Slovenija

Razhajanja glede socialne varnosti

Ljubljana, 23. 07. 2010 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Usklajevanja glede proračuna za leti 2011 in 2012 in pokojnin s plačami še niso zaključena, poudarja predsednik vlade Borut Pahor. Za vse načrtovane projekte vlada potrebuje še dodatnih 800 milijonov evrov.

Vlada danes na delovnem posvetu o pripravi predlogov proračunov za leti 2011 in 2012 ni končala usklajevanj. Tudi Premier Borut Pahor je po posvetu povedal le, da bodo mediji pravočasno obveščeni o tem, kdaj se bo razprava nadaljevala.

Pokojnina
Pokojnina FOTO: iStockphoto

Na posvetu še niso odločili, ali bodo pokojnine v prihodnjih dveh letih zamrznjene ali ne, je po posvetu povedal predsednik Desusa Karl Erjavec. Po njegovih besedah pa se prav tako še niso dokončno odločili, kakšna naj bo nova formula usklajevanja pokojnin, ki jo bo predvidela pokojninska reforma.

Cilj je 3,8 odstotka BDP

Predvideni izdatki v državnem proračunu za leto 2011 so pri 10,030 milijarde evrov, v proračunu za leto 2012 pa pri 10,179 milijarde evrov. Ciljna javnofinančna primanjkljaja za leti 2011 in 2012 ostajata pri 3,8 in 3,1 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), je povedal v. d. direktorja urada vlade za komuniciranje Darijan Košir.

Doslej je razprava o spremembi proračuna za leto 2011 in proračunu za leto 2012 potekala znotraj delovnih skupin za področja 14 politik, avgusta pa bodo v okviru posameznih resorjev pripravljali finančne načrte. "Zato je bilo treba razčistiti odprta vprašanja glede ocene delovnih skupin, da vseh prednostnih nalog, ki so si jih zadali znotraj posameznih politik, v postavljenem finančnem okviru ni mogoče izpeljati," je povedala generalna sekretarka vlade Helena Kamnar.

Uvedba strukturnih reform

Največ razhajanj je glede politike socialne varnosti. Če letos in prihodnje leto glede te politike ne bi storili ničesar, bi zanjo potrebna sredstva še naprej naraščala in "izrinila možnost financiranja drugih programov, ki jih želimo izvesti zaradi postavljenih prednostnih ciljev," pravi Kamnarjeva. Vlada zato išče možnosti zajezitve teh sredstev tudi na kratek rok, pred uvedbo strukturnih reform.

Razpravo o pokojninski, zdravstveni in drugih strukturnih reformah bodo še do konca julija nadaljevali v okviru skupine kriznih ministrov, kjer bodo predstavljeni dodatni izračuni in natančnejša časovnica sprejemanja reform v drugi polovici leta, je povedal Košir.

Odstopanj od fiskalnega pravila ne sme biti, če želimo doseči javnofinančno konsolidacijo, ki je poleg povečanja gospodarske rasti naš osrednji cilj, je dodala Kamnarjeva. Da bi izpeljali vse naloge, bi bilo potrebnih dodatnih 800 milijonov evrov.

Na posvetu so po besedah Kamnarjeve presojali "globalni vidik finančnih posledic", ki bi jih imele strukturne reforme. Delo na tem področju bodo nadaljevali do konca tega meseca in tudi še v avgustu, dokler ne bodo tudi zdravstvene zakonodaje poslali v obravnavo v državni zbor, je napovedala.

Ob tem se po njenih besedah pojavljajo premisleki o tem, ali na področju davkov poseči na kakšno področje z določenim popravkom ali pa ohraniti takšno razporeditev davčnih bremen, kot je v veljavni zakonodaji. Dodala pa je, da so se pogovarjali tudi o reformi na področju javne uprave, zlasti o tem, kakšne bodo rešitve na zakonodajnem področju, ki ureja negospodarske javne službe.

Pripravljeni dve varianti

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je ministre seznanila z dogovorom, ki ga je parafirala s pogajalsko skupino dela sindikatov javnega sektorja, in z dolžnostjo, da vsak zmanjša stroške dela za leto 2011 za še pet odstotkov. Glede tega, ali se ministri strinjajo z zmanjšanjem stroškov pa je dejala: "Nihče ni imel nič proti“.
Na novinarsko vprašanje glede varčevanja pri pokojninah in socialnih transferjih je dejala, da sta pripravljeni dve variantni rešitvi, ki pa jih podrobneje ni želela predstavljati. Končne rešitve pa, kot je poudarila, še ni.

Razhajanja pri proračunu so tudi glede investicijskih projektov, med drugim na cestnem in železniškem področju, infrastrukture javnih zavodov in na področju zdravstvenega varstva. V zadnjih štirih letih so se ta sredstva izrazito povečala in takšne rasti ni več mogoče zagotoviti. "Menimo, da zaenkrat ni primerno na teh področjih povečevati sredstev," je dejala Kamnarjeva in dodala, da rešitve iščejo v več javno-zasebnih projektih.

Socialna država mora ostati 'v formi'

"Borili se bomo za to, da ne bo treba vzeti. Dokazovali bomo, da morata socialna država in politika zaposlovanja ohranjati kondicijo, v kateri sta," je pred današnjim delovnim posvetom dejal minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik.

"Treba bo varčevati povsod," je Svetlik, ki danes sicer ne pričakuje dokončnega dogovora, dejal glede tega vprašanja.

DeSUS razmišlja o odhodu iz koalicije

Helena Kamnar
Helena Kamnar FOTO: POP TV

V DeSUS zamrznitvi pokojnin nasprotujejo. "Za stranko DeSUS je nesprejemljivo, da bi pokojnine zamrznili. Menimo, da so upokojenci že tako v socialni stiski in da bi zamrznitev pokojnin pomenila dodatno poslabšanje njihovega položaja," je pred sestankom stališče ponovil predsednik stranke Karl Erjavec. "Za izhod iz krize in finančno stabilizacijo je treba sprejeti kakšne druge ukrepe, na primer obremeniti kapital ali dobičke, luksuz, ne pa da se pritisk izvaja le na tiste, ki so socialno najbolj ogroženi," je dodal.

Stranka upokojencev se sprašuje, ali je smiselno še ostati v koaliciji, če se bodo odločili za absolutno zamrznitev pokojnin, je dodal. "Vendar sem optimist, menim, da do zamrznitve ne sme priti in da tudi ne bo prišlo," je dejal Erjavec.

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pika poka ježek
24. 07. 2010 07.24
Plače in pokojnine so že desetletje in pol na minimumu. Preko minimuma pa ne gre, se računica ne izide. S tem se ubije tako zadovoljstvo ljudi, kot gospodarska rast. Ne rečem nič zoper zdravo gospodarsko rast v času konjunkture, toda v času krize je treba razmišlajti o statičnem gospodarstvu, torej brez rasti. Pač kompromis med kapitalom in prebivalstvom. To pa je delo vlade.
gozdar1
24. 07. 2010 07.19
Dokler v Sloveniji ne bo zacela delovat drzava je lahko na oblasti tusi sv. Peter pa bo slo se vedno vse v malro...politiki so vsi in povsod za en.....zato pa morajo delovat organi pregona, sodstvo,...ki skrbijo , da se ne dogajajo prevelike anomalije....
Buena Vita
23. 07. 2010 19.48
smrad te vlade je že prekril pol sveta
Buena Vita
23. 07. 2010 19.47
fuj,fuj,smrdi n
-gorenjka-
23. 07. 2010 19.00
...in zgodba o uspehu se je že zdavnaj sesula v prah in sama vase..... ....se pa vsaka pesem enkrat izpoje,vse se enkrat konča,zaključi...ne,nič ni večno....
selector
23. 07. 2010 18.06
Dejmo to bando na tnalo, nej se še oni mal potijo zato smo jih tudi izvolili! Zdej pa ni 800 mio eur: ampak je 200 mio za Stožice, kar je priskrbela najbolj zadolžena in zafurana slovenska banka NLB, je par miljončkov za novo notranjo opremo državnega zbora pa novo kuhno! Dovolj je odrekanja državljani, zagrabite za svoje pravice! Tisti, ki ste v penziji ste pošteno delali in si zaslužite poštene pokojnine ne nekih zamrznjenih piščancev, ki ne letijo.
Madeyya
23. 07. 2010 18.04
Dejsva govorijo odkar na čelu administracije vedrijo Kresalova, Golubič in Pahor nihče od Slovencev ni varen niti živ še manj mrtev, mrtvim bi organe pokradli žive Slovence pa zmetali iz delovnih mest in svojih stanovanj in jim pobrali prigarano premoženje in pokojnino.
gaspi007
23. 07. 2010 17.53
Pomembno je da imajo denar za notranje opremljenje parlamenta....ker je to zdaj najbolj potrebno,ostali državljani pa moremo varčevati....
est
23. 07. 2010 17.44
Tovariš Pahor ! Spregledal si pomembno dejstvo, če bi sedanji upokojenci, namesto v pokojninski sklad vplačevali za rento, bi imeli danes zelo dobre pokojnone. Primorani pa so bili delati in zaslužiti, za priviligerane-borčevske-pokojnine, ki jih nekateri rojeni poletu 1941 še veselo uživajo.
Madeyya
23. 07. 2010 17.33
Za to kar delajo Trikrat nič, se ne dobi Penzija ampak 30 let resta.
factory
23. 07. 2010 17.33
Lahko je tem intiharjem v parlamentu govorit kako bodo zmanjšali pokojnine,ko pa imajo sami take plače da si pokojnine sploh ne bi zaslužili no niti si je ne zaslužijo ker so državo zafurali do kraja.
Buena Vita
23. 07. 2010 17.25
jah,subvencije lenuharstvo je ja potrebno podpirati,in lopove seveda,,,to tolpa pahorja zna delati,65 let izkušenj ni malo,priznajte f
Buena Vita
23. 07. 2010 17.23
1000€,to so obljubili predno so prišli na oblast, zdaj ko so na oblasti ;,au zdaj so pa pokradlči vse in obubožali slovenijo
jbt30
23. 07. 2010 17.11
resitev: biti socialni problem in krasti drzavi :)
populus
23. 07. 2010 17.01
in zopet bo ubobožana raja plačevala ljudem ki so nas okradli ,da se le ti nam smejijo .nad nami izvajajo nasilje in grožnje!!žal bo treba ogromno okoli pravic delavcev naredit prvo ,potem se it neke reforme! to da so naši vrli politiki pustili da se je blagajna tolk spraznila da niti za pokojnine nebo več denarja bi morali odgovarjat tud kazensko mar nismo pred zakonom vsi enaki !negospodarno odnos je tud kazniv!! pahor &company čez mesec dni boste samo še na smetišču slo politike kot najbolj negospodarno in partijsko usmerjena druščina!!res ste sramota družbe!!! v teh dve letih ste uspeli uničit pravzaprav sanje naših otrok¨!!!pfej pahor!!!!!
NCAT
23. 07. 2010 16.51
Se čisto strinjam z večino komentarjev, da za nas in še za koga pokojnin ne bo več. Dodal bi le, da so naši popolnoma nesposobni, da ne morejo ali pa "nočejo" za recimo slab 1milion aktivnega prebivalstva zagotoviti dostojne plače in delo. Poslušami avstrijsko TV, kjer imajo tudi težave s pokojninami in blagajno (njim ne bo zmanjkalo denarja) ampak na recimo 5x večjem ozemlju živi kar 9 milionov. Le kako jim uspe??
odbogaposlan
23. 07. 2010 16.49
dej borat vse so zagonili tvoji prijateljčki tajkuni s svojimi krediti, vi ste jim dali lani pa še državne subvencije za 35 ur dela!
carpathian
23. 07. 2010 16.47
kakšne bodo? jaz bi se vprašal če sploh bodo. in če slučajno bodo, kdo jih bo dočakal?
402576
23. 07. 2010 16.46
Vendar pa so nato ob obravnavi programov ugotovile, da če se želi izpeljati vse zastavljene cilje, potem zmanjka okrog 800 milijonov evrov. Kako za vraga lahko zmanjka denarja ko pa pošiljamo 400 milijonov Grkom? A se samo meni zdi da tukaj ni logike.. v bistvi mene ne zanima kaj si eu misli ob tem če nebi nič plačali..glavno da pri nas vse štima, čeprav zdaj več ne more ker je Pahorjeva vlada dokončno uničila vse kaj še je ostalo..
unpoli
23. 07. 2010 16.40
.....Vendar pa so nato ob obravnavi programov ugotovile, da če se želi izpeljati vse zastavljene cilje, potem zmanjka okrog 800 milijonov evrov. to se pravi da zastavljeni cilji ne bodo dokončani še preden se bodo začeli...in potem taki dobivajo najvišje plače...a joj ljudje kje živimo...