Slovenija

Vlada: Mediji niso ogroženi

Ljubljana, 12. 10. 2007 15.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada meni, da so navedbe novinarjev o medijski cenzuri in političnih pritiskih neutemeljene.

Navedbe v peticiji "dela slovenskih novinarjev" zoper cenzuro in politične pritiske so po mnenju vlade neutemeljene. "V primeru Slovenije ne moremo govoriti o ogrožanju medijske svobode ali o tem, da vlada posega v medije ali na kakršenkoli način zavira izražanja kritičnosti do vlade in drugih ustanov," je v današnji Izjavi o svobodi medijev v Sloveniji zapisal urad vlade za komuniciranje. Vlada se pri tem opira na ocene mednarodnih organizacij o medijski svobodi kot tudi na domače analize in raziskave tega področja.

V vladi so poudarili, da imajo zelo omejen vpliv na medije, ker je večina medijev v zasebni lasti.
V vladi so poudarili, da imajo zelo omejen vpliv na medije, ker je večina medijev v zasebni lasti. FOTO: POP TV

Vlada se zaveda pomena medijske svobode in pluralnosti za razvoj demokracije in politične kulture, zato je potrebno resno pretresti vsa opozorila o pojavih, ki vzbujajo dvom v avtonomijo novinarjev in urednikov. "Po drugi strani pa je na dlani, da ima vlada zelo omejen vpliv na ta dogajanja, saj je večina medijev - zlasti tiskanih - v zasebni lasti. Sedanja vlada nima omembe vrednih lastniških deležev v medijskih organizacijah," je zapisano v izjavi za javnost urada vlade za komuniciranje.


Vlada: Najvišje ocene medijske svobode

Mirovni inštitut je opravil raziskavo o nacionalni televiziji, katere ugotovitve kažejo, da se programske usmeritve in način poročanja v zadnjih dveh letih niso spremenili. Raziskava o internem in eksternem medijskem pluralizmu iz leta 2006, ki je dostopna na spletnih straneh ministrstva za kulturo, pa kaže na to, da tiskani mediji kritično vrednotijo delo vlade in vladajoče koalicije, je še navedeno v izjavi za javnost.

Mednarodno primerljive analize in raziskave ugotavljajo, da Slovenija sodi v skupino držav z najvišjimi ocenami iz medijske svobode in stanja demokracije, poudarjajo v vladi.

"Reporters without borders - for the freedom of press" v svojem poročilu za leto 2006 Slovenijo uvrščajo v skupino držav z najbolje urejeno medijsko sfero. Iz poročila za leto 2007 pa je moč razbrati, da je Slovenija v skupini držav, kjer je stanje na področju medijske svobode označeno kot "good situation".

Tudi domače raziskave po mnenju vlade potrjuje omenjene ocene. Tako podatki septembrske raziskave Politbarometer kažejo, da večina vprašanih meni, da je objektivnost poročanja za časa sedanje vlade večja kot pred leti. Iz vprašanja o zaupanju je moč razbrati, da mediji uživajo visoko stopnjo zaupanja.

Novinarji v peticiji desnosredinsko vlado obtožujejo, da je po trgovanju z deleži v državnih podjetjih in postavljanju novih vodstvenih kadrov vzpostavila neformalno in vplivno piramido odločanja. Zamenjala naj bi večino predsednikov uprav in nadzornikov v večjih slovenskih podjetjih, ki so bila solastniki medijev, ter urednikov večine osrednjih slovenskih medijev. Peticija omenja tudi novi zakon o RTV Slovenija, s katerim naj bi v praksi okrepili nadzor vladajočih struktur nad javnim radiem in televizijo.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

romantik75@email.si
14. 10. 2007 08.04
Mediji niso nikakor ogroženi, prej je ogrožen kdo drug, toliko svobode kot jo imajo sedaj je niso imeli še nikoli, mogoče so ogroženi ravno zato, ker določeni novinarji neznajo pripravit članka drugače kot po nareku nekoga drugega, tako kot je to bilo v času komunizma in LDS vlad. Pa kje bi lahko KANAL A pluval po vsem kar je vladnega, če bi imeli medijsko cenzuro, tako pa lahko pridejo na dan tudi ne preverjene informacije, ki se dostikrat izažejo z ne resnične in in tu je KANAL A krepko na prvem mestu z svojo oddajo SVET NA KANALU A.
Mawsyy
13. 10. 2007 17.02
matej.rojc | 13.10.2007 | 16:17 JJ in SDS so že velikokrat dokazali, da lažejo. Mja no.... sej niso edini ki so lagali. :) Vsak politik laze.... pa naj bo siv, crn al pa zigrast.
Matej Rojc
13. 10. 2007 16.19
p.s. V času Goebelsa ni bilo interneta, dostopa do tujih informacij.
Matej Rojc
13. 10. 2007 16.17
JJ in SDS so že velikokrat dokazali, da lažejo. In pravijo da kdor laže mu pač ne moreš nič verjeti. Kdor spremlja ocenjevanje svobode medijev v tujini, pa bo tudi takšnim izjavam težko verjel, ker pravijo ravno nasprotno. Očitno JJ uporablja Goebelsov pristop. Ne bo uspešno !
Mawsyy
13. 10. 2007 16.12
Meni pa se zdi, da si ravno mediji prevec dovolijo. Nekaterim gre prikrajanje resnice in pisanje izmisljotin, ki NAJ BI temeljile na "resnicnih" dejstvih zelo dobro od rok. Ne rabimo cenzure, ampak samocenzuro. Ravno vsake govorice tud ni treba imeti za resnicno.
Prvo Bore
12. 10. 2007 20.23
Mediji niso ogroženi, ker jih ne bo napadel NATO.