Slovenija

Vlada predstavila davčne spremembe, gospodarstvo kritično

Ljubljana, 28. 08. 2024 12.22 | Posodobljeno pred 21 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, N.L.A.
Komentarji
304

Vlada je uskladila predlog davčnih sprememb, s katerimi želi po besedah finančnega ministra Klemna Boštjančiča podpreti dejavnosti in zaposlene z višjo dodano vrednostjo, veljati pa bodo začele 1. januarja 2025. Dokončno jih bo potrdila in poslala v obravnavo DZ v petek.

Ministrstvo za finance je osnutke zakonskih predlogov v javno obravnavo dalo v začetku junija, na podlagi javne obravnave in medresorskega usklajevanja pa je v sveženj, ki je pripravljen za sprejem na vladi, vneslo nekaj manjših sprememb.

Boštjančič je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil, da glede paketa ukrepov, ki ga je ministrstvo pred poletjem posredovalo v javno obravnavo, nato pa pripravilo nekaj popravkov, ostaja odprtih le še nekaj manjših tehničnih vprašanj. Zato jih bo vlada v petek potrjevala na dopisni seji.

V sveženj so vključili ugodnejšo davčno obravnavo za visokokvalificirane kadre v starosti do 40 let, ki bi se v Slovenijo vrnili po dveh letih dela oz. študija v tujini ali pa so v Sloveniji zaposleni tuji državljani. V višini sedem odstotkov od bruto plače je bodo deležni pet let, če jim bo delodajalec ponudil plačo v višini vsaj dvakratnika povprečne plače.

"S tem želimo preko ugodnejše davčne obravnave zavezancev privabiti tuje znanje in izkušnje ter jih spodbuditi, da pri nas tudi ostanejo, hkrati pa v domovino spet privabiti tiste Slovence, ki so zaradi svojih različnih okoliščin prekinili rezidentske vezi s Slovenijo," je dejal minister.

Finančni minister Klemen Boštjančič
Finančni minister Klemen Boštjančič FOTO: Bobo

Drugi predviden ukrep je predvideno olajšano nagrajevanje delavcev z delnicami in deleži, z ugodnejšo davčno obravnavo pa naj bi inovativnim zagonskim podjetjem (t. i. startup podjetja) pomagali pri nagrajevanju zaposlenih z deleži oziroma opcijami za njihovo prodajo ter pri zagotavljanju likvidnosti. Nameravajo tudi zamakniti datum nastanka prvih obveznosti do države na kasnejši datum.

S predlaganimi davčnimi spremembami se posega tudi v določbe zakona o dohodnini glede obdavčitve samostojnih podjetnikov z upoštevanjem normiranih odhodkov. Najvišja dovoljena meja za sodelovanje v sistemu za polne normirance naj bi se znižala s 100.000 na 60.000 evrov letnih prihodkov, za popoldanske pa s 50.000 na 30.000 evrov. Hkrati je za prve predvideno zvišanje meje za uveljavljanje 80-odstotnih normiranih stroškov na 60.000 evrov, za druge pa ohranitev pri 12.500 evrih.

Ukrepi so po njegovih besedah ciljno naravnani. "Z njimi naslavljamo pomembne razvojne izzive, ki jih je smiselno podpreti z ustrezno oblikovanimi davčnimi ukrepi, predvsem zato, da bi povečali produktivnost in mednarodno konkurenčnost slovenskega gospodarstva ter odpravili nekatere pomanjkljivosti obstoječega davčnega sistema," je dejal.

Boštjančič je poudaril, da je bil sistem normirancev vzpostavljen z namenom, da se tisti, ki se odločijo za samostojno podjetniško pot, v začetnem obdobju ne ukvarjajo še z administrativnimi obveznostmi. "V zadnjih letih pa je ta sistem postal predvsem sredstvo davčne optimizacije," je dejal, a hkrati dodal, da se s predlaganim ukrepom nikakor ne onemogoča podjetništva.

Med ukrepi je še več manjših sprememb, med drugim ponovna izključitev subvencij za obdelavo območij z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost (t.i. OMD plačila) iz obdavčitve, možnost prenašanja davčnih izgub ter postopno zvišanje trenutno ničelne bonitete na električne avtomobile. Za pijače z dodanim sladkorjem in energijske pijače je predvideno zvišanje obdavčitve, za pivo in žgane pijače pa zvišanje trošarin.

Boštjančič je povedal še da se bodo lotili tudi drugih sprememb, ki se tičejo obdavčitve premoženja in dodatne razbremenitve dela. Načrtujejo pa, da bi drug paket davčnih sprememb javnosti predstavili že do konca tega leta. 

Davki
Davki FOTO: Adobe Stock

Gospodarsko ministrstvo za zdaj ni zadovoljno z vsemi rešitvami iz davčnega svežnja

Gospodarsko ministrstvo po navedbah ministra Matjaža Hana za zdaj ni zadovoljno z vsemi rešitvami iz svežnja predlogov davčnih sprememb, ki ga je danes obravnavala vlada. Ob robu dogajanja na sejmu Agra je izrazil željo po dodatnih usklajevanjih in pa, da bo davčna zakonodaja gospodarstvu pomagala, ne povzročala dodatnih težav.

Han je povedal, da imajo kar nekaj pripomb, a da o njih ne želi govoriti širši javnosti, temveč jih želijo razrešiti znotraj vlade in koalicije. Kot enega glavnih zadržkov je sicer navedel sam postopek sprejemanja davčnih sprememb. "Na koncu bi bilo dobro, da davčno zakonodajo Ekonomsko-socialni svet pregleda še enkrat, kljub temu da vem, da je bil vpet v izhodišča," je odgovoril na vprašanje STA.

Na ministrstvu pričakujejo, da bo davčna zakonodaja pomagala gospodarstvu in da mu ne bo delala še dodatnih težav ob ohlajanju gospodarske dejavnosti, do katerega prihaja v Evropi.Da so vsaj dopoldne usklajevanja še potekala, je po jutranjem sestanku koalicije povedala tudi glavna tajnica SD Živa Živković. Več ni želela komentirati. Očitno pa je vlada glede davkov vendarle sprejela odločitve, saj bo na novinarski konferenci po seji vlade nastopil finančni minister Klemen Boštjančič.

Med osrednjimi cilji svežnja so povečanje konkurenčnosti gospodarstva, ustvarjanje delovnih mest ter spodbujanje inovacij in investicij, pa tudi odprava pomanjkljivosti v sistemu in večja pravičnost.

Do svežnja so sicer kritični v gospodarstvu, saj v njem ne vidijo bistvenega izboljšanja poslovnega okolja, v nekaterih rešitvah pa prepoznavajo celo dodatne obremenitve v času, ko se gospodarske razmere predvsem zaradi težav v Nemčiji ohlajajo.

KOMENTARJI (304)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

inside1
02. 09. 2024 11.43
Čisti socialistični komunizem, ko vodilno ne prebaljajo podjetništva. Uničit in pobret je treba vse. Pa ravno teh 15000 normirancev je največji problem v državi zdaj. Tam kjer pa milijoni odtekajo in se razpise prireja, pa vse mirno..
mmickica
29. 08. 2024 14.40
+5
Ta vlada ne le da je en trop nerazgledanih, finančno polpismenih in gospodarsko nesposobnih ljudi, to je že tragikomično, kaj delajo. Čisto vse, kar naredijo, ima ravno kontra učinek temu, kar pravijo da se bo zgodilo. Pa naj že lepo prosim najamejo neke tuje priznane ekonomiste, da jim pomagajo sestaviti ustrezno in davčno vzdržno zakonodajo, če sami med takšno množico zaposlenih "strokovnjakov" in svetovalcev na ministrstvih tega niso sposobni. Ne bo škoda tega denarja nikakor, saj ga itak za vse te neumne podvige zmečejo petkrat toliko vstran!
iskriv
29. 08. 2024 13.34
-3
Sem malo prebral komentarje in ugotavljam , da janševiki ne morejo dovolj visoko povzdigniti svojega liderja . Nočejo pa razumeti ali pa ne morejo niti doumeti , da je Janša vodil tri vlade , pa ni naredil za ljudi in državo nič koristnega , samo zase in svoje prisklednike . Upokojencem je ukradel 25% pokojnine , z neprimerno zakonodajo je omogočil pojav tajkunov , ki so uničili gospodarstvo , navrtali 5 milijardno luknjo v bančni sistem , ki smo ga morali sanirati davkoplačevalci , pokriti smo morali vse nepokrite kredite , ki so jih najemali , tudi cerkev , poceni so prodali SLOVENSKE ŽELEZARNE , poceni so prodali tovarno SLADKORJA V ORMOŽU , v državni proračun so zavrtali milijardne luknje , zadolžili so državo za več generacij naprej , stimulirali so korupcijo in klientelizem uničili so zdravstvo z nepravilno izdanimi koncesijami . To je samo nekaj napak , ki bičajo našo državo in jo bodo še nekaj 10 let , ki jih je povzročil najbolj koruptiven predsednik vlade Janša ! Vse vmesne , vključno s sedanjo vlado popravljajo in odpravljajo njegove napake in delajo v dobro države in državljanov , zato jim pa janševiki mečete polena pod noge , jih diskreditirate in jim želite preprečiti , da bi naredili Slovenijo uspešno gospodarsko , politično in notranje blagostanje , brez razdvajanja in hinavskega podpihovanja !
Groucho Marx
29. 08. 2024 13.56
+3
Kaj točno je v dobro države naredila kuštrava troživka?
peglezn
29. 08. 2024 19.31
o moj bog, kakšno nakladanje - a smo dobili še drugo klet, le da bodo tam pionirčki z zastavicami v bran tovarišev na vladi?
Vselepo
29. 08. 2024 12.59
+2
Plesite, pravi na tiskovki, kulturna ministrica, kdo se spet gre politike, alo ali ti nisi v politika vrecka, nek novinar navaja 75 na novo zaposlenih v minisrstvu, pol pa vreckova, ni res-smo zaposlili zaradi odhodov v pokoj ali so pustili sluzbo, ter razporeditve, sedaj mi pa naj nekdo pove ali zavaja novinar ali ministrica, res pa je da so na novo zaposili 75 ljudi, plesite......
ssbobo
29. 08. 2024 12.43
+2
Aha..... država denar..... vrečkova pa zaposlila 74 prijateljev oz politkolesarjev ali pa znancev kateri so težko zaposljivi na svojem ministrstvu za kulturo..... bravo
rb63
29. 08. 2024 12.16
-11
Mene pa res zanima kaj se je zgodilo s tem portalom. Kot, da bi ga kupili desničarji. Skorajda ni drugega mnenja kot desničarskega. Še dve leti nazaj je bilo ravno obratno. Tu ni vse čisto. Jaz ga pogledam le še tu in tam, včasih je bilo drugače. Pa saj ne moreš brati te desničarske puhlice, ki ne dela drugega kot da s svojimi lažmi podpihuje naiven narod. Saj po eni strani bi privoščila, da še pride Janez na oblast. Predvsem tistim, ki imajo spomin zlate ribice. Bo spet stok in jok.
Castrum
29. 08. 2024 12.18
+15
In kaj desničarskega je v tem članku? Res me zanima!
peglezn
29. 08. 2024 12.22
+13
zgodil se je Golob, simpl. Obljubljal vse, začenši z znižanjem davka na plače. skrajševanje čakalnih vrst, nova stanovanja,... kaj smo pa res dobili? Nove davke in prispevke, 100.000 novih državljanov, stavke povsod,... kaj tebi ni jasno, to je bolj vprašanje.
Castrum
29. 08. 2024 12.26
+10
@peglezen, tega rb36 in taki kot je on, sploh ne vidijo, kaj šele da bi dojeli kako se Robertina in celotna vlada norčujejo iz vseh nas.
peglezn
29. 08. 2024 12.29
+6
ne rabiš pisat Castrum, se vidi že na daleč ;-) da gre za "failo"
rb63
29. 08. 2024 12.50
-4
Verjetno sta zelo zadovoljna, ko se vsi, ki so na portalu strinjate v vseh stvareh. Haha prav smešno je, ko sem jaz edina, ki imam drugačno mnenje. No, bodita za trenutek iskrena in povejta, če to ni čudno. Zahvalita se mi, da sem vam malo popestrila dan, ker resnici na ljubo je prav dolgočasno, ko ste na tem portalu ostali sami janšisti, verjetno eden ali dva pod različnimi imeni.
IQ190oRmore
29. 08. 2024 13.01
+1
Sam osebno sem desno usmerjen, trenutne vlade nisem in je ne bom volil. Vem pa, da so prevzeli državo v stanju, kot si je nihče ne bi želel. Enostavno poskušajo krmariti čoln, kateri ima preveč lukenj.
Groucho Marx
29. 08. 2024 13.02
+1
Boli spoznanje, kako nesposoben, manipulantski in kradljiv je golobnjak, kajne.
Groucho Marx
29. 08. 2024 13.22
+2
Tako je, kot da bi namesto izkušenemu krmarju krmilo prepustil negodnemu vajencu. To je večji problem kot luknje.
iskriv
29. 08. 2024 13.40
+0
Castrum , spodaj trdiš , da so tvoji predniki bili TIGROVCI , VSA ČAST TEM PRIMORCEM , in da niso bili komunisti , v partizanih je bilo manj komunistov , kot jih je sedaj nekdanjih v SDS , Z VODJEM NA ČELU !
Buča hokaido
29. 08. 2024 12.08
-1
Naj mi kdo pojasni, od kdaj imamo NVOje, ki jih toliko kritizirate.
Castrum
29. 08. 2024 12.18
+4
NVOji so od vedno del demokratično urejene države. Tako je tudi pri nas. Problem pa je v tem, da je v zadnjih desetih letih izjemno poraslo število NVOjev pri nas in v glavnem vsi so politično zelo aktivni. To je v nasprotju s poslanstvom NVO. Po podatkih Eurostat ima Nemčija 0,97 NVO-jev na 1000 prebivalcev, Slovenija pa pa kar 5,86 !
Castrum
29. 08. 2024 12.22
+5
Še to - pri nas se pod krinko "nevladne organizacije" skrivajo podporniki določenega (izbranega) političnega pola. In to je fejst narobe!
Castrum
29. 08. 2024 12.24
+6
Tipiče primer je NVO 8.marec. Izjemno aktivni so bili pri zakonu o vodah in ga celo uspeli preprečiti. Trdili so, da jih skrbi za okolje.......Pri Jankovićevem kanalu pa so popolnoma tiho in nimajo pripomb. Torej, gre za očitno politično društvo, ne pa ca civilno neodvisno društo, ki se bori za okolje.
rb63
29. 08. 2024 12.01
-8
Seveda gospodarstvo ne bi nič dalo, imeli bi pa vse ugodnosti in storitve, ki jih nudi javni sektor.
peglezn
29. 08. 2024 12.11
+7
ja, kot Romi in migranti smo mi v gospodarstvu... samo lupili bi vas v javni upravi. A si to mislil(a)?
rb63
29. 08. 2024 12.20
-7
Tudi za časa vašega Janeza ni bilo z Romi čisto nič drugače. A je kaj rešil za časa svoje vladavine. Čisto nič, prav tako jim je dajal podporo in vse socialne ugodnosti kot jih dobivajo danes. No, kaj je naredil v zvezi z Romi. Z argumenti na plan, podpihovalci.
lokson
29. 08. 2024 12.36
+3
Del romov, je vedno delal probleme. Od kar imamo te levajzarske zagovornike vsega, kar ne deluje v skladu s nekimi družbenimi normami, gre vse samo navzdol. Golobnjak, pa je na široko odprl vrata vsem tem skupinam.
Groucho Marx
29. 08. 2024 13.05
+2
Seveda javni sektor ne bi nič razmislil o svojem poslanstvu, bi se pa napihnil preko vseh meja razuma in če gospodarstvo v svojih zablodah tega ne zmore podpirat, toliko slabše za gospodarstvo.
Nelyy
29. 08. 2024 11.53
+11
Komunistom partizanom in GOLOBISTOM vedno zmanjka tujega denarja.
rb63
29. 08. 2024 12.00
-7
Brez komunistov partizanov bi ti zdaj nemško šprehal.
peglezn
29. 08. 2024 12.16
+9
moj dedek je bil partizan, ne pa komunist... ne posplošuj
Castrum
29. 08. 2024 12.19
+9
Vsi moji so bili Tigrovci in potem ponosni Primorski partizani - niti eden ni bil komunist!
gullit
29. 08. 2024 12.21
+5
Partizani so zmagovalci ter so junaki. Komunisti ki so na njihovih temeljih prevzeli oblast so pa antijunaki.
rb63
29. 08. 2024 12.41
-2
Smešni ste s tem blatenjem komunistov, ne vem zakaj nikoli ne omenjate, da je komunistična bila edina stranka, ki se je uprla okupatorjem. Vse ostale so podpisale zavezništvo in bile sestavni del Sloveniji sovražnih enot. In zanimivo, da ste vsi imeli neke dedke partizane, običajno potomci takih junakov NOB ne blatijo in ne izkrivljajo zgodovino. Če bi to brali bi se itak obračali v grobu. Tudi moj dedek je bil Tigrovec, pa verjeli ali ne me niti ne zanima, če je bil komunist ali ne. Glavno, da se je boril in nato na žalost tudi padel na pravi strani. Pa ne mi, prosim sedaj spet o vaši namišljeni državljanski vojni, s katero opravičujete belogradiste, domobrance in vse, ki so v vojni delali proti lastnemu narodu.
Groucho Marx
29. 08. 2024 13.07
A misliš tako, kot nemško šprehajo v Franciji, UKju, na Nizozemskem... povsod skratka, kjer ni bilo komunistov.
ACC0
29. 08. 2024 11.35
+14
Klemen Boštjančič je stečajno upraviteljska duša ki nas vodi v prepad.
Itakkk
29. 08. 2024 11.33
+10
Klasični nesposobni kradljivi levičarji ... slovensko levičarstvo ne spada več v čas, ki ga živimo ... laži, zavajanja, kraja lastnega naroda, očitanje drugim to kar sami delajo, financiranje NVO falirancev, poveličevanje prejšnjega sistema itd
rb63
29. 08. 2024 12.05
-6
Malo si nekaj pomešal, tam kjer omenjaš levičarje si verjetno mislil desničarje. Pa to so ja karakteristike značilne zanje.
2mt8
29. 08. 2024 11.07
+19
Kako je končal edini slovenski letalski prevoznik vemo. Kako bo končala država tudi vemo.
231koak
29. 08. 2024 11.04
-10
Nominirance ukinit. To firme izkoriščajo, ker jih pride ceneje.
neodvisen
29. 08. 2024 11.02
+17
Denarja zmanjkuje, panično iščejo novega, brez njega jih bodo zapustili njihovi plačanci. Davke bogo dvigovali ne glede na posledice, ki jih bodo povzročili. Zanimivo, da vladajo z odloki, kar so očitali prejšnji vladi. Sedaj pa so kritiki tega početja tiho, vključno s predsednico države. Pokvarjeno do stvarnosti, narod pa vse slabše živi.
Ponosni levičar
29. 08. 2024 10.27
+22
Mah kako si lahko dovolijo, da ima visokokvalificiran tuji kader prednost pred našim. To diši po izdaji
Morgoth
29. 08. 2024 11.55
+4
Ta vlada je cela izdajalska. Na vodstvene položaje postavljajo južnake (ministrstva, rtv, policija, itd.), južnakom postavljajo spomenike, odpravili so pogoj znanja slovenščine, podrli so ograjo na meji, uvozili ogromno 3. sveta. Ampak hlapci s(m)o tiho...
2mt8
29. 08. 2024 10.25
+9
300 let do specialista
29. 08. 2024 10.17
+23
Tale vlada naj spoka čimprej, ker to je nevzdržno kako oni "rešujejo probleme". Jaz ne vem, da bi oni karkoli koristnega sprejeli za to ubogo izropano Slovenijo.
Ve?ni optimist
29. 08. 2024 10.00
+25
Tipična kraja levakov, ... večanje davkov in guljenje gospodarstvenikov, ...... Na zadnje je JJ-jeva vlada želela izpeljati spodbujevanje gospodarstva z nižanjem storškov, ..... Banda Golobova, ... ODSTOPI
Castrum
29. 08. 2024 09.40
+19
Mimogrede, po podatkih Eurostat, je v Nemčiji na 1000 prebivalcev 0,97 NOV-jev, v Sloveniji pa 5,86 NVO-jev. In verjemite, to je vse treba nafutrat.....
300 let do specialista
29. 08. 2024 10.18
+11
Castrum, ti isti so pripeljali Golobnjak in skupaj ropajo, kradejo in uničujejo Slovenijo, pred "neodvisnimi mediji" so pa "zaskrbljeni"...uf kdo jih ne pozna...
kiropraktik
29. 08. 2024 10.58
+5
kakorkoliže
29. 08. 2024 09.16
+16
Naslednja na vrsti je pokojninska reforma s ciljem čim kasneje v penzijo, da bo čim krajše izplačevanje.