Slovenija

Za komisarko predlagana Marta Kos. Golob: Dobro bo zastopala Slovenijo

Ljubljana, 09. 09. 2024 06.42 | Posodobljeno pred 7 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, A.B., U.Z., T.H.
Komentarji
1105

Vlada je soglasno potrdila nominacijo Marte Kos za evropsko komisarko. Predlog bo zdaj obravnaval pristojni odbor DZ, nato bo vlada na dopisni seji kandidaturo še uradno potrdila in posredovala v Bruselj. Premier Robert Golob verjame, da bo s svojim ugledom in izkušnjami Slovenijo tam dobro zastopala. "Vesela in počaščena sem," pa je v odzivu dejala Kosova, ki je leta 2022 sicer izstopila iz Golobove stranke Gibanje Svoboda. Rušenja svoje kandidature s strani opozicije ne pričakuje. V Bruslju menjave kandidatov za komisarja iz Slovenije ne komentirajo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Predstavitev komisarjev prestavljena
    03:28
    Iz 24UR: Predstavitev komisarjev prestavljena
  • Iz SVETA: Von der Leyen čaka na Slovenijo
    02:56
    Iz SVETA: Von der Leyen čaka na Slovenijo
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Žavbijem in Breznikom
    11:31
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Žavbijem in Breznikom
  • Iz 24UR ZVEČER: Kos namesto Vesela
    06:15
    Iz 24UR ZVEČER: Kos namesto Vesela
  • Iz 24UR: Za komisarko predlagali Marto Kos
    03:32
    Iz 24UR: Za komisarko predlagali Marto Kos
  • Iz 24UR: Bruselj brez komentarja
    01:07
    Iz 24UR: Bruselj brez komentarja
  • Iz SVETA: Nova kandidatka za komisarko
    04:01
    Iz SVETA: Nova kandidatka za komisarko

Vlada je o kandidaturi Marte Kos, nekdanje podpredsednice Gibanja Svoboda in nekdanje diplomatke, odločala, potem ko je v petek od kandidature odstopil Tomaž Vesel.

Odločitev za Kosovo je po omenjeni seji vlade novinarjem predstavil njen podpredsednik Matej Arčon, premier Robert Golob pa se je te teme doteknil v izjavi za medije po pogovorih s premierjem Andore v Ljubljani. 

Golob verjame, da bo nekdanja veleposlanica Marta Kos s svojim ugledom in izkušnjami dobro zastopala Slovenijo v Bruslju. Označil jo je za "strokovnjakinjo za mednarodne zadeve, gospo z bogatimi diplomatskimi izkušnjami in predvsem zapriseženo Evropejko". Zaželel ji je vso srečo na njeni poti, na novinarska vprašanja pa ob tem ni odgovarjal.

Šele v petek, ne v sredo?

Mnenje o kandidatki za komisarko, ki pa za vlado ni zavezujoče, bo zdaj moral podati še odbor DZ za evropske zadeve. Podpredsednik vlade Arčon pričakuje pozitivno mnenje večine članov odbora. "Pričakujem tudi, da bi bil sklic tega odbora danes ali jutri, da bi časovno lovili predstavitev kandidatke skupaj z resorjem v sredo," je dodal.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen naj bi namreč že v sredo vodstvu Evropskega parlamenta predstavila sestavo svoje nove komisarske ekipe. Po besedah Arčona je sicer še čas, da Slovenija pošlje ime v Bruselj tudi po sredi.

Kaže, da se bo to tudi zgodilo, saj je predsednik odbora za evropske zadeve Franc Breznik danes dejal, da bo zasedanje najverjetneje kot običajno sklical za petek. Dodal je, da je DZ avtonomen organ, ki deluje neodvisno od želja vlade ali predsednice Evropske komisije. Izpostavil je tudi, da želi od vlade dobiti več informacij glede zamenjave kandidata v zadnjem trenutku. Menil je še, da bi novi kandidatki verjetno koristilo nekaj dodatnega časa za priprave.

"V Evropski komisiji so se odzvali s standardnim odgovorom, da postopkov, ki so v teku, ne morejo komentirati," je za oddajo 24UR poročal naš bruseljski dopisnik Peter Žerjavič. "Ugibamo seveda lahko, ali sta bila Ljubljana in Bruselj v tem postopku usklajena. Vsekakor pa mora slovenska vlada najprej obvestiti Ursulo von der Leyen o svojem uradnem predlogu," je dodal. Kot je znano, naj bi predsednica Evropske komisije že v sredo predstavila razrez fukncij, ali se bo to že čez dva dni res zgodilo, pa je v tem trenutku nemogoče napovedati, pravi Žerjavič. "Tukaj je še Evropski parlament, v njem so socialisti izrazito nezadovoljni, češ da med komisarji ni dovolj kandidatov iz njihovega tabora," je pojasnil. "Glede na prva sporočila opozicije iz Ljubljane pa nova kandidatka zagotovo lahko pričakuje težave na zaslišanju v Evropskem parlamentu," je zaključil Žerjavič.

Kateri resor bo pripadel Sloveniji, še ni znano

Kateri resor bo dobila Slovenija, bo po besedah Arčona znano v sredo, ko bo predsednica komisije naznanila razrez resorjev. "Mi pričakujemo, da bomo dobili dober resor, če bo to širitev, bomo zagotovo tudi zadovoljni," je odgovoril na vprašanje, ali Slovenija računa na širitveni resor. "Vsak resor je pomemben in pomembno je, da daš kompetentnega kandidata, ki odgovorno vodi določen resor," je ocenil.

Marta Kos in Robert Golob
Marta Kos in Robert Golob FOTO: Bobo

Postopek kandidature in komunikacije je bo njegovih besedah prevzel premier Golob, ki se je v petek tudi sestal s koalicijo. "Do danes je potekal razmislek o potencialnih kandidatih, predsednik vlade je koordinatorko Levice in predsednika stranke SD pred samo sejo vlade tudi seznanil s kandidaturo Marte Kos," je dejal.

V političnih krogih se je ugibalo o več možnih imenih komisarske kandidatke, med njimi je bila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon. Arčon je potrdil, da je Fajonova tudi na seji vlade eksplicitno poudarila, da ni bila nikoli kandidatka za evropsko komisarko in da bo še naprej z veseljem in vso odgovornostjo vodila ministrstvo za zunanje zadeve.

Na novinarsko vprašanje, kako je Gibanje Svoboda prišlo do kandidatke Kosove, ki se je razšla s stranko, je Arčon odgovoril, da je v ospredje treba postaviti interes Slovenije in kvaliteto kandidata. "Mi smo prepoznali tako kot, sem prepričan, tudi velika večina Slovenk in Slovencev, da bo Marta Kos dostojna in primerna komisarka," je dejal.

"Osebno menim, da je Marta Kos zelo dobra kandidatka, da ima potrebne kompetence," je dodal ter spomnil na njene izkušnje v diplomaciji, pa tudi kot direktorice vladnega urada za komuniciranje.

Kosova: Počaščena sem

"Vesela in počaščena sem, da me je vlada potrdila kot kandidatko za članico Evropske komisije," je dejala Kosova v prvi izjavi, potem ko je vlada soglasno potrdila njeno nominacijo za položaj evropske komisarke. "Kot prepričana Evropejka čutim veliko odgovornost do Slovenije in Evropske komisije," je dodala.

Marta Kos
Marta Kos FOTO: Damjan Žibert

V izjavi v DZ je Kosova kasneje pojasnila, da je bila h kandidaturi povabljena v petek popoldne, danes zjutraj pa je premierju Golobu izročila soglasje. "Zaupanja po zgodbi predsedniške kampanje ni bilo več, zdaj pa je," je dejala v odgovoru na vprašanje o odnosih s premierjem in stranko Svoboda. Ob tem sicer ni bilo nobenega govora o njeni ponovni včlanitvi v stranko, niti ne vidi potrebe po tem.

Kosova je povedala tudi, da se je danes že predstavila poslanski skupini stranke Levica, sledili bosta še predstavitvi poslancem koalicijskih SD in Svobode. Po njenih besedah še čakajo na termine za predstavitvi poslanskima skupinama opozicijskih strank SDS in NSi, dodala je, da se veseli tudi predstavitve pred pristojnim odborom DZ.

Rušenja svoje kandidature s strani opozicije ne pričakuje, pri čemer je izrazila zaupanje v lastne kompetence, odgovore na morebitne očitke opozicije o pomanjkanju političnih kompetenc, kar so danes že omenjali nekateri predstavniki SDS in NSi, pa bo po lastnih besedah podala v okviru predstavitev poslanskim skupinam.

Koordinatorica Levice Asta Vrečko je v izjavi za medije po seji vlade povedala, da imajo v Levici danes sestanek z Marto Kos, da se bodo z njo pogovorili, tako, kot so se z Veselom. "In potem bomo seveda tudi o tem lahko ustrezno odločali in glasovali." Na vprašanje, ali je Levica imela svojega kandidata za komisarja, je odgovorila, da so v stranki počakali na predlog predsednika vlade, saj ima največja vladna stranka prednost in tudi odgovornost, da predlaga kandidata za komisarja.

V preteklosti je bila veleposlanica v Nemčiji in Švici

Marta Kos visokih političnih funkcij ni zasedala, je bila pa v preteklosti slovenska veleposlanica v Nemčiji in Švici. Od aprila 2022 je bila ena od dveh podpredsednic Gibanja Svoboda. Poleti istega leta je napovedala kandidaturo za predsednico države, a jo je kmalu umaknila, po poročanju medijev naj bi bili razlog pritiski premierja Goloba. Nato je odstopila s podpredsedniškega mesta v stranki, kasneje pa še iz stranke.

Kot možno kandidatko se jo je omenjalo že spomladi pred evropskimi volitvami, a bi morala prevzeti tudi vlogo nosilke liste Gibanja Svoboda, kar pa je zavrnila.

Spomnimo

Vesel je odstopil, potem ko naj bi von der Leynova pri več članicah skušala doseči zamenjavo kandidata za kandidatko, pri čemer naj bi jim ponudila boljši položaj. Nemška političarka iz desnosredinske Evropske ljudske stranke si namreč prizadeva za geografsko, politično in spolno uravnoteženost komisije.

Urad vlade za komuniciranje je v sporočilu po seji vlade izpostavil, da Marta Kos izpolnjuje vsa merila, zahtevana v 17. členu pogodbe o Evropski uniji, ki ureja postopek imenovanja kandidatov za člane Evropske komisije.

Von der Leynova je sicer prejšnji teden kot ključno merilo pri sestavljanju komisije izpostavila kompetentnost kandidatov, kar po njenem izpolnjujejo nekdanji premierji, ministri, namestniki ministrov, visoki diplomati in visoki uradniki EU. Že sredi tedna naj bi predstavila sestavo in razdelitev resorjev, nakar bodo morali kandidati oktobra prestati še zaslišanja v pristojnih odborih Evropskega parlamenta. Ta bo moral nato potrditi še celotno komisijo, ki bi lahko mandat nastopila proti koncu leta.

KOMENTARJI (1105)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ArseneLupin
12. 09. 2024 15.32
+1
Golob ga še naprej lomi, oz. s......
darinka darinka
10. 09. 2024 12.58
+1
Taki razmišljajo in delajo samo za svoje koristi. Dlje od tega jih popolnoma nič ne zanima!!!
Sandx
10. 09. 2024 12.57
+1
Banda…sami lopovi!
Minovak
10. 09. 2024 12.49
+6
Ona bo zelo dobro zastopala - svojo denarnico, za Slovenijo pa ji je toliko, kot za lanski sneg. To je že dokazala!
Vselepo
10. 09. 2024 12.30
+8
Ne razumem sedanje vlade, vedno ko govorijo o super kandidatih se potem izkaze, katasrofa, volilci SVOBODE KUL ali se naprej plesete.....
kr nekdo
10. 09. 2024 12.18
+12
z eno besedo perutnina
Model 007
10. 09. 2024 11.24
+9
Pa saj cela vlada zelo dobro dela in zastopa interese - samo ne večine državljanov Slovenije
Natorinkica
10. 09. 2024 11.11
+8
Na mitingu resnice v Ljubljani se je pokazalo da so vsi Golobovci napolnili hlače, da so NIKO i Ništa.. in da je zasmrdelo po celi domovini Štajerski.
Jimi1
10. 09. 2024 10.22
+8
Nagrada za to da je prepustila del.mesto predsednice tajkunski pujsi... Vse to z zenskami nas vodi v propad... Na Tibetu lahko vidimo kam vodi feminizem... Sramota in propad družbe od katere se sam izlocujem...
janimir
10. 09. 2024 13.02
+1
Minovak
10. 09. 2024 10.16
+13
Pleši, črni kos, se imenuje plesna znana vsem novotarija. Mar ta ptičja se tovarišija s kurami še sebi posmehuje?
JApajaDAja
10. 09. 2024 09.56
+15
je ali ni tudi državljanka švice?, je slo rezidentka? je njen partner švic.diplomat,gen.sekretar "efte"? ima stalno prebivališče v švici?...kaj naj bi ona lahko naredila dobrega za eu in slo,če so odg.na vsa vprašanja 3x da, 1 x ne ??
janezek67
10. 09. 2024 09.46
+22
Ga. Marti Kos zamerim nenačelnost oziroma ko je v igri dober denar in položaj v EU, pa načela glede Svobode niso več pomembna.
akola
10. 09. 2024 09.33
+20
Kot je rekel nekdo...Slovenijo so spravili ( Golob ) na totalno dno, če ga hočeš videt moraš gor pogledat.
Diabloss
10. 09. 2024 09.42
-16
rjavookisan
10. 09. 2024 11.01
+11
Pa pismu ej, kdo je tukaj J.J. omenjal, človek ti govori da zdajšnji PV vodi Slovenijo nižje od dna, kaj ima tukaj tvoj Jajo. Mislim res, kakšen vrhunski argument.
St. Gallen
10. 09. 2024 09.06
+8
manjka vam Orban
neodvisen
10. 09. 2024 08.55
+28
A je ni kuštravi enkrat že vrgel čez ramo, ona pa je kod podpredsednica izstopila iz svobode, ker se ni z njimi strinjala. Lessi se vrača.
ArseneLupin
12. 09. 2024 15.33
Kučanov klan komandira to državo! A ti še ni kapnilo? CK ZKS v senci!
alkimistos
10. 09. 2024 08.41
+21
Udbovko so predlagali hahahajahajajaaja umiram hahaahahaha
OvcjiPastir
10. 09. 2024 08.27
-15
Mi smo za Goloba!!
Prijazna
10. 09. 2024 09.20
+9
Smuuki
11. 09. 2024 16.32
+1
To že dolgo vemo. Vemo tudi to da si pripet na social subvencije. Do kdaj še? Upam da se tudi ta čas izteče
Jernej Sekirnik
10. 09. 2024 08.25
+16
pravijo, da nima dovolj izkušenj za to, ampak golobnjak pa pravi, da nima drugega človeka, da ni izbire...jbg to je to, naj bo namesto fikusa gor....
IS58
10. 09. 2024 08.21
+3
Kako se ve, da bo dobro zastopala Slovenijo? Svoje bo povedala Ursula.
Stane Adami?
10. 09. 2024 08.21
+19
Že to, da je ovajala svoje prijatelje UDBI bi moralo biti prepreka, da stopi na komisarsko mesto.