Slovenija

Višje plačilo - večja motivacija

Ljubljana, 21. 11. 2007 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrica za delo meni, da je le dobro plačan delavec motiviran, zato njihove zahteve še naprej podpira.

Zahteve deset tisočev protestnikov so legitimne, meni ministrica
Zahteve deset tisočev protestnikov so legitimne, meni ministrica FOTO: Damjan Žibert
Ministrica se je v Bruslju v okviru priprav na slovensko predsedovanje EU sestala z evropskimi socialnimi partnerji - generalnim sekretarjem Evropske konfederacije sindikatov ETUC Johnom Monksom in generalnim sekretarjem BusinessEurope Philippeom de Buckom. Govorili so o novem ciklu smernic za zaposlovanje 2008-2010 v okviru lizbonske strategije, ki jih bo EU potrjevala marca pod slovensko taktirko.

Dobro plačan delavec je motiviran delavec, je ob robu dvodnevnega delovnega obiska v Bruslju dejala ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman. Ponovila je, da so zahteve delavcev, ki so jih izražali na sobotnih protestih v Ljubljani, upravičene.

Vlada, delodajalci in sindikati so v socialnem sporazumu določili, da se plače dvigujejo z inflacijo in produktivnostjo, poleg tega pa so se delodajalci posebej obvezali, da se bodo plače spreminjale z rezultati dela, je utemeljila svoje mnenje. "Jaz zagovarjam, da so v tistih panogah in tistih podjetjih, ki so dobro stoječa, dani pogoji za dvig plač. Nekateri to vežejo na produktivnost, jaz pa pravim, da dobro plačan delavec je motiviran delavec in produktivnosti ne moremo meriti s plačo," je dejala.

Ministrica podpira zahteve delavcev
Ministrica podpira zahteve delavcev FOTO: Dare Čekeliš

Ministrica je tudi izpostavila, da so se delodajalci in sindikati po sobotnih protestih že začeli pogovarjati. "Važno je, da so sedli za skupno mizo," ocenjuje Cotmanova, ki tudi pravi, da so zdaj dani pogoji za dogovore in da je to tudi pravi način. Sicer pa bi bilo treba po njenem urediti "celotno plačno politiko".

V pripravi je tudi zakon o udeležbi delavcev pri dobičku, ki naj bi bil sprejet še letos, pomeni pa prenos dela dobička na delavca v smislu večje varnosti. Tovrstno ureditev imajo praktično po vsej Evropi, v Franciji je celo obvezna, je dodal državni sekretar na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Marko Štrovs.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pahor?ek
21. 11. 2007 19.26
hinko...ti pošljem slike...še več...ko sem stopal po ljubljanskih ulicah v času prihodov avtobusov v prestolnico, se je t.i. delavski razred oborožen s pijačo, zagnal iz avtobusov oz. bolje rečeno opotekel na ulico s vikom in krikom, "kje so rdeči?", "kje so modri?"; drugi so se oprijeli in začeli jodlati na poti proti zbirališču, spet tretji so izmetavali alkoholno tekočino po ljubljanskih ulicah... vse to ob 8.00 uri zjutraj....
hinko.murovec@siol.net
21. 11. 2007 17.15
Pahorček, če si ti večinoma pijan ni rečeno, da so vsi, ki ne ljubijo sedanje vlade in od nje podprte oderuhe pijanci. Kolikor sem videl ni bilo prav veliko pijancev pač pa precej takih, ki bi ti, če bi se prikazal in začel tako klobasat kot pišeš naložili par krepkih na scrkljano iskoriščevalsko rit. Ja dragi , JJ & Bajuk in še par cvetk sedanje vlade so vredni kola ne samo šibe , za povrhu pa so izgubljeni kot ovce na travniku. Kot je bil v začetku ves napihnjen in vzravnan, sedaj vedno bolj potuljeno gleda iz svoje klopce saj pametnega odgovora z Bajukom nimata itak nobenega. Kdor laže tudi krade so včasih rekli. LP
drsapca
21. 11. 2007 16.10
@pahorcek Saj to mislis na vlado, ki je 12 let odirala ljudi. Sedaj jim gre pa za nohte z novimi zakoni pa se bolj pritiskajo na rajo doklercasa se lahko.
matekolovrate
21. 11. 2007 15.45
TAKO DELAVCA JE TREBA MOTIVIRAT IN BODO VSI ZADOVOLNI ŠEF KUPEC IN ZAPOSLEN.
pahor?ek
21. 11. 2007 15.30
Gent...tukaj se ne morem s tabo strinjati, kajti TO JE BIL PROTEST PROTI VLADI!!! Zakaj pa potem niso Semolič in ostali sindikalni TAJKUNI, organizirali ta protest, ki bi ga po mojem mnenju lahko imenovali, shod živih pijancev, pred tisto tovarno, kjer jim gre slabo?
DarthRevan
21. 11. 2007 15.15
In potem naj še kdo reče da je bil to protest proti vladi, če je bila še ministrica tam :)