Slovenija

Virant spet presenetil

Ljubljana, 07. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minister za javno upravo je napovedal nove spremembe zakona ter zmanjševanje števila upravnih enot in zaposlenih v državni upravi.

Minister za javno upravo Gregor Virant
Minister za javno upravo Gregor Virant FOTO: POP TV

Minister za javno upravo Gregor Virant je predstavil program dela ministrstva za letošnje leto, pri čemer je med poglavitnimi cilji izpostavil učinkovitejši uslužbenski sistem in zaključek pogajanj za sklenitev kolektivne pogodbe za javni sektor. Poleg tega so cilji še povečana odgovornost uslužbencev javne uprave za rezultate dela, racionalnejše upravljanje kadrovskih virov, ustavitev trenda naraščanja števila zaposlenih, povečanje kakovosti upravnih storitev za državljane in podjetja, odpravljanje administrativnih ovir, povečanje števila in kakovosti elektronskih storitev za državljane in za podjetja na spletnem portalu, nenazadnje pa tudi večja preglednost in odprtost javne uprave ter racionalizacija poslovanja.

Na področju e-uprave želijo izboljšati servis državljanom, tako npr. neposredno vključiti javnost pri sprejemanju predpisov ter povečati obseg elektronskih vlog preko centralnega informacijskega sistema.

Na področju učinkovitejšega uslužbenskega sistema in upravljanja kadrovskih virov načrtujejo še eno novelo zakona o javnih uslužbencih, katere glavni namen bo izenačitev statusa javnih uslužbencev v javni upravi z zaposlenimi v gospodarstvu glede možnosti odpovedi iz krivdnih razlogov in nesposobnosti. Tudi to bo korak v smeri povečanja odgovornosti uslužbencev v javni upravi, je dejal Virant. Novela bo tudi poenostavila nekatere kadrovske postopke. Nadaljevali bodo z uvajanjem instrumentov upravljanja kadrovskih virov, med katerimi so omenili letne pogovore s sodelavci. Oblikovati želijo takšen model kadrovskega menedžmenta, ki bo primerljiv z uspešnimi poslovnimi sistemi.

Odpuščanja?

"Predvideno zmanjšanje števila zaposlenih za en odstotek ni nujno, da bo linearno. Na nekaterih področjih, kjer so nove, dodatne kadrovske potrebe, zmanjševanja ne bomo zahtevali, bomo pa nekoliko večje zmanjšanje zahtevali od ministrstva za obrambo," meni Virant.

Na področju kadrovske racionalizacije bodo pripravili preglednejšo metodologijo za prikaz števila zaposlenih, sicer pa je v načrtu restriktivna politika zaposlovanja, tako da bi ustavili trend naraščanja zaposlovanja v državni upravi. Cilj, ki si ga je postavila vlada, pa je število zaposlenih v civilnem delu državne uprave postopoma zmanjševati. Nekatere prioritetne kadrovske potrebe pa jih še čakajo, tako bo treba zagotoviti pokritje schengenske meje in ustrezne kadrovske vire za črpanje evropskih sredstev, začenjajo pa tudi s pripravami za predsedovanje EU, katerih v bistveni sestavni del je kadrovski načrt.

Treba bo tudi zagotoviti pregled nad zaposlovanjem v paradržavni upravi, tako v javnih agencijah in zavodih, kjer imajo "proste roke", medtem ko državna uprava zaposluje restriktivno, je dejal minister. To bo po njegovem treba preprečiti.

Obeta se reorganizacija upravnih enot

V letošnjem letu bodo pripravili normativne podlage za reorganizacijo upravnih enot, katere cilj je vzpostaviti namesto sedanjih 58 upravnih enot samo 14 upravnih enot ali upravnih okrajev z izpostavami, tako da bi združili menedžerske funkcije in režijske službe. Dostopnost storitev za državljane pa bo ostala nespremenjena, je dejal Virant.

"Naš namen, da upravne enote organiziramo, je zelo trden. Preiti nameravamo na sistem 14 upravnih enot ali upravnih okrajev z izpostavami. Seveda se zavedamo, da se bodo pojavili politični pomisleki v lokalnih sredinah, vendar menimo, da ima projekt tako močne argumente, da bomo tudi tiste, ki ta trenutek nasprotujejo, prepričali v nasprotno," je dejal Virant.

Na področju sistema plač v javnem sektorju je že pripravljena novela zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki bo olajšala nadaljnja pogajanja za sklenitev kolektivne pogodbe za javni sektor, posegla bo v t.i. ekscesne plače in uzakonila popolno javnost plač v javnem sektorju. Sicer pa je cilj ministrstva do konca leta zaključiti pogajanja o kolektivni pogodbi za javni sektor in sprejeti vse zakonske predpise, ki bodo v prihodnjem letu omogočili implementacijo novega plačnega sistema v praksi. Virant je med podzakonskimi predpisi izpostavil dva predpisa, ki bosta urejala plače t.i. vrhnjega sloja javnega sektorja. Gre za odlok o funkcionarskih plačah in uredbo, s katero bo v plačne razrede uvrščen top menedžment v javnem sektorju.

Ministrstvo bo povečevalo kakovost upravnih storitev tudi v praksi. Naloga bo zagotoviti nadzor nad spoštovanjem zapisanih standardov in vladi predlagati ustrezne ukrepe. Pripravili bodo program odprave zaostankov na ministrstvih, kjer sta največji problem ministrstvo za finance z zaostanki pri reševanju davčnih pritožb in ministrstvo za okolje in prostor z zaostanki na področju reševanja pritožb pri posegih v prostor.