Slovenija

Veliko zanimanja za sodelovanje

Ljubljana, 02. 10. 2007 15.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prve protidobave iz posla s Patrio so že sklenjene. Obrambno ministrstvo trdi, da so že koristi za slovensko gospodarstvo.

Delo oklepnikov
Delo oklepnikov FOTO: POP TV
Med slovenskimi podjetij za sodelovanje v okviru dogovorjenih protidobav s Patrio je veliko zanimanja. Še največ ga je v avtomobilski in kovinski industriji, čeprav imajo enak dostop vse panoge. Simona Munda

V okviru sistema protidobav, dogovorjenega ob nakupu 135 oklepnikov finske Patrie, je bilo od začetka leta sklenjenih več pogodb, a konkretnih številk ni mogoče izdati, saj gre za poslovno skrivnost, je povedala odgovorna za protidobave na ministrstvu za obrambo Simona Munda. Doslej so pogodbe sklenili v kovinski industriji, gradbeništvu in elektroniki, medtem ko je v pripravi še posel s področja turizma, je pojasnila. V 10 letih naj bi tako sklenili za 232 milijonov evrov poslov.

Finska družba Patria, ki bo Sloveniji dobavila 135 oklepnikov 8X8, skupaj z DDV vrednih dobrih 278 milijonov evrov, je dogovore s slovenskimi podjetij začela še pred podpisom pogodbe z obrambnim ministrstvom konec lanskega leta, slednje pa je s programom protidobav začelo v začetku letošnjega leta, je povedala Munda.

'Že koristi za slovensko gospodarstvo'

Po njenih besedah nakup oklepnikov tako slovenskemu gospodarstvu že prinaša koristi, saj so doslej uspeli realizirati nekaj več pogodb, kot so načrtovali. Koliko poslov in v kakšni višini, ni želela izdati, češ da gre za poslovno skrivnost. Pojasnila je, da naj bi Slovenija v 10 letih sklenila za 232 milijonov evrov protidobav, od tega 30 odstotkov v okviru sodelovanja pri proizvodnji oklepnikov, 70 odstotkov pa z izvozom slovenskih izdelkov na Finsko.

Ker nekatera slovenska podjetja načina delovanja sistema protidobav še ne poznajo, ministrstvo za obrambo na različnih delavnicah pojasnjuje principe sklepanja tovrstnih poslov. Tako je Munda spregovorila pred več kot 40 predstavniki različnih slovenskih in finskih podjetij, ki so se udeležili delavnice kovinske in kovinsko-predelovalne industrije o možnostih sodelovanja pri oddajanju del slovenskim poddobaviteljem.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.