Slovenija

Ko udari nevarna strela

Ljubljana, 17. 07. 2009 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Sloveniji strele letno udarijo do štiri osebe. Poškodovancu lahko zastane srce, praviloma neha dihati. Preberite, kako lahko pomagate in rešite življenje!

Tudi letos poleti nam vreme ni prizaneslo. Poletna neurja so vse pogostejša, za seboj pa nemalokrat pustijo veliko škode. Posebno nevarni so udari strele, ki lahko poškodujejo ali celo ubijejo tudi človeka, strele pa zanetijo tudi požare, poderejo drevesa, električne drogove in povzročijo druge nevšečnosti.

Strela
Strela FOTO: Reuters

Nevihte s strelami se najpogosteje pojavljajo popoldne v vročem in vlažnem vremenu, predvsem spomladi in poleti. Strela je električni tok in elektrika vedno išče najhitrejšo pot, da doseže zemljo. Na svoji poti do zemlje pogosto izbere vodo, kovinske predmete, drevesa ali ljudi, ki stojijo na prostem, ker so dobri prevodniki elektrike, so zapisali na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ). Strela lahko udari na isto mesto tudi večkrat.

Poškodbe zaradi udara strele

V Sloveniji službe nujne medicinske pomoči vsako leto zaradi udara strele obravnavajo od ene do štirih oseb. V obdobju 2005–2007 so zabeležili tudi smrtni primer.

Pri poškodovanih pride zaradi udara strele  največkrat do zastoja srca in prenehanje dihanja, vendar ob ustrezni prvi pomoči večina poškodovancev preživi. Na IVZ ocenjujejo, da je smrtnost 15–20 odstotna. Poleg tega poškodovanci pogosto utrpijo opekline, okvare živčnega sistema, zlome kosti, izgubo sluha, vida, zmedenost, nezavest, izgubo spomina. Čeprav je poškodovanec videti le osupel ali omamljen, nima pa vidnih poškodb, je treba poiskati zdravniško pomoč, še opozarjajo. Nekatere okvare notranjih tkiv, npr. živčevja, žil, srca, imajo lahko resne posledice, ki se pokažejo šele čez nekaj časa.

Kaj lahko naredimo?

Strela lahko udari tudi 16 kilometrov stran od nevihtnega oblaka. Kadar slišimo udar strele, smo že v njenem dosegu in moramo poiskati varno zavetje. Če nas nevihta preseneti na prostem, moramo poiskati najbližje varno zatočišče. To nam nudijo objekti s tlemi, streho in zidovi, npr. hiša, šola, trgovina.

Nevihta nad Domžalami-6
Nevihta nad Domžalami-6 FOTO: Zoran Hrovat

Na IVZ opozarjajo, da kioski, nadstreški, odprte garažne hiše, šotori, steklenjaki in druga na pol odprta ali majhna poslopja, ki nimajo električne in vodovodne napeljave, niso varni.

Varno zatočišče lahko najdemo tudi v avtomobilu s trdo streho, kombiju, avtobusu ipd. Ko smo v avtomobilu, zaprimo vrata in okna in se ne dotikajmo kovinskih površin. Prav tako ne uporabljajmo radia ali telefona, saj strela lahko udari v anteno in nas poškoduje.

Kaj če nas nevihta ujame na cesti ali v vodi?

Če nas nevihta preseneti med vožnjo, ustavimo avtomobil ob robu cestišča. Če vozimo motor, poiščimo zavetje pod nadvozom, saj so ti običajno primerno ozemljeni, nato pa se umaknimo stran od motorja. Če je le mogoče, ostanimo na suhih tleh. Če smo na kmetijskem stroju, ga takoj zapustimo. Če plavamo v vodi ali smo na čolnu, gremo takoj iz vode, se od nje oddaljimo in poiščemo varno zavetje v objektu ali avtomobilu. Če smo daleč od obale, se sklonimo čim nižje v čolnu in se ne dotikajmo vode. Zatočišče lahko zapustimo šele 30 minut po zadnjem udaru strele.

Kaj pa če varnega zatočišča ni?

Med nevihto ne smemo iskati zavetja pod visokimi, samotnimi objekti, npr. pod drevesom ali manjšo skupino dreves. Če smo v času nevihte v gozdu, se pomaknimo pod najnižja drevesa.

Če varnega zatočišča ne najdemo v bližini, poiščimo čim nižji predel, npr. jarek, strugo. Poskusimo se namestiti čim niže, vendar ne smemo ležati na tleh s celim telesom. Počepnimo tako, da stojimo na tleh samo s stopali ali na prstih. Stopala naj bodo čim bolj skupaj. Glavo spustimo na kolena, zaprimo oči in si pokrijmo ušesa. Če imamo pri roki podlogo iz neprevodne pene ali gume, stopimo nanjo.

Če smo v času nevihte doma

Če smo med nevihto doma, moramo pred nevihto izklopiti vse električne naprave, ki jih ne potrebujemo nujno. Umaknimo se stran od oken in zunanjih vrat, skozi katera lahko neposredno udari strela. Stacionarnega telefona ali računalnika z modemom ne smemo uporabljati. Pred udarom strele je varna klet, vendar ne smemo ležati na betonskih tleh ali se dotikati betonskih sten, ker verjetno vsebujejo kovinske mreže.

Strela nad Celjem
Strela nad Celjem FOTO: Jan Strmole

Ker lahko električni tok potuje skozi različne napeljave, se umaknimo od vodovodnih armatur, plinskih napeljav, električnih napeljav, pralnega in sušilnega stroja in telefonov. Na IVZ še opozarjajo, da se med nevihto ne smemo tuširati, kopati ali pomivati posode, prav tako ne smemo uporabljati električnih orodij ali naprav, z delom na prostem pa lahko nadaljujemo šele 30 minut po zadnjem udaru strele.

Kaj če človeka udari strela?

Poškodovanec, ki ga je udarila strela, nima električnega naboja in se ga lahko takoj dotaknemo.

Če nekoga udari strela, takoj pokličimo službo nujne medicinske pomoči, saj potrebuje poškodovanec takojšnjo pomoč. Najbolje je, da ga prenesemo v varno zavetje. Če sumimo na poškodbo hrbtenice, poškodovanca ne premikamo. Če je poškodovanec le opečen, lahko v času do prihoda reševalcev oskrbimo opekline (sterilno jih prekrijemo). V hladnem vremenu in dežju podložimo pod poškodovanca odejo in ga pokrijemo, da se ne podhladi.

Pri nezavestnem poškodovancu preverimo tudi dihanje in srčni utrip:

- kadar nezavesten človek diha in ima srčni utrip, ga položimo v bočni položaj za nezavestnega;

Tudi v primeru, da človek, ki ga je udarila strela, ne kaže znakov poškodb ali drugih sprememb, je nujno, da ga pregleda zdravnik!

- kadar nezavesten človek ne diha, sprostimo dihalno pot. Če to ne pomaga in človek še vedno ne diha, takoj začnemo z zunanjo masažo srca in z umetnim dihanjem usta na usta.

Če električno napravo zajame ogenj

Če električno orodje ali napravo zajame ogenj zaradi udara strele, najprej poskusimo izvleči vtič, odvijemo varovalko ali prekinemo tok v električni omarici. Električne naprave, ki je zagorela, ne smemo gasiti z vodo, temveč uporabimo gasilni aparat na prah. Če ognja ne moremo pogasiti, pokličemo gasilce in zapustimo objekt.

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mawsyy
17. 07. 2009 14.05
-1
Se ni za hecat... mene je ze dvakrat skori pocla - v prvo je udarla v dimnik nad mano, v drugo pa nevem kam tocno, ker je bla ena sama svetloba, mislim da je blo zelo blizu. nevihta je bila oddaljena ene 5 do 10km. Prej sem vedno po balkonu skakala in gledala strele, ki so mimogrede nekaj najlepsega v naravi, zdaj pa se najraje umaknem nekam v notranjost hise.
roaddogg
17. 07. 2009 10.16
Tale filmček je pa totalno gnil.. Prou eno nasilno "mašenje prostora"..
halek
17. 07. 2009 10.07
Če strela udari direktno v človeka mu ne moreš več pomagati že zaradi opeklin. Če pa udari blizu njega pa je možnost da ga oživiš..
storm29
17. 07. 2009 09.51
preživeti udarec strele je čudez. razn če maš i-pod okol vratu(-:
jest001
17. 07. 2009 09.32
-1
kdo vam pa daje zdravstvene podatke? mislim da vsi ki kolikor toliko poznajo ukrepe prve pomoči vedo, da opeklin nikoli ne le pokrijemo, saj se lahko sterilna preveza spoji z ožgano kožo...če ne veste kaj pišete raje ne pišite ničesar...prav tako je z oživljanjem...koloko ljudi pozna pravilne ukrepe?
mlezvar
17. 07. 2009 09.13
Uporabite aparat na prah... - ja, če hočete narediti štalo iz stanovanja!:D Elektriko bo takoali tako izključilo, v nasprotnem primeru napravo izključite vi - in uporabite bioversal. Vsaj ne bo potrebno klicati gasilcev.. :)
polo19sdi
17. 07. 2009 09.11
Res poučno. Kmalu bo izšel priročnik preživetja 24ur.com
peregrinus
17. 07. 2009 09.04
V celotnem članku je glagol "udariti" uporabljen nepravilno. Strela ne "udari človeka", ker nima roke, s katero bi to naredila, ampak "udari v človeka".
peregrinus
17. 07. 2009 09.03
"Če nas nevihta preseneti med vožnjo, ustavimo avtomobil ob robu cestišča" - Ja kakšen nasvet pa je to? Kaj bi se dogajalo na naših cestah, če bi to vsi počeli med nevihto?
jezni_jezek
17. 07. 2009 08.54
vedno ko začne neurja jaz se skrijem v omaro in sem tam dokler ne mine.Enkrat sem celo zaspala notri pa so me po hiši iskali jaz pa v omaro
Tomaž Poga?nik
17. 07. 2009 08.50
sorry milsim mona133 in ne 113
Tomaž Poga?nik
17. 07. 2009 08.49
mona113, mišljen ja za večja orodja in stroje. Zaradi fena že ne bo šel noben zbežal ven.
storm29
17. 07. 2009 08.46
navarne, sam prekrasne.
Tomaž Poga?nik
17. 07. 2009 08.46
poučno, držite se navodil kako je treba ravnati kadar so strele prisotne
0Artur0
17. 07. 2009 08.39
Kaj?! 4 osebe naleto rukne strela?
mona133
17. 07. 2009 08.38
+1
zadnji odstavek ja in kaj če ti fen zagori boš zbežal ven iz objekta in pustil bajto da zgori.