Slovenija

Vidoni bi šel tudi pred evropsko sodišče

Ljubljana, 08. 07. 2008 15.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijanski Vidoni, ki se je potegoval za gradnjo predora Markovec, je prepričan, da so tuja podjetja "tukaj samo zato, da znižujejo cene".

Njihova ponudba je po besedah pooblaščenca Mihe Šipca cenovno najugodnejša, zato upajo, da se bo Dars ponovno odločil zanje. Enkrat se je sicer že, vendar je Državna revizijska komisija Darsovo izbiro razveljavila. Vidoni je lahko še enkrat izbran za izvajalca del, pri čemer pa svetovalec te družbe Erminio Avanzi ostaja pesimističen. Po njegovem mnenju tuja podjetja niso enako obravnavana kot domača in so "tukaj samo zato, da znižujemo cene, potem pa ne opravljamo nobenih poslov“.

Če za gradnjo predora Markovec ne bo izbrana družba Vidoni, namerava ta vložiti postopek za revizijo, v skrajnem primeru pa zadevo reševati tudi pred evropskim sodiščem.
Če za gradnjo predora Markovec ne bo izbrana družba Vidoni, namerava ta vložiti postopek za revizijo, v skrajnem primeru pa zadevo reševati tudi pred evropskim sodiščem. FOTO: Kanal A

Avanzi pravi, da je dokumentacija italijanskega konzorcija z Vidonijem na čelu zdaj popolna. "Še vedno upam, da bo izbran Vidoni. Če ne bomo izbrani, bomo posegli tudi po varstvu pravic na evropskem sodišču," je napovedal. Če bi namreč Dars za izvajalca izbral slovenski konzorcij, bi moral ugotoviti, da Vidoni nima referenc, te pa po zagotovilih pooblaščenca niso sporne.

Revizija bo še odložila začetek gradnje

V primeru, da ne bo izbrana, družba Vidoni napoveduje revizijo postopka. Že prejšnjič razveljavitev po mnenju Šipca ni bila upravičena. "Dokument, ki ga izdaja organ iz Italije po italijanskem pravu in praksi, je treba interpretirati po italijanskih pravilih. Naš osnovni argument je v tem, da je komisija dokument presojala po slovenskem pravu in zato je bila njena odločitev napačna. Vidoni je sicer komisiji nato predložil vrsto pojasnil, iz katerih sledi, da dokument sledi zahtevam iz razpisne dokumentacije," je zatrdil.

Če bi Dars izbral SCT in Primorje, bi to moralo tudi pomeniti, da je njuna ponudba brez pomanjkljivosti. Ena od težav pa je po besedah Šipca že to, da mora ponudnik izkazati, da ni v kazenskem postopku zaradi suma storitve kaznivega dejanja v zvezi s podkupovanjem. "Ne bi želeli prejudicirati, kako se bo zadeva rešila, napovedujem pa, da bomo to vprašanje v reviziji odprli," je poudaril Šipec.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Chaparral M
09. 07. 2008 14.54
Zakaj bodo izbrali SCT?? Ker imajo dobre reference, še posebno iz Šentvida.... BANDA
Ro-Zy-YoZi
09. 07. 2008 11.08
Zadnji čas, da jim jih nekdo napne in se pokaže kako se dela če pri tako občutljivih poslih naša matična država ne upošteva zakona,m ki regulira tovrstne posle. Ta vlada je zakon celo spremenila, dopolnila in ga izboljšala ampak glej ga zlomka ravno pri cestah, ki jih bodo odplačevali naši vnuki imamo pa največje težave, primanjklajej, odlive denarja v neznane destinacije, aneksirane posle in ob vseh teh nereferenčnih izkušnjah me čudi, da vladne službve ki vodijo tovrstne posle aktivnosti ne zavarujejo tako kot to predvideva njihov ZJN....TO JE F A R S A!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nIČ NISO BOLJŠI OD LDS-A
resslovenka
09. 07. 2008 09.09
Ja DARS bi bilo treba tudi malo počistit! VIDONI naj gre kar na evropsko sodišče, ima prav. Dajmo ugibat, kam bo šla razlika med najcenejšim ponudnikom in Zidarjevim SCT-jem. A nas majo res za takšne bebce, ali kaj?
za_ra
08. 07. 2008 23.07
Če bo Dars izbral STC, potem že vemo kam pes taco moli!
Tonček Balonček
08. 07. 2008 20.16
Zidar je kriv, da je Vidoni cenejši, razlika v ceni je pa pač strošek za motivacije tem rdečkarjem na DARSU in Ministrstvu! Janša in vladna ekipa se trudijo v nenehni borbi proti tajkunom, na DADRS-u pa takole! Še dobro, da bodo spet zmagali na volitvah, na ključnih položajih bodo ostali isti judje, ki so že izdatno "motivirani", sicer bodo stroški gradnje še višji, kar bomo morali seveda plačati davkoplačevalci!
theodorise
08. 07. 2008 19.44
Ni mi jasno zakaj se daje prednost ponudniku, ki ni najcenejsi in se je v bliznji preteklosti izkazal s tem, da ne zna graditi predorov. Kaka kuhna je tu po sredi, meni sploh ni jasno.