Slovenija

Verheugen na obisku v Sloveniji

Ljubljana/Bruselj, 06. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na obisku v Sloveniji je evropski komisar za širitev Günter Verheugen. Kot pravi, namen njegovega obiska ni sodelovanje v kampanji pred referendumom o vstopu v Evropsko unijo, temveč pojasnjevanje prednosti članstva.

Günter Verheugen
Günter Verheugen FOTO: Reuters

Slovenija si je, po Verheugenovih besedah, kot vodilna kandidatka izborila dobre finančne pogoje, članstvo pa majhne države po vplivu enakovredno postavlja ob bok večjim. Zamud v urniku vključevanja ne bo, pravi, nedavni podpis proameriške vilinske izjave pa ne more vplivati na slabši položaj Sloveniji v Uniji.

"Evropejci potrebujemo drug drugega. Močni smo, če smo združeni in najbolje se nas sliši, če govorimo z enim glasom. Poleg miru, stabilnosti in blaginje ima članstvo Slovenije v Evropski uniji zanjo tudi simbolni pomen, saj se bo pridružila evropski družini narodov, kamor je vedno tudi spadala. V naslednjem mandatu Evropske komisije pa bo Slovenija imela tudi svojega komisarja. Mislim, da ne pretiravam, če rečem, da je srce Slovenije v Evropi. Prišel je čas, da Slovenija enakopravno sodeluje v evropskem projektu kot zaupanja vreden in nepogrešljiv partner," meni Verheugen.

Prodi: Širitve EU ne more ustaviti nič več

V petek v Slovenijo prihaja tudi Romano Prodi
V petek v Slovenijo prihaja tudi Romano Prodi FOTO: Reuters

Širitve Evropske unije ne more ustaviti nič več, Slovenija pa bo z vstopom v povezavo dobila jasno perspektivo za prihodnost, je v Bruslju dan pred obiskom v Sloveniji menil predsednik Evropske komisije Romano Prodi. "Urnik za širitev je začrtan. Pristopna pogodba med EU in novimi članicami, tudi Slovenijo, bo podpisana aprila. Naprej gremo kot vlak in na poti ne vidim nobenih ovir," je zatrdil Prodi.

Ob tem je predsednik komisije izrazil veselje, da so pristopna pogajanja že uspešno končana. Toda, je opozoril, zdaj je čas za izpolnjevanje v pogajanjih sprejetih zavez. "A v primeru Slovenije težav ne vidim," je dodal. "Vstop države je pozitiven tako za Slovenijo kot EU," je tudi poudaril Prodi in kot primer navedel slovensko-italijanske odnose. "V preteklosti sta imeli Slovenija in Italija veliko problemov, zdaj pa vedno tesneje sodelujeta. Nekaj problemov v samem okolju je še, a s tesnim sodelovanjem bodo ti rešeni," je dejal.

Ob poudarku, da se v notranja vprašanja države ne želi vmešavati, je predsednik Evropske komisije danes izrazil optimizem glede referenduma o vstopu Slovenije v EU, ki bo 23. marca, in sicer prvi v srednje- in vzhodnoevropskih državah kandidatkah. "Sem optimist. Država ima preteklost in perspektivo za prihodnost. Glas ljudi pa je zdaj zelo pomemben," je poudaril Prodi.

V Slovenijo pa namerava v času referendumske kampanje Prodi prinesti tri glavna sporočila. "Prvo je jasno: živimo v času globalizacije, kjer mora vsaka država imeti močan krog prijateljev. Sama ne more preživeti - to velja za Nemčijo, Francijo, še toliko bolj pa za Slovenijo," je razložil. "Moje drugo sporočilo pa je: Evropa je doslej živela v času vojn, zdaj pa ima prvič v zgodovini priložnost biti združena po demokratični poti. Slovenija se bo demokratično odločila, ali želi v EU. Ljudje se bodo odločili, ali želijo biti varni, in to na podlagi pogodbe, s katero si deliš tudi gospodarstvo, trgovino in institucije," je nadaljeval. "Tudi tretje sporočilo je jasno: Evropa na svetovnem odru postaja vedno pomembnejši akter. Širitev je velika priložnost za mir, pri tem pa bo država lahko ohranila svojo zgodovino, kulturo, tudi ceste," je dejal Romano Prodi.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA