Slovenija

Vlada in sindikati intenzivno nadaljujejo pogovore, dosežen je napredek

Ljubljana, 19. 09. 2024 22.42 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja intenzivno nadaljujejo poganja. Popoldne so se znova sestali na krovni ravni in poskušali najti kompromisne rešitve za še neusklajene člene novega plačnega zakona. Obe strani ocenjujeta, da so pri tem dosegli napredek.

Namestnica vodje vladne pogajalske skupine, državna sekretarka na ministrstvu za javno upravo Mojca Ramšak Pešec je pozno zvečer pojasnila, da so danes praktično ves dan posvetili usklajevanju še neusklajenih členov novega zakona o skupnih temeljnih sistema plač v javnem sektorju.

"Lahko z zadovoljstvom povem, da smo naredili kar velik napredek in da se približujemo temu, da bo morda ostalo neusklajenih nekaj členov," je dejala. Dodala je, da ne gre za bistvene člene in napovedala, da bodo v ponedeljek na delovni skupini nadaljevali z dokončnim, bolj nomotehničnim usklajevanjem zakonskega besedila.

Sindikati javnega sektorja
Sindikati javnega sektorja FOTO: Bobo

Nato pa pričakujejo, da se bodo v sredo "dogovorili na način, da bi lahko zakon poslali v vladno proceduro". Prav tako se želijo dogovoriti o terminskih načrtih za dogovor o ostalih dokumentih in aktih, ki so potrebni za realizacijo dogovora o odpravi plačnih nesorazmerij in novem plačnem sistemu.

Po besedah vodje konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimirja Štruklja so danes popoldne "začeli precej nervozno in ni kazalo na prav velike premike, po prvi uri pa se je atmosfera spremenila in je postalo bistveno bolj produktivno".

Štrukelj se je strinjal, da so naredili kar pomemben napredek, in verjame, da bi lahko do srede prihodnjega tedna imeli izjavo o usklajenosti zakonskega besedila, ki bi jo skupaj z zakonom nato posredovali naprej v proceduro na vlado in v državni zbor.

Da je bil na današnjih pogajanjih narejen določen napredek, je pritrdil tudi vodja druge sindikalne pogajalske skupine Jakob Počivavšek. Pojasnil je, da je vse skupaj nekoliko zapletalo dejstvo, da je vladna stran odpirala tudi nekatere člene, ki so bili v preteklosti na delovni ravni že usklajeni.

"Dejstvo pa je, da še vedno ostajajo neusklajeni nekateri členi, ki jih bomo poskusili v prihodnjih dneh še uskladiti," je dejal. Sam ocenjuje, da bi bilo pomembno, da bi bili usklajeni vsi zakonski členi, ker bi to tudi bistveno zmanjšalo tveganje, da pride do kakšnih sprememb tudi še v zakonodajnem postopku.

"Tako da upam, da bomo premogli še toliko še energije, volje in razuma, da uskladimo tudi še tiste člene, ki v tem trenutku ostajajo neusklajeni," je dodal Počivavšek.

Kot je v začetku tedna že pojasnil glavni vladni pogajalec, finančni minister Klemen Boštjančič, je cilj, da vlada predlog novega plačnega zakona v državni zbor pošlje do konca naslednjega tedna.

Tako bi zagotovili pravočasen sprejem zakona za načrtovani prehod na nov plačni sistem s 1. januarjem 2025. Poleg plačnega zakona pa je za izvedbo prehoda treba sprejeti še vrsto kolektivnih pogodb in podzakonskih aktov ter prilagoditi informacijske sisteme.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.