Slovenija

Magnificova ekipa neuradno že odpisala Tivoli kot lokacijo koncerta

Ljubljana, 17. 07. 2024 14.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Glede koncerta Magnifica v ljubljanskem Tivoliju, na vidiku še ni nobenega dogovora. Neuradno pa naj bi glasbenikova ekipa lokacijo v mestnem parku že odpisali. Svetnica Vesne Jasminka Dedić pa je vložila predlog za razpis občinskega referenduma o noveli odloka o krajinskem parku Tivoli. Ob tem je dejala, da pobuda ni usmerjena proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, ampak želijo z njo podpreti zavod za varstvo narave. Ministrstvo pa so pozvali, naj o koncertu Magnifica v Tivoliju odloči strokovno.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Belhar o koncertu v Tivoliju
    03:44
    Iz 24UR ZVEČER: Belhar o koncertu v Tivoliju
  • Iz 24UR ZVEČER: Koncerta v Tivoliju naj ne bi bilo
    03:47
    Iz 24UR ZVEČER: Koncerta v Tivoliju naj ne bi bilo
  • Iz 24UR: Koncert Magnifica v Tivoliju
    03:07
    Iz 24UR: Koncert Magnifica v Tivoliju

 

Svetnica Vesne Jasminka Dedić je na novinarski konferenci pred zavodom za varstvo narave pojasnila, da so predlog za občinski referendum vložili, ker je mestni svet Mestne občine Ljubljana (Mol) s spremembo odloka določil, da organizatorjem določenih prireditev za pet lokacij v krajinskem parku Tivoli Rožnik in Šišenski hrib ni treba pridobiti predhodnega soglasja zavoda za varstvo narave.

Poleg tega je odlok do sedaj dovoljeval, da se javne prireditve na tem območju izvajajo ob predhodnem soglasju zavoda, s spremembo odloka pa bi na določenih lokacijah lahko izvajali vse prireditve, torej tudi prireditve komercialne in zasebne narave, če bi organizatorji pridobili dovoljenje občine. "To pa na stežaj odpira vrata vsem mogočim klientelističnim in koruptivnim praksam, ki so v osemnajstih letih županovanja Zorana Jankovića že pridobile domovinsko pravico v Ljubljani," je prepričana svetnica.

Dedić je še poudarila, da s predlogom za referendum ne branijo le krajinskega parka Tivoli, temveč tudi neodvisnost in avtonomijo zavoda za varstvo narave in ostalih državnih strokovnih institucij. "Če bo ministrstvo ugodilo pritožbi organizatorja, bo poslalo jasno sporočilo vsem slovenskim županom in županjam, da lahko na področju varstva tako naravne kot kulturne dediščine zaobidejo mednarodne konvencije, slovensko zakonodajo in evropsko zakonodajo," meni Dedić.

Pobudo Dedićeve sta sopodpisala še mestna svetnica Tina Bregant (SLS) in mestni svetnik Jasmin Feratović (Piratska stranka). Feratović je v izjavi za javnost poudaril, da bi o prireditvah v Tivoliju morala odločati neodvisna stroka, ne pa uslužbenci občine. "Jankovićevega klientelizma in samovolje kot član opozicije nisem pripravljen tolerirati. Gre za očitno zlorabo postopkov, zakonodaje in mestnega sveta," je zapisal.

Tivoli
Tivoli FOTO: Shutterstock

Drugi predlog za razpis občinskega referenduma pa je vložilo več kot sto občanov. "Ko sem slišal za županov predlog odloka o krajinskem parku, sem si kot marsikateri Ljubljančan rekel, da tega mestni svet ne bo izglasoval," je pojasnjeval sovlagatelj pobude Saša Đorđević. Ko je mestni svet to vendarle podprl, pa je bilo takoj jasno, da je treba nekaj ukreniti, je dodal.

Župana Jankovića je pozval, naj odlok razveljavi, s čimer bi preprečili referendum. "Tako bomo meščani lahko uživali v krajinskem parku ob vrhunskih javnih prireditvah in dogodkih. Koliko, kdaj in v kakšnem obsegu bodo ti dogodki potekali, pa mora na koncu presoditi dotična stroka, saj je Tivoli v prvi vrsti krajinski park in še in šele nato vse ostalo," je poudaril.

Sovlagatelj pobude Arne Vehovar pa je poudaril, da je "povsem nesprejemljivo", da je mesto spremenilo odlok po tem, ko je strokovna institucija, pooblaščena za varovanje narave v parku, ki ne popušča političnim pritiskom, dvakrat argumentirano zavrnila izvedbo koncerta. Mateja Kocjan iz zavoda za varstvo narave, ki se je konferenci pridružila naknadno, se je pobudnikom referenduma zahvalila. Zatrdila je, da zavod svojih odločitev ne sprejema glede na to, kdo je organizator. "Gre za to, kakšen je vpliv na naravo," je pojasnila.

Župan Zoran Janković je že ob napovedi vložitve predloga za občinski referendum dejal, da imajo svetniki to pravico. Mestni svet bo svetniško pobudo za razpis referenduma obravnaval na septembrski seji. Če mestni svet lahko zavrne pobudo, ki jo vloži svetnik, pa zakon o lokalni samoupravi določa, da mora razpisati referendum, če je zahteva podprta s petimi odstotki volilnih upravičencev v občini.

Občani bi sicer odločali o vprašanju, ali so za to, da se uveljavi odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, ki ga je mestni svet po hitrem postopku sprejel 1. julija.

Zavod za varstvo narave je prošnjo organizatorja koncerta Magnifica v Tivoliju dvakrat zavrnil zaradi škodljivih vplivov na naravne vrednote krajinskega parka. Organizatorji Magnificovega koncerta, ki je napovedan za 31. avgust, zdaj čakajo na odločitev ministrstva za naravne vire in prostor, kjer so napovedali, da bodo o njej predvidoma odločili ta mesec.

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smuuki
19. 07. 2024 10.02
+1
Drug primer neenakosti pred zakonom. Alkohol, droge se lahko odkriva, preverja povsod. Na delovnem mestu, v prometu. To velja skoraj za vse. Spet izjeme za zakonodajalca. Kjer bi morali biti za vzgled, kjer bi morali zbrani,modri,trezni, čisti pripravljati zakone za njih nič prej naštetega ne velja. Njim izjemoma dovoljeno vse. Lahko našmrkani, opiti opravljajo svoje delo. Kako ga taki opravijo vidimo vsak dan sproti. Prvo delo ukiniti izjeme
Smuuki
19. 07. 2024 09.57
+1
Čemu pišemo zakone,pravilnike če ne velhajo za vse. Meni je vseeno se sme v tivoli ali ne. Karkoli je dogovorjeno mora brez izjem veljati za vse. To delanje izjem uničuje ljudem vero v pravno državo. Kar velja za večino je verjetno zgolj naključje da se delajo izjeme za srbske priimke. Zakaj pa? Osebno sem mnenja, da je pri nas občutno preveč prepovedi. Če pa že so ni izjem in pika. Tudi v statutu veteranskih organizacij so v statutu zapisane izjeme kar zagotovo ni prav. Napisanih je kup pravic na koncu pa stavek. To velja le za udeželence nob za veterane slovenske vojne izjemoma ne. Prav iz tega razloga so temelji pravne države zminirani. Izjeme so verjetno spet po naključju levosučni. Za desnosučne veljajo vse omejitve za levosučne izjemoma drugače. Drug primer. Za civile veljajo pravila obvezno šolstvo, delo,plačevanje davkov in prispevkov, sankcije v primeru kršitev ter dosledno izvajanje sankcij. Za manjšino povsem druga pravila. Sicer napišejo kazen ki pa ni nikoli plačana in nikoli iztirjana. Rubežniki oberejo civile v naseljih se še nikoli niso pojavili. Spet izjeme. To ne vodi nikamor. To povzroča anarhijo in temu kmalu sledijo nemiri in nasilje. Vse to ni naključje ampak v naprej pripravljen scenarij. Ko pride do konflikta spet kaznovan slovenec drugih se kazni ne dotaknejo. Začaran krog
zdravkob
18. 07. 2024 09.46
+1
Dedić?! In ostali, sami Srbi so se spravili na Jankovića! So se tako asimilirali, da mislijo, da se lahko spopadajo med sabo tako kot Slovenci?! haha.
Primula1
18. 07. 2024 08.38
+3
Meni ni jasno, kako za drekovod C0 ni mogoče razpisati referenduma, če ga je mogoče zaradi enga hrošča?
Jožajoža
18. 07. 2024 08.11
-8
Ne moreš verjet,kako podli so janšisti.slovencem bi po moje najraje ukinili,jim prepovedali živet,jest,se zabavati.....to so nam belili 2020-2₩20.pa smo jansizem preživeli.7000 jih ni
Castrum
18. 07. 2024 08.33
+4
Hehe, joužek spet ne razume....nikjer ni SDS a on jih vidi...🤣🤣
Jožajoža
18. 07. 2024 09.34
-2
Malo se pozanimaj,kako gonjo so hanšisti in njihovi mediji uprizorili proti magnifiku in županu Jankoviču
videmc1
18. 07. 2024 16.18
Tipični komentar levičarsko mafijskih podpornikov nereda in uničevanja narave
medŠihtom
17. 07. 2024 21.58
+6
obadva sta antipatićna srbjanca naduvana jankovic in pešut, ni neke razlike.
Semek
17. 07. 2024 21.56
+11
Pa kaj je on sploh... Naj dela koncerte drugje.. jankovica naj si potisne v ....
medŠihtom
17. 07. 2024 21.56
+7
ćifurji raus
Reši se kdor se more
17. 07. 2024 21.56
+9
Jah, tud Zoki ni vsemogočen😂
ZIPPO
17. 07. 2024 21.47
+7
ZAKAJ se kanal C02 še gradi, če je sodišče reklo, da se MORA GRADNJA ZAUSTAVITI???? A ta koncert je večji PROBLEM kot kanal???? Jankovičeva mafijska posla. Spet.
Jon Bacek
17. 07. 2024 21.45
+7
Kako bo ministrstvo odločilo strokovno, če so tam politični kadri, večinoma nestrokovni.
Magic-G-spot
17. 07. 2024 21.44
+7
Domov naj gre.
love and flowers
17. 07. 2024 21.41
+8
Pa naj bo referendum ... ker tisti, ki so proti Jankoviću, bodo imeli možnost, da se mu vsaj tukaj uprejo. Ne gre tukaj osebno proti glasbeniku, naj se ve.
cerob
17. 07. 2024 21.16
+10
Roberto upam da ti zaradi tega ne bo zastala gradnja tvoj vile.
Prijazna
17. 07. 2024 21.10
+7
Sama si želim ,da bosta na koncertu naša asa Robi in Tina.Pa seveda tudi Zoran.
Svetlana na brezovi metli
17. 07. 2024 21.30
+1
antar
17. 07. 2024 21.08
+15
Resno me skrbi za Jankovičevo psihično stanje, zna biti resno bolan ker sprejema odloke zaradi kapric posameznikov. Umsko zdrav čkovek ne bi kršil zakonodaje zaradi tega. Postavljanje svojih ,,zakonov,, nad državnimi in evropskimi je kvečjemu delo psihopatov ali pa mafije.
Vrhovni poveljnik
17. 07. 2024 21.06
+19
Magnifico res pokadi več trave, kot bi je tam pohodili, a koncert res ne sodi v krajinski park.
PREDSIGNAL69
18. 07. 2024 14.13
+1
Magnifico ne kadi trave. Denar od koncerta bi itak porabil za zdravstveno oskrbo svoje hudo bolne žene.
malapo
17. 07. 2024 21.06
-6
Edina težava v Sloveniji je v tem, da je vsaka glivica več vredna, kot človek.
Pig Brother
17. 07. 2024 21.03
-3
Od magnifica koncert je problem, sosežig v Anhovem in drugih lokacijah pa ni. Zdej pa vi men povejte kdo je tu nor. Če sm jaz, grem jutri v LJ polje kot samoprijavitelj.
Fokus
17. 07. 2024 20.53
+3
Balkanski prepotentni coptarji, naj konctrujejo tam od koder so se privlek...