Slovenija

FOTO: Eni ne znajo, drugi se nočejo pogovarjati

Ljubljana, 11. 02. 2011 09.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nasprotniki zakona o malem delu so v enem mesecu zbrali 47.000 podpisov za razpis referenduma o malem delu, ki so jih izročili predsedniku državnega zbora Pavlu Gantarju. Referendum bo, ''ker se politiki niso znali pogovarjati z nami''.

Predstavniki Gibanja za dostojno delo in socialno družbo, Študentske organizacije Slovenije in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije so od 3. januarja do 6. februarja zbrali okrog 47.000 podpisov. Po vložitvi podpisov mora državni zbor v sedmih dneh razpisati referendum.

Predstavniki Gibanja za dostojno delo in socialno družbo, Študentske organizacije Slovenije in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije prinašajo podpise v državni zbor.
Predstavniki Gibanja za dostojno delo in socialno družbo, Študentske organizacije Slovenije in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije prinašajo podpise v državni zbor. FOTO: Damjan Žibert

Pobudniki zbiranja podpisov po besedah Marka Funkla verjamejo, da bodo poslanci rok za referendum določili za začetek ali sredino aprila. Referendum o malem delu pa zahtevajo, ker je "zakon slab in ker se politiki niso znali pogovarjati z nami. Tako druge možnosti kot referendum žal ni".

Po mnenju Študentske organizacije Slovenije socialno ogroženim študentom malo delo omejuje dostopnost do študija, predvsem glede na omejitve dela. Nasprotujejo temu, da se delo študentov ureja hkrati z delom upokojencev in brezposelnih. Mladi za uspešno medgeneracijsko reševanje težav potrebujejo redne zaposlitve, brez katere se ne morejo osamosvojiti, prav tako pa ne morejo dobiti posojila npr. za nakup stanovanja, navajajo.

Vložitev podpisov za referendum o malem delu v DZ - 10
Vložitev podpisov za referendum o malem delu v DZ - 10 FOTO: Damjan Žibert

V ZSSS pa opozarjajo, da malo delo uvaja novo obliko nestalnega dela. Delodajalec bo po besedah sekretarja ZSSS Milana Utroše "lahko lažje pridobival in odpuščal delavce brez posledic". Malo delo po njihovem opozorilu tudi ne zagotavlja pravic iz dela, ki izhajajo iz rednega delovnega razmerja, kot so med drugim bolniško nadomestilo, malica, regres in porodniški dopust.

Sindikati predlagajo, da se referendum o malem delu izvede skupaj z referendumom o pokojninski reformi, saj politiki po besedah Utroše v zadnjem času veliko govorijo o težavah z javnimi financami. Sicer pa so ljudje po njegovem s podpisi dokazali, da sta zakona napačna. Utroša še izpostavlja "delno napačen vtis, da sindikati z nasprotovanjem zakonu o malem delu podpirajo študentske servise". To je, zatrjuje, čista zloraba in manipulacija.

Vložitev podpisov za referendum o malem delu v DZ - 8
Vložitev podpisov za referendum o malem delu v DZ - 8 FOTO: Damjan Žibert

Vlada je po drugi strani prepričana, da je referendum nepotreben. Kot med drugim poudarjajo na ministrstvu za delo, bo po zakonu o malem delu zdajšnje študentsko delo, ki ga študentje opravljajo brez vsakih socialnih pravic, postalo urejena oblika dela.

Malo delo bo omogočalo pridobitev delovnih izkušenj, možno naj bi bilo zbrati več sredstev za študentske domove. Zakon omejuje obseg dela, tako da bo delo, ki ne bo moglo biti več opravljeno kot malo, prehajalo v redno delo, menijo na ministrstvu.

Po besedah namestnika direktorice direktorata za trg dela Zorana Kotolenka je ministrstvo pozivalo k dialogu, vendar se študentje niso odzvali. Prav tako študentje "niso podali niti enega samega predloga, kako zakon izboljšati in ga narediti bolj sprejemljivega tudi z njihove strani".

Malo delo bi lahko opravljali študentje, brezposelni in upokojenci. Določena je 30-odstotna obdavčitev ter omejitev dela pri delodajalcu. To delo lahko upravičenec opravlja v obsegu največ 60 ur na mesec oz. letno ne več kot 720 ur. Študent ali dijak lahko na mesec opravi tudi več kot 60 ur, vendar letno ne več kot 720 ur.

Bruto urna postavka upravičenca za uro malega dela ne sme biti nižja od štirih evrov, bruto dohodek za opravljeno malo delo pa v seštevku letno ne sme presegati 6000 evrov.

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tadej Skof
12. 02. 2011 10.01
TAJKUNI IMAJO BAJE ŽE NAŠTUDIRANO KAKO BODO PRETRIGALI NA VOLITVAH.
Tadej Skof
12. 02. 2011 09.59
študentje bi morali študirat ,ne pa delat,države pa bi morala dati vsem štipendije ne pa enim 666eurutov drugim pa nič,to ni pravna država,samo pobirajo davketo topa ne da bi gradili firme.
Tadej Skof
12. 02. 2011 09.50
p azite sidikati da nebojo tajkuni švinglali na referendumu!
Tadej Skof
12. 02. 2011 08.48
to mi delajte,politki so naječja mafija in so proti svojem narodu !
nash.fido
11. 02. 2011 18.00
Oblast pelje državo v propad, ljudje pa jih še branijo. Narobe svet!
korintos1
11. 02. 2011 17.35
Če bo referendum posebej, da ne bi bil skupaj s pokojninsko reformo, potem bo padel. Tudi podpisov ne bi bilo, če se ne bi združili s Semoličem. Bomo videli.
Levji
11. 02. 2011 17.10
Študent naj študra in konča študij v rednem roku. Zakon o malem delu, postavlja stvari na pravo mesto. Še vedno se podpira šmunglanje z študentskimi napotnicami. Koliko okoriščanja je. Dosti dela na študentske napotnice opravljajo razni čistilni servisi in še veliko drugih del, ki jih ne opravijo študenti ampak poberejo samo provizije. Da o pokvarjenosti študentskih servisov ne govorim, kaj vse se je financiralo iz tega denarja namesto, da bi se pomagalo slabše situiranim študentom. Ko se stvari hočejo urediti se najbolj bunijo tisti ki se jim ta zlata jama utaplja. Mnogo teh podpisnikov za referendum pa tako ni vedelo kaj podpisuje. Zopet bomo zapravili 4 miljone evrov, katere bi lahko namenili recimo za štipendije, Zakon je dober, ker odpravlja tajkunstvo študentskih servisov in prav tako daje možnost dela študentom na transparenten način, Zato zakon podpiram in prav tako ta zakon podpira mnogo ljudi, ki jih poznam.
Valimali
11. 02. 2011 15.00
Toliko kot sem pa PROTI malem delu pa nisem bil že dolgo. Mladi bodo na ulici, delovnih mest bo še manj. Država bo vzela še več. Sramota za Slovenijo, ker tak zakon ruši trg dela. In kaj je naredil Svetlik v svojem mandatu?! Povečal je brezposelnost, zato njegovi predlogi nimajo osnove. Komaj čakam referndum, da oddam glas PROTI ZAKONU O MALEM DELU!
poper99
11. 02. 2011 14.49
Kam nas je ta slaba vlada in ta skorumpirani minister Svetlik pripeljala. Pišejo slabe zakone in se kregajo in nategujejo svoje lastne volilce in davkoplačevalce.
nekdo...
11. 02. 2011 13.17
Marko20 vsekakor se vlada kar se tega tiče moti. Le malo je podjetij ki zaposlijo redno študenta ki je pred tem delau pri njih. Ker je večina del ravno v strežbi innevem prodaji kart, kokic itd... In tud če malo delo sprejmejo boš lahko zaslužil enako kot do sedaj, zato ker ti bo delodajalec nakazal manj ur z večjo urno postavko. Vsekakor pa malo delo ne bo prineslo več rednih zaposlitev ampak manj. Za ukinitev študentskih servisov pa sem zato, ker ko prideš na borzo ti ona gospodična tam reče idite na manpower in torej podpiramo te uši ki nič ne delajo, torej naj prevzamejo delo študentskih servisov al pa ukinimo zavod
Mako20
11. 02. 2011 12.26
Se strinjam s tabo nekdo... Nisem pa za ukinitev študentskih servisov. Naj delajo kar hočejo! S tem da vlada misli da bojo delodajalci res potem zaposljevali te ki bojo pri njih delal se motijo! Delodajalci bojo našli način kako prelisičit zakon, več bo dela na črno (čeprav trdijo da bo full inšpekcije)! Študenjte bomo na slabšem! Menjaval nas bojo ko spodnje perilo! Jaz npr. si sam plačujem vse. Kje bom lahk tolk zaslužu da bom preživel v LJ! S tem delom ziher ne ... katastrofa... Vlada se ne zaveda, da če ne bojo tega rešil si bojo sranja nakopal (Primer Egipt). Ljudje smo taki da ko kaj ne dobimo in smo nezadovoljni gremo na ulice, ni važno za kaj se gre!
nekdo...
11. 02. 2011 11.58
Mal odelo ni rešitev za težave študentov! Najprej je treba uredit izobraževalni sistem, ki producira nezaposljiv kader. Treba je zmanjšat število vpisov na fakultete, treba je ponovno dat vrednost poklicem kot so: gostinec, zidar, pek, mesar, čevljar.... Ne pa da vsak ki je prilezel na gimanzijo (kar je 99%) tistih z osnovno šolo prileze tud nekam na faks in jih 85% faks tako ali drugače tudi konča. Ampak ja če skrčimo vpis na faks bo moral kak profesor odlete in potem več ne bodo mogli eni poslanci sedet v parlamentu pa še predavat na fakulteti. Pol pa je treba porihtat še kaj druga. Pol pa začet razmišlat o malem delu. Za ukinitev študentskih servisov sem takoj itak na zavodu ne delajo nič več od kar mamo Manpower in druge te agencije tako da lahko prevzamejo ta segment. In ko bomo potem razmišlali o malem delu ne moramo v to juho zmešat podmornic, hrušk in polžev.
adamo
11. 02. 2011 11.55
Nekateri ste toliko pametni, da vam že malo škodi!
petdan
11. 02. 2011 11.40
Komaj čakam, da se ta asocialni minister Svetlik pobere iz političnega prizorišča.
major1
11. 02. 2011 11.18
Vidi se odgovorno delo - poslancev - županov -ministrov - vlade - vodij lastnih (družinska) podjetij - članovo v nadzornih svetih - predavateljev na fakultetah, Škoda, da vsi ti ne delajo za dobro države, ampak zaradi večnosti samo še zase.
major1
11. 02. 2011 11.11
Spridene in skorumpirane - poslance - župane - vodijo lastna (družinska) podjetja - sedijo v nadzornih svetih - predavajo na fakultetah je potrebno nagnat in jim zaplenit premoženje, ker ne delajo dobro za ljudi, ampak samo zase.
selector
11. 02. 2011 10.59
Študentsko delo je že sedaj neustavno, ker za delavstvo, ki je zaposleno v gospodarstvu odreja določene pravice in dolžnosti pri plačevanju davščin, za študente pa znova druge davščine in dolžnosti, ki so nične v primerjavi s prvo skupino. Omenjeno krši enakost pred zakonom in ustavo. Omenjenega načina dela zato ni več uzakonjenega v nobeni drugi državi razen v Sloveniji. Negativne posledice: Manj ljudi je redno zaposlenih v gospodarstvu, več izobraženega kadra po koncu izobraževanja ne dobi dela ker kot iskalci zaposlitve niso več konkurenčni (niso več študenti), večji je pritisk kapitalskih elit, da lahko namesto redno zaposlenega vzamejo cenejšega študenta za katerega jim ni potrebno plačevati ne davkov niti zdravstvenega zavarovanja, po sedanji zakonodaji študentskega dela pa študentu ni zagotovljeno niti pol ure malice kaj šele kakšna pripadajoča pogodbeno določena pravica. Hkrati je negativen trend za trg dela tudi dejstvo, da so se cene delovne sile usredinile na v povprečju 5ih evrih, kar mladim ob 8 urnem delavniku ne zagotavlja nobene prihodnosti v Sloveniji. Enostavno bi morali tovrstno "boniteto", torej študentsko delo ukiniti, redne študente pa napotiti na delo preko pogodbenega ali kakšnega drugega razmerja ker je sedanje stanje nevzdržno!
petmar
11. 02. 2011 10.56
Študentom dostojno štipendijo, delavcem pa delovna mesta. Tako bo poln proračun in ostale blagajne. Prav tako naj razne ostale bonitete pri plači, kot so malica, potni stroški, dnevnice in ostale bonitete vključijo v plačo, in bi s tem poenostavili izračune in pokojnine nebi bile ogrožene in bistveno lepše bi bile.
selector
11. 02. 2011 10.54
Študentsko delo je že sedaj neustavno, ker za delavstvo, ki je zaposleno v gospodarstvu odreja določene pravice in dolžnosti pri plačevanju davščin, za študente pa znova druge davščine in dolžnosti, ki so nične v primerjavi s prvo skupino. Omenjeno krši enakost pred zakonom in ustavo. Omenjenega načina dela zato ni več uzakonjenega v nobeni drugi državi razen v Sloveniji. Negativne posledice: Manj ljudi je redno zaposlenih v gospodarstvu, več izobraženega kadra po koncu izobraževanja ne dobi dela ker kot iskalci zaposlitve niso več konkurenčni (niso več študenti), večji je pritisk kapitalskih elit, da lahko namesto redno zaposlenega vzamejo cenejšega študenta za katerega jim ni potrebno plačevati ne davkov niti zdravstvenega zavarovanja, po sedanji zakonodaji študentskega dela pa študentu ni zagotovljeno niti pol ure malice kaj šele kakšna pripadajoča pogodbeno določena pravica. Hkrati je negativen trend za trg dela tudi dejstvo, da so se cene delovne sile usredinile na v povprečju 5ih evrih, kar mladim ob 8 urnem delavniku ne zagotavlja nobene prihodnosti v Sloveniji. Enostavno bi morali tovrstno "boniteto", torej študentsko delo ukiniti, redne študente pa napotiti na delo preko pogodbenega ali kakšnega drugega razmerja ker je sedanje stanje nevzdržno!
_i_love_you_
11. 02. 2011 10.48
študentje naj študirajo delavci naj delajo kmetje naj kmetujejo -------------------------- dejmo delavcem da bojo delali, omogočimo delodajalcem malo manj obdavčeno delo - malo delo, da se bo mogoče mal več zaposlovalo v tej državi ukint študentske servise, študentsko delo, študentske bone za alkohol.... viva la revolution!