Slovenija

Vizjakove ugotovitve o primeru Lipa

Ljubljana, 23. 01. 2006 16.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Gospodarski minister Vizjak je prepričan, da tržni inšpektorat ni edini, ki v primeru Lipa ni opravil svojega dela.

Gospodarski minister Andrej Vizjak
Gospodarski minister Andrej Vizjak FOTO: Dare Čekeliš

"Zakaj do zapečatenja lokala ni prišlo, iz dokumentacije ni razvidno," je v predstavitvi ugotovitev medresorske komisije o ravnanju institucij v primeru inšpekcijskih nadzorov v diskoteki Lipa v Spodnjih Pirničah dejal minister za gospodarstvo Andrej Vizjak. Dodal je, da bo ministrstvo v okviru tržnega inšpektorata zoper odgovorne ukrepalo v skladu z zakonom, obenem pa je poudaril, da se ta primer ne naša zgolj na tržno inšpekcijo, temveč tudi na druge upravne in sodne organe.

Kot je pojasnil Vizjak, je ministrstvo za gospodarstvo skupaj z ministrstvom za javno upravo oblikovalo štiričlansko strokovno skupino, katere osnovna naloga je bila preveriti vsebinske in postopkovne aktivnosti tržnega inšpektorata. V skupino so bili vključeni Peter Puhan, Melita Kamnik ter Jasna Avbelj Hamzič z ministrstva za gospodarstvo in Marjan Štriker z ministrstva za javno upravo. Skupina je po ministrovih besedah pregledala vrsto dokumentacije in si pridobila druge podatke iz registrov obrtne zbornice, upravne enote in arhiva ministrstva za gospodarstvo.

Ena izmed temeljnih ugotovitev medresorske komisije je, da so na naslovu Spodnje Pirniče 56 registrirane kar štiri družbe: Roto - trgovina in gostinstvo, Okrepčevalnica Lipa - Zavašnik Robert, Turistično društvo Steza Šmarna gora in RTZ Movida - družba za gostinstvo in transport. Tako sta dva gospodarska subjekta na isti lokaciji opravljala isto gospodarsko dejavnost.

Na naslovu Spodnje Pirniče 56 so bile registrirane kar štiri družbe
Na naslovu Spodnje Pirniče 56 so bile registrirane kar štiri družbe FOTO: POP TV

Minister Vizjak je poudaril, da tržna inšpekcija ni izvedla postopka zapečatenja lokala, čeprav je za to imela vse vsebinske in postopkovne podlage. Tržna inšpektorica je po Vizjakovih besedah že leta 1999 izdala odločbo, ki Robertu Zavašniku prepoveduje opravljanje gostinske dejavnosti. Po drugi strani pa odločba navaja, kaj mora Zavašnik storiti za odpravo določenih pomanjkljivosti. Posamezne točke odločbe so si tako v nasprotju. Izvršba odločbe se je vlekla do leta 2001, ko je tržna inšpektorica Zavašniku izdala sklep o dovolitvi izvršbe te odločbe, je še dejal minister.

Bo sodišče Zavašniku podaljšalo pripor?

Robert Tomaž Zavašnik
Robert Tomaž Zavašnik FOTO: E plus

Sicer pa se solastniku lokala Lipa Robertu Zavašniku v torek zvečer izteče pripor. Okrožno sodišče mora do takrat odločiti ali mu bodo pripor podaljšali, medtem ko je vrhovno sodišče že odločilo o zahtevi za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil Zavašnikov zagovornik Milan Vajda, ki trdi, da je Zavašnik neupravičeno v priporu. Kako se je sodišče odločilo bo znano takoj, ko bo o tem obveščen Zavašnik.

Komisija je med drugim ugotovila, da je bil v sklepu o dovolitvi izvršbe naveden napačen pravni pouk. Ta je namreč predvideval, da se pritožba izvrši pri organu, ki je sklep izdal, kar je v nasprotju z zakonom o upravnem postopku, ki določa, da se pritožba vloži pri pristojnem organu druge stopnje. Zavašnik je tako ravnal v skladu z napačnim pravnim poukom, torej je pritožbo vložil pri organu prve stopnje, ta pa te pritožbe ni nikoli obravnaval. Tudi družbi Roto po Vizjakovih besedah nista bili izdani ne ustrezna odločba o prepovedi ne odločba o odpravi pomanjkljivosti.

Tržni inšpektor Roman Kladošek, ki je odstopil zaradi objektivne odgovornosti v primeru Lipa
Tržni inšpektor Roman Kladošek, ki je odstopil zaradi objektivne odgovornosti v primeru Lipa FOTO: POP TV

Minister ocenjuje, da je tržna inšpekcija opustila določena dejanja v primeru reševanja zadev v zvezi z Lipo, zato je, sedaj že bivši, glavni tržni inšpektor Roman Kladošek tudi odstopil.

Kladošek je še pred odstopom začel izvajati sklep o uvedbi dveh postopkov; prvega zoper tržno inšpektorico Mileno Lipužič Brdar, ker je opustila izvršitev nalog oziroma ni sprejela ustreznih ukrepov, ki jih je bila v skladu z zakonom dolžna izvršiti. Drug sklep pa je sklep o uvedbi postopka zoper vodjo Območne enote Ljubljana Andreja Žaklja, zaradi opustitve strokovnega nadzora nad delom njegove podrejene, torej omenjene tržne inšpektorice, je še pojasnil Vizjak.