Slovenija

Veleposlaniku zapečatili računalnik

Ljubljana, 04. 02. 2008 16.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.L./D.L./T.B./T.Č
Komentarji
97

Rupel je objavo dokumentov označil za nepomemben drobec v delu. Kljub temu so Šetincu zapečatili računalnik.

O pritiskih ZDA na Slovenijo kot predsedujočo EU se je v slovenski javnosti začelo govoriti, potem ko sta časnik Dnevnik in beograjska Politika objavila vsebino dokumenta zunanjega ministrstva, ki je nastal po sestanku političnega direktorja MZZ Mitje Drobniča z visokimi predstavniki ameriškega State Departmenta 24. decembra v Washingtonu. Na tem srečanju naj bi ameriški predstavniki dali Drobniču vedeti, kaj ZDA pričakujejo od Slovenije v času njenega predsedovanja EU predvsem glede Kosova.

Preiskava o tem, kako je zapisnik diplomatskega pogovora z zunanjega ministrstva (MZZ) prišel v javnost, je dobila nove razsežnosti. "Poleg interne preiskave je stvar tudi že v rokah policije. Slišim, da se nekaj dogaja. Gre za preprosto tatvino,“ je v pogovoru za POP TV dejal zunanji minister Dimitrij Rupel.

Da je ministrstvo vložilo kazensko ovadbo zoper neznanega storilca, so nam potrdili tudi na Policijski upravi Ljubljana. "Ovadbo bomo preučili in vkolikor bomo ugotovili, da obstajajo razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, bomo ukrenili vse potrebno, da bomo izsledili storilca,“ so zapisali v sporočilu.

Zaradi uhajanja informacija na Mladiki poteka interna preiskava, zadevo pa je tudi na policiji
Zaradi uhajanja informacija na Mladiki poteka interna preiskava, zadevo pa je tudi na policiji FOTO: POP TV

Na Mladiki so sicer takoj po objavi dokumenta, ki razkriva domnevne ameriške pritiske na Slovenijo, sprožili interno preiskavo. Poleg tega so dodatno poostrili dostop do informacij in povabili na posvet v Slovenijo veleposlanika v ZDA Samuela Žbogarja. Čeprav ni imel oznake 'tajno', je bil vendarle namenjen interni in ne javni uporabi, je dejal predstavnik MZZ Gregor Šuc.

Šetinc vpletenost zanika

Šetinc, pred leti veleposlanik v Veliki britaniji, je član Liberalne akademije in tudi član sindikata slovenskih diplomatov, ki se je na dogodek ostro odzval.

Preiskava je že v polnem teku. V petek nekaj pred tretjo uro je v sobo veleposlanika Marjana Šetinca vstopilo osem oseb, med njimi tudi generalni sekretar MZZ. "Brez kakršne koli obrazložitve in ne da bi se predstavili, so zahtevali, da naj Marjan Šetinc takoj izklopi računalnik, ker ga bodo zapečatili. Na vprašanje, kaj se dogaja, je dobil odgovor, da so iz telefonskih pogovorov ugotovili, da je komuniciral s časnikom Dnevnik (časnik je prvi objavil dokument, op. a.). Nato so računalnik zapečatili, menda naj bi ga predali Kriminalistični službi ministrstva za notranje zadeve," je v protestni izjavi zapisal predsednik Sindikata slovenskih diplomatov (SSD) Matjaž Kovačič. "Nerazumen in ponižujoč" postopek so odločno obsodili.

Šetinc odločno zanika, da naj bi bil prav on tisti, ki je diplomatsko pošto spravil v javnost. "Jaz sem bil veleposlanik. Imam odgovornost do te države in ne vem, kako lahko kdo to poveže z mano,“ je dejal. Zunanje ministrstvo dogodka ne komentira, potrdili so le, da preiskava poteka.

Maščevanje?

Ocenjujemo, da se je s takim postopkom želelo zastrašiti sindikalno angažirane uslužbence ministrstva. Predsednik SSD Matjaž Kovačič

Odnosi na ministrstvu naj bi bili vse bolj napeti, zaposleni pa nezadovoljni. Zato so se v javnosti pojavila ugibanja, da so afero zakuhali iz maščevanja, kar pa je Rupel odločno zanikal. "Ni razloga za maščevanje, maščevanje nima kaj delati na zunanjem ministrstvu in državni upravi. Odnosi morajo biti formalni in mislim, da takšni tudi so,“ je dejal. "Tu gre za politično spletko, za pristranskost, za slabo voljo,“ je dodal.

Ali Združene države res pritiskajo na Slovenijo?

Glava spornega dokumenta
Glava spornega dokumenta FOTO: POP TV

"Nikakor!“ je na to vprašanje odgovoril vodja slovenske diplomacije. Depeš kot je ta, je na tisoče, iz vsebine pa nikakor ni mogoče sklepati, kakšna je slovenska politika, je dejal. "Mi se pogovarjamo z vsemi državami, z vsemi vladami, poslušamo vse države in vlade in povemo svoje mnenje,“ je dodal.

Tudi zaradi te afere je del opozicije zahteval njegov odstop, a minister Rupel ob tem le zamahne z roko. "Čutim se odgovornega za delo zunanjega ministrstva, ki je sestavljeno iz ogromnega števila vseh mogočih zadev. Ta je tako majhen drobec v našem delu, da je popolnoma nepomemben,“ je dejal v nedeljskem TV klubu.

Je pa afera kljub temu zahtevala svojo žrtev. Odstopil je politični direktor zunanjega ministrstva Mitja Drobnič, ki se je udeležil zdaj že razvpitega decembrskega sestanka v Washingtonu. "Kolega Drobnič subjektivno ni nič kriv,“ o tej zadevi meni Rupel, ki pa priznava, da bi zaradi objave diplomatske pošte imel težave pri komuniciranju z nekaterimi državami.

Protestna izjava Izvršnega odbora Sindikata slovenskih diplomatov
  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (97)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
08. 02. 2008 11.00
06.02.2008--ja jeza pa hitrst pa nisem prav prtisnila--je za drugo str...-,,,-,,-,.,.-,.-,.,.-,.-,.-,.-,.-,.-,.-,.-,.... NI ŠETINC V ČASU PREISKAVE V ZAPORU
Buena Vita
06. 02. 2008 01.53
ČESTITKE ---POPRAVEK ---RTV NE PRODAT--ZAPRET ...LE ČEMU SLUŽI TO LEGLO PI*****V
DarthRevan
05. 02. 2008 16.54
nikki_8 zaenkrat še nismo tako revni da bi imeli internet samo v službi.
nikki_8@email.si
05. 02. 2008 16.51
Jasno, nekateri v službi niste zato, da bi delali, ste le v službi in pišete in pišete. ( euro, politik 70...) V kakšni relaciji sta Šetinc in npr. Vizjak?
politik70
05. 02. 2008 14.07
euro A imaš spet probleme? Povej kaj te muči mogoče ti lahko pomagam...
Prvo Bore
05. 02. 2008 14.02
Vizjak trdi, da se bo s privatizacijo elektro distrubucije zmanjšala cena električne energije, ker bo manj stroškov. Ali ni slušajno Zagožnova žena v komisiji za prodajo SIJ ?? Ali ni Zagožen direktor Elesa ?? Ali niso kupili termo elektrarno v Bolgariji, da bomo dobili poceni elektriko ?? Ali ni Vizjak, ko je bila slovenska delegacija v Rusiji, takoj začel lobirati za ruski plin ?? Ali ni Vizjak predlagal v TT , da naj gredo na plin ?? Ali ni rekel, da bo pripeljal plin v Slovenijo ?? Od vseh teh obljub je samo prodal SIJ za 4 letni zaslužek !! Manjkranjc sedaj pa si že kapitalistični lobist, ki nam hoče vse prodati v Sloveniji in potem bomo opazili, da smo reveži v Sloveniji. Tako so tudi ugotovili na Madžarskem !! Tuji investitorji bodo vlagali v Slovenijo ????????? LOL LOL Pa kaj nas imaš za norca Manjakranjc ??? Poglej samo ŠPAR, ki je marsikaj obljubljal in samo plačevali smo mu za delavce in VES dobiček vozi v Avstrijo. Prenehaj agitirati za gnili kapitalizem !!!!!!!!!!!!!
euro
05. 02. 2008 14.01
politik70 | 05.02.2008 | 13:25 politik70 | 05.02.2008 | 13:46 politik70 | 05.02.2008 | 13:49 Ti si pa zelo zanimiv s tvojimi samopogovori! Ali ni škoda interneta, namesto tega bi raje stopil pred ogledalo in tam občudoval svoje monologe.
politik70
05. 02. 2008 13.49
Pa še malo o temi... Čudi me da Janša ni dal zaplombirat Dimsija! Kar vztraja in ga zagovarja! Le kaj Dimsi ma v rokavu skrito da se ga še MJJJ boji? Pa ni naš velik vodja znan po temu da bi se koga bal! Dimsija se pa zelo boji! Le kaj Dimsi ve ...
politik70
05. 02. 2008 13.46
Manja In še tvoja cvetka o manjših davkih... Ja zmanjšat javno upravo ki z prodajo podjetij nima nič skupnega! Mimo brcnila! Zmanjševanje davkov? Sledilo bo samo povišanje kot drugje po svetu! Mimo brcnila! In z manjšo javno porabo bo zmanjšana gospodarska rast ajajajajajaj Preveč za tvoje možgančke! Zunanja politika ,gospodarstvo,ekonomija.... Pa samo dva predala maš v torbici...
politik70
05. 02. 2008 13.25
Manja Po šolsko ! Sedi ena in mama naj pride v šolo! Tvoj nasvet za bolši standard! Za koliko časa? Prodati še 4 ali 5 podjetij med njimi si navedla RTV ! To pove o tvojem dometu vse! Se pravi imeti državo v kateri država nima nič? Zakaj sploh imeti potem vlado in parlament? Ti resno misliš da bi tujci vlagali v ta podjetja? Zakaj bi če imajo vse to razvito in prenesejo na naš trg? Ti primer prodaje SIJ nič ne pove? Kupecu se bo že skoraj po enem letu povrnila kupnina v obliki dobička plus vrednost podjetja! In kaj imamo Slovenci od takega podjetja? si želiš da RTV recimo kupi HTV! Po tvoji logiki prodaje se sstem strinjaš! Proda delnice oziroma pravice od satelitov in uniči televizijo! Gledanosti ni novinarji so že vsi pobegnili ostali samo še tistzi ki nikamor ne morejo ali so pet minut pred penzijo! Prodati Triglav! Komu? Kateri zavarovalnici ni trn v peti Triglav? Poleg tega katera zavarovalnica je sploh zmožna kupiti tako močno podjetje? Tista ki je ža tako močna da bi podjetje kupilo samo zaradi tega da se širi naprej! Ampak ne pod blagovno znamko Triglav! In z svojim suportom! Katera država je brez svoje banke? Ti bi poskrbela da bi bili med prvimi kot smo bili med samimi znanimi državami pri podpisu Lizbonske pogodbe! Lahovnik ,Cvikl,Tajnikar? Nič ne vejo? Ne vem zakaj je potem Bajuk toliko švical Vizjak pa je kar rdečico iz nosu izgubil! Zaradi neresnic? Ti kar tolči po lahovniku samo ti dobro veš da ima prav pa tega ne upaš priznati ali pa ti domet ne seže dlje kot do srčkov? Konkurenco se ustvari z prihodom tujih firm na naše tržišče! Ne moreš pa prodati največje zavarovalnice tuji zavarovalnici in stem v mat položaj postavit še ostale zavarovalnice! Zakaj prodati če denar priteka v blagajno? Ali tebi razumljivejše zakaj prodati brejo kobilo če lahko počakaš na žrebička! Ne ti se samo strokovno delaš oziroma pišeš po navodilih ,ki jih niti ne razumeš! Stvar je preprosta! Monopolizem po Janševsko s priudihom Bajuka in vizijo brez vizije z Vizjakom! Do tu gre domet te vlade na žalost! Veliko volilcev je volilo v upanju sprememb! In spremembe so prišle ampak na slabše ...
xes
05. 02. 2008 11.52
Se se kdo spomni Tajnikarjeve vloge polomiji z mariborskim TAMom? Svojo "pamet" je ze takrat dokazal v praksi.... Sicer pa, ce so na voljo dokazi za dejanja v nasprotju z zakoni ne vidim nobenega problema z zaplembo Setincovega racunalnika....
manjakranjc@hotmail.com
05. 02. 2008 11.36
........in še pozabila omenit; daTaylorjeva funkcija jasno pokaže, da se ob davčnih olajšavah podjetniškega sektorja, poveča gospodarska aktivnost, kar pritegne tuje investitorje; tako je. To kar poznamo in o čemur smo govorili pa je kartelizem, kakršen je bil do sedaj in je še, se pravi "ujčkanje" podjetij pred tujo konkurneco, to pa vodi v poslovni monopolizem. Pozdrav M.K
manjakranjc@hotmail.com
05. 02. 2008 11.31
Dan, Odgovor vsem zagovornikom Cviklov,Lahovnikov,Tajnikarjev.. Po šolsko; še enkrat, davki so lahko manjši, če je manjša javna poraba. Ta pa je lahko manjša, le če se zmanjša javni sektor-torej, če hočemo, da so manjši davki-PRIVATIZACIJA! Vidimo, da je zmerna privatizacija, koristna. PO čisti ekspertni teoriji, še ena majhna "opombica": velik del delavcev je zaposlen v javni upravi in plače niso izpostavljene trgu. Ta sektor je ogromen (zdravstvo, šolstvo, vlada, državna podjetja...). S privatizacijo se plače določajo po tržni moči podjetja, katera je lahko večja ob inovativnosti in davčnih olajšavah podjetniškemu sektorju. "Venture Capital" je v ZDA največji vir financiranja inovativnih podjetnikov. Moj nasvet tu je: za boljši standard je potrebna odprodaja Zavarovalnice Triglav in RTV-ja ter obeh državnih bank. Že ti ukrepi bi bili zdravilni za naše gospodarstvo. Nujno potrebne pa so tuje investicije in povečanje konkurence (polipolizacija gospodarstva)! Toliko za sedaj Pozdrav M.K
Prvo Bore
05. 02. 2008 11.26
c... kaj se sploh javljaš, če nimaš blage veze o Sloveniji. Lojze Peterle je izjavil : Uničiti treba VSE paradne konje Slovenije. Vse se uresničuje in zadnji napad je na Gorenje. Če je Tajnikar bedak , kaj pa je potem zapiti Vizjak ????? Za Vizjaka je vse pregledno prodano, mapak kako pa je prodano, ga pa sploh ne zanima. Njemu je važno, da prodaja naše premoženje in če kdo dela proti temu ( Vizjak - Zagožen termocentrala v Bolgariji, kjer je bilo sprovedenega 42 miljonoc € v Švico ) se takoj razjezi. Pri Termah pa je dobil po pi... !!! LOL Manjakranjc tebi se pa nič več ne čudim, ker imaš ameriško univerzo.
clementia555@yahoo.com
05. 02. 2008 10.50
Tajnikar ni nic spravil Bajuka ob zivce. Morda ga je spravil ob zivce le s svojo nevednostjo. Toda kaj drugega pricakovati od cloveka, ki je v 90-ih zapiskal TAM in se nekaj ostalih podjetij, da je moral odstopiti s svojega polozaja, danes pa modruje, kako bi se morale narediti stvari... Sam je imel priloznost, pa ni naredil nic. Mislim, da to veliko pove o njegovih sposobnostih.
DarthRevan
05. 02. 2008 10.47
Euro, kaj naj si potem mislim o mulariji, ki ne pozna več črke J in uporavlja Y, in namesto črke V uporablja W?
Zakon1
05. 02. 2008 10.42
Če je g. Šetinc tisti dotični, potem ga je treba predlagati za Nobelovo nagrado za ...! Bravo Šetinc!
euro
05. 02. 2008 10.18
politik70 ??? Glede pisave priimka Turk je za Slovence normalno, da uporabljamo slovensko abecedo. Za tujce je pa običajno da uporabljajo tujo abecedo: ć,ü, ö, ä, ß,ж,з,и,й,л,ц,ч,щ.....
Materi
05. 02. 2008 09.55
politik70
05. 02. 2008 09.53
Jogan No pa se je še en parazit name obesu! Sem pa brana osebnost ! Nebi verjel ...