Slovenija

'Vlada naj pripravi nov predlog'

Ljubljana, 12. 11. 2007 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državni svet po zavrnitvi predloga o lastninjenju zavarovalnic vladi predlaga, da pripravi nov predlog.

Predsednik državnega sveta Janez Sušnik je po nedeljskem referendumu o uveljavitvi novele zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic, na katerem so volilci zavrnili vladni predlog ureditve lastniških razmerij v Zavarovalnici Triglav, danes dejal, da je uspeh pobude DS ta, da se je preprečilo podržavljanje pravic vseh 750.000 fizičnih oseb. "Zato od vlade pričakujemo, da bo že kmalu predstavila že nov zakon," je dejal.

Kakšen predlog bo oblikovala vlada, je njena stvar, DS pa ne bo v slehernem delu glasoval proti, je zagotovil Sušnik.
Kakšen predlog bo oblikovala vlada, je njena stvar, DS pa ne bo v slehernem delu glasoval proti, je zagotovil Sušnik. FOTO: POP TV

"Vlada lahko pripravi drug, ustreznejši predlog takoj. Tu ni nobenih omejitev. Menim, da je to lahko zelo hitro, v kolikor bo to volja vlade," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudaril Sušnik. Ob tem je pojasnil, da vlada pred enim letom ne sme priti z istim predlogom zakona. Lahko bi enak predlog podala po enem letu, česar pa Sušnik ne pričakuje.

Jasen rezultat referenduma

Po referendumski odločitvi, da novela zakona ne velja, je Jenko orisal stanje glede 35 odstotkov Zavarovalnice Triglav. "Delež v Zavarovalnici Triglav v lasti države je še vedno na Kapitalski družbi (Kad), prav tako, kot je bil prej, in prav tako, kot so govorili zagovorniki novele zakona. Ampak z bistveno razliko, to je, da Kad nima neomejene pravice za razpolaganje s temi delnicami," je povzel.

Državni svetnik in pobudnik referenduma Zlatko Jenko je izrazil veselje, da so, kot je dejal, državljani izkazali tolikšno mero treznosti in razsodnosti pri tako pomemben vprašanju. "Zdaj je izjemna prilika, da vlada v čim krajšem času pripravi predlog tehničnega zakona, kako lahko fizične osebe uveljavijo svoje pravice. Postopek lahko steče takoj, ni treba čakati eno leto, ker za to ni nobenih zakonskih ovir," je dodal.

"Rezultat referenduma je jasen. In je opozorilo vladi, naj bo v bodoče pri podobnih akcijah, ko se sprejemajo pomembni zakoni, bolj previdna in bolj konstruktivna," je dejal Sušnik in izrazil prepričanje, da je dovolj pogojev za pravičnejši predlog za vse udeležence.

Kakšen predlog bo oblikovala vlada, je njena stvar, DS pa ne bo v slehernem delu glasoval proti, je zagotovil Sušnik. "V te stvari se ne bomo spuščali, smo pa pripravljeni sodelovati pri nastanku novega predloga zakona. DS ne odklanja nobenega sodelovanja že na začetku," je poudaril.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.