Slovenija

'Veliko je bilo zamujenega'

Ljubljana, 27. 01. 2009 15.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prometni minister Vlačič Slovenskim železnicam očita, da se niso pripravile na konkurenco, zaradi česar lahko izgubijo tovor in potnike. “<i>Konkurenca prihaja in časa je malo,</i>” je dejal Vlačič.

Minister Vlačič napoveduje pospešitev dela na vseh področjih.
Minister Vlačič napoveduje pospešitev dela na vseh področjih. FOTO: Dare Čekeliš

Minister za promet Patrick Vlačič si želi povečati delež prometa v bruto domačem proizvodu (BDP); Slovenija ima po njegovih besedah izjemno geostrateško lego in to je treba izkoristiti. Vlačič sicer za letos napoveduje pospešitev dela na vseh področjih, ki jih zajema njegov resor.

Minister za promet Patrick Vlačič pripravlja predlog novih članov nadzornega sveta Slovenskih železnic.

Vlačič je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani opozoril, da Slovenija doslej ni znala izkoristiti svojega potenciala. "Veliko je bilo zamujenega na direktoratih, finančne projekcije za projekte so luknjičaste," je povedal prometni minister.

Problemi slovenskih železnic

S področja železnic je Vlačič izpostavil dva glavna problema. Sloveniji po njegovih besedah grozi, da bo zaradi zamud pri izgradnji železniške infrastrukture izpadla iz petega evropskega koridorja. Bilo bi grozno, tako meni Vlačič, če bi peti evropski koridor zaobšel Slovenijo. Če bi se to zgodilo, bi Slovenija ostala brez evropskih sredstev.

Drugi problem pa je po njegovih besedah ta, da Slovenija nima pripravljenih projektov za evropska sredstva. Ministrstvo se bo po njegovih besedah zato pospešeno lotilo priprave projektov. "Odstraniti želimo vse ovire, ki preprečujejo porabo približno pol milijarde evrov evropskih sredstev. Če tega ne bomo storili, bomo v prihodnji finančni perspektivi ob ta denar," je zatrdil Vlačič.

Minister je opozoril tudi na zamudo Slovenskih železnic pri pripravi na liberalizacijo tovornega in potniškega prometa. "Zamuda je šokantna in alarmantna. Železnice lahko izgubijo tovor in potnike, ker se niso pripravile na konkurenco. Ta prihaja in časa je malo," je poudaril.

Zamik pri odprtju nekaterih odsekov

Glede cestne infrastrukture pa po besedah ministra za promet izgradnja nekaterih avtocestnih odsekov v letošnjem letu ni izvedljiva. Tako Vlačič napoveduje zamik pri odprtju nekaterih odsekov; odsekov na dolenjski avtocesti ne bo mogoče odpreti do konca letošnjega leta, odprli naj bi jih predvidoma prihodnje leto. Tudi odsek Peračica–Podtabor na gorenjski avtocesti bo odprt v letu 2010, mariborska zahodna avtocesta pa junija letos.

Sloveniji po besedah Vlačiča grozi, da bo zaradi zamud pri izgradnji železniške infrastrukture izpadla iz petega evropskega koridorja.
Sloveniji po besedah Vlačiča grozi, da bo zaradi zamud pri izgradnji železniške infrastrukture izpadla iz petega evropskega koridorja. FOTO: POP TV

Letos naj bi bila končana tudi druga faza predora Šentvid. Zaradi zamud bo hitra cesta Koper–Izola končana predvidoma v letu 2011, avtocesta prek Rebernic pa najverjetneje še letos. 

Sistem cestninjenja v prihodnje?

Vlačič se je dotaknil tudi sistema cestninjenja. Kakšen bo ta v prihodnje, zaenkrat še ni jasno, saj bo morala odgovore na to dati medresorska skupina, ki bo delo končala 31. januarja. Je pa minister spomnil na nekatere probleme, ki jih je povzročil vinjetni sistem cestninjenja, med drugim problem vzdržnosti programa izgradnje avtocest. "Pobrani denar ne zadostuje za kritje obstoječih dolgov Darsa, uvedba kratkoročnih vinjet pa bi še bistveno poslabšala izplen cestninjenja," je dejal.

Ministrstvo za promet želi torej pospešiti dela na področju prometa, napoveduje pa tudi strateški akcijski načrt za vzpostavitev Slovenije kot logistične platforme za srednjo in jugovzhodno Evropo. Ključno vlogo pri platformi bodo igrali Luka Koper ter logistični in intermodalni centri.


KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
28. 01. 2009 15.52
NE, NAJPREJ VIŠA PLAČE IN SE SMEJE V BRK SVOJEMU NADREJENEMU BATAGAJZELJNI PRVE VRSTE,NO SEJ SMO VAM POVEDALI KAJ BO KAKO BODO KOMUNISTI VRNILI SLOVENIJO 25 LET NAZAJ-NAJMANJ
zajfa
28. 01. 2009 08.29
"Prometni minister Vlačič Slovenskim železnicam očita, da se niso pripravile na konkurenco..." Mala malica za vas.. Ponovi vajo: Mobitel, Mercator, Petrol itd..
levko
27. 01. 2009 23.37
matjazr7 tezko je počistiti pred svojim pragom, nasploh če je to slovenska politika, saj so nekateri že kar globoko zakoreninjeni na svojih položajih in bi enostavno odpravnine bile prevelike, da bi si to lahko privoščili. Poglej primer NLB? Misliš, da je to edini primer?
levko
27. 01. 2009 23.33
fakcommunism 27.01.2009, 18:28 0 @levo haha ta je pa svetovna ... Dajte malo prebirat več različnih časopisev, ker samo tako boste lahko iz večih člankov prebrali en nepristranski članek iz katerega si boste lahko celotno podobo o stanju Slovenije in slovenske vlade ustvarili ... če bi ti prebral še kaj drugega razen rdeči delo in dnevnik in orto rdeč 24ur bi si lahko tudi naredil sliko o tej vladi da vas tiste ki ste zanjo volili nateguje. No saj v bistvu tega sploh ne morete vedeti saj njihovih programov se sploh niste prebrali LOL fakcommunism☻ 27.01.2009, 18:28 na žalost brezplačniki, ki so bil edini "merodajni" nič več ne izhajajo. vidim kaj ti bereš .. vrjetno vsak dan prebereš žurnal to je pa to ? Tam so res podrobni članki ? in iz njih se vrjetno ti lahko opredeljuješ za eno stranko ? Naj ti pa povem, da nisem volil niti za eno stranko, ki je sedajle na oblasti in, da šel sem volit!!! .. Prebiram Delo, dnevnik, in pa Večer :) 1. Da vidim kaj vlada misli 2. Da vidim kaj opozicija misli 3. Da vidim kaj štajerska misli ;) Pa lp
Ales Prost
27. 01. 2009 21.42
minister naj bo tiho ,ker nima pojma o ničemer tako kot jaz ,edino kar prebere v časopisih pa še to ne ve natančno.
Buena Vita
27. 01. 2009 20.23
dejte no dejte kako bo vlačič reševal železnice,če je potopil portoroško letališče za čas svojega direktovanja prej slab direktor a bo zdej dober minister,nehite no
matjazr7
27. 01. 2009 20.09
Tole preseravanje z avtocestami in cestninjenjem je res mimo. Saj so avtoceste edino, kar nam omogoča, da pridemo iz enega konca Slovenije do drugega. Javni promet nam ne dela, kakih stranskih cest tudi ni, tako da so avtoceste še najboljši približek temu, da lahko v Sloveniji prideš iz točke A v točko B. Pa še avtoceste so večino leta bolj gradbišče kot cesta, tako da kaj boste obračunavali? Da se lahko pizd.mo nad nepremičnimi delavci? Daj, Vlačič, najprej porihtal leglo, katerega šef si, potem pa nam nabijte dodatne davščine. Samo če bi v Sloveniji imel en minister jajca, da bi porihtal najprej svoje, bi bilo še preveč denarja za vso infrastrukturo ... Tako pa delamo tunelčke po 250 mio evrov, ki se nam rušijo in ceste, ki jih je treba čez pol leta na novo prekrit ali pa povečati hrapavost. Ampak saj vemo kaj je najlažje. Nabiti dodatne davščine slovenskim ovcam ... Sram naj vas bo. Nas pa tudi, ker se jim pustimo ...
laksi
27. 01. 2009 19.48
to so takšni dvoličneži, da bog pomagaj!
akolar2
27. 01. 2009 18.52
Nisem strokovnjak, vednar se mi zdi, da so železnice že desetletje in več stalno v izgubah. No in ko so v prejšnji vladi perdlagali rešitev z zdužitvijo v velik in povezan sistem nemških čeleznic /DB/ je tedanja opozicija )kateri je pripadal tudi sedanji minister) planila, da to pač ne smemo dopustiti. No in sedaj se čudi kot da o problemih SŽ prvič sliši. Neverjetno sprenevedanje.
vetlan
27. 01. 2009 18.37
"Veliko je bilo zamujenega" Važno, da niste zamudili napolniti žepe. ""Pobrani denar ne zadostuje za kritje obstoječih dolgov Darsa" Enkrat sem v najmanjši gužvi sem ustavil avto na cestninski postaji in štel, koliko tovornjakov in osebnih avto (ki jih skoraj ni bilo) prečkalo postajo v 5h minutah. In dragi DARS, toliko kot ste vi pokasirali vsako leto od cestnine, npr. Švica ne pokasira. Vendar ji tega denarja zadostuje za plače zaposlenih in popravilo cest. Torej se vprašate pri sebi, kam gre denar in posojila.
zokidj
27. 01. 2009 18.35
kaj je zdaj vi na pop tv?? kaj vi varujete to bando rdeco da brisete moje komentarje!! kaj pa svoboda govora ki jo vi tako zagovarjate!! prosim da ne slismo vec te besede od vasih novinarjev ker jo vi tudi ne spostujete!
antilevak
27. 01. 2009 18.28
@levo haha ta je pa svetovna ... Dajte malo prebirat več različnih časopisev, ker samo tako boste lahko iz večih člankov prebrali en nepristranski članek iz katerega si boste lahko celotno podobo o stanju Slovenije in slovenske vlade ustvarili ... če bi ti prebral še kaj drugega razen rdeči delo in dnevnik in orto rdeč 24ur bi si lahko tudi naredil sliko o tej vladi da vas tiste ki ste zanjo volili nateguje. No saj v bistvu tega sploh ne morete vedeti saj njihovih programov se sploh niste prebrali LOL
metuljka
27. 01. 2009 18.26
Upam, da bo razbil SDS postojanko in tako omogoči, da se to brezno posodobi, saj so do sedaj železnice namesto premoga kurile milijone v prazno!
placebo0
27. 01. 2009 18.19
boljše povezave,boljše poslovanje.
titovka
27. 01. 2009 17.55
'Veliko je bilo zamujenega' tudi jaz sem tako govorila, samo 18 let nazaj....pa se ni nobenega prejelo!!!!!
levko
27. 01. 2009 17.47
!Ti se,v primerjavi z prejšnjem režimu vozijo praktično zastonj,kar se bo poznalo v proračunu darsa seveda gdo pa je uvedel vinjete ?
cronos
27. 01. 2009 17.47
Poznam dečkota, je zelo sposoben amak ima na vratu stvari,ki so bile do sedaj pod preprogo!
NoExit
27. 01. 2009 17.45
Mislim,da ste slabo zaračunali cestnino tistim,ki se vsak dan žligajo po avtocesti!Ti se,v primerjavi z prejšnjem režimu vozijo praktično zastonj,kar se bo poznalo v proračunu darsa .Kar se tiče železnic ,pa takoj ukinit tiste linije ,ki niso rentabilne,ne pa da se prazne kompozicije vlači sem ter tja ! Se sploh ne čudim,da je izguba!
GnilaRozica
27. 01. 2009 17.34
Dejmo dejmo......že skoraj pol leta samo napovedovanja. Ne potrebujemo napovedi in besed. Delo govori samo zase. Rajše malo manj napovedovad, pa malo več naredit.
levko
27. 01. 2009 17.22
Josko82 Večina, ki pluva čez tega ministra ga očitno nima, in so hodili po predvolilnih shodih samo na golaž od Janše :)