Slovenija

Kdo je popustil?

Ljubljana, 16. 04. 2008 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po več kot 11 urah pogajanj so predstavniki zdravniškega sindikata Fides in vlade dosegli okvirni dogovor o uskladitvi zdravniških plač.

Po več kot 11 urah pogajanj so predstavniki zdravniškega sindikata Fides in vlade dosegli okvirni dogovor o uskladitvi zdravniških plač. Dogovor morata v četrtek potrditi še glavni odbor sindikata ter vlada, šele tedaj bo jasno, ali v petek stavke zares ne bo, je danes po zaključku pogajanj dejal minister za javno upravo Gregor Virant.

Konrad Kuštrin (drugi z leve)
Konrad Kuštrin (drugi z leve) FOTO: Tomaž Ungar

"Obstaja velika verjetnost, da smo dosegli dogovor," je po več kot 11 ur trajajočih pogajanjih dejal minister Virant. Predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides Konrad Kuštrin je ob tem poudaril, da "šele ko bo glavni oz. stavkovni odbor seznanjen s podrobnostmi sporazuma, bo odločal o tem, ali stavka bo ali pa bo odpovedana".

"V imenu vladne strani lahko rečem, da smo dosegli razumen kompromis. Točko, na kateri lahko rečem, da se plačni sistem v javnem sektorju ne bo podrl in da smo ohranili ravnovesja med plačami, ki bodo po mojem mnenju sprejemljiva tudi za veliko večino ostalih sindikatov," je dodal Virant.

"Morda je ta dogovor tak, da bo stavko mogoče preprečiti, ne morem pa tega z gotovostjo potrditi," pa je kompromis komentiral Kuštrin. "Nisem najbolj zadovoljen," pa je bil Kuštrinov odgovor na vprašanje, ali je zadovoljen z dogovorom.

Kakšen bo odziv članov stavkovnega odbora Kuštrin ni želel napovedovati: "Prikazali jim bomo situacijo tako kot je in vsak se bo moral odločiti tako, kot meni, da je prav." "Če bo sprejet s strani vlade in s strani glavnega odbora, potem je to razumen kompromis, če pa ne bo, potem pa je to gnil kompromis," je sklenil Kuštrin.

O kakršnih koli številkah okoli sporazuma ne nameravajo govoriti, dokler sporazuma ne bosta potrdili obe strani oz. dokler ne bo podpisan, je še poudaril Virant. Pojasnil je, da bo v četrtek o tem odločala vlada, istočasno pa bo o tem razpravljal tudi stavkovni odbor Fidesa. "To pomeni, da lahko v četrtek pride do podpisa," je še dodal.

Zofija Mazej Kukovič
Zofija Mazej Kukovič FOTO: POP TV

Ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič je ocenila, da se je tako težko pogajanje splačalo. "Pomembno je, da smo pogajalske skupine dosegle dogovor," je dejala. Dodala je, da vsaka stvar zahteva svoj čas. "Zame je veliko olajšanje, če se bo to vse razpletlo. Da mi ne bo treba v četrtek na Brdu pri Kranju 27 evropskim ministrom najprej povedati, da smo ravno sredi zdravniške stavke," je še dodala ministrica.

Pogajanja so se začela v torek ob 15. uri, ko je vladna stran na mizo dobila približevalni predlog Fidesa. Tega je minister Virant ocenil kot še vedno za kakih sedem odstotkov oddaljenega od vladnih zmožnosti. V dobrih 11 urah pogajanj sta si strani izmenjali več protipredlogov, nazadnje se je govorilo o približno 15-odstotnem povišanju zdravniških plač ob vpeljavi še nekaterih ukrepov, med drugim razlikovanja pogojev dela, v katerih delajo različne kategorije zdravnikov.

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

majnica
18. 04. 2008 12.16
Nikoli ne bom mogla razumeti, zakaj se delavci koljejo med sabo, namesto da bi skupaj zahtevali, kar jim/nam gre. V trenjih sta se spopadla zdravnica in šolnik, tu jih veliko zliva gnojnico eden na drugega. Mislim, da delo NIKOGAR v tej državi ni resnično ustrezno finančno ovrednoteno - razen, seveda, izjem, ki lenuharijo in/ali kradejo drugim npr. tudi tako, da se šlepajo na račun dela drugih. Po moje celo nekateri zdravniki niso vredni svojega naziva, celo nekateri fizični garači zabušavajo pol delovnika in celo nekateri poslanci si svoje plačilo pridelajo (tudi, če se z njihovimi stališči ne strinjam). Zdi se mi, da je izkoriščanje v javnem sektorju vendarle nekoliko manjše kot pa v zasebnem. Hvala bogu, vsaj to. Ampak če šivilja živi pod robom, še ne pomeni, da morajo biti zdravniki tiho. In če so zdravniki podcenjeni, še ne pomeni, da so pa učitelji taglavni paraziti... Vsaj po moje ne. Ampak dokler bomo pljuvali po drugih, namesto da bi spoštovali delo, ki ga mi nočemo/ne zmoremo opravljati in se obenem zavzemali za pravično ovrednotenje lastnega dela, bomo vsi skupaj samo nergali in drug drugemu klestili pravico do utemeljenih zahtev. Vsi, ki tako ''pravičniško'' zagnano udrihate po zdravnikih, učiteljih, ''nepotrebnih'' in ''brezveznih'' družboslovcih (ste kulturnike gladko pozabili?) in še kom - spomnite se na to, ko boste vodovodarju plačali masten znesek (in to na črno) in spomnite se na to, ko bodo fizični delavci spet na cestah, očitalo pa se jim bo, da itak zaslužijo 100x več in delajo 100x manj kot delavci v Azijskih državah... A je res toliko težje uveljavljat svojo vrednost, kot pa jo zniževat vsem ostalim? pozdrav vsem
antares1989
17. 04. 2008 21.17
no, še bol ko use druga me pa razpizdi k takoj učitli pa pravniki prstavjo svoje piskrčke pa čakajo na povišice. tk k da je delo primerljivo, katastrofa
antares1989
17. 04. 2008 21.08
hvala druid :) razpizdi me ta podcenjevaln odnost do zdravnikov in da ne bom nepošten, do vseh zdravstvenih delavcev... tk ko da je lahko gledat na onkološkem otroke z rakom... če mislte da se to kr konča ko prideš domov ste se pa fejst zajebal... tut sestre in zdravstveni tehniki in vsi ostali si zaslužijo bistveno višje plače.
newby
17. 04. 2008 19.43
Res je, zdravnikov in drugega zdravstvenega osebja v Sloveniji primanjkuje, država pa nas tretira, kot da nas je mnogo preveč in da lahko te kadre kadarkoli uvozi. Pod temi delovnimi pogoji in po teh urnih plačnih postavkah (tudi po novih) ne moreš nobenega uvozit. Zdravniki (predvsem mladi) odhajamo delat v tujino in v nemedicinske poklice v Sloveniji, ker je sistem javnega zdravstva v SLO tako neperspektiven. Ob pomanjkanju zdravnikov in obilici prostih služb v Sloveniji, raje odhajamo delat v tujino. Kje je sedaj tržna logika? Kako boš tretiral delavca, ki ga nujno rabiš? Jaz bi mu zvišal plačo in izboljšal pogoje dela.
Stane Dolinar
17. 04. 2008 18.28
SESTRAM DVIGNITI PLAČE ZA 50 PROCENTOV.
Tonček Balonček
17. 04. 2008 11.13
realistka, življenje bi t lahko rešil tudi šofer, ki je prehitro vozil,čeptrav imaizpit, ne gre za to! Pa noben zdravnik nima plače 079 EUR razen začetnikov. Sekudariji imajo plače po cca 860 EUR, ampak tudi zelo ohlapen del. čas, nobenih kompetenc in odgovornosti, karkoi stori, mora odobriti nadrejei, skratka še tablet ne moer predpisati pacientu, lahko mumeri talk, toliko jim žezaupajo. Če mladi zdravniki mislijo, da bodo po končanem štdiju v službi kasirali po par tisoč EUR se motijo. Veliko jih je potomcev zdravnikov in zdravnic in so navajeni na drug sandard kot potem, ko živijo sami z osemsto EUR in se jim sanje azblinijo. Tudi njihovi starši so par elt po študiju živeli s povprečno slovensko plačo oz. 105 procenti povprečja v negospodarstvu,potem pa še porodniška npr.Problem je v tem, da Slovenci ne sprejemajo razmerja, da bi zdravnik v javnem zdravstvu imel trikrat večjo osnovno plačo od povprečne, to je recimo 2600 EUR! Iz tujine imamo Sloveniji le še zdarvnike iz bivše Jugoslavije in Zakavkazja, Pojaki in Čehi gredo na Zahod, enako ej s sestrami! Sodniki iz tujine še teoretično niso možni! Zakaj se priporcih med plačami ne moremo zgledovati na Zahodu? Zato, ker je tamminimalna plača bistveno večja od naših, v absolutnem znesku, naš minimalec pa ne more bti manjši, ker bi sicer delavci umrli od pomanjkanja, že zdaj morajo dobvati humanitarno pomoč i socialne transferjem,da preživijo.Če b bil pa minimalec npr. 300 EUR in bi bia zdravniška plača 2100 EUR, bi bilo pa razmerje 1:7! Preveliko? Dejstvo je, da dobi zdravnik na kliniki za vikend dežurstvo za delo po pogodbi trikrat toliko kot če je tam v službi in dobi izplačane nadure! Vobeh primerh dre denar iz iste vreče, celo iz klinike! Tako prakticra veliko specialistov, v klniki, kjer je aposlen oddela e obvezna dežurstav, ostala pa na drugih klinikah, za veliko večji denar! Mnogi so tudi s.p.-ji, celo sindikali FIDES pogajalci!! Kiikam pač ni preotala kakšna druga pot, če so želeli popolnti pranine zunaj rednega dela!
realistka
17. 04. 2008 10.43
žalostno je to da bo jutr nekoga avto zbou al bo meu pa nesrečo in un zrdavnik ti bo rešu življenje,tvoje življenje ki je neprecenljivo, s plačo 1079€
Tonček Balonček
17. 04. 2008 10.33
Ja pa saj tudi pisatelj ne more nič brez tiskarjev ali dirigent brez orkestra, pa ima pač dirigent nekoliko večji honorar od tistega, ki udarja na triangel!
Mr_Fizl
17. 04. 2008 10.12
Tonček Balonček pravi: Najbolj smešne so teze, da kirurg sam ne more narediti nič in to jekot en razlog Je razlog če z njimi delaš vsak dan, tako podcenjevalnega odnosa do drugih delavcev v zdravstvu kot ga imajo zdravniki ne doživiš prav pogosto. Gospodje v belem pozabljajo , da brez sodelavcev ki niso zdravniki pravzaprav ne morejo napraviti prav nič. Dovolj dolgo 25 let delam v zdravstvu in stanje se samo poslabšuje. Kje so časi ko so bili v naši ustanovi zaposleni pravi ASI internisti in kirurgi, ki so razumeli povezanost poklicev v zdravstvu ne pa kot sedaj ko pričakujejo da se jih nosi po rokah.
Tonček Balonček
17. 04. 2008 08.40
Mene pa zanima, koliko sovražnikov na dan ima povprečno en slovenski vojak in kaj počnejo v generalštabu, kadar ni vojne?
pijanec22
17. 04. 2008 00.40
druid: kakšno delo je to, da ima nevrolog 10 bolnikov na dan? Da rentgen na dan dela samo 1 uro, čakalna doba pa je 30 dni? To NI normalno!
kriss714@amis.net
17. 04. 2008 00.21
Kakorkoli že, ampak Kukovičeva se je pa fajn blamirala. Pa noben kelih ne gre mimo nje, pravi. Whahahahaaa, kot bi bila županija. (pa je vseeno ali mariborska ali ljubljanska)
SEJ BO
16. 04. 2008 21.41
Ve se kdo je popustil...Janezek računa na njihove glasove,pa mu tudi oni ne bodo pomagali..ha,ha
Tonček Balonček
16. 04. 2008 21.00
Meni se zdi, da tako podvcenkevanega odnosa ni bilo niti v časih oblasti delavcev in kmetov, ko so zasmehovali intelektualce!
druid
16. 04. 2008 19.10
antares1989 se podpišem pod tebe. V Sloveniji je odnos do zdravnikov katastrofaln in tudi sam se bom takoj ko zaključim medicino podal v svet. Nazadnje bo pomankanje zdravnikov tako veliko da si bodo vse nevoščljive svinje same primorane brisati rit.....
Tonček Balonček
16. 04. 2008 17.58
LaaaLaaa, pa kaj zganjate tak cirkus s temi kirurgi, lepo vas prosim!! A na intenzivni pa zabušavajo, aiina Golniku ali kje drugje? Večine onkoloških bonikov ne zdrqavijo na Onkološkem inštitutu in večini kirurških pacientov ne operijajo odprtega srca in ne šarijo po možganih! Očitno je, da so imeli pred devetimi elti zdravniki enormno previsoke plače, če imajo zdaj še vedno enake in se vsi zgražajo nad 20 % povišanjem! Najbolj smešne so teze, da kirurg sam ne more narediti nič in to jekot en razlog!
LaaaLaaa
16. 04. 2008 17.18
saslužjo si samo kiruregi in zdravniki operaterji in vso osebje na onkološkem inštitutu in nobeden drug skusla sm si sama velik bolnice pa še to osebje na otroškem ljubljana
antares1989
16. 04. 2008 17.13
usak klinčev mizar pa avtomehanik, polagalc ploščic alpa kirkoli obrtnik več zasluž na mesec od enga priznanga kirurga. zato pa so šli najbolši al v tujino alpa privat. in pol se spet zgodi to, kar se u sloveniji nikol ne bo nehal dogajat... izobražen folk gre ven, kjer so bolši pogoji,plače in nasplošno višji standard... kaka perspektiva za državo je pol to? zaslužl bi si enkrat višje plače ne pa 12% višje! pa res mi gre na bruhanje k vidm nakladanje vas "pametnih" komentatorjev ki vse veste o politiki in o tem kolk si zdravniki zaslužjo plače... katastrofa! da vas ni sram, a vas delavc za urihta ko se rasfukate u nesreči al zdravnik k dobi u povprečju 1000€ na mesec?? mal poglejte kake plače so u eu pa u ameriki...u zda ma ena klinčeva nižja medicinska sestra višjo plačo k pr nas zdravnik... tam so povprečne letne plače okol 125 000 € v manjših krajih - v NY tut 200 000€, pa zdelte to z 12imi mesci (če bote znal)... pa ko se bote mal začel zavedat pomembnosti pa tega kolk ubistvu nardijo tti "pogoltni" zdravniki za vas se pa oglaste.... me prou zanima kolk od vas bi nardil 6 let medicine (samo študija) pol pa še sekundariat pa specializacijo ipd.... pa ne me ti tamle filat z izobraženo elito... res, en pravnik alpa ARHITEKT se res lahk primerja z nekom k ti lajf rešuje... bravo bravo bravo!
mik1
16. 04. 2008 15.59
Ker nekateri govorite o bajnih številkah, lahko povem, da ima mož specializant kirurgije, ki je že napredoval v višji plačilni razred približno 1.200 eur neto plače. To je plača brez dežurstev, malice in prevoza, vendar Z VSEMI DODATKI (zdravniški dodatek, nek dodatek za pogoje dela in ne vem, kateri vse še). Se pravi primerljiv podatek z nekom drugim, ki dela 40 ur tedensko. Verjamem, da se noben zdravnik ne bi pritoževal, če bi imel 2.500 eur neto brez dežurstev, kot nekateri tukaj mislijo. Resnica je ta, da mož npr. tudi z vsemi mesečnimi dežuranji, ki jih opravi, ne zasluži 2.500 neto!
druid
16. 04. 2008 15.12
Najbolj na živce mi gre to k se pritožuje folk, ki dvomm da je že vidu notranjost fakultete. Medicina se dela 12 let, da končno specializiraš, gre se za izredno zahtevn študij - medtem ko se pravniki tam neki piflajo na pamet... Delajo pa počasi zato ker jih manjka vsaj 1000 - ste mogoče že slišal za sorazmerje števila zaposlenih in upravljenega dela? in če bo šlo tko naprej bo vse več zdravnikov odhajalo v tujino, kjer so spoštovani, tukaj v Sloveniji te pa vsak klošar v glavo jebe.