Slovenija

Virant za prijaznejšo upravo

Ljubljana, 01. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minister Gregor Virant je dejal, da je stanje na področju javne uprave solidno, je pa še nekaj problemov, ki bi jih bilo treba rešiti.

Minister napoveduje do državljanov prijaznejšo upravo, uradniška okenca bodo še letos - obljublja Gregor Virant - odprta tudi v poznih popoldanskih urah (Foto: Dare Čekeliš)
Minister napoveduje do državljanov prijaznejšo upravo, uradniška okenca bodo še letos - obljublja Gregor Virant - odprta tudi v poznih popoldanskih urah (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš
Kadrovsko in finančno delovanje služb, ki so prišle pod ministrstvo za javno upravo, je Virant ocenil kot dobro, slabo in negospodarno pa je bilo delovanje v centru vlade za informatiko, kjer so pretiravali z bonitetami in z najemanjem zunanjih izvajalcev

Minister Gregor Virant se je osredotočil na predstavitev nekaterih ukrepov, ki naj bi izboljšali delovanje nekaterih področij in zmanjšali porabo sredstev. Nova je organizacija skrbi za javno upravo, ki je bila prej razpršena na dve ministrstvi in tri vladne službe, notranjemu ministrstvu pa javna uprave ni bila prioriteta. Z novonastalim ministrstvom za javno upravo je boljša koordinacija dela, saj so vse službe, ki skrbijo za boljšo javno upravo, pod enim vodstvom. Državno upravo vidi Virant kot poslovni sistem.

Za bolj restriktivno politiko zaposlovanja

Zaposlovanje v javni upravi se je v minulem obdobju povečevalo. Od 1. januarja 2001 do 1. januarja 2005 se je število zaposlenih po podatkih Viranta povečalo s 30.671 na 34.630, vendar zlasti v policiji in vojski, manj pa v civilni upravi. "Preveč lahkotno se je odobravalo nove zaposlitve, ne da bi se vprašali, ali imamo znotraj državne uprave rezerve, ki jih je mogoče izkoristiti," je ocenil minister.

Po Virantovih besedah bo treba spet preučiti kvote potrebnih zaposlitev v policiji, kjer zaposlovanje ni bilo "optimalno" in bo treba iskati še rezerve. Novih 500 dodatnih zaposlitev v policiji po besedah Viranta ne bo, sploh pa ne za nedoločen čas.

Sedanja vlada bo morala voditi bolj restriktivno politiko zaposlovanja, meni Virant. Ciljno stanje bo po njegovem mnenju predstavil kadrovski načrt za leto 2005 in 2006, ki je že v pripravi in bo nared do prve polovice maja. Če se bo v javni upravi zaposlovalo, se bo po prioritetah, reorganiziralo se bo upravne enote, manj zaposlovanja pa naj bi vladi omogočale tudi spremembe zakona o javnih uslužbencih. Sprememba omenjenega zakona naj bi namreč dovoljevala odpoved tudi tistim uslužbencem, ki ne opravljajo delovnih obveznosti oz. delo slabo opravljajo.

Sprememba zakona o javnih uslužbencih naj bi dovoljevala tudi prenehanje delovnega razmerja uslužbencem, ki izpolnjujejo pogoje za polno pokojnino, in z razporejanjem javnih uslužbencev. Minister sicer pri restriktivni politiki zaposlovanja računa tudi na "naravni odliv". Takšna politika pa Viranta omejuje, da bi lahko uprava, ki naj bi bila prijazna državljanom, delovala tudi popoldne. To bi namreč zahtevalo dvoizmensko delo, je pojasnil Virant in dodal, da razmišljajo o bolj prijaznih urnikih za državljane, ko bi se delo upravnih enot pomaknilo na popoldan.