Slovenija

Virant s sindikati

Ljubljana, 14. 03. 2007 19.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Policijski sindikat je ponovno poudaril, da ne odstopa od svojih zahtev po posebnem statusu.

Minister za javno upravo Gregor Virant se je danes sestal s predstavniki Sindikata državnih organov Slovenije, Sindikata carinikov Slovenije, Policijskega sindikata, Sindikata vojske, obrambe in zaščite ter Sindikata ministrstva za obrambo. "Jasno je bilo izraženo stališče vseh sindikatov, razen policijskega, da se zavzemajo za izravnavo delovnih mest uniformiranih javnih uslužbencev," je po zaključku pogovora dejal Virant.

Vrednost ponudbe je nominalno zvišanje plač za 229,5 milijona evrov (55 milijard tolarjev) na letni ravni
Vrednost ponudbe je nominalno zvišanje plač za 229,5 milijona evrov (55 milijard tolarjev) na letni ravni FOTO: Dare Čekeliš
Z nastankom Konfederacije sindikatov javnega sektorja se je prvič pojavil predlog, da se ta delovna mesta diferencirajo. Konkretno je konfederacija sindikatov predlagala, da se delovno mesto policista vrednoti višje kot pa ostala delovna mesta v plačni skupini C. Ravno ta predlog pa sedaj povzroča različna gledanja med sindikati javne uprave in predstavlja kamen spotike pri zaključevanju pogajanj za sklenitev kolektivne pogodbe, ki naj bi uredila plače za okoli 155.000 javnih uslužbencev.

Sicer pa je Virant poudaril, da je ponudba vlade "na mizi", ter da jo lahko sindikati podpišejo kadarkoli. Vrednost ponudbe je nominalno zvišanje plač za 229,5 milijona evrov (55 milijard tolarjev) na letni ravni. Finančni okvir je sestavljen iz sredstev, ki se zbirajo iz dela redne letne uskladitve plač, preostali del pa se zbira v posebnem skladu za odpravo nesorazmerij. Del tega denarja bo vlada prispevala iz naslova realne rasti produktivnosti. V okviru ponudbe bi se osnovne plače policistov, vojakov, gasilcev, carinikov, paznikov in izterjevalcev povišale za najmanj štiri odstotke, od tega največ vojakom, je pojasnil minister za javno upravo.

Vlada bo poskušala rešiti zaplet

Vlada je poleg tega pripravila tudi ponudbo dodatkov, ki bistveno izboljšuje dodatke za manj ugoden delovni čas, in sicer za nočno delo, delo ob praznikih in nadurno delo. "Na strani sindikatov pričakujem razum, kajti samo razum in iskanje kompromisov je edino, kar nas lahko pripelje do zaključka pogajanj," je poudaril Virant.

Sekretar Policijskega sindikata Slovenije Aleksander Cvar je po sestanku izrazil rahlo razočaranje, saj je bila "tema sestanka primerjava delovnih mest, ne pa globalna razprava o finančnem poslovanju in finančni politiki države
Sekretar Policijskega sindikata Slovenije Aleksander Cvar je po sestanku izrazil rahlo razočaranje, saj je bila "tema sestanka primerjava delovnih mest, ne pa globalna razprava o finančnem poslovanju in finančni politiki države FOTO: POP TV

Glede na to, da so možnosti poenotenja mnenj sindikatov vse manjše, bo po Virantovih besedah odgovornost za rešitev problema padla na ramena vlade. Ta bo ali vztrajala na izenačitvi osnovnih plač zgoraj omenjenih šestih poklicev ali pa bo ponudila diferencirano obravnavo teh delovnih mest. Takšno odločitev bo vlada sprejela v nekaj tednih, je dejal minister.

Primarna želja vlade je doseg enotnega stališča na strani sindikatov. "Želimo si, da bi se sindikati o plačah v plačni skupini C med sabo dogovorili in da zaključek pogajanj ne bi pomenil, da en ali več sindikatov ostane nezadovoljnih," je še poudaril Virant. Vendar pa je vlada odločena, da bodo pri vzpostavljanju plačnega sistema glavno vlogo igrali argumenti. Tako vlada ne bo odločala na podlagi strahu pred stavko kateregakoli sindikata, je še opozoril minister Virant.

Sindikati razočarani?

Sekretar Policijskega sindikata Slovenije Aleksander Cvar je po sestanku izrazil rahlo razočaranje, saj je bila "tema sestanka primerjava delovnih mest, ne pa globalna razprava o finančnem poslovanju in finančni politiki države." V policijskem sindikatu se bodo poskusili uskladiti s sindikati državne uprave, v primeru neuskladitve pa bodo rešitev prepustili vladi. Ali bo prišlo do stavke policistov Cvar ni mogel komentirati, saj bodo o nadaljnjih ukrepih policistov odločali na naslednji seji sveta Policijskega sindikata Slovenije, je dejal Cvar.

Kot je znano, je bistvena razlika med Sindikatom državnih in družbenih delavcev in Konfederacijo sindikatov javnega sektorja problem vrednotenja delovnih mest v peti tarifni skupini plačne skupine C. Za delovna mesta policista, carinika, vojaka, paznika, gasilca in izterjevalca od leta 2003 namreč velja dogovor, da so ta mesta v izhodiščnih osnovnih plačah izenačena.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.