Slovenija

Vlačič poziva h kandidaturi za nadzornika SŽ

Ljubljana, 04. 04. 2009 16.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prometni minister je objavil javni poziv zainteresiranim kandidatom, da kandidirajo za člana nadzornega sveta Slovenskih železnic. Mesto se je izpraznilo z odstopom nadzornika Petra Kraljiča.

Minister za promet Patrick Vlačič je na spletni strani ministrstva objavil javni poziv zainteresiranim kandidatom, da kandidirajo za člana nadzornega sveta Slovenskih železnic.

Vlačič poziva vse zainteresirane h kandidaturi za nadzornika SŽ.
Vlačič poziva vse zainteresirane h kandidaturi za nadzornika SŽ. FOTO: Dare Čekeliš

Zainteresirani za člana nadzornega sveta SŽ morajo vloge poslati najkasneje do petka, 10. aprila. Prometno ministrstvo bo prispele vloge posredovalo Kadrovsko-akreditacijskemu svetu (KAS) vlade v nadaljnji postopek. Kandidati bodo obveščeni le v primeru imenovanja, ne pa tudi v primeru neuvrstitve v nadaljnji postopek in neimenovanja.

Kandidati morajo imeti praviloma univerzitetno oziroma visoko strokovno izobrazbo, najmanj 10 let ustreznih delovnih izkušenj s področja vodenja družb ali sodelovanja v organih upravljanja in/ali vodenja zahtevnih projektov ter znanje vsaj enega svetovnega jezika, predvsem angleščine.

Vlada je nove nadzornike Slovenskih železnic s štiriletnim mandatom imenovala 5. februarja. Poleg treh predstavnikov delavcev so člani nadzornega sveta postali Bojan Brank, Andrej Godec, Borut Meh, Branka Neffat, Aleš Tavčar in Peter Kraljič. Slednji je konec marca zaradi nestrinjanja s postopkom imenovanja generalnega direktorja podal odstopno izjavo z mesta nadzornika.

Po odstopu Tomaža Schare z mesta prvega moža Slovenskih železnic je nadzorni svet 17. marca brez javnega razpisa za generalnega direktorja družbe imenoval Matica Tasiča. Položaj naj bi po poročanju medijev prevzel minuli četrtek. Pred tem je moral namreč opustiti županovanje v občini Prevalje, vendar bo moral občinski svet odstop še sprejeti.

Nadzornemu svetu predseduje Andrej Godec, zoper katerega je svet delavcev skupaj z železniškimi sindikati 25. marca na ljubljansko policijsko upravo posredoval kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj goljufije in ponarejanja listin. Kadrovsko-akreditacijskemu svetu vlade naj bi namreč "posredoval lažne izjave glede svoje (ne)povezanosti z družbami, ki so bodisi v konkurenčnem razmerju z družbo Slovenske železnice bodisi so z omenjeno družbo v poslovnih odnosih". Godec očitke zavrača.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
05. 04. 2009 20.45
Jože Pernek
04. 04. 2009 18.13
bom se prijavo sposoben pa nisem.............več kot potrebne kvalifikacije
Braveheart
04. 04. 2009 17.25
zakaj zdaj taka farsa, ko pa že ima izbranega ćloveka?