Slovenija

Veliki načrti s podrtijo

Kranjska Gora, 17. 01. 2006 12.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Smučarske skakalnice v Planici so potrebne hitre obnove, saj se je začel podirati še del 90-metrske skakalnice.

Bloudkova velikanka se je podrla leta 2001
Bloudkova velikanka se je podrla leta 2001 FOTO: POP TV

Smučarske skakalnice v Planici so potrebne hitre in celovite obnove. Na to je minuli konec tedna - potem, ko se je že leta 2001 podrla stara Bloudkova velikanka - opozorilo še podrtje dela male, 90-metrske planiške skakalnice. "Škoda je sicer majhna, saj se je podrla le strehica nad naletom, vendar pa priča o nujnosti sanacije," je povedal Jure Žerjav, župan kranjskogorske občine, ki je največja lastnica planiških skakalnic.

Zaradi dotrajanosti planiške skakalnice je ta lahko nevarna tudi za uporabo. Del naleta se je namreč podrl le slab teden zatem, ko so se prav na tej skakalnici tekmovalci merili za točke celinskega pokala. Konec meseca bo na njej predvidoma še državno prvenstvo za mladince, na katerega naj bi bila skakalnica po besedah Jara Kalana, direktorja Smučarske zveze Slovenije, ki je konec lanskega leta prevzela upravljanje skakalnic, vsekakor pripravljena. Popravilo naleta naj bi bilo namreč končano v dveh dnevih.

Vendar bo to le začasno popravilo skakalnice, ki je tako kot nekdanja Bloudkova velikanka potrebna celovite sanacije, se zavedajo tako lastniki kot upravljavci skakalnic v dolini pod Poncami. Zato so se že lotili sanacije nekdanje Bloudkove naprave, ki pa se je zaradi pomanjkanja finančnih sredstev močno zavlekla in še zdaleč ni dokončana.

V Planici naj bi uredili pravo zimsko nordijsko središče
V Planici naj bi uredili pravo zimsko nordijsko središče FOTO: J.D.

Zagotovitev ustreznih sredstev za celovito sanacijo planiških skakalnic je tako največji problem, saj v zadnjih letih od prireditev svetovnega pokala in svetovnega prvenstva na planiški letalnici ni ostalo nič denarja. Po letošnji planiški prireditvi Kalan vendarle upa, da bo ostalo nekaj dobička, ki bi ga namenili obnovi planiških objektov. "Vendar pa to nikakor ne bo dovolj za obnovo stare Bloudkove velikanke in njene mlajše sestre, 90-metrske skakalnice," je poudaril Kalan, ki za pomoč pri sanaciji in razvoju Planice računa tudi na državo, lokalno skupnost in druge lastnike.

Še vedno namreč ostaja cilj, da bi v Planici uredili pravo zimsko nordijsko središče, za katerega so poleg atraktivne letalnice, ki vsako leto gosti enega izmed vrhuncev smučarskega skakanja, potrebne še druge naprave za treninge, priprave in tekmovanja. Tako imajo velike načrte tudi z obema propadajočima skakalnicama.