Slovenija

'Vlada je ujetnik finančne krize'

Ljubljana, 29. 08. 2010 10.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pavlinič Krebsova pravi, da predlog, ki so ga prejšnji teden predstavili sindikatom, ni zadnji. Je še kakšna varianta, ki jo bodo preigrali, pravi. Bodo vlada in sindikati vendarle zbližali stališča?

Pavlinič Krebsova: Vlada je ujetnik finančne krize.
Pavlinič Krebsova: Vlada je ujetnik finančne krize. FOTO: Dare Čekeliš

V ponedeljek bo bolj jasno, ali se bodo vlada in sindikati pogajalske skupine Janeza Posedija, ki so za 27. september napovedali stavko, vendarle uspeli približati dogovoru.

Zamrznitev, kot je zdaj v dogovoru, ki bo na mizi v ponedeljek, je fiksno predvidena samo za leto 2011. Irma Pavlinič Krebs

Po petkovem sestanku pri predsedniku vlade Borutu Pahorju se zdi kompromis verjetnejši. Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs ocenjuje, da bi približevalni predlogi, ki so bili dani, vendarle lahko približali stališča sindikatov in vlade. Predlog, ki ga je minuli teden predstavila sindikatom, po besedah ministrice ni zadnji. Kot pravi, je še kakšna varianta, ki jo bodo "resno preigrali".

Če v ponedeljek večina sindikatov ne bo podpisala aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor, bo vlada predvidoma v torek določila besedilo novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju. "Druge možnosti vlada ob takem plačnem sistemu nima. Interventni zakon bi glede na dogovor v lanskem letu pomenil poračun od 1. oktobra 2010 dalje. V teh letih bi se natekla obveznost več sto milijonov, kar je za nas nesprejemljivo," pravi ministrica.

Druga varianta pa je po besedah ministrice, da se ničesar ne stori.  "V tem primeru bi morali znižati plače, kar je za večino javnih uslužbencev in večino predstavnikov vlade ukrep, ki bi preveč prizadel položaj tistih javnih uslužbencev, ki imajo najnižje plače."  A v tem primeru, bi o stavki razmišljal tudi drugi del sindikatov. Je torej kakšna srednja pot? Ministrica pravi, da bodo o tej srednji poti razmišljali v ponedeljek.

Vodja pogajalske skupine dela sindikatov Janez Posedi
Vodja pogajalske skupine dela sindikatov Janez Posedi FOTO: POP TV

'Vlada je ujetnik finančne krize'

Kot pravi Pavlinič Krebsova, pogovori potekajo vsakodnevno. A vlada je ujetnik finančne krize. "Obseg sredstev za pomoč deprivilegiranim regijam, kjer se vrstijo stečaji, je prioriteta te vlade," razlaga ministrica. Potreb po pomoči je vedno več, dodaja. "Hkrati pa bi radi tudi, da bi položaj javnih uslužbencev kljub krizi ostal na solidni ravni, da bi še naprej korektno izvajali javne storitve. In med tema dvema situacijama bomo do zadnjega vršili dialog in poskušali najti kompromisne rešitve."

Po novem predlogu naj bi se leta 2012 plače delno uskladile z rastjo cen življenjskih potrebščin v primeru, da bo inflacija presegla dva odstotka. Po sedanji rešitvi bi do uskladitev prišlo pri 2,5-odstotni inflaciji. V letu 2011 pa splošne uskladitev plač ne bi bilo. Popustili so tudi pri napredovanjih – v letu 2011 po novem predlogu napredovanj sicer ne bi bilo, v letu 2012 pa bi pred pripravo proračuna ugotovili, ali bi napredovanja lahko dopustili.

Na vprašanje, ali je vlada pripravljena na stavko, ministrica odgovarja: "Predsednik vlade je povedal stališče vlade, da stavko jemljemo kot problem, vedno in povsod. Če se ohromi normalno delovanje države, je to problem. Mi smo dolžni zagotavljati opravljanje storitev našim državljanom. Stavke imajo tudi pravila, ki so se jih stavkajoči dolžni držati. Nujna opravila morajo biti opravljena."

"Ob korektnem razumevanju, kdo je močnejši, bo vsak lahko rekel, da imajo škarje in platno v rokah sindikati, ne pa vsaka aktualna vlada, ki se mora z nekimi ukrepi odzvati tudi na področju odhodkov iz javnih blagajn. Tu smo v Sloveniji v položaju, da tega ne zmoremo storiti brez nasilja nad socialnim dialogom, ker moramo z zakonsko normo iz kolektivne pogodbe črtati nek dogovor, ki je ta trenutek nevzdržen," odgovarja na očitke sindikatov, da nastopa s pozicijo moči.

Stavka javnega sektorja bo 27. septembra, napoveduje Posedijeva pogajalska skupina 22 sindikatov.

Ali prekinitev plačne reforme na polovici ne pomeni ohranitve plačnih nesorazmerij? "Uradne ocene kažejo, da če bi sedaj končali plačno reformo, ko vsak posameznik še maksimalno odpravlja dva plačna razreda oziroma maksimalno osem odstotkov, bi ne posegali v izpogajana razmerja med posameznimi dejavnostmi. Ampak to ni zadnji predlog. Tega predloga vlada še ni potrdila. Je še kakšna varianta, ki jo bomo v ponedeljek resno preigrali."
 

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

realnisektor
30. 08. 2010 07.37
to je to .. R57..in samo to .. samo kaj če se pa ti vladajoči otroci tega ne zavedajo..zamnjšat se morajo za 50.000 pa realno delat.. ne pa v službo hodit pa plače ...dobiti... ne oni, ne bankirji ne zavararovalnice ne trgovine se ne zavedajo da je treba najprej nekaj ustvariti pa pol deliti...ustvarja se pa iz dneva v dan vse manj..jasno ni stimulirano.. če se matraš z proizvodnjo in novimi stvarmi si pač .. bedak...šverceraj ,, preprodajanje,, in otresanja gobca.. to je to od tega se v tej naši ljubi državi trenutno najbolj živi..in se še stopnjuje..
r13
30. 08. 2010 07.30
Zmanjšati je treba odvečno administracijo saj leva ne ve za desno. Kar rabiš dobiš odgovor "to ni moj resor". A se zavedate da vso to admnistracijo in ministrstvo na minitrstvo, urad na urad ... je treba skrčiti na eno tretino.
Pikaa1234
30. 08. 2010 07.28
pa še to: aja glavn da za nas ni dernarja za grčijo pa je bilo!!!
M-teorija
30. 08. 2010 07.26
Ta naša sposobnost svetovne velesile, da na posameznih področjih obvladujemo pol sveta je pa že kar malo strašljiva. Že naša paradržavna, udbo-mafijska organizacija je prepričala celotno do tedaj med njmanj skorumpiranimi državami sveta, da je JJ najprej podtaknila afero Patria, da ga sedaj lahko preganjamo. Na svetovnem prvenstvo v FUZ., nam le zaradi boginje Nike in Fortune ni uspelo prmagati stevilčno preko 100 X močnejše nacije. Na Kosovu zgleda je mir zaradi našega poveljevanje. V Afganistanu bi brez naših instruktorjev talibani že zdavnaj prišli na prestol. In nazadnje kar je najbolj verjetno je z nastopom naše vlade v ameriki propadel nepremičninski trg, zamajal njihov bančni sistem vse to je kot cunami udarilo naprej po celemu svetu kjer je zastalo svetovno gospodarstvo in zavladala je vsesplošna kriza, recesija, da bi se nenazadnje pokazala tudi pri nas. Glede na takšno moč kot jo imamo se je čuditi, da nismo poskušali rešiti rusov pred požari, kitajcev in pakistancev pred poplavami. Z sposobnosmi , ki naj bi jih imeli, pa lahko preprečimo tudi morebitno napovedani potres v Kalifornji! Saj vem, da trosim neumnosti, a kaj naj človek odgovori, na trdive,da je vlada krizo ustvarila sama,
hot125
30. 08. 2010 06.07
Vlada je ujetnik finančne krize,katero je sama sproducirala.
loden
30. 08. 2010 02.11
Vlada je ujetnik lastne krize, že od začetka mandata.
Tehnokrat
29. 08. 2010 23.00
Me zanima če bo katera od trenutnih vladnih strank čez dve leti sploh še sedela v parlamentu.
R57
29. 08. 2010 21.33
Mellisa Glede kmetov se motiš. Živim na podeželju in vem, da jim ni lahko, kot jim nikoli ni bilo. Marsikje je tako kot pred 40 leti.
R57
29. 08. 2010 21.28
Denarja v državni blgajni zmankuje. Zakaj ? Ker prilivi dnevno usihajo. Zakaj ? Ker smo uničili drobno gospodarstvo in drobno trgovino, tako, da mala podjetje nimajo, kje plasirat svojih proizvodov. Tako smo uničili na tisoče delovnih mest. Nenormalno je, da ima mesto z 5000 prebivalci 5 velikih trgovskih centrov. Floskule o neplačevanju prispevkov. Seveda da se ne plačujejo. Zakaj? Ker imajo podjetja blokirane račune. Zakaj imajo blokirane račune. Zaradi splošnega gospodarsekga krča, ki ga je povzročila ta vlada! Naj se speljejo in prepustijo mesto tistim, ki so sposbni oživiti gospodarstvo. To pa levaki niso. Oni bi samo nabijali davke in razporejali. Ne vedo, pa kako težko je danes v gospodarstvu zaslužen vsak EUR .
luciluk
29. 08. 2010 21.28
slovenci in slovenija smo ujetniki skorumpirane anarhističko-totalitarne -uničevalske vlade.................to je delna resnica. Slovenci smo ujetniki hlapčevske mentalitete velike večine ljudi. Sem pripštevan celotno javno upravo cca.100 000 ljudi in vse kmete ter socialne podpirance. Kajtei ti našteti ujetniki so prvi volilci levih strank, ki že 16 let vladajo državi, bankam in obvladujejo finančne tokove. Vsi našteti samo molijo na vsakih volitvah, da ostane takšno stanje, kot je bilo lansko leto ko smo vlekli plače za nedelo, vlekli subvencije za zemljo in ležali doma ter dobili 300EUR za nič. Vsi ti volijo in bodo še volili leve stranki, zato da se bodo še naprej redili kot bubregi u loju. Vsi ostali ki niso našteti so pa molzne krave politikov. Sloveci usodo si pišete sami in videti je da ne znate voditi svoje države, zato je tudi ne zaslužit, niti ne potrebujete.
volek
29. 08. 2010 21.06
Takojšnja ukinitev raznih državnih uradov, institutov, agencij kjer ne delajo drugega kot meglo, plače pa enormne. Seveda so v teh državnih in paradržavnih institucijah zaposleni večinoma po zvezah in poznanstvih z visokimi državnimi uradniki.
bnam 2707
29. 08. 2010 20.57
Pravilno bi bilo takole: državljani ujetniki političnih in gospodarskih oligarhov.
pujca
29. 08. 2010 20.48
Samo polovica javnega sektorja ali še bolje zgolj tretjina si resnično zasluži višje plače in stavko,ostali pa brco v rit.To da se spravljajo na zdravnike,policaje,učitelje,razne hišnike,vzdrževalce,itd.,je popolnoma nepravično,saj si ti zaslužijo svojo plačo,saj zanjo nekaj naredijo!Nihče si ne upa priznati,da se je klasični aparat od osamosvojitve podvojil ali še kaj hujšega!Uprava je postala v tej državi druga socialna,saj je država ves čas podpirala totalno nekoristne in nezaposljive kadre,ter jih zaposlovala preko zvez!Zdaj pa taki sedijo po državnih inštitucijah in vlečejo zavidljive plače,pa se za marsikoga ne ve kaj tam dela!Če neko delo lahko opravi ena oseba in ne tri,se tega mora držati tudi država!Marsikdaj je boljše odpuščanje,če je zagotovljen pravičen in učinkovit socialni sistem in če se preostalim zaposlenim takrat dvigne plača!Taka praksa se je izkazala za uspešno v mnogih podjetjih.Če pa ostaja masa zaposlenih in se ve da jih je dosti preveč,pa žal morajo biti zadovoljni z mizerno plačo...Tako pač je,več jedcev,manjši kosi...
R57
29. 08. 2010 20.46
Ta vlada je pa res naredila TOTALKO. Samo kaj, ko ni na svetu zavarovalnice, ki bi zavarovala državo proti nesposobni vladi. Torej volilici pripišimo si rezultat !!!
Buena Vita
29. 08. 2010 20.35
Buena Vita
29. 08. 2010 20.32
AH,,KAJ PA 115 MILIJONOV NLB-KREDITA STOŽICAM,KOLIKO DOLGOV JE BILO S TEM KREDITOM PORAVNANEGA I N KOLIKO MILIJONOV JE ODLETELO KOT GALAPAŠKI KORMORANI,,,,NEZNANO,K
am_staff
29. 08. 2010 20.31
Vlada sama sebi zateguje zanko, le da tega ni sposobna sama videti.
volek
29. 08. 2010 20.17
Ministrica, vprašaj Bohoriča kje je 52 mio€ tudi državnega denarja. Ne šparaj pri ljudeh, ki komaj živijo iz meseca v mesec. če Bohorič ne dobi denarja nazaj, mu odvzemite celotno premoženje in v keho z njim.
alterego
29. 08. 2010 20.03
če je državna kasa prazna, zakaj: - nas je Pahor včlanil v OECD za 4 milijone letne "članarine" - še kar sofinanciramo afganistansko avanturo - smo za nepotrebno prenovo stavbe državnega zbora zagonili pol milijona - še vedno dovoljujejo neplačevanje davkov in prispevkov?
Buena Vita
29. 08. 2010 20.01
res je slovenci in slovenija smo ujetniki skorumpirane anarhističko-totalitarne -uničevalske vlade nobena atomska katastrofa ni naredila škode , pahoristi prednjačijo,,,V UNIČEVANJU