Slovenija

Vlada na dopisni seji potrdila prvi paket davčnih sprememb

Ljubljana, 30. 08. 2024 20.32 | Posodobljeno pred 14 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.L.A., STA
Komentarji
55

Vlada je skladno z napovedmi na dopisni seji potrdila sveženj predlogov davčnih sprememb. Medtem ko vladna stran poudarja, da želijo z njim prispevati k ustvarjanju spodbudnega okolja za razvojne kadre in dodatno okrepiti konkurenčnost gospodarstva ter dodano vrednost, pa v gospodarskih združenjih izražajo nezadovoljstvo.

Vlada je sveženj predlogov obravnavala že v sredo, a si je vzela še dva dni za, kot je povedal finančni minister Klemen Boštjančič, manjše tehnične spremembe. Zakonske predloge je tako dokončno potrdila.

"S pripravljenimi rešitvami naslavljamo cilje povečanja produktivnosti in mednarodne konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, kar bo pripomoglo k srednje in dolgoročni vzdržnosti javnih financ," so v sporočilu po dopisni seji vlade zapisali na ministrstvu za finance.

Z namenim privabljanja kadrov iz tujine, spremembe uvajajo ugodnejšo davčno obravnavo v obliki zmanjšane dohodnine v višini sedmih odstotkov prejete plače. Ukrep, ki velja za Slovence in tuje državljane, bo možno koristiti do 40. leta starosti in ob pogoju, da posameznik v zadnjih dveh zaporednih letih (namesto prej predvidenih petih letih) pred nastopom dela ni bil rezident Slovenije in bo imel zagotovljeno plačo v višini najmanj dvakratnika zadnje znane povprečne plače. Ti kadri bodo lahko ugodnejšo davčno obravnavo koristili največ pet zaporednih let, z ukrepom pa bomo podprli pogoje za dvig dodane vrednosti gospodarstva.

Ker si želijo spodbuditi lastništvo delavcev v podjetjih, se s prvih paketom sprememb olajša nagrajevanje delavcev z delnicami in deleži. Ta dohodek bo namreč izključen iz delodajalčeve obveznosti brutenja dohodka. 

Sprememba pa se obeta tudi na področju zagonskih podjetji, katerim naj bi z reformo zagotovili ustrezno likvidnost v začetnih fazah poslovanja. Sprememba, ki se obeta je prestavitev izračuna davčne obveznosti od dohodka in posredno s tem nastanek obveznosti za plačilo prispevkov za socialno varnost. 

Drugi del paketa vključuje ukrepe za izboljšanje mednarodne konkurenčnosti slovenskega gospodarstva in povečanje pravičnosti davčnega sistema, pri katerih so, kot pravijo v čim večji možni meri prisluhnili predlogom gospodarstva. Med drugim gre za več ukrepov na področju davka na dodano vrednost, razširili so časovno obdobje za koriščenje olajšave za zeleni in digitalni prehod z enega na pet let,  iz obdavčitve pa se bodo izključila plačila za kmetovanje na območjih z omejenimi dejavniki.

Prilagoditev se obeta tudi pri obdavčitvi sladkih pijač. Za naravne sadne sokove, vode brez dodanega sladkorja ali sladil in vode z dodanimi aromami in brez dodanega sladkorja ali sladil v veljavi ostala znižana stopnja DDV, saj ta ukrep ni namenjen  pridobivanju dodatnih javno finančnih virov, ampak z njim podpiramo doseganje ciljev na področju javnega zdravja.

Predviden je tudi dvig trošarin na alkoholne pijače z nekoliko ugodnejšo obravnavo za male pivovarje, a je predlog novele zakona o trošarinah še v javni razpravi in ga bo vlada obravnavala na eni od prihodnjih sej.

V paketu sprememb je tudi zvišana meja za obvezni vstop v sistem davka na dodano vrednost na 60.000 evrov.

Vzpostavil se bo tudi sistem poročanja podatkov o prodaji blaga in storitev prek avtomatov. Izdajanje računov za prodajo ne bo obvezno, bodo pa morali ponudniki sporočati podatke o prodaji davčnemu organu, na način, kot je že vzpostavljan v okviru davčnega potrjevanja računov. Izjeme bodo veljale za menjalne avtomate za prodajo žetonov, avtomate za prodajo kmetijskih in gozdarskih pridelkov in storitev in za avtomate, ki delujejo brez električnega napajanja, zunaj poslovnih prostorov zavezanca in brez navzočnosti fizične osebe, ki bi lahko izvajala postopek sporočanja podatkov o prodaji preko avtomata. S tem ukrepom naj bi želeli poenostaviti in poenotiti pravila glede prodaje prek avtomatov in omogočiti učinkovitejši nadzor davčnega organa, kar naj bi prav tako pozitivno vplivalo na konkurenčnost gospodarskih panog.

Spremembe na področju normiranih samostojnih podjetnikov

Za zavezance, ki samostojno opravljajo dejavnost, se spreminjajo pogoji za vstop in obstoj v sistemu ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov ter skladno s tem tudi pogoji za določanje maksimalne višine normiranih odhodkov.

V sistem normiranih odhodkov lahko po novih pravilih vstopi zavezanec, ki je v preteklem davčnem letu dosegel prihodke iz dejavnosti do 60.000 evrov in je bil obvezno zavarovan na podlagi samozaposlitve za polni delovni čas neprekinjeno vsaj devet mesecev. Za preostale zavezance, ki tega pogoja ne dosegajo, pa se pogoj dohodkov v preteklem davčnem letu določi v višini do 30.000 evrov.

Za izstop iz sistema normiranih odhodkov se bo določilo povprečje prihodkov dveh zaporednih let v višini 60.000 evrov, 30.000 evrov oziroma 45.000 evrov, in sicer v odvisnosti od izpolnjevanja pogoja vključenosti zavezanca v zavarovanje v teh dveh zaporednih letih.

Zaradi pomislekov, ki so se pojavili o prilagoditvi podjetnikov, ki bodo iz sistema morali izstopiti, je vlada predvidela tudi prehodno obdobje, in sicer bo poseben režim veljal za preverjanje izstopnih pogojev v letih 2025 in 2026. V letu 2025 bodo kot izstopni pogoji veljali še sedaj veljavni pogoji (torej brez sprememb), v letu 2026 pa se bo izstopne pogoje po novih kriterijih preverjalo zgolj z upoštevanjem prihodkov v letu 2025.

Gospodarstvo s spremembami nezadovoljno

Medtem ko na ministrstvu za finance pravijo, da so v največji možni meri prisluhnili predlogom gospodarstva in z njim tudi sodelovali pri pripravi predlogov ter da so za ta paket predlogov identificirali nekatere specifične razvojne izzive, v gospodarstvu izražajo nezadovoljstvo.

Nazadnje je ta teden Gospodarski krog, ki združuje glavna gospodarska združenja, sveženj označil za nesistemski, necelovit in nedomišljen, v njem pa ne prepoznavajo uresničevanja izraženih ciljev. "S ponujenimi 'obliži' se ne zdravi padca slovenske konkurenčnosti," so bili kritični in pozvali k celovitim spremembam za razbremenitev gospodarstva.

Na ministrstvu za finance znova poudarjajo, da gre za prvi paket davčnih sprememb, ki bodo uveljavljene v začetku naslednjega leta, medtem ko ostajajo zavezani nadaljevanju dela v smeri celovite prenove davčnega sistema.

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Groucho Marx
01. 09. 2024 15.12
+3
Česar se kuštrava troživka dotakne, gre vse v franže.
Groucho Marx
01. 09. 2024 15.10
+3
Višji kot so davki, bolj se lewaci počutijo varne. Razlaga ni potrebna.
Jožajoža
01. 09. 2024 13.37
-2
Državni proračun so janšisti tako izpraznili,državo tako zakreditirali,da nas v tem trenutku niti davki ne rešijo.ste vedeli,da je diktator janša vsakega Slovenca zadolžil z 50 000 evrov in iz proračuna je izginilo 15 milijard.da o provizijah ne govorimo.strahota.janßizem je ZLOOO
Groucho Marx
01. 09. 2024 15.09
+3
peresni
01. 09. 2024 10.45
-15
Prvič v 30 letih lahko pričakujemo vsaj malo poštenejšo zakonodajo...čeprav s SD v ekipi bo to kar težko.
Dark Knight
01. 09. 2024 12.36
+13
Torej je zate in ostale levake na socialni to, da se delovnega človeka vedno bolj lupi in nabija davke, nekaj "poštenejšega"?
Jonason
01. 09. 2024 09.40
+14
Han sram je, da si Celjan. P.č.a nesposobna. Namesto da bi po mizi udaril si tiho. Gospodarstvo se potaplja kot titanov.
Jonason
01. 09. 2024 09.41
+13
St. Gallen
31. 08. 2024 19.15
+12
Svicarji so res bolj pametni
ArkaMast
31. 08. 2024 15.20
-11
To, zdej pa sam gas.
Masai_Mara
31. 08. 2024 12.57
+15
Ne more človek, ki je spravil v stecaj Adrio Airways voditi financne politike drzave. Videli smo.kako je zdravstveni minister zaposlen v privat zdravstvu vodil zdravstveno ministrstvo....čista polomija
inside1
31. 08. 2024 11.05
+10
dobesedno jim je cilj uničit gospodarstvo in podjetništvo. tipično za levake, še najbolj to paše levici, ki tako vzpodbuja, da treba še bolj privijat in še bolj pobirat....
Maki3322
31. 08. 2024 09.37
+10
Zakon o proti korupciji pa se ne upajo sprejet. V tej naši lepi Sloveniji ki je postala sama korupcija. Sodišča in tožilstvo vključeno v korupcijo zdravem pa še sodni cenilci sama korupcija.
Tavullia46
31. 08. 2024 09.22
+9
Veleum Boštjančič + vlada - Velika davčna reforma … kako oklestit s.p. je… ?!?! Z vsako reformo še bolj usekajo gospodarstvo…. Kako je z optimizacijo javne uprave in raznih zavodov (napajalnikov)?
zoran pušenjak
31. 08. 2024 09.18
+12
A jih ni sram hoditi po ulici, a jih ni sram sedeti v gostilni, ajih ni sram lagati v obraz ljudem. Kot kaže ne, so preveč prazni
tron3
31. 08. 2024 09.09
+14
Kaj je Vlada sprejela, da bo še bolj kradla, kot je do sedaj, torej nič novga!!!
sambalatino
31. 08. 2024 08.54
+8
Ukinitev socialnih transferjev za romske je tudi potrdila? Slovenija bi bila lepa in bogata, če nebi imeli pokvarjenih in pohlepnih politikov, ter romskih. Oboji so namreč zajedalci delovnega Slovenskega naroda.
proofreader
31. 08. 2024 08.51
+8
Golobovi mlade spodbujajo, naj se za par let odselijo v tujino, kjer bodo imeli višje plače in nižje davke. Potem pa naj se vrnejo in bodo Imeli doma nekaj časa podobne pogoje.
proofreader
31. 08. 2024 08.48
+10
Golob je vsem v javnem sektorju obljubil višje plače. Večinoma brez pogoja, da bodo morali bolje delati. To pa stane.
Brusnjak Franc
31. 08. 2024 08.33
-15
Inflacije ni,gospodarstvo raste,plače,penzije in socijalni transferji rastejo,Vlada je res švoh,dr.Golobo bo na naslednjih volitvah spet premočno zmagal,zakaj,zato ker demagogom in populistom nihče ne verjame,domoljubi ste lahko zaskrbljeni
proofreader
31. 08. 2024 08.46
+12
Golob nima šans. Vsi so ga spregledali, itak pa nima časa voditi države.
mijavci
31. 08. 2024 08.32
+11
Si predstavljate da družina zasluži mesečno 2 tisočaka in si vsak mesec sposodi še 800€, potem pa naredijo družinsko reformo da si bodo namesto 800€ sposodili samo še po 500€ tko nekako deluje naša država.
NeXadileC
31. 08. 2024 08.41
+6
Tako le izgleda. Enkrat ko se mašina zažene, si bodo mogli izposodit 1000.
mijavci
31. 08. 2024 08.30
+11
Vse bolj se mi zdi da se vsi prispevki od javne uprave enostavno fiktivno poknjiži da tega denarja v resnici sploh ni, edino kar morajo izplačat so seveda plače zaposlenih, kdo bo tisti mesija ki bo prišel in nam nalil čistega vina, ne vem, vem pa samo da prav dolgo takole ne bo šlo nikakor do konca Golobovega mandata, to se bo podrlo precej prej verjetno že to jesen.
zoran pušenjak
31. 08. 2024 08.28
+15
To je prva vlada, ki dela proti državi in lastnemu narodu
NeXadileC
31. 08. 2024 08.41
-1