Slovenija

Virant: Ne zanikam problemov

Ljubljana, 08. 10. 2008 17.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kljub temu, da se nezadovoljstvo v javnem sektorju širi, minister Virant novi vladi svetuje, naj ne demontira enotnega plačnega sistema.

Virant: Plačna reforma ni moj osebni projekt.
Virant: Plačna reforma ni moj osebni projekt. FOTO: POP TV

Nov plačni sistem v javnem sektorju povzroča veliko hude krvi. Več kot 1.200 vojakov je vložilo ugovor na izračun plač. Nezadovoljni so učitelji v šolah, vzgojitelji v vrtcih ter njihovi kolegi računovodje, tajnice, kuharji, čistilke in hišniki. Nezadovoljne so tudi medicinske sestre, predvsem tiste s srednješolsko izobrazbo, katerih plača je približno 800 evrov. Vse več je torej tistih, ki vlado pozivajo, da odpravi krivice novega plačnega sistema. Sicer se obeta val stavk. Plačno reformo je ostro kritiziral tudi guverner Banke Slovenije Marko Kranjec.

Kranjec meni, da gre za eno od največjih napak te vlade. Po njegovem mnenju tako različnih poklicev, kot so uradniki, učitelji, policisti in vojaki, ni mogoče pospraviti v isto vrečo. Nova vlada bi morala poskrbeti, da plačni sistem ne bo zvišal inflacije. "Dejstvo je, da je bila plačna reforma oziroma odprava plačnih nesorazmerij ena, če ne celo največja napaka pretekle vlade. Ničesar ni odpravila, le povečala je proračunski izdatek za nekaj sto milijonov," je bil oster Kranjc.

Virant: Ne gre za moj osebni projekt

Kljub kritikam pa je minister za javno upravo Gregor Virant verjetnemu mandatarju Borutu Pahorju svetoval, naj nova vlada ne demontira enotnega plačnega sistema v javnem sektorju, temveč naj s socialnim dialogom rešuje probleme, ki so ostali. Virant Pahorju in guvernerju BS Marku Kranjcu tudi predlaga sestanek, na katerem bi jima pojasnil potek plačne reforme.

Kranjec je izrekel ostre besede na račun Virantove plačne reforme.
Kranjec je izrekel ostre besede na račun Virantove plačne reforme. FOTO: POP TV

Virant je v izjavi za medije pojasnil, da plačna reforma v javnem sektorju ni njegov osebni projekt, ampak so se ga lotile že prejšnje vlade. Kot je dejal, se je reforma začela leta 2002, med vlado Janeza Drnovška, ko so bili postavljeni vsi temeljni parametri, ki se jih je po Virantovih besedah držala tudi vlada Janeza Janše. "Ta vlada je projekt le izpeljala," je poudaril minister.

Glede očitkov guvernerja Banke Slovenije Marka Kranjca o visokih stroških novega sistema je Virant dejal, da je cena novega plačnega sistema vzdržna. Plače v javnem sektorju se bodo po njegovih besedah povečale do marca 2010 v povprečju med 13,5 in 14,5 odstotka. "Vpliv te rasti na inflacijo je minimalen, zgolj nekaj desetink odstotne točke," je prepričan minister.

Ob tem je pojasnil, da je nov plačni sistem začel veljati ravno septembra zato, ker so se sindikati dogovorili, da bodo prva izplačila po novem sistemu najpozneje v treh mesecih po podpisu kolektivnih pogodb, ki so bile junija. Po Virantovem mnenju to z vidika uveljavitve novega plačnega sistema ni napaka, "z vidika politične taktike pa je to verjetno napaka".

"Ne zanikam problemov," je poudaril Virant in pojasnil, da so bili nekateri problemi prezrti tako z vladne kot sindikalne strani. Pri tem je navedel problem srednjih medicinskih sester. Meni tudi, da vodstva javnih zavodov svojim zaposlenim niso pojasnila prehoda v nov plačni sistem.

Nov plačni sistem bolj pregleden

Po njegovih zatrdilih je nov plačni sistem bolj pregleden od prejšnjega, "ki je bil kaotičen in nepregleden". Dodal je, da je prejšnji sistem temeljil na izplačevanju dodatkov, pri čemer so se nekateri dodatki izplačevali brez pravne podlage. Virant meni, da nov plačni sistem ni tog, ampak da daje veliko fleksibilnost. "Visok odstotek plače je odvisen od delovne uspešnosti," je poudaril.

Glede sekretarja republiškega odbora Sindikata državnih in družbenih organov Slovenije Draga Ščernjaviča, ki je danes dejal, da so zaposleni od nove plačne politike pričakovali več, je minister povedal, da so plače določene v kolektivnih pogodbah. Te so podpisali vsi reprezentativni sindikati, tudi sindikat, ki ga vodi Ščernjavič, je dodal Virant.



KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

realnost
09. 10. 2008 12.29
Delam v javnem sektorju , zato vam povem vsem , ki se delate tu pametni, pojma nimate o plačnem sistemu , ki ga je sproduciral Virant. To je največje skropucalo od sestema plač odkar smo v samostojni državi, pa tudi še daleč nazaj.Ustvaril je toliko nepravičnosti kot še noben plačni sistem , predvsem pa je Virant povsem pozabil , da delajo v javnem sektorju poleg nosilnih služb tudi še veliko drugih , ali drugače povzdignil je določene predvsem tiste , ki so imeli že do sedaj kar dobre dohodke, v nebo , večini ostalim pa je že tako nizke plače še zmanjšal.Sicer pa je to tako v skladu z Janševo politiko , tistim , ki imajo veliko dajmo še več, tistim , ki pa komaj živijo pa še vzemimo stran . Sramota od sramote Virant, upam , da nikoli več ne bo imel možnosti delati kaj podobnega. In še enkrat ne pametujte tule tisti , ki pojma nimate kaj je v resnici s tem plačnim sistemom in samo kot papagaji sledite Virantovim medijskim lažem.!!!!!!!!!!!!!!!!!
Oybl
09. 10. 2008 12.21
In sedaj, če se bo reforma sfižila, bo lahko okrivil prejšno vlado. Kako tipično....
Lagoya
09. 10. 2008 10.13
Virant je bil zagotovo eden najbolj sposobnih ministrov Janševe vlade. Kot je tudi sam rekel, je bila reforma zastavljena že pod Drnovškom. Meni osebno se zdi povsem brezveze izenačevati posamezne poklice v javni upravi. S tem ubijemo fleksibilnost plačne politike. Na primer, zdaj sta plači birokrata in vojaka primerljivi z nekim količnikom in zvišanje plače enim sproži plaz zahtev z druge strani. Problem je v tem, da je vojakov premalo, birokratov pa dovolj in po logiki prostega trga dela, se morajo plače vojakov zvišati, a to ni več možno. Vsako ministrestvo, bi moralo plačevati svoje uslužbence iz svoje malhe, MNZ policiste, pravosodno min. sodnike, obrambno vojake itd... Ob pomankanju kadrov, bi plače lahko dvignili (z blagoslovom premiera). V gospodarstvu imamo primer, ko delavec s srednjo šolo tehnične smeri zasluži več kot diplomiran ekonomist, ki jih je preveč. To ni nič narobe, tako bi moralo biti tudi v javni upravi.
Sebulba
09. 10. 2008 09.25
Tipičen vasezagleden bedak....
rozi77
08. 10. 2008 22.36
MISLIM DA ŠELE ČEZ KAKŠNIH PAR MESECEV SE BOMO ZAVEDALI KAM NAS POPELJEJO TILE TROJČKI IN NJIHOVO OZADJE KJER JIM DIRIGIRAJO !! MISLIM DA NAS NE ČAKA NIČ KAJ OBETAVNEGA !!
kriss714@amis.net
08. 10. 2008 20.27
Nejco in Tonček, podpišem.
juventus
08. 10. 2008 20.19
Tonček pejt raje na pivo , škoda časa .............
Tonček Balonček
08. 10. 2008 20.13
Sploh je bila \"ta vlada\" nekaj nadnaravnega, z investicijami v insfrastrukturo, višanjem plač birokratskim veljakom, uvajanjem nekih vinjet po smešnih cebnah, nakupi orožja , draginjskimi dodatki upokojencem, nižanjem davkov in uvedbi \"toplih obrokov\" so ustvarili suficit v znesku 30 mio EUR. Ti bi morali reševati svet, ne pa tega slovenskega kurnika!
milan777@mail386.com
08. 10. 2008 20.06
Je..š take reforme ,ko se 150.000 zaposlenim odvzame povprečno po 20-50 eurov in ta denar prekanalizira v plače 3000 visoko postavljenih šefov in poklicov ,ki so \"kao\" podplačani.
Tonček Balonček
08. 10. 2008 19.53
Takšnega genija na področju birokracije Slovenija ne bo videla še sto let!!
maligospod
08. 10. 2008 19.19
Vse lepo in prav, gospod Virant, vendar kaj pa kolektivne pogodbe trgovcev, ko tudi komaj shajajo z 500..600 euri .Vsi so že štrajkali sam trgovci še ne, naslednji mesec bo stavka v trgovini.
nejco13
08. 10. 2008 18.08
VIRANT CAR!!! Pust te barabe, nimajo pojma!!! Tolk sposobnega, pravicnega, delavnega, zavzetega, pametnega ministra ni bilo in ne bo...SVAKA CAST!! ZA VSE KAR STE NARDILI!!
b77
08. 10. 2008 17.57
Tipični slovensko! Ko nekdo nekaj naredi ga je potrebno popluvati! Gremeo nazaj v kaos! Živeli! Virant ne sikiraj se zaradi izjav kekcev!