Slovenija

Virant: Stavka bi bila neupravičena

Ljubljana, 09. 01. 2008 14.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minister Virant se je pripravljen spet sestati s sodniki in jim predstaviti novo plačno reformo.

Reforma plač v sodstvu je izrazito stimulativna in vzpodbuja boljše delo, je na današnji novinarski konferenci poudaril minister za javno upravo Gregor Virant in dodal, da "je usmerjena proti komoditeti in proti uravnilovki". Po ministrovih besedah bi bilo dobro, da bi se ponovno sestal s sodniki in jim predstavil novo plačno reformo.

Del plače sodnikov je od uveljavitve novega plačnega sistema, ki je začel veljati 1. januarja, odvisen od njihove delovne uspešnosti. Zato Virant kritike novega plačnega sistema v sodstvu razume kot kritike proti nagrajevanju boljšega dela in kot zavzemanje za "uravnilovko in komoditeto v sodstvu".

Virant meni, da je v denarja za stimulativne plače v sodstvu dovolj.
Virant meni, da je v denarja za stimulativne plače v sodstvu dovolj. FOTO: POP TV

Minister je zagotovil, da je denarja za stimulativne plače v sodstvu dovolj, vprašanje pa je, ali ga bo sodstvo sposobno učinkovito porabiti, kar je odvisno od sodnega managementa.

Po podatkih ministrstva je bilo za sodniške plače leta 2005 v proračunu 88 milijonov evrov, letos pa 111 milijonov evrov. "Govorimo o več kot četrtinskem dvigu mase plač za sodnike," je dejal Virant.

Z novim plačnim sistemom se dodatek za delovno dobo znižuje z 0,5 na 0,3 odstotka. Po ministrovih besedah zato, da se ta dodatek poenoti za celotno javno upravo.

Kaj obetajo spremembe?

Znižanje bodo občutili predvsem sodniki z daljšo delovno dobo, reforma pa bo prinesla postopen dvig plač mlajših sodnikov, predvsem okrajnih sodnikov začetnikov. Dvig bo postopen, ker se plačna nesorazmerja odpravljajo postopno do 1. julija 2009.

Minister za pravosodje Lovro Šturm odločno zavrača, da naj bi s svojo petkovo izjavo o sodniških plačal pozival sodnike k odstopu, so danes sporočili z Ministrstva za pravosodje. Šturm obžaluje, če kdo zapusti sodniške vrste, še posebej pa obžaluje odhod izkušenih sodnikov.

Dvig osnovnih plač pri najmlajših okrajnih sodnikih bo približno 10-odstoten, pri tem pa po ministrovih besedah ni upoštevano polletno usklajevanje plač. "To pomeni večjo motivacijo za kandidiranje mladih sposobnih pravnikov za sodniško funkcijo na okrajnih sodiščih," je pojasnil Virant. Podobno velja tudi za okrožne sodnike s krajšo delovno dobo, ki se jim bo osnovna plača povišala za šest do osem odstotkov.

Dodatna stimulacija je mogoča še po posebni pogodbi za vključitev v projekt odprave sodnih zaostankov. Skupaj lahko po Virantovih besedah dodatna stimulacija prinese do 50 odstotkov sodnikove osnovne plače.

Virant je še pojasnil, da bo pri posameznih sodnikih z daljšo delovno dobo lahko obračunana sodniška plača nižja, vendar bo dejansko izplačilo višje. "Dobili bodo namreč izplačano razliko. Plačo pa bodo imeli zamrznjeno in se ne bo usklajevala z inflacijo, dokler se jim zneska ne bosta izravnala," je dejal minister.

Bodo sodniki stavkali?

Sodniki se bodo prihodnji petek dobili na izrednem sestanku in preučili možnosti za sodniško stavko. Če bodo dovolj enotni, se bodo odločili, ali bodo začeli delati po liniji najmanjšega odpora ali pa bodo organizirali protestni sestanek. Na ceste zaenkrat ne bodo šli.


Virant je na to dejal, da bi bila ta trenutek vsaka oblika stavke, ali bele stavke, ali vsaka oblika zmanjševanja učinkovitosti, kvalitete in obsega dela popolnoma neupravičena, neutemeljena in nekorektna. "Nekorektna predvsem do davkoplačevalcev, ki plačujejo davke zato, da lahko sodniki dobivajo plače, in pričakujejo tudi kvalitetno storitev sodišč."

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

clox
10. 01. 2008 14.02
Posledica (pre)nizkih plač sodnikov je vedno zmeraj korupcija. Očitno to ta vlada hoče.
carpe.diem@masicom.net
10. 01. 2008 12.34
+1
Stavka neupravičena? Ja, za sodnike morda res, za ostalo sodno osebje, pa bi nesporno bila še kako upravičena! Če samo naštevam: 1. programska oprema na sodiščih, katero v večji meri uporabljajo predvsem administratorji, je prepočasna, še posebej na izvršilnem oddelku v Ljubljani, 2. trinajste plače in božičnice za administrativne delavce ni, 3. plače so zelo nizke, približno 600,00 € neto za uslužbenca (vpisničar, sodni zapisnikar) z nekajletnimi delovnimi izkušnjami, 4. delo večkrat poteka izven rednega delovnega časa, pa čeprav ni odobrenih nadur, 5. ni nadomeščanj, ko gre kateri od zaposlenih na daljši dopust, tako da ga, ko se vrne na delo, čaka neprijetno presenečenje in na kupe spisov za odpraviti in natipkati. Mnogi imajo povsem drugačno predstavo o delu na sodišču, kot to dejansko je. Mislijo, da vsi mastno služijo, a temu še zdaleč ni tako. Sodniki dobijo solidno plačo, administrativni delavci pa sramotno nizko. Gospod Virant pa naj raje zniža plačo sebi, ker ima sigurno višjo od sodnikov, kaj šele od ostalega sodnega osebja.
hrcekmuri
10. 01. 2008 08.26
z takšno izobrazbo lahko sodniki dobijo lahko službo kjer kololi v EU-če kdo verjame v palčke
pravicen
09. 01. 2008 19.37
Jah ne vem ali so plače OK ali ne samo glede na to da za ne zahtevno! pravnomočno sodbo potrebujejo 5 let ali več !! Si kaj dosti nikakor ne zaslužijo prej manj !!