Slovenija

Visokošolska novela v DZ

Ljubljana, 05. 07. 2006 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kljub vetu državnega sveta se matični odbor zavzema za ponovno potrditev visokošolske novele.

Državni zbor bo spet odločal o noveli zakona o visokem šolstvu.
Državni zbor bo spet odločal o noveli zakona o visokem šolstvu. FOTO: POP TV
Odločitev DS za veto so pozdravili tudi v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS). Vnovični sprejem novele zakona v državnem zboru bi po njihovem mnenju dokončno pokopal bolonjsko reformo študijskih programov v Sloveniji in bi močno poslabšal ugled Slovenije v evropskem visokošolskem prostoru.

Parlamentarni odbor za visoko šolstvo, znanost in tehnološki razvoj je na seji sprejel sklep, naj državni zbor pri vnovičnem odločanju sprejme novelo zakona o visokem šolstvu. Čeprav je državni svet nanjo izglasoval veto, so koalicijski člani odbora ponovno presodili, da prinaša dobre rešitve. Na seji se je namreč ponovila razprava z junijskega zasedanja odbora, ko je bila novela ob nasprotovanju opozicije in z manjšimi dopolnili pripravljena za sprejem v DZ in nato tudi sprejeta.

Več kot polovico šesturne seje pa je odbor namenil noveli zakona o dodatni koncesijski dajatvi od prejemkov, izplačanih za občasna in začasna dela študentov in dijakov. Nazadnje so koalicijski poslanci z redakcijskimi dopolnili, s katerimi so sledili mnenju zakonodajno-pravne službe, preglasovali opozicijo, ki je ob podpori študentov ugotavljala, da spremembe zakona niso potrebne.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

andrej.rajh@ibe.si
05. 07. 2006 09.07
Zanimivo, da najbolj priznane svetovne univerze ne sodelujejo v bolonjsekm procesu. Sicer pa je žalostno, da se nihče ne ubada s kakovostjo visokega šolstva. Dejasnko imamo šolnike - javne uslužbence (plačo dobijo v večji meri zato ker predavajo, ne zato ker raziskujejo), ali pa celo ustvarjajo zasebna podjetja, ki zlorabljajo imena fakultet (razni inštituti pri različnih fakultetah, ki s fakulteto nimajo veze).