Slovenija

Vlada 'nima recepta za reševanje krize'

Ljubljana, 13. 07. 2009 16.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pahor pravi, da bo vlada padec BDP poskušala stabilizirati z drugim rebalansom proračuna. Vendar vlada recepta proti krizi nima, ker tega doslej še nihče nikjer ni našel.

Zmanjševanje razvojnega zaostanka Slovenije za najbolj razvitimi državami je po besedah premierja Boruta Pahorja skupen cilj vseh in vlada mu poskuša slediti po najboljših močeh. Bodo pa za to potrebne težke, zahtevne, a neizogibne strukturne reforme, je danes poslancem in poslankam zatrdil Pahor. Cilj zmanjševanja razvojnega zaostanka je vsebovan v vseh strateških dokumentih vlade, pravi premier.

Pahor napoveduje ''drugačen proračun''.
Pahor napoveduje ''drugačen proračun''. FOTO: Dare Čekeliš

Finančna in gospodarska kriza je razkrila neprilagojenost Slovenije, zato bodo strukturne spremembe nujne. Vlada bo jeseni ali do začetka leta poskušala pripraviti predloge, ki bodo potem predmet javne razprave. Pomemben pristop vlade k soočanju s posledicami krize je po Pahorjevih besedah intenzivna priprava programskim ciljem usmerjenega proračuna za leti 2010 in 2011. "To bo drugačen proračun," je poudaril Pahor. Kot je dodal, pa še nihče ni dal recepta za reševanje krize "in tudi naša vlada ga nima".

Stabilizacija z drugim rebalansom proračuna?

Kot je zatrdil Pahor, vlada padec BDP v prvem letošnjem četrtletju skuša stabilizirati tako, da bo Slovenija z drugim rebalansom državnega proračuna, ki ga bo DZ obravnaval v četrtek in petek, in z drugimi ukrepi počasi ter zagotovo prišla do končne stabilizacije gospodarstva in preobrata navzgor.
Na poslansko vprašanje glede drugega rebalansa je Pahor zatrdil, da je bil ta pripravljen zelo pozorno. Proračun sledi cilju, da Slovenija ohrani primanjkljaj na ravni, ki bo skupaj s programskim proračunom za leti 2010 in 2011 omogočil javnofinančno vzdržnost. Ob tem je premier opozoril, da bo treba izredno varčevati in zaradi tega je vlada tudi sprejela varčevalne ukrepe.

Pahor je predlog drugega rebalansa proračuna, ki prihodke zaradi zmanjšane gospodarske aktivnosti in bistvenega znižanja davčnih prihodkov – ti so skoraj eno milijardo evrov pod lansko ravnjo – zmanjšuje za 860 milijonov evrov, označil kot dobrega. "Površno gledano bi lahko vlada znižala tudi odhodke. Ampak to ni mogoče," je zatrdil Pahor.

Še 125 milijonov za pokojninsko blagajno

Tankove navedbe o načeti učinkovitosti vlade Pahor zanika.
Tankove navedbe o načeti učinkovitosti vlade Pahor zanika. FOTO: POP TV

Vlada se je odločila, da bo zagotovila 125 milijonov za dodatne obveznosti do pokojninske blagajne. Kot je dodal Pahor, so izdatke za blago in storitve v drugem rebalansu zmanjšali skoraj za desetino.

Na vprašanje, kaj je vlada storila na področju zniževanja stroškov javne uprave, pa je Pahor odgovoril, da se vlada s tem intenzivno ukvarja. V zvezi s tem je vlada sprejela 46 ukrepov, natančno poročilo o njihovem izvajanju pa je pripravilo ministrstvo za javno upravo in je v vladni proceduri, je še dejal.

Navedbe poslanca Jožeta Tanka (SDS), da je tudi zaradi afer, v katere so posredno ali neposredno vpleteni ministri, načeta učinkovitost vlade, je Pahor zavrnil. "Če bi kot premier presodil, da vlada ne deluje homogeno in dovolj učinkovito, bi predlagal njeno rekonstrukcijo oziroma vprašal DZ za zaupanje vladi," je poudaril Pahor in menil, da vsak minister po svojih močeh opravlja svoje delo, ki pa ne poteka brez napak in spodrsljajev. Toda Slovenija po njegovem prepričanju potrebuje vlado, ki se bo v celoti posvetila vprašanjem, povezanim s krizo, kar tudi v celoti počne, je še dejal in dodal, da je z ministri zadovoljen.

Nov zakon na področju zaposlovanja

Pristojna ministrstva se po besedah Pahorja zavedajo problematike izposoje delavcev in jih rešujejo. Vlada zato pripravlja nov zakon na področju zaposlovanja, ki bo področje zagotavljanja dela uredil pregledneje, da do anomalij ne bo več prihajalo, je pojasnil Pahor.

Baroviča moti izposojanje delavcev.
Baroviča moti izposojanje delavcev. FOTO: POP TV

Poslanec SNS Bogdan Barovič je v poslanskem vprašanju premierju Pahorju o velikem številu zaposlenih tujcev v Sloveniji izpostavil, da se je po statističnih podatkih v začetku letošnjega leta zelo povečalo število tujih državljanov v Sloveniji ter da število zaposlenih tujcev ob 86.000 brezposelnih Slovencih presega 100.000. "Polovica tujcev, ki naj bi v Sloveniji delala, ima samostojna podjetja, teh je okvirno 50.000," je poudaril Barovič in izpostavil, da je dejavnost teh podjetij povečini izposoja delavcev.

Pahor je dejal, da je po podatkih Zavoda za zaposlovanje RS, ki zbira podatke o vrsti delovnih dovoljenj, v Sloveniji 1223 samozaposlenih tujcev, in sicer imajo dovoljenje za dobo od enega do treh let. Po besedah predsednika vlade se pristojna ministrstva zavedajo problematike izposoje delavcev in jih rešujejo, gre pa predvsem za sklepanje navideznih pogodb. "Inšpektorat za delo temu področju posveča posebno pozornost. V letu 2008 je bilo ugotovljenih 229 kršitev zakona o zaposlovanju in delu tujcev," je dodal premier.

Kot je izpostavil Pahor, tudi zaradi rešitve te problematike sedaj vlada pripravlja nov zakon na področju zaposlovanja, ki bo področje zagotavljanja dela uredil pregledneje, da do takih anomalij ne bo več prihajalo. Zakon pa naj bi bil že kmalu tudi v poslanskih klopeh.

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

korina
22. 10. 2009 16.44
Vladi ponujam 1 recept-vse bivše poslance...,.kateri ne morejo najti službe..naj zaposlijo preko javnih del..za čistih 397 evrov na mesec.Ni veliko a služba je le služba,kaj ne?
SherlockH
14. 07. 2009 07.53
Rad prebiram ažurne novice..to da ta vlada nima recepta je nič kaj drugega kot odkrivanje tople vode! S prostim očesom iz Marsa je vidno, da so ti majstri pri skupnskledi izključno za polnjenje naprej določenih žepov, reference znanja pa so zgolj teoretčne; resnica!
Prvo Borec
13. 07. 2009 21.23
tomaz21 kaj se ta Slovenija nahaja v Avstraliji ali Argentini, ker v NAŠI Sloveniji je napravil samo "špetir" in vse pokradel, kar se je dalo in izplačalo
tomaz21
13. 07. 2009 21.04
janša je eden redkih slovenskih politikov ki tu pa tam kaj pametnega pove in edini predsednik vlade ki je naredil kaj dobrega za slovenijo
Prvo Borec
13. 07. 2009 20.31
Koni9 naš letnik že malo pomiva posodo , še posebej pa ne Janša, ki je navajen, da se ga pita od glave do pete.
jansa-arms
13. 07. 2009 20.27
Prvo Borec: živjo ! saj zato sprašujem ! raje vidim da doma posodo pomiva kot pa da nam stalno nekaj pametuje !
Prvo Borec
13. 07. 2009 20.26
koni9 dober dan !! Me ne zanima !! Čim manj ga vidim, bolj sem vesel !!
jansa-arms
13. 07. 2009 20.22
ali kdo od sds - aktivistov ve,ali je šef še poročen ?
cool29
13. 07. 2009 20.10
....janša pa tut uživa medene tedne....
radirkar
13. 07. 2009 19.47
No, to je pa prva vlada v Sloveniji,ki je javno povedala, da za nekaj pač nima recepta.Isrene čestitke za iskrenost. Ne vem pa, zakaj za crecept ne vpraša tistih, kiso vladali pred njo. Oni na čelu z bivšim predsednikom so ja tako pametni, da vse vedo in kar pozna se, da ni nikjer Bajuka. Poskusite vsaj z Vizjakom, če že Janša nima časa, da bi vam kaj povedal.
Prvo Borec
13. 07. 2009 19.41
Desničarski komunisti poznajo samo krajo družbene lastnine ter izkoriščanje slovenskih državljanov in da ne pozabim : prenos kosti iz ene jame v drugo !!
zahod.west
13. 07. 2009 19.24
Od kdaj se komunajzerji razumejo na ekonomijo? Naši rdečuhi ne mrejo rešiti ekonomskih in finančnih kriz, ker o tem nimajo pojma...... oni so najboljši v nakladanju, sprenevedanju, pranju možgančkov in predvsem v laganju....
Prvo Borec
13. 07. 2009 19.14
Saj je za kozlat, ko dobivaš informacije, kaj je delala prejšnja vlada !!
Zlobcek
13. 07. 2009 18.59
no, zato pa ima veliko receptov za poslabšanje krize kar Slovenija nujno rabi je recept za zdravilo rdeče kuge
godhead
13. 07. 2009 18.59
borec 13.07.2009, 18:40 0 Kaj sploh ima ta vlada ??? tisto, kar je ostalo od prejšnje, torej dolgovi
Milan Koleznik
13. 07. 2009 18.52
Saj ga ne more imeti eden je bolj požrešen kot drugi in to samo taki ki že imajo,ostali tako ne moremo biti,molzemo pa tudi če nam kaj dajo.
Braveheart
13. 07. 2009 18.47
Dol z Pahorjevo komunistično bando!
godhead
13. 07. 2009 18.43
kalimero bi to rešil s prodajo orožja
borec 1
13. 07. 2009 18.40
Kaj sploh ima ta vlada ???
Prvo Borec
13. 07. 2009 18.37
Preveč so prodali in sedaj država živi od kadilcev, voznikov ter malo prodaje !! Koliko jih pa pe proizvaja, če pa desničarski direktorji prikazujejo minuse ter jih mora država reševati. Vse investicije v drugih državah plačujemo MI državljani Sloevenije !!