Slovenija

Kresalova: NLB ne vodi LDS niti Zares

Ljubljana, 17. 04. 2009 12.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
I.A./D.Š./STA
Komentarji
207

V NLB sledijo ambicijam zavarovanja preteklih odločitev in jih poskušajo prikriti z novimi spornimi odločitvami, menijo v Zares. Minister Križanič meni, da Veselinoviča ni potrebno zamenjati. V LDS pa trdijo, da bančnih kreditov ne morejo odobravati politične stranke.

V Zaresu so se na podlagi dogajanja okrog reprogramiranja posojil bank odločili, da prihodnji teden skličejo posebno sejo sveta stranke, na kateri se bodo temeljito pogovorili o tem, ali so doslej v koaliciji in vladi v zadostni meri uresničevali ustrezna načela in programske cilje ter ali so vlada in pristojna ministrstva dovolj odzivni.

Kot je znano, je Nova Ljubljanska banka (NLB), ki je v večinski državni lasti, potrdila podaljšanje posojila Infond Holdingu. Šlo naj bi za okoli 150 milijonov evrov kratkoročnih posojil, in sicer za poldrugi mesec do začetka junija.

Vlada je od uprave NLB zahtevala sklic izredne skupščine, na kateri naj bi delničarji izglasovali javno objavo podatkov o izplačilih nagrad nekdanjemu predsedniku uprave banke Marjanu Kramarju. Na skupščini naj bi zahtevali tudi informacije o vseh nagradah, ki so bile izplačane v zadnjih štirih letih. Komisija DZ za nadzor javnih financ pa je pozvala Banko Slovenije, naj ji med drugim poroča o posojilih, ki so jih banke v pretežni državni lasti odobrile za financiranje menedžerskih odkupov oziroma prevzemov podjetij.

Gregor Golobič vlado poziva, naj razmisli o zaupnici prvemu možu NLB Drašku Veselinoviču.
Gregor Golobič vlado poziva, naj razmisli o zaupnici prvemu možu NLB Drašku Veselinoviču. FOTO: POP TV

"Že ta hip lahko povem, da nismo v celoti zadovoljni z odzivnostjo. Menimo, da je kljub opozorilom, ki so bila dana v vrsti zadev, angažma in sledenje tudi sklepom vlade, odlokom, uredbam, ki so bile sprejete in postavljajo omejitve v zvezi z vprašanjem, o katerem govorim, ni bilo dovolj odločno, intenzivno," je dejal predsednik Zaresa Gregor Golobič.

Na to temo se je danes pogovoril tudi s predsednikom vlade Borutom Pahorjem, kateremu je izpostavil, da se resno opravi razpravo o tem, da vlada s svojo vlogo lastnika in upravljalca z davkoplačevalskim potencialom ter zastopnika javnega interesa "razmisli o zaupnici upravi in nadzornemu svetu, ki očitno bolj sledi ambicijam zavarovanja preteklih odločitev in jih poskuša prikriti z novimi spornimi odločitvami, v bistveno manjši meri pa se osredotoča na vprašanja reševanja problemov, ki jih ima na dnevnem redu tako vlada v kontekstu gospodarske krize kot seveda tudi gospodarstvo in mnoga podjetja v Sloveniji".

Po besedah Golobiča je kreditna aktivnost majhna in so izjemno redko podeljeni novi krediti oziroma da gre v večini t. i. novih kreditov za podaljševanje starih kreditnih pogodb z bistveno višjimi stroški odobritve, bistveno višjimi obrestnimi merami in bistveno krajšo ročnostjo. To naj bi pomenilo, da je celoten položaj s strani bank pogosto izkoriščen kot nova priložnost za zaslužek, ne glede na poroštva države, in ne za tisto funkcijo, zaradi katerih so ta poroštva izdana.

Bančnih kreditov ne morejo odobravati politične stranke, niti vlada, menijo v LDS.
Bančnih kreditov ne morejo odobravati politične stranke, niti vlada, menijo v LDS. FOTO: Reuters

V Zaresu pa želijo ugotoviti, kaj se je dogajalo tudi v drugih bankah, predvsem v Novi Kreditni banki Maribor. Ob tem bi Golobič rad videl jasnejše odgovore tudi od Banke Slovenije, o njihovi vlogi, ravnanju in morebitni odgovornosti. O povezanosti kreditne linije Infond Holdingu z zgodbo o prodaji Mercatorja je Golobič med drugim dejal, "da je zgodba z Mercatorjem tu bolj namenjena nekemu alibiju, ustvarjanju psihoze t. i. nacionalnega interesa, ki se je v preteklosti že izkazala kot zelo škodljiva in ji nasprotujemo".

Obljube nove politike

"Obljube nove politike so bile, da bodo gospodarske in finančne ustanove samostojne in tega se bomo v LDS držali. NLB je samostojna finančna družba. Je ne vodi LDS in pričakujemo, da je ne bo niti Zares niti druge stranke“, poudarjajo v LDS.

"Lahko imamo različne poglede na vodenje banke, ampak bančnih kreditov ne morejo odobravati politične stranke niti vlada. Sama sicer menim, da bi moral bančni sektor prioritetno podpirati razvojne aktivnosti slovenskega gospodarstva. Odločitev glede podaljšanja kredita bi seveda lahko bila tudi drugačna, toda uprava se je odločila po bančnih kriterijih in za to tudi nosi odgovornost pred bančnimi ne pa političnimi organi,“ je še poudarila predsednica LDS Katarina Kresal.
 

Križanič: Ni potrebe po zamenjavi

Finančni minister Franc Križanič je dejal, da po njegovem ni potrebe za zamenjavo direktorja NLB Draška Veselinoviča. Na novinarsko vprašanje, ali sta se o tem kaj pogovarjala tudi s predsednikom vlade in ali ta meni, da bi moral biti Veselinovič zamenjan, pa je odgovoril: "Tudi to ne."

Franc Križanič
Franc Križanič FOTO: Dare Čekeliš

Za podpis reprogramiranja posojil Pivovarni Laško je Križanič, kot je povedal, izvedel v četrtek zvečer. Povedal je tudi, da revizija o t. i. tajkunskih posojilih v NLB še teče, bo pa "v kratkem končana". Pismo Pivovarne Laško pa ocenjuje kot nenavadno. Po njegovem namreč ne gre za pogrom nad Pivovarno Laško, "pač pa se vodi antikrizna ekonomska in finančna politika, ki nam bo omogočila sorazmerno gladko priti skozi krizo".

KOMENTARJI (207)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
20. 04. 2009 07.50
In res je. Politika se ne bi smela vmešavati v gospodarstvo. Pa se je vedno in politični interesi so naredili škodo, ki jo bo težko popraviti. Je pa tudi res, da ima pravico vedeti kaj se dogaja z deležem državne lastnine in vloženim davkoplačevalskim denarjem. In ker je stranka SD pred volitvami obljubljala spremembe in vehamentno trdila, da z davkoplačevalskim denarjem ne bo reševala tajkunov bi bilo pošteno da bi se obljub držala. In očitno je šel gospod Pahor s svojo samovšečnostjo in konsenzom predaleč ker se doagaja ravno nasprotno. In tu dam opoziciji in strankam v koaliciji popolnoma prav. Koga rešuje vlada? Smo dobili na volitvah trojanskega konja?
Bruno Rolih
19. 04. 2009 19.10
Kresnička ve samo kaj pomeni beseda euro,že sexualna usmerjenost njenega "partnerja"je zanjo uganka.Ta LDS je res krasna druščina.
cekson
18. 04. 2009 22.05
Saj ta K.K. sploh neve vec v kateri stranki je ta Veselinovic, a ni on kandidiral za lds? Pa je bil tudi izvoljen, ampak to so zviti kot lisice pa so ga dali v NLB in potem se enga lds-ovca dali v parlament, da je te gol... se vec! No ja spomnimo se soocenja kaj je ta zenscina vedla o zgodovini 20-letne Slovenije-NIC ! Pahor ji pa da tak resor, ta ni cist...in tudi Zalarju, pa ko so najmanj glasov dobili in se tiste brez "podpisov" ! To je resnica za notranjo minisico- v Milano po COTE !! GROZA in ZALOSTNO, saj to nemore imet uspeha, ker je vse slo po nepostenju. Ze pred volitvami so zaceli lagat in zavajat in obtozevat... Enkrat pride tudi pravica na svetlo in to za vse. Tudi za tistga v Murglah, naj ze da enkrat mir in se naj posveca kaj naravi in vnuku.. Kaj taksnega si posteni ! Slovenski ! narod ne zasluzi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ciklon
18. 04. 2009 14.23
O Križaniču sem enkratbže napisal , da bo manj škode, če gre ovce past, saj je totalno nesposobe. Razočarala me je tudi K.K. z zadnjo izjavo , da naj državna banka sama ugotavlja komu, bo dala ali reprogramirala posojilo. Pozabila je , da je država dala NLB veliko garancijo z opozorilom, da se ne smejo uporarabljati za servisiranje tajkunskih kreditiv.
cekson
18. 04. 2009 11.44
Klasik ti imas sigurno mobi.st. od Jankovica in ga poklici, da sedi tam v drzavnem zboru kot en kavbojc, ce hoce predstavljati "Slovensko komunisticno druzbo "se naj usede kot se spodobi za civiliziranega Slovenca ! A je to sploh ????
J83
18. 04. 2009 11.38
Ne vem,kaj še čaka Pahor da ne da odstopne izjave?Pred leti je obljubljal 100 000 delovnih mest,danes jih je točno toliko na cesti.Takšne akrobacije dela kot v cirkusu.Total nesposobna vlada.Ponujam recept ,kako iz krize.Čistilka,šlosar,sodnik,Pahor,učitelj,doktor,... in t.d.naj dobijo 1,500evrov plače.Z tem lahko vsak preživi .Kdor ne sprejme,na borzo.Menadžerji,kdo pa je to?Drugo ime za lopove.Pa Romom ukinit pomoč.Pa prepovedat črpanje države tistim,ki so v pokoju.Pa le eno službo imaš lahko
RADO62
18. 04. 2009 11.12
Klasik18.04.2009, 10:580 ... Tisto prej je bila obljubljena dežela na pram razdejanju, ki ga je uprizoril Pahor v štirih mesecih... Mal razmišljaj s tistimi možgančki, ki jih očitno nimaš... heh
cekson
18. 04. 2009 11.11
Klasik za tebe je skoda vsakega komentarja, ker nepriznas RESNICE, da ste v 4 mesecih spravili Slovenijo v BANKROT !!!!
Uporabnik113189
18. 04. 2009 10.58
Radek, ZARADI TOTALNE NESPOSOBNOSTI je narod zamenjal na volitvah Janšo ravno pravočasni, ker se je že nekaj mesecev prej takoj po zamenjavi po štirih letih njegove vladavine celotna država Slovenija potopila kot podmornica. Vsak dve do tri leta bo trajalo reševanje zavožene države. Imeli smo srečo. če bi bil danes še Janša na vladi, bi že tekle resne priprave na državljansko vojno.
RADO62
18. 04. 2009 10.42
Neuspehi Pahorjeve politike se kar vrstijo iz dneva v dan... Pa začnimo: - totalka zafurana zunanja politika - enormne količine brezposelnih - nižje plače, da ne zagotavljajo niti eksistence več - dražji študentski boni in ukinjanje drugih ugodnosti - dražja elektrika - dražji javni prevozi - dražji vrtci - poplačilo izbrisanih - neeksistentni protikrizni ukrepi - nižje penzije brez draginjskega dodatka -........ Samo še vprašanje časa kdaj bo narod strmoglavil to vlado nesposobnežev, ki je Slovenijo v par mesecih finančno popolnoma zlomila.... heh
RADO62
18. 04. 2009 10.40
Tako slabe vlade nismo še imeli... To kar se grejo je eno samo veliko izčrpavanje državnega proračuna na račun polnjenja žepov levosučnih tajkunov, ki so financirli kampanje LDS, Zares in SD.... heh
Uporabnik113189
18. 04. 2009 10.22
cekson18.04.2009, 09:43, HAHAHAHA totalitarni sistem. Kako pa ti je to uspelo ugotoviti. Kako zabavno. Že s prvim komentarjem si dokazal kdo je politični analfabet..
cekson
18. 04. 2009 09.43
Klasik! Ti si politicni analfabet, zato nekomentiraj stvari, ki jih nepoznas in nepriznas , a se nisi opazil, da smo V TOTALITARNEM SISTEMu in ne primerjaj Gospoda Janso z Hi....., ker kar je sedaj na vladi je pa STALIN! Pejd v .....
Uporabnik113189
18. 04. 2009 09.26
Braveheart18.04.2009, 09:02, Kramarja en nesposben Janša sploh ni mogel spraviti k pameti in očitno bo dovolj preglavic naredil tudi sedanji vladi. Kot vse kaže, pa je Pahor odločen, da mu bo vrnil milo za žajfo, če ne drugače z davkom. ( ne verjame, da bo to lahka naloga, ker bo zvit kot presta našel dovolj izgovorov in se bo obdavčitvam spretno izognil). Veselinovič pa bo moral danes sanirati stanje (sranje), ki ga je zapustil Bajuk s svojim argentinskim modelom vodenja financ. Za to bo imel MNOGO NIŽJO plačo..V Sloveniji je žal vedno tako, tisti ki naredi svijarije, jo odnese z nagrado, tisti, ki pa dela kot konj, je pa slabo plačan in nazadnje še tistega denarja ki ga je zaslužil ne vidi..No, sicer je pa to ena od desetih zelo znanih zakonitosti pri vodenju projektov. Življenje ni pravično.
b77
18. 04. 2009 09.23
še komonajzerji so skregani med sabo , in ti kekci naj bi vodili državo! V PROPAD!
Uporabnik113189
18. 04. 2009 09.17
Kar pa se NLB tiče, je resnica nekje vmes. Golobič ima prav v tem delu, da je vlada dala na razpolago veliko denarja za premagovanje krize. Glej ga vraga sedaj ga pa banke držijo za sebe in še dražje zaračunavajo kot prej. Ampak tako se banke obnašajo od nekdaj. Kadarkoli so mi posli tekli odlično, so mi banke od vsepovsod nudile kredite. Takrat kredita v resnici spoh potreboval nisem, ker so ga ponudili že poslovni partnerji in to pod boljšimi pogoji.Ko pa se začne kriza, banke v velikem strahu vlečejo denar nazaj k sebi, to pa ravno takrat, ko ga najbolj potrebuješ. Naše banke niso nič boljše od vseh ostalih, celo NLB, ki naj bi jo skrbelo za našo državo. Na zahodu nič novega, bi rekel nekdo ki je pisal romane. Umikanje denarja iz gospodarstva namesto procesa oživljanja, kot si ga je zamislila vlada JE VELIK PROBLEM TE VLADE. Golobiča to upravičeno jezi hkrati pa mu je pač vseeno koga lopne po glavi zaradi tega ker banke poglabljajo krizo namesto rešujejo. Pa še ta zgaga od Šrota se mu stalno mota pod nogami in mu nastavlja polena. Važno mu je samo to, da eno žrtev najde. Veselinovič mu v ta namen še najbolje ustreza, ker ni njegov.
Uporabnik113189
18. 04. 2009 09.17
cekson18.04.2009, 08:43, za tebe je očitno popolnoma nerazumljivo, da imajo stranke iz koalicije različna mnenja. Mene to ne moti, ker vem, da se bodo na koncu dogovorili in našli najbolj primerno rešitev. Stranke so si pač različne in je tudi prav, da to javnost vidi, ker sicer bi se jim zgodilo podobno kot NSI, ki jo je Janševa SDS praktično izrinila iz političnega prostora..Janšo bi rad nazaj??? POZABI; To se bo zgodilo svetem NIKOLI. To je isto, kot sanjati, da bo prišel Hitler nazaj na oblast. Če bi poznal zgodovino, potem bi že lahko vedel, da so ponovne vrnitve na položaj predsednika vlade praktično neuresničljive.
Braveheart
18. 04. 2009 09.02
Kramarju je 1 mio omogočil zares in sd, veselinović bo dobil še več, ker je naveza lds in sd močnejša!
andrej69
18. 04. 2009 08.59
a dobi veselinovič tudi milijon če gre....
cekson
18. 04. 2009 08.43
Ja ta je pa dobra, politika se nevmesava v NLB ? Pa kaj Misli ta K.K., da so vsi Slovenci tako "kot ona", kdo pa je postavil Vaselinovica na ta polozaj, vse proti zakonu, sicer je vse protizakonito in nedopustno kar dela ta vlada !!!!!! Sploh pa tale K.K. ni prevec modrosti tam gor, ko se maze.... Naj bo rajsi tiho in naj hodi oz. leta v Milano po COTE! Kako lahko nekdo, ki je kandidiral za poslanca, se temu odpove in ga ta Preds.lds K.K. da sama za Dir. NLB! Pa to ni POLITICNO?? ? Pa to SMRDI, SMRDI in se SMRDI !!! To je ta NOVA KOMUNISTICNA SLOVENSKA POLITIKA !!! DAJTE NAM JANSO NAZAJ!!!!!!! Vi boste to lepo Slovenijo speljali v Bankrot in v 60ta leta!