Slovenija

Vlada na pomoč podjetjem

Ljubljana, 04. 10. 2007 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je sprejela predlog novele, ki predvideva pomoč v poplavah. Podjetniki upajo, da bo pomoč le prišla.

Vlada želi z novelo zakona v čim krajšem času vzpostaviti nemoteno delovanje podjetij, ki so bila prizadeta v septembrskih ujmah.
Vlada želi z novelo zakona v čim krajšem času vzpostaviti nemoteno delovanje podjetij, ki so bila prizadeta v septembrskih ujmah. FOTO: POP TV

Vlada je sprejela predlog novele zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, s katerimi bo moč pomagati podjetjem, ki so v poplavah 18. septembra utrpela škodo. Predlog novele bodo poslali v obravnavo po hitrem postopku v državni zbor.

Kot je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Mitja Bricelj, je namen sprememb zakona doseči, da bi se sredstva zaradi izpada prihodka lahko dodeljevala za škodo, ki so jo kot posledica naravnih nesreč utrpele tudi gospodarske družbe, samostojni podjetniki posamezniki, zavodi in zadruge. Obstoječi zakon obravnava le škodo na stvareh in v kmetijstvu.

Poslanec SD Samo Bevk je vlado pozval, naj pripravi tudi zakon, ki bo omogočil dodatne davčne olajšave za leto 2007 vsem tistim, ki so denarno ali kako drugače pomagali pri odpravi posledic vodne ujme 18. septembra.

Predlog novele zakona opredeljuje postopke in merila za opredelitev škode na poslovnih objektih, strojih in drugi opremi, zalogah in škodi zaradi izpada pričakovanega dohodka in podeljuje ministrstvu za gospodarstvo pristojnosti za vodenje vseh aktivnosti in sanacijskih postopkov.

Vladi se zdi še posebej pomembno, da parlament sprejme novelo zakona, ker želi v najkrajšem možnem času s povračilom nastale škode vzpostaviti nemoteno delovanje podjetij in s tem ohraniti obstoječa delovna mesta v prizadetih podjetij.

Med najbolj prizadetimi območji so bili Železniki, kjer so veliko škodo utrpela tudi podjetja in samostojni podjetniki.
Med najbolj prizadetimi območji so bili Železniki, kjer so veliko škodo utrpela tudi podjetja in samostojni podjetniki. FOTO: Dare Čekeliš

Vlada je, da bi zagotovila pomoč gospodarskim družbam in samostojnim podjetnikom, ki so utrpeli škodo v neurju 18. septembra, že dopolnila program ukrepov za spodbujanje podjetništva in konkurenčnosti za obdobje 2007-2013. Na podlagi tega je Slovenski podjetniški sklad konec preteklega tedna objavil javni poziv za pomoč podjetjem, prijave pa že prihajajo, je povedal Tomaž Jeršič.

Na rešitev čakajo v Železnikih

S pomočjo gasilcev in civilne zaščite so osnovni pogoji za življenje izpolnjeni. Prebivalce opustošenih območij pa skrbi, ali jim bo država zagotovila dovolj pomoči, da bodo preživela podjetja, v katerih si služijo vsakdanji kruh.

Nekateri podjetniki in obrtniki pa tudi upajo, da jih bo država oprostila plačila določenih prispevkov.
Nekateri podjetniki in obrtniki pa tudi upajo, da jih bo država oprostila plačila določenih prispevkov. FOTO: Dare Čekeliš

Tristo zaposlenih Alplesa je med ujmo lahko samo nemočno opazovalo, kako jim voda odnaša vozila in uničuje njihovo podjetje. Petnajst dni po neurju proizvodnja teče, že po uničenem materialu pa je videti, da je bila povodenj hud udarec. Direktor Alplesa Francelj Zupanc je glede škode dejal: "Vidimo tukaj kup. Skoraj osemsto kubikov je teh končnih izdelkov. V najkrajšem času bomo morali nadomestiti te zaloge“. Poudaril je še, da več kot 2,5 milijonov evrov škode udarec, kjer tudi uspešno podjetje potrebuje pomoč.

Pričakujejo pomoč od vlade

Vlada naj bi tudi pripravljala prošnjo za pomoč Evropske unije. Podjetjem bo država pomagala s pomočjo do dvesto tisoč evrov, ki jo bodo po novem lahko koristila tudi podjetja. V Železnikih upajo, da jih bo pomoč - tudi Evropske unije - resnično dosegla in rešila zaposlitve v podjetjih, saj so se nekatera že pred ujmo komaj držala nad vodo.

"Tako hitro kot se je odzvala civilna zaščita, gasilci in drugi organizirani, ki so pomagali v nesreči, tako hitro pričakujemo, da bo vlada odreagirala s pomočjo gospodarstvu“, je še poudaril Zupanc.

Še bolj željno pričakujejo pomoč v podjetju Tehtnica. 53 zaposlenih še vedno dneve in noči ter vse vikende čisti stroje. "Pričakujemo najprej enkratno denarno pomoč, v kasnejši fazi, ko se bodo izkazale posledice naravne katastrafe, pa tudi davčne olajšave“, je poudaril predstavnik podjetja Tehtnica Lojze Demšar. Okoli milijon škode je naredila za meter visoka voda, od zavarovalnice so za zdaj dobili le 18 tisoč evrov, del denarja še pričakujejo. Demšar je dejal, da je to sicer malo, glede na škodo, ki jo je povzročilo neurje. Nekateri podjetniki in obrtniki pa tudi upajo, da jih bo država oprostila plačila določenih prispevkov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.