Slovenija

Golob: Banke imajo 48 ur za konkretne predloge za pomoč ljudem

Ljubljana, 22. 08. 2023 06.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K., U. Ž., STA
Komentarji
261

Skrajni čas je, da se tako zavarovalnice kot banke zavejo resnosti trenutka, je po srečanjih s predstavniki bank in zavarovalnic o katastrofalnih poplavah povedal premier Robert Golob in dodal, da naj bi banke v 48 urah predstavile konkretne predloge, kako bodo pomagale ljudem. Sestal se je tudi z zavarovalniškim sektorjem. Vlada na seji nadaljuje obravnavo predlogov rešitev interventne zakonodaje.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Delovne sobote
    01:33
    Iz SVETA: Delovne sobote
  • Iz SVETA: Golobov ultimat
    03:39
    Iz SVETA: Golobov ultimat

"Mislim, da je danes skrajni čas, da se vsi, tako zavarovalnice kot banke, zavejo resnosti trenutka, ne da je to prepuščeno samo ljudem. To sporočilo je bilo jasno dano. Vzeli smo si 48 ur, da pridejo tudi banke s konkretnimi predlogi, kako bodo ljudem pomagale," je v izjavi medijem po srečanjih povedal Golob.

Golob na srečanju s predstavniki bank
Golob na srečanju s predstavniki bank FOTO: Kabinet predsednika vlade

Banke, ki po srečanju izjav niso dajale, po poročanju Radia Slovenija sicer že odlagajo poplačila posojil za komitente, ki jih zaradi poplav ne morejo odplačevati. Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak je za radio dejal, naj se stranke obrnejo na poslovalnice in se dogovorijo s svetovalci, banka pa do takrat ne bo terjala poplačila.

Kot so pred tem sporočili iz kabineta predsednika vlade, je bil pogovor namenjen pregledu aktualnih razmer po katastrofi, ki je zadela Slovenijo, in ukrepom, ki so jih zavarovalnice in banke že sprejele ali jih še bodo, da bi ublažile stiske ljudi.

Škoda, ki so jo poplave pustile v Črni pri Kamniku.
Škoda, ki so jo poplave pustile v Črni pri Kamniku. FOTO: Klemen Udovč

Zavarovalnice: Izplačila zavarovancem zaradi poplav ne bodo ogrožena

"Kakšni bodo končni učinki poplav na poslovanje zavarovalnic, v tem trenutku sicer še ne moremo oceniti, saj so popisi škod še vedno v teku, vsekakor pa lahko pričakujemo poslabšanje poslovnih rezultatov," je v sporočilu za javnost zapisalo Slovensko zavarovalno združenje. Pozornost namenjajo tudi jesenskim mesecem, ki so glavni poplavni meseci v državi.

Skupaj s premierjem pa so se strinjali, da je treba tudi v zavarovalniškem sektorju stopiti skupaj in se zavzeti k čimprejšnji sanaciji. Zato so zavarovalnice pristopile k poenostavljanju procesov reševanja škodnih zahtevkov, kot je na primer izplačilo stroškov čiščenja, kjer praviloma (odvisno sicer od stopnje poplavljenosti) zavarovalnice škode izplačujejo brez sicer zahtevanih dokazil v obliki računov za čiščenje.

Uničujoče poplave
Uničujoče poplave FOTO: Luka Kotnik

Pomemben del škodnih zahtevkov se bo pokrival iz pozavarovalnih pogodb, pozavarovalnice pa bodo krile škode na podlagi pogodbenih določil, ki izhajajo iz sklenjenih zavarovalnih pogodb. Zato so se z Golobom pogovarjali tudi o pozavarovalni zaščiti.

"Lahko zatrdimo, da izplačila zavarovancem na podlagi zavarovalnih pogodb ne bodo v nobenem primeru ogrožena, saj so zavarovalnice, ki poslujejo v Sloveniji, tradicionalno konservativne pri svojem poslovanju, imajo visoke solventne zahteve (kar izhaja tudi iz dejstva, da je Slovenija naravnim katastrofam izredno izpostavljena država) ter varne oblike svoje zaščite v obliki pozavarovanj," so zatrdili v združenju.

Kar se tiče ustanovitve posebnega sklada za obnovo po poplavah, se tudi zavarovalniška panoga strinja, da je treba poiskati ustrezne rešitve za obnovo (najbolj) prizadetih območij in čim prej poskrbeti za sanacijo po poplavah (med drugim smo se odzvali pozivu za pomoč pri organizaciji cenitev škod na nivoju občin).

Zavarovalnice bodo po preučitvi škodnih zahtevkov in skladno s sklenjeno zavarovalno pogodbo določile višino zavarovalnine, ki bo izplačana zavarovancem, upoštevajoč zavarovalne predpise.

Vlada na seji nadaljevala z obravnavo interventnega zakona

Sanacijo škode, ki so jo za seboj pustile zgodovinske poplave so danes obravnavali tudi poslanke in poslanci. Na seji so namreč nadaljevali z obravnavo predlogov interventnega zakona.

Predlagane rešitve in ukrepi po eni strani spreminjajo in dopolnjujejo veljavne zakone, po drugi pa začasno uvajajo posebne ukrepe ali odstopajo od sistemske ureditve na več področjih. Predlagani ukrepi so usmerjeni v nujno obnovo poškodovane ali povsem uničene javne infrastrukture, v poenostavitev vrste postopkov in pridobivanja dovoljenj, poleg tega zakon vsebuje ukrepe za pomoč občinam, gospodarstvu ter prebivalkam in prebivalcem – tako neposredno gmotno prizadetim kot v smislu ohranitve delovnih mest, so po koncu seje sporočili z vlade.

KOMENTARJI (261)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dark Knight
23. 08. 2023 19.52
+0
Še pred enim tednom je pravil, da je denarja več kot dovolj, zdaj pa fehta vsenaokoli in postavlja ultimate, se pravi je spet lagal. Da bi pa počrpali eu sredstva pa ni govora kajne, tam se težko krade. 🤣🤣🤣
Smuuki
23. 08. 2023 15.06
-1
Vlada teoretično lahko pripravi zakon o obdavčitvi dobička. Naslednje leto ga ne bo več. Transferne cene so samo en vzvod lako se prikaže izguba sli pozitivna 0. Drug korak je preselitev dejavnosti v bolj prijazno okolje. Tretji cilj je pa že dosežen. Novih investicij v Sloveniji ne bo več. Tovarne se odpirajo tam kjer imajo možnost suvereno delati brez nepredvidljivih apetitov posameznih vlad. Postajamo najrevnejši v eu uniji. Poljaki, Slovaki,Čehi so nas prehiteli po levi in desni. Preĵšnji teden sem prepotoval te kraje. Stoj in glej. Predvideni ukrepi so za njih darilo iz neba. Nas se bo pa še dolgo vsak izogibal v dolgem loku.
Predlagatelj
23. 08. 2023 13.57
+3
Lastniki in vodstva bank so zelo zagreti za izkazovanje dobičkov ker to pomeni višje dividende lastnikom in nagrade upravi. Ko pa zaidejo v težave, ker premalo razporejajo v rezerve, jih sanira države (predvsem banke). Banke tudi izrabljajo vlagatelje z najnižjimi obrestmi za depozite in kreditojemalce z najvišjimi za kredite v EU. Res nepošteno! Organizirani pa so kot monopol. Vse se dogovorijo me seboj. Nagrade upravi bi morale temeljiti na povečanju rezerv, sanirane banke pa bi se morale odpovedati nagradam in še čemu.
Smuuki
23. 08. 2023 11.47
-1
Banke imajo svoje lastnike. Lastnik odloča kaj bo s svojim denarjem. Golob in njegovi lahko samo od daleč opazujejo. Bankirjem ne bo težko prekanalizirati dobiček na prostor kjer Golob in njegovi nimajo niti vpogleda
cakra
23. 08. 2023 09.36
+1
Vsaka druga sobota delavna do konec leta to je 10 delovnih sobot halo to pa je nesramnost. V Italiji in Nemčiji so bile mnogo večje škode pri poplavah pa niso šli na tak manever je država stala za prizadetimi. Tam so se zbirala sredstva po dobri volji ljudi koliko kdo pač da od državljanov.
CenterDesno
23. 08. 2023 09.18
+1
Ta vlada je specialist za krajo našega denarja in talanje le tega svoji volilni bazi (JS in sociala)...ko keša zmanjka je krivo požrešno gospodarstvo ( obdavčeno reci piši 70%) ma halo ? kam date te pokradene miljarde banda nesposobna ?
Potouceni kramoh
23. 08. 2023 08.51
+3
No kje se zdej skrivate vse te dobičkonosne banke, naši milijonarji ter paradni konji in gazele leta??
Krneki 00
23. 08. 2023 08.47
-2
banke nič ne omenjajo obdavčitve za te delovne sobote...a teh se pa ne bodo odpovedali?
Old_geezer
23. 08. 2023 08.43
+7
Kaj pa elektro podjetja? A njim pa po 48 urah ne bo potrebno dati konkretnih predlogov? Pa Lek, Magna, Hisense, Revoz in tisti kokabananar npr.? Kaj ima zavarovalnica z nekom, ki pri njej ni zavarovan? Kaj ima banka s poplavami? A je to zdaj nek fevd al kaj, v katerem država nekaj napol prikrito izsiljuje podjetja, ali normalna država? V normalnih državah je država tista, ki odpravlja posledice naravnih nesreč in zato pobira davke, ne pa naključno izbrana podjetja iz naključno izbranih panog.
blazter
23. 08. 2023 08.35
+4
No, če bi že dobičke državnih podjetij prenehali deliti sem in tja, bi jih vlagali v državo, ki je lastnica, bi imeli kar nekaj denarja.
Infiltrator
23. 08. 2023 08.26
+3
cisti populizem se grejo in travco trosjo za naivne ovce
Castrum
23. 08. 2023 08.20
-4
Grožnje? 😜
džonborno
23. 08. 2023 08.19
+11
GOLUBE!!! Banke bodo v 48 urah našle način, kako povečati profit da bo to izgledalo kot pomoč! Kot Bauhaus naprimer, ko je dvignil ceno škornjev z 7 Eur na 27 takoj prvi dan po poplavah, nato pa kao "daroval" nekaj drobiža in to objavil v vseh medijih! Vlada bi morala povedati kaj naj banke naredijo po vprašanju ugodnejšega kreditiranja prizadetih občanov, moratorija na obstoječe kredite in donacije dela enormnega dobička!!!!
biggbrader
23. 08. 2023 08.16
-4
Glede na to, da nas je Bratuškova izigrala in da smo banke PREdokapitalizirali za nekaj milijardami €, bi sedaj banke z lahkoto saj delno prisilili v vračilo, NAM pokradenega denarja.
GMajky
23. 08. 2023 08.56
+2
zakaj delno, vse in se obresti kakrsne sami zaracunavajo!!!
Gutenberg
23. 08. 2023 08.12
+9
NLB naj vrne tiste Bratuškine miljarde, pa bo. Pa JS plače navzgor porezat na 3500 bruto. Nekaj bi se nabralo.
kiropraktik
23. 08. 2023 08.29
+0
Samo za nagrade v JS se letno nabere milijarda € !
biggbrader
23. 08. 2023 08.11
+5
Tanjin zaupnik "Moderni Sandi", bi lahko precej pripomogel k obnovi Slovenije, saj je bil še nedavno najbogatejši Slovenec.
Infiltrator
23. 08. 2023 08.25
+2
Qwerty
23. 08. 2023 08.04
+11
Golob zbira denar vsepovsod samo pri sebi ne..za podarit 800miljonov za pomoc gospodarstvu, oziroma jih dat HSE grupi ni nobenega vprasal,..vzel bi delavcem v sobotah, bankam, gospodarstvu, delal praznike…samo iz proračuna čimmanj. Kaj pa če bi vsaj politiki dali kakšno plačo v fond? Luka naj prime za lopato in začne zidat obljubljene hiše na začetku mandata.
main
22. 08. 2023 21.58
+4
Vprašajte lastnike banke
ap100
22. 08. 2023 21.54
+3
a so banke in zavarovalnice primorane dajati pomoč - a bodo to delovne nedelje da se bodo ljudje lažje zavarovali in nosili depozite ? ne glede na kar koli morajo biti vsi v gospodarstvu glede prisiljene pomoči v enaki poziciji
biggbrader
23. 08. 2023 08.14
-2
Če že niso primorane dajati pomoči, bi lahko saj malenkost obrestovale naše vloge, s katerimi trgujejo in mastno služijo.
2fast4
22. 08. 2023 21.37
+15
Ta Vlada nas bo spravila v veliko revščino...