Slovenija

Virant ne bo popustil

Ljubljana, 03. 04. 2008 18.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minister Virant je na napoved Slovenskega sodniškega društva, da bodo sodniki izvedli protest, zatrdil, da ne bo popuščal.

Ne vidim možnosti, da bi v tem mandatu spremenili zakon o sistemu plač", je dejal Virant.
Ne vidim možnosti, da bi v tem mandatu spremenili zakon o sistemu plač", je dejal Virant. FOTO: Kanal A

Minister za javno upravo Gregor Virant je dejal, da je opozorilni prostest sodnikov neupravičen. Po njegovih besedah bodo sodniki z napovedanim protestom kršili 37. člen zakona o sodniški službi. Sodniško društvo je tudi pozval, naj pojasni, kako si v društvo razlagajo drugi odstavek 37. člena, ki pravi, da sodnik ne sme ovirati delovanja sodišča zaradi uveljavljanja svojih pravic.

Po Virantovih besedah ga v stališču, da ni več manevrskega prostora za popuščanje sodnikom, podpira tudi premier Janez Janša. "Ne vidim možnosti, da bi v tem mandatu spremenili zakon o sistemu plač v javnem sektorju v delu o sodniških plačah," je dejal Virant.

Minister je pojasnil, da je bilo leta 2005 za sodniške plače namenjenih 88 milijonov evrov, v proračunih za letos in prihodnje leto pa je namenjenih po 11 milijonov evrov, kar je za četrtino več. Ponovil je, da je plačna reforma za javni sektor ugodna zlasti za mlajše sodnike in tiste, ki so pripravljeni delati več in bolje.

Reforma naj bi bila stimulativna

Reforma, ki je začela veljati 1. januarja letos, je izrazito stimulativna, je prepričan minister. Kot je dejal, je usmerjena k spodbujanju boljšega dela in proti uravnilovki. Zagotovljena so dodatna sredstva za odpravo sodnih zaostankov. Za sodnike, ki se bodo s predsedniki sodišč dogovorili za večji obseg dela, je po Virantovih besedah denarja dovolj. Zakon po njegovih besedah predvideva del plače za delovno uspešnost do 16 odstotkov. To bodo dodeljevali predsedniki sodišč, pri tem pa je pomembna ne le količina, ampak kakovost sodnikovega dela, je pojasnil.

Poleg tega so na voljo še prihranki zaradi neuresničenih zaposlitev ali nenadomeščanja daljših bolniških ali porodniških, s katerimi bodo nagrajeni sodniki, ki bodo prevzeli dodatno delo. Po Virantovih besedah lahko v tem primeru znese dodatni del osnovne plače tudi do 50 odstotkov. V teoretičnem primeru pa lahko sodnik dodatno zasluži do dve tretjini svoje plače. Ob tem se po ministrovih besedah postavlja ključno vprašanje, ali bo sodstvo sposobno ta denar porabiti. Odgovor je na sodnem managementu in na sodnikih, če se bodo odločali za povečan obseg dela.


Virant: Denar je zagotovljen

Denar za nagrajevanje sodnikov je zagotovljen v finančnih načrtih sodišč, če ga ne bodo porabili, je zanje propadel, je dejal Virant. Kot je dodal, pa je tri milijone evrov za povečan obseg dela in prihranke zaradi neuresničenih zaposlitev mogoče prerazporejanje teh sredstev med posameznimi sodišči.

Na očitek Slovenskega sodniškega društva, da jim vlada v mesecu dni ni odgovorila na zahteve, izrečene marca na izrednem občnem zboru društva, pa je Virant odgovoril, da so na zahteve, ki jim jih je posredovalo pravosodno ministrstvo, odgovorili ministru za pravosodje Lovru Šturmu. "Domnevam, da je on ta odgovor uporabil kot svoj odgovor sodniškemu društvu," je dejal Virant.

Ob koncu današnje izjave pa je Virant ponovil, da se je s sodniškim društvom pripravljen kadarkoli srečati, vendar ga ne vabijo več na svoje forume in sestanke. Tako tudi ni bil povabljen na ponedeljkov sestanek Šturma s predsedniki sodnega sveta, vrhovnega sodišča in sodniškega društva in se ga tudi ne namerava udeležiti.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
04. 04. 2008 20.02
ja---ja----ja,če pa opozicija forsira izsiljevanja.Le kako naj forsiran kaj bolj pametnega,45 let so samo strašili in izsiljevali,to imajo v krvi in to znajo dobro delat,zato imajo toliko uspehov z goljufanje in zavajanjem,z lažmi in podtikanji. dejte kaveljci,ovadite enega komunaj-lump-poslanca,in njegevega podrepnika,da sta to ali ono na lahek način pohapsala,,,hhhhhhhh jutri bodo vsi časopisi in mediji polni kako ste Janšev bližnji sorodnik,in kako ste obogateli na Janševi listi,kje imate skrito bogatstvo,cvikelček bo trobil trobil trobil,takoj pojdite probat cvikeljčka-vekljčka prijavit,spet beste nastradali,-ni podlage za prijavo,ker te cvetke lahko vas obtožijo vsega,vi pa ne smete povedat resnice, tak je to, pa plače bodo izsilili zato ker so tega vešči popravim prejšnji komentar da štrajkajo od 1991.-štrajkat začnejo prvi dan ko nastopij službo,in s štrajkom nadaljujejo do penzije-potem pa penzijo na banko,in v razne po...službe,pa nadzone službe,povsod se jih najde kjer se pobira denar,in kjer ni treba delat ja,,,ja,,45 let šolanja in zakaj smo jim fouš'???????
pahor?ek
04. 04. 2008 09.47
Znova in znova se potrjuje teza, da se javne službe (sodniki, pravniki, šolstvo, zdravstvo) borijo za vse večji proračunski delež. Zanimiv je tukaj odziv, ali bolje, neodziv opozicije, ki ob tem dobesednem izsiljevanju zgoraj omenjenih, ni navrgla nobene že znane fraze, da omenjeni želijo davkoplačevalski denar, torej od državljanov, ki jim ne pripada. Tudi njihova forumaška svojat tega vprašanja ni nikoli odprla. Raje se skrivajo in, po mojem mnenju, pripravljajo kakšne cvetke o kakšnih aferah - ker se bližajo volitve.
mac4_m
04. 04. 2008 00.44
sodstvo štrajka že od leta 1991. Primeri, ki trajajo desetletja, krivične sodbe, nekaznovanje najhujših kriminalcev, korupcija. Če bi jih hoteli plačati po učinku bi sploh ne dobivali plač. S svojim obnašanjem samo kažejo svoj pravi obraz. Radi bi po suhem kasirali, učinek in opravljeno delo jih enostavno ne zanimata. Če bi z današnjim dnem ukinili sodstvo se enostavno sploh ne bi poznalo, razen morda kriminalcem, ki jih naše sodstvo ščiti..Plačilo gre vedno po opravljenem delu. Ko boste pozaprli vse morilce, posiljevalce, pedofile, tajkune, 'divje privatizatorje', korumpirane sodnike, tožilce in politike potem bi se nemara dalo pogovarjati o plačilu. Do takrat bi bilo pa modro molčati, ker tisto kar dobijo je čisto gešenk...
Buena Vita
03. 04. 2008 23.47
Kriss714 moj lapsus poklicna deformacija leta me ne zaustavijo,,,hitim,kot bi bilo zadnje,kar delam,kot da mi bo delo kam ušlo,sicer pa nisem,dosti falila,in z enimi , in z drugimi manipupulirajo
kriss714@amis.net
03. 04. 2008 23.21
Blanka, sodniška stavka zagotovo ne prinaša koristi zdravnikom, tebi pa tudi ne bi škodilo, če bi vsaj prebrala članek. ;-) pa lep pozdrav
Buena Vita
03. 04. 2008 22.53
ni narobe če ljudje štrajkajo,narobe je način,kako in zakaj je stavke postavljena,s čim je motivirana,tukaj gre za politično stavko,taka stavka pa ne prinaša koristi ne zdravnikom,ne bolnikom,izrabljajo jo določene sile v predvolilni dirki,zato bodo ven prišli samo poraženci. Mene izrecno iridira dejstvo zakaj???zakaj ne gredo mad privatnike
kriss714@amis.net
03. 04. 2008 22.28
To, Virant ! Bravo, ne se dat ! Najprej jih je treba ene par najbolj nekoristnih na cesto zmetat in napovedat nova odpuščanja, potem jim plače zmanjšat za deset prc in nato uvest kazensko in odškodninsko odgovornost za njihove zmote in napake, da ne bomo več to plačevali kar vsi počez iz proračuna. Pa me zanima, komu se bo potem še štrajkalo.
Buena Vita
03. 04. 2008 19.18
zakaj ne gredo privat,privatniki zaslužijo več,mi bolniki pa itak ne pridemo na pregled brez privat zvez