Slovenija

'Veliko vrst, en planet, ena prihodnost'

Ljubljana, 05. 06. 2010 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Veliko moramo še postoriti na obveščanju in izobraževanju vseh akterjev varstva okolja," ob svetovnem dnevu okolja opozarja okoljski minister Žarnić. Dan okolja je eno glavnih sredstev ZN za dvigovanje zavesti o okolju v svetu.

Minister Žarnić: Za učinkovito soočenje z globalnimi izzivi se moramo še bolj opreti na načela svobode, enakosti in pravičnosti.
Minister Žarnić: Za učinkovito soočenje z globalnimi izzivi se moramo še bolj opreti na načela svobode, enakosti in pravičnosti. FOTO: POP TV

Na današnji dan obeležujemo svetovni dan okolja, ki letos poteka pod geslom Veliko vrst, en planet, ena prihodnost in je posvečen mednarodnemu letu biotske raznovrstnosti. "To geslo vabi k razmisleku o našem upravljanju in ravnanju z naravnimi viri," je ob današnjem dnevu poudaril minister za okolje in prostor Roko Žarnić.

Žarnić opozarja, da se v globaliziranem svetu za zaveso gospodarske krize že vidijo obrisi novega razporejanja dostopnosti do naravnih virov. "Ohranjanje biotske pestrosti, izvajanje ukrepov proti klimatskim spremembam, ohranjanje ekosistemskih storitev so podlaga za povečevanje kakovosti življenja prebivalcev. Torej stopnje blaginje naše družbe, ki je neposredno vezana na dostopnost naravnih virov. In če je kaj odgovornost politike, je prav delovanje za višjo stopnjo blaginje za vse," je izpostavil minister.

Za učinkovito soočenje z globalnimi izzivi se moramo še bolj opreti na načela svobode, enakosti in pravičnosti. Le tako bomo ohranili potrebno družbeno stabilnost, tako iskano v času padca gospodarske rasti in tržnih pretresov, je prepričan minister.

V Sloveniji se po Žarnićevem mnenju nahajamo v obdobju izgradnje potrebne infrastrukture za ravnanje z odpadki in čiščenje odpadnih voda. "Veliko moramo še postoriti na obveščanju in izobraževanja vseh akterjev varstva okolja. Vključevanje vsebin okolja na dnevne rede energetike, kmetijstva in prometa je izziv in priložnost, ki obeta, da bodo cilji okoljske politike res doseženi," je poudaril in dodal, da je za to potreben izjemen napor in marsikdaj tudi pogum.

Minister ob današnjem svetovnem dnevu okolja obenem poziva, da pri vsakdanjem delu in načrtovanju prihodnosti spoštujemo načela pravičnega ravnanja z naravnimi viri, s skupnim okoljem in naravo.

Ledenik
Ledenik FOTO: Reuters

Svetovni dan od leta 1972

Svetovni dan okolja je razglasila Generalna skupščina Združenih narodov leta 1972, da bi zaznamovala začetek Konference o človekovem okolju v Stockholmu. Na isti dan je sprejela še en sklep, ki je privedel do ustanovitve Programa Združenih narodov za okolje (UNEP). Dan okolja je eno glavnih sredstev ZN za dvigovanje osveščenosti o okolju v svetu ter krepitev političnega zanimanja in delovanja.

Dan okolja je eno glavnih sredstev ZN za dvigovanje zavesti o okolju v svetu ter krepitev politične pozornosti in delovanja. Cilji dneva so dati okoljski problematiki človeški obraz, omogočiti ljudem, da postanejo dejavni člen trajnostnega in uravnoteženega razvoja, širiti razumevanje, da so skupnosti ključne pri spreminjanju odnosa do okoljskem problematike, in se zavzeti za partnerstvo, ki bo zagotovilo, da bodo vsi narodi v prihodnosti uživali več varnosti in blaginje.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

carpathian
07. 06. 2010 14.27
govorijo o okoljski politiki, zraven pa vam zastrupljajo vodo in hrano (GMF), da ste še za osnovne življenjske potrebščine odvisni od njih.
hibrid100
06. 06. 2010 15.16
Cilji dneva so dati okoljski problematiki človeški obraz, omogočiti ljudem, da postanejo dejavni člen trajnostnega in uravnoteženega razvoja, širiti razumevanje, da so skupnosti ključne pri spreminjanju odnosa do okoljskem problematike, in se zavzeti za partnerstvo, ki bo zagotovilo, da bodo vsi narodi v prihodnosti uživali več varnosti in blaginje. NWO
Uporabnik261021
06. 06. 2010 12.38
slovenijo smo čistili protovoljci, ker inšpektorji nimajo časa opravljat svojega dela, italjani bodo postavili terminal, ker se politiki s tem strinjajo- bo padel kakšen evro v žep, v triglavskem narodnem parku bo po novem mogoče legalizirat vse črne gradnje- večinoma so od politikov in gospodarstvenikov, v naših gozdovih sekajo avstrijci,-lahko bi bolj uporabljali biomaso, komunale niso sposobne rciklirat odpadkov, kot to počnejo skandinavci,.itd. za kaj ta minister sploh obstaja?
davkoplacevalka
05. 06. 2010 21.47
Narava se ne maščuje, narava samo izstavlja račune za storjene grehe !
LoretdeMar
05. 06. 2010 19.38
Okolje skrb za naravo je najbolj perverzen vzrok in način za odiranje državljanov za denar. To so iznašli, da bi državljane obrali do kosti, si napolnili žepe in zadovoljili za nič uporabne družboslovce, ki se klatijo na trgu dela ter se jih vsi otepajo. Narava ne pobira taks, davkov ampak bo vzela 4 milijarde človeških življenj brez takse in DDV-ja v zelo kratkem času kot opomin, da se z njo ne brije Norca.
ZenderMD
05. 06. 2010 19.30
v nekaj bo res treba krenit
123abc
05. 06. 2010 12.57
bla ,bla MEHIŠKI Z. ,bla bla... PLINSKI TERMINAL,......bla bla KMAL BOMO POCRKAL............
Buena Vita
05. 06. 2010 10.33
SKRAJNO SRAMOTNO
Uporabnik113189
05. 06. 2010 10.29
Kar se ekologije tiče, je seveda vrsta projektov, ki bi prinesli Sloveniji veliko. Vendar je zagotovo najpomembnejši projekt čistega morja v severnem delu Jadrana. Morje je namreč neizčrpen vir hrane, naša država pa pridela samo polovico potrebne hrane za naše potrebe..Če se bo nekoč kriza poglobila v tisto globino na katero nihče ne upa niti pomisliti (in je še kako možen scenarij) bo polovica slovencev stradala, najbolj verjetno pa tri četrtine, ker bodo bogati itak imeli vsega preveč.. Zato je čisto morje ena od naših prioritet, medtem ko italijani in hrvati delajo z roko v roki, da bi severni del spremenili v greznico zaradi lastnih dobičkov. Niti prvi niti druge se sploh ne ozirajo na naše težave, ker imajo morja dovolj..
Freeeedom
05. 06. 2010 09.26
VLADA ZA EKOLOGIJO. JA Z FIGO V ŽEPU. PO MOJEM SI BODO IZMISLILI ŠE KAŠEN NOV DAVEK, KONKRETNO PA NAREDILI NIČ OD NIČ. TERMOELEKTRARNA JE ZA NJIH EKOLOŠKI PROJEKT IN ZATO BODO PREPRIČEVALI LJUDI, KAKO JE TO DOBRO-BLA BLA BLA. V EKOLOGIJI IN ZELENI ENERGIJI JAZ VIDIM ZELO VELIKO DELOVNIH MEST, KI JIH NOBENA VLADA DO SEDAJ NI ZNALA PROMOVIRAT IN VPODBUJAT. MI RAJE GRADIMO BETONSKE SPOMENIKE IN PODOBNA JAJCA TER REDIMO GRADBENE TAJKUNE. A MORA V SLOVENIJI ZA VSAKO STVAR, KI SE JO GRADI ALI KUPI NEKDO MASTIT BRKOVE. TISTA VLADA, KI BO REŠILA PROBLEM JAVNIH NAKUPOV IN INVESTICIJ BO DOBILA MOJ GLAS.