Slovenija

Virant umirja strasti

Ljubljana, 12. 12. 2007 14.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Minister Virant je zavrnil, da naj bi se z zdravniki pogajali za dvig plač za 30 odstotkov. Šolniki so ogorčeni.

Slovenijo je zajel nov val boja za višje plače in delavske pravice. Potem ko so Ljubljano konec novembra preplavili delavci in z mirnimi demonstracijami opozorili na nepravično delitev dobička in zahtevali višje plače, so bili pred tedni v prvih bojnih vrstah cariniki, ki so dosegli, da zaenkrat ne bo odpuščanj, o plačah se bodo še pogajali.

Zdravniki med sestankom v Kliničnem centru
Zdravniki med sestankom v Kliničnem centru FOTO: POP TV

Carinikom zdaj sledijo še zdravniki in očitno tudi učitelji. Ministra Gregorja Viranta čakajo naporna pogajanja o plačnem sistemu, za katerega kritiki menijo, da se je s popuščanjem carinikom in zdravnikom že sesul.

Kakšne bodo posledice višjih zdravniških plač?

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides bo vladi v kratkem predstavil predlog aneksa h kolektivni pogodbi, ki naj bi bo neuradnih informacijah predvideval zvišanje zdravniških plač do 30 odstotkov, kar naj bi na letni ravni pomenilo, da bo za zdravniške plače potrebno zagotoviti dodatnih 40 do 50 milijonov evrov.

Konrad Kuštrin je ogorčen nad ocenami Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije
Konrad Kuštrin je ogorčen nad ocenami Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije FOTO: POP TV

“Ničesar konkretnega vam ne morem povedati, saj nikakor ni običaj, da bi se v javnosti pojavljala pogajalska izhodišča še preden se pogajanja sploh začnejo,“ je na vprašanje o zahtevah zdravnikov za 24ur.com odgovoril predsednik zdravniškega sindikata Fides, Konrad Kuštrin.

V javnosti odmevajo izjave vodstva Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), da bi tolikšno zvišanje zdravniških plač lahko močno ogrozilo zdravstveno blagajno. Sredstva naj bilo izredno težko zagotoviti. Poleg tega bi lahko bili zaradi morebitnega zmanjšanja programov na slabšem tudi bolniki. Poslabšala bi se lahko dostopnost do zdravstvenih storitev in podaljšale čakalne dobe.

Konrad Kuštrin to ogorčeno zanika: “Izjave vodstva ZZZS so nezaslišane, nestrokovne in škodljive. Njihovi izračuni nimajo osnove, znotraj sistema je še veliko rezerv, naj omenim samo rezerve pri javnih naročilih, zdravilih in potrošnem materialu, organizaciji in menedžmentu. Bolniki nikakor ne bodo prizadeti, čakalne dobe se ne bodo povečale!“

Sedanje plače zdravnikov zaostajajo za približno 30 odstotkov za razmerji glede na povprečno plačo, ki jih pričakuje Fides. Trenutno razmerje med povprečno slovensko plačo in povprečno zdravniško plačo je 1 proti 2,3. Na Fidesu za primerjavo navajajo, da je bilo to razmerje leta 2000 1 proti 2,8.

Kuštrin ni želel izdati podrobnosti o pogajanjih: “Smo v fazi usklajevanja, ko bomo dovolj daleč, bo javnost prav gotovo obveščena o vseh podrobnostih in makroekonomskih učinkih dviga plač. Dodal bi, da ne gre za nikakršno rušenje solidarnosti in plačnega sistema, nenazadnje se o plačah pogajajo še številni drugi sindikati.“

Učitelji ogorčeni

Nad pogajanji o novem plačnem sistemu so ogorčeni v Sindikatu vzgoje in izobraževanja Slovenije (SVIZ), kjer trdijo, da ne morejo pristati na kršenje aneksa kolektivne pogodbe iz leta 2002, ki predvideva enakomerno višanje zdravniških in učiteljskih plač. “Ključen problem je, da minister Virant sesuva nov plačni sistem, še preden je ta stopil v veljavo,“ je prepričan glavni tajnik SVIZ-a, Branimir Štrukelj, ki je za 24ur.com povedal, da bi moral biti plačni sistem enoten in pregleden, vendar s tem, ko je vlada popustila carinikom in zdaj očitno še zdravnikom, plačnega sistema praktično ni več.

Branimir Štrukelj ne izključuje možnosti učiteljske stavke
Branimir Štrukelj ne izključuje možnosti učiteljske stavke FOTO: POP TV

Če drži, da bo za višje zdravniške plače potrebnih 40 milijonov evrov, bo moral celotni javni sektor zanje delati več, v najslabšem položaju pa bomo učitelji, ki se nam bodo realno plače znižale. Na to nikakor ne moremo pristati, že zdaj smo bili marsikdaj v slabšem položaju. Razkorak bi tako bil še večji in ne bomo se spet pet let borili za naše pravice. Naj za primer navedem samo dejstvo, da so plače visokošolskih učiteljev že zdaj nižje od primerljivih zdravniških,“ meni Štrukelj.

Se obeta učiteljska stavka?

Šolniki ne skrivajo, da razmišljajo tudi o stavki. “Včeraj smo že imeli sejo glavnega odbora, o nadaljnjih korakih se bomo odločali v naslednjih tednih. Po novem letu je realna možnost tudi stavka, pri čemer želim poudariti, da o morebitni prekinitvi dela glasujejo prav vsi naši člani. Žal je v pogajanjih z vlado očitno to še edina možnost, najboljši dokaz za to so cariniki in zdravniki, ki so šele z grožnjami dosegli svoje,“ o morebitnih potezah SVIZ-a meni Branimir Štrukelj.

Zdravniki zagotavljajo, da se čakalne vrste ne bodo povečale
Zdravniki zagotavljajo, da se čakalne vrste ne bodo povečale FOTO: POP TV

Drugačnega mnenja je vodja Fidesa, Konrad Kuštrin. “V Kliničnem centru ni šlo za nikakršno stavko ali protest, temveč za informativni sestanek članov našega sindikata, do katerega imamo vso pravico. Za nikakršno izsiljevanje ne gre. Kritike šolskega sindikata so dvolične. Njihov sekretar Štrukelj ima polna usta solidarnosti, a bi ga spomnil, da se je v času Ropove vlade uspešno pogajal in takrat so se plače dvigale učiteljem, zdravnikom pa ne.“

Zgolj špekulacije?

Minister Gregor Virant je špekulacije o dvigu zdravniških plač za 30 odstotkov ocenil za odvečne
Minister Gregor Virant je špekulacije o dvigu zdravniških plač za 30 odstotkov ocenil za odvečne FOTO: POP TV

Po današnji seji vlade je minister za javno upravo Gregor Virant izpostavil, da Fidesu niso dali nobenih obljub glede povišanja plač zdravnikov in zavrnil špekulacije o 30-odstotnem povišanju plač zdravnikov. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Darko Žiberna je dodal, da sindikat ni oblikoval še niti svoje pogajalske ekipe, prav tako od njih še niso dobili nobenega predloga.

Državni sekretar in Virant sta ob tem izrazila začudenje nad izjavami predstavnikov ZZZS v medijih. Virant je dejal, da "protestira proti strašenju uporabnikov zdravstvenih storitev. Zaradi zdravniških plač ne bo niti za pikico ogrožen standard zdravstvenih storitev," je zagotovil minister. Žiberna je izrazil tudi začudenje, da se ZZZS spušča v razprave na podlagi špekulacij.

Rezerve vendarle so ...

Pogajanja tečejo v vseh delih javnega sektorja. Vlada ima svoj koncept, ima svoj finančni okvir, preko katerega ne moremo iti. Tudi če bo prišlo do pritiskov, celo do groženj s stavko, vlada preko tega finančnega okvirja ne bo šla, ker bi bilo do neodgovorno do davkoplačevalcev. Gregor Virant, minister za javno upravo

Pojasnila o urejanju plač zdravnikov in poteku pogajanj s sindikatom Fides je Gregor Virant podal že v včerajšnji oddaji 24 UR ZVEČER: “Plača za orientacijsko delovno mesto zdravnika je že bila dogovorjena z julija parafirano pogodbo za javni sektor, vse ostalo pa je stvar pogajanj okrog kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike. Ta pogajanja tečejo in ničesar ne želim prejudicirati. Sindikatu Fides sem rekel le, da se bomo potrudili in našli kompromis, seveda znotraj finančnih okvirov.“

Virant je dodal, da zbirajo denar za odpravo plačnih nesorazmerij vsi zaposleni v javnem sektorju že nekaj let, in sicer tako, da se odpovedujejo delu redne letne uskladitve z inflacijo. “Poleg tega so rezerve tudi v zdravstveni blagajni. Recimo v velikem številu dni dopusta, ki ga imajo zdravniki. Fides je izrazil voljo, da so pripravljeni pri dopustu krepko popustiti, tako da bi lahko privarčevali tudi 20 tisoč zdravniških ur letno,“ meni Virant.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

exim@t-2.net
13. 12. 2007 18.52
Retema: tako je, se strinjam!
Tonček Balonček
13. 12. 2007 08.41
Kaj ima z zdravniškimi plačami opraviti ta Virant, saj on ni nadrejen ZZZS, plače v zdravstvu se plačujejo iz zdravstvene blagajne, ne iz iz proračunske malhe kot učiteljske. Če se pa pač ljudem zdi normalno, da ima en zdravnik toliko plače kot kakšna "tajnica za odnose z javnostmi", potem je našo miselnostjo nekaj hudo narobe! Pa kdo bo sploh še študiral medicino, če bo potem zaslužil manj kot urednik rubrike Zdravnik vam odgovarja!čakala plača 100
hrcekmuri
12. 12. 2007 23.13
ti naši zdravniki so čudež,če slučajno kaj naredijo-ne da bi jimpovečal plače -morali bi še kaj prinesti-sistem namenjen sam sebi.naj zavarovalnice plačujejo posvetu bo klinični center takoj prazen
strelka23
12. 12. 2007 20.25
Denarja ima ZZZS dovolj,le nekaj svojih nedelavcev bi morali odpustiti,denar ki bi ostal pa razporediti za nagrade zdravnikom.Stimulacija bi bila najboljša rešitev tako za paciente kot za zdravnike.ZZZS pa naj zapre svoje male poslovalnice v vsaki UE,saj so brez pomena le veliko stanejo.
janez.veliki@email.si
12. 12. 2007 20.12
Njihov sekretar Štrukelj ima polna usta solidarnosti, a bi ga spomnil, da se je v času Ropove vlade uspešno pogajal in takrat so se plače dvigale učiteljem, zdravnikom pa ne. Drži. Popolnoma drži. Poleg tega imajo zares odlične plače.
patriša
12. 12. 2007 19.45
JA, KAR NOTRANJO PRERAZPOREDITEV DENARJA NAREDITE, KER JE ČAS, DA SE ZAMISLIJO TAKŠNI ZDRAVNIKI, KI SO ME Z NAPAČNIMI ZDRAVLJENJI SKORAJ SPRAVILI S SVETA IN DATE TISTIM, KI RES ŽIVIJO ZA SVOJE DELO IN SE NESEBIČNO RAZDAJAJO. TUDI TAKŠNE POZNAM, ZATO SEM ŠE VEDNO TUKAJ.
K_K
12. 12. 2007 17.35
kučanov pucflek štrudelj že pysdy.
doki007@email.si
12. 12. 2007 17.12
namesto da bi se ministrica sveta ZOFIJA ,....borila za plače za svoje zdravnike da bi delali učinkoviteje in da ne bi zapuščali slovenije ,....se bori proti temu al pa sploh nič saj ona še sedaj ne ve kaj je to pediatrija ,.....!!!! ----VIRANT se bo zgubu v teh zahtevah ,......KAR JE SKUHOV ,...ZDEJ NEJ PA POJE ..!
Zrkizz
12. 12. 2007 16.49
carpe.diem hvala pozabil sem dodati se sodstvo, glede na to, da se na razplete caka nekaj let, vecina vecjih se tako izmuzne, morilci so v vecini primerov slabo kaznovani. Nekateri za katere ni pravih dokazov(ali pa jih javnosti vsaj mediji zamolcijo) znajo biti tudi zaprti in podobno, bi predlagal da tudi sodstvo opustimo pa se vrnemo na sistem oko-za-oko.
Zrkizz
12. 12. 2007 16.37
Edino pravilno da se vsem v javni upravi poveca place za 200%, npr. v zdravstvu so res veliko prenizke. Ce bi se okoli 99% zdravstvenega proracuna namenilo za place bi bilo to idealno. Zdravniki bi nato lahko igrali poker za vecji denar v ordinacijah medtem pa bi lahko pacienti se dalje cakali na hodnikih v nepreglednih vrstah, cakali po vec mesecev na obicajne preglede, malo za salo bi se jim se postavilo napacne diagnoze, pa ce uspejo preziveti jim bo uspelo drugace pa zal ne. Potem pa pride se kaksen minister ali njegovi svetovalci na idejo tako kot v obrambnem ministrstvu(vceraj na tv), da bodo zaposlili se 160 ljudi ki bodo novacili vojake. Ni jim pomembno da bi bilo bolje urediti pogoje, dvigniti place in podobno, njim se zdi da ce bodo se povecali obremenitev proracuna z nekoristnimi delavci na OM, da se bo povecalo stevilo vojakov. Pa kje nasi politiki zivjo in na koncu se izjavljajo da ni klientializma v nasi politiki ? Predlagam jim da enostavno ukinejo vso javno upravo. Policija si kaj prevec ne upa razen loviti prometnih prekrskarjev(vredu obstajajo tudi izjeme), v vojski je vec zaposlenih v upravnem delu kot bojevnikov, enako je seveda tudi na MNZ, zdravnike takrat ko rabis cakas predolgo, torej bolje da se zacnemo obracati na vrace kot nam je nakazal ze g. Drnovsek, ce ne bo carinikov bo nase gospodarstvo super zazivelo, predvsem mnozice trgovin ki smo jih posejali po vsej drzavi, za ucene ljudi(studente, ki koncajo fakultete) pa tako ni pravih delovnih mest, ce nimajo vez, tako da je tudi vso solstvo nepotrebno. Priblizno tako bi lahko ziveli v popolnem in vsem prijaznem okolju, delavci v vladi in parlamentu pa bi lahko imeli vsi vsaj za 500% vecje place in bi lahko pokupili se tista podjetja, ki se niso prisvojena.
carpe.diem@masicom.net
12. 12. 2007 16.28
Skrajni čas bi že bil, da dvignejo plače, predvsem pa v sodstvu, zdravstvu, tudi na pošti, ker nekdo, ki dejansko ne spremlja celotne situacije, ne vidi, da delajo praktično predvsem tisti, ki so na nižjem položaju. Tisti na višjem pa... brez komentarja...
Superius V
12. 12. 2007 16.24
Kaj pa se ima za menit nesposobni cigan B. Štrukelj, ki je Slo šolstvo spet zadržal v prazgodovini!