu ni bilo dovoljeno povišati cene za vodo v Ljubljani, ........). Dars naj bi izvajal nadzor nad deli na cestah, pa so vsi nadzorniki tiščali glave v pesek, zakaj že? Kot davkoplačevalec sem mal hudkan! Kot državljan podalpskega raja sem mal razočaran! Kot član civilne družbe se sramujem, ker nisem poskrbel za ustrezne mehanizme, ki bi mene in moje prispevke varovali, pa čeprav pred lastno vlado! Včasih so tudi daleč na severu, v skandinavskih deželah kradljivcem sekali roke. Sam sem seveda za bolj sofisticirane mehanizme, vendar jih očitno še kako potrebujemo, pa bi Kosa ukinili; zakaj že???
hinko.murovec@siol.net
15. 01. 2008 07.45
Ta nesposobna klapa šlosarjev in obramboslovcev res nima upliva na nič drugega kot na svoje požrtne riti, ki jih uspešno polni. Slovenijo so ne razprodali ampak raztalali in nasitili sami sebe, zadnji čas je da zginejo nekam in to za vekov veke. Delo " velikega osvoboditelja " je bilo tako temeljito, da ga bomo čutili še vsaj 200 let, uspešno nas je osvobodil vsega kar smo kdaj koli imeli svojega. LP